دلایل وجود خون در منی، هشت علت ممکن
خون در منی یا هیماتواسپرمیا [هماتواسپرمیا، هماتواسپرمی] به دلایل متعددی امکان بروز دارد.
خون در منی یا هیماتواسپرمیا [هماتواسپرمیا، هماتواسپرمی] به دلایل متعددی امکان بروز دارد. اغلب موارد مربوط به قهوهای رنگ یا خونآلود بودن اسپرم مواردی جدی نیستند، و خود به خود بدون درمان بهبود مییابند. سن فرد و دیگر علایم همراه مثل درد، حجم خون و برگشت کننده بودن وضعیت سرنخهایی را برای یافتن علت بالقوه و تجویز بهترین درمان در اختیار پزشک قرار میدهد.
8 علت ممکن هماتواسپرمیا
در بسیاری از موارد علت بروز خون در منی ناشناخته باقی میماند. در دیگر موارد پزشک میتواند علت زیربنایی مسؤول بروز علایم را شناسایی کند.
طیفی از علل بالقوه برای ایجاد خون در منی مطرح است که عبارتند از:
1. بیوپسی پروستات یا جراحی پروستات
این دو اقدام پزشکی دو مورد از شایعترین علل بروز خون در منی هستند. پس از انجام بیوپسی یا جراحی پروستات فرد ممکن است مقادیر کمی خون صورتی یا زنگاری رنگ در انزال خود مشاهده کند. در عین حال امکان مشاهده خون در ادرار نیز وجود دارد. این علایم ممکن است تا چند هفته ادامه داشته باشند. علایم مزبور به طور معمول با درد همراه نیستند و معمولاً خود به خود برطرف میشوند. در صورتی که میزان خون رو به افزایش باشد، علایم بیش از چند هفته ادامه یابند، یا علایم با درد توأم باشد، باید به پزشک مراجعه کرد.
2. عفونتهای واگیردار جنسی (STIs)
بیماریهای واگیردار جنسی مثل کلامیدیا، هرپس، و سوزاک علل شایع بروز خون در منی به ویژه در مردان زیر 40 سال محسوب میشوند. علایم دیگر سوزاک و کلامیدیا عبارتند از:
- درد یا سوزش در هنگام ادرار کردن
- ترشحات رنگی یا زردفام از آلت تناسلی مرد
- درد یا ورم بیضهها
تاولهای کوچک دردناک یک علامت شایع هرپس است.
3. پروستاتیت
منی در غده پروستات تولید میشود. وقتی غده پروستات عفونی، ملتهب یا متورم گردد، فرد ممکن است به پروستاتیت مبتلا شود. پروستاتیت ممکن است بر اثر یک عفونت باکتریایی ایجاد شود یا نشود و نیز ممکن است به صورت پروستاتیت حاد (کوتاه مدت) یا پروستاتیت مزمن (درازمدت) بروز کند.
پروستاتیت میتواند درون و اطراف اندامهای زیر درد ایجاد کند:
- آلت تناسلی مرد
- مقعد
- بیضهها
- کمر
- پایین معده
پروستاتیت در عین حال ممکن است سبب دردناک شدن انزال، ادرار کردن و دفع مدفوع گردد. در برخی موارد مشکلات مربوط به کنترل مثانه نیز ممکن است بروز کند.
4. اورتریت (التهاب پیشابراه)
مجرای ادرار لولهای باریک است که ادرار و منی را از بدن خارج میکند. اگر مجرای ادرار دچار عفونت، آزرده یا ملتهب شود، فرد ممکن است به اورتریت (اریتریت) مبتلاء گردد.
اورتریت میتواند باعث بروز خون در ادرار و منی شود. این بیماری در عین حال میتواند باعث ایجاد سوزش یا خارش در طول ادرار کردن گردد و ترشحات رنگی در آلت تناسلی مردان ایجاد کند.
5. اُرکیت
ارکیت التهاب یکی از بیضهها یا هر دو بیضه است. ارکیت برخی از اوقات بر اثر ویروس مسبب اوریون ایجاد میشود اما امکان ایجاد آن به علت یک عفونت باکتریایی نیز وجود دارد.
در کنار خون در منی، ارکیت باعث ایجاد درد در هنگام انزال و ادرار کردن میشود. فرد مبتلاء در عین حال ممکن است موارد زیر را تجربه کند:
- تب
- بزرگ شدن پروستات
- تورم گرههای لنفاوی در ناحیه کشاله ران
6. زیادهروی در فعالیت جنسی
بروز اختلال در طول سکس پیش از رسیدن به انزال میتواند سبب ایجاد خون در منی شود. فعالیت جنسی بیش از حد چه به همراه یک شریک جنسی یا از طریق جلق زدن نیز میتواند سبب ایجاد علامت مزبور گردد. نقطه مقابل این وضعیت نیز میتواند مطرح باشد. گذراندن دورههای طولانی بدون ارگاسم نیز میتواند به بروز خون در منی منجر شود.
این وضعیتها به طور معمول با درد یا علایم دیگر همراه نیستند، و بر اثر رفع علت زیربنایی خود به خود از بین میروند.
7. سرطان بیضه، سرطان پروستات یا سرطان مجرای ادرار
مورد مزبور یک علت ناشایع بروز خون در منی بوده، نوعی سرطان بسیار درمانپذیر است که در عین حال میتواند با بروز دردی مبهم در نواحی زیر همراه باشد:
- پشت
- کشاله ران
- شکم
- بیضهها
- کیسه بیضه
8. فشار خون بالا
خون در ادرار میتواند یکی از علایم بالا بودن فشار خون (هیپرتانسیون) باشد. هیپرتانسیون اختلالی است که عموماً هیچ علامتی ندارد. به هر حال در صورت پیشرفت هیپرتانسیون یا تحت کنترل نبودن آن، علایمی شامل سردرد، خونریزی بینی یا تنگی نفس امکان بروز دارند.
اختلالات خونریزی دهنده
اختلالات خونریزی دهنده بیماریهایی مثل لنفوما و لوسمی و انواع عفونت مثل سل یا شیستوزومیازیس هستند که بر کل بدن تأثیر منفی بر جا میگذارند و نیز ممکن است باعث ایجاد خون در منی شوند.
ریسک فاکتورهای هماتواسپرمیا
مردان زیر سن 40 سال بیشتر احتمال دارد که بر اثر بیماریهای واگیردار جنسی علامت مورد بحث را تجربه کنند. مردان بالای 40 سال بیشتر ممکن است که در نتیجه دیگر اختلالات پزشکی مثل اُرتریت یا پروستاتیت دچار مشکل بروز خون در منی شوند.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
در صورتی که منظماً خون در منی دیده شود یا در صورتی که وجود خود در منی عامل ایجاد نگرانی در مورد علت زیربنایی اختلال مزبور باشد، مردم باید به پزشک مراجعه کنند.
اگر مردی زیر ۴۰ سال سن داشته و خون در منی تنها علامت موجود در وی باشد و به مدت کمی ادامه یابد، وی نیازی به مراقبت پزشک ندارد.
اگر مردی بالای ۴۰ سال سن داشته باشد و علایم اضافی مثل دردناک بودن انزال یا دردناک بودن ادرار کردن در وی بروز کرده باشد، وی باید به پزشک مراجعه کند.
فارغ از موضوع سن، اگر مردی دارای فعالیت جنسی زیادی بوده و اقدام به سکس بیپروا کرده باشد مراجعه به پزشک برای بررسی احتمال ابتلاء به STIs ایده خوبی است.
در صورتی که وجود خون در منی به مدت بیش از ۳ تا ۴ هفته ادامه داشته باشد مردان باید به پزشک مراجعه کنند.
درمان هماتواسپرمیا
خون در منی اختلالی است که اغلب بدون درمان پزشکی برطرف میشود.
اگر خون در منی نتیجه یک عفونت باکتریایی باشد، آنگاه نیاز به درمان با استفاده از داروهای آنتیبیوتیک مطرح خواهد بود. دلیل نیاز به مراجعه به پزشک در صورت عدم برطرف شدن خود به خودی علایم همین است.
اختلالات دیگر مثل سرطان یا بالا بودن فشار خون نیاز به درمانهای گوناگونی دارند که علت زیربنایی را هدف قرار میدهند.
دورنما
خون در منی ممکن است بدون وجود هر گونه علت زیربنایی ظاهر شود. این اختلال اغلب بینیاز به درمان پزشکی و خود به خود برطرف میشود.
خون در منی ممکن است با علایم دیگری مثل درد در هنگام ادرار کردن و انزال همراه باشد یا نباشد. اگر کسی در کنار بروز خون در منی دچار علایم دیگری نیز بوده، بالای ۴۰ سال سن داشته باشد، یا با موارد مکرر بروز خون در منی مواجه شود، باید با پزشک مشورت نماید. اگر مردی زیر ۴۰ سال سن داشته یا دارای روابط جنسی محافظت نشده بوده باشد باید برای از تشخیص خارج کردن بیماریهای واگیردار جنسی که میتوانند عامل بروز خون در منی باشند، مورد آزمایش قرار گیرد.
منبع:
مهرین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼