کیست اسپرماتوسل چیست؟
کیست بیضه در اندازههای متفاوتی ظاهر میشود. اما معمولا باعث آسیب نمیشود.
کیست بیضه (کیست اسپرماتوسل یا کیست اپیدیدیم) یک ساک پر از مایع است که در اپیدیدیم مردان رشد میکند. اپیدیدیم یک لوله باریک نزدیک بیضه بالایی است که اسپرم را جمع کرده و انتقال میدهد.
کیست بیضه در اندازههای متفاوتی ظاهر میشود. اما معمولا باعث آسیب نمیشود. اما اگر خیلی بزرگ باشد توام با درد است. اسپرماتوسل میتواند خفیف باشد. همچنین ممکن است پر از مایع سفیدرنگ و غیر شفاف باشد. گاهی اسپرم را نگه میدارد. معمولا خوش خیم و غیر سرطانی است. اگر در کنار آلت تناسلی یا کیسه بیضه رشد مشاهده میکنید باید به پزشک مراجعه نمایید.
علت کیست بیضه چیست؟
کیست بیضه وقتی اتفاق میافتد که اسپرم در اپیدیدیم جمع شود. هنوز پزشکان در مورد علت آن مطمئن نیستند. گاهی کیست بیضه بدون دلیل مشخصی مشاهده میشود. کیست بیضه خیلی شایع است و حدود ۳۰ درصد مردان در زمانی از زندگی آنرا تجربه میکننند. مردان بین ۲۰ تا ۵۰ سالگی بیشتر در معرض کیست بیضه قرار دارند.
چگونه میتوان از کیست بیضه مطمئن شد؟
معمولا اسپرماتوسل آسیبی به فرد نمیزند پس ممکن است هیچ علامتی مشاهده نکنید. فقط شاید در زمان معاینه بیضهها متوجه یک برآمدگی شوید. همانطور که کیست رشد میکند ممکن است احساس سنگین شدن بیضهها را داشته باشید. همچنین شاید متوجه ورم یا توده پشت یا بالای بیضه شوید.
پزشک با انجام چند تست میتواند مطمئن شود رشد بیضهها مربوط به کیست است نه تومور. او معمولا با معاینه فیزیکی بررسی را آغاز میکند. مراحل بعدی تابش نوری (Transillumination) یا سونوگرافی است. تابش نوری به معنای روشن کردن لامپ تابشی به سمت کیسه بیضه است. اگر اسپرماتوسل وجود داشته باشد نور، مایع کیست را نشان میدهد. اگر توده باشد مایع را نشان نمیدهد. اگر تابش نوری مایع را نشان ندهد مرحله بعدی سونوگرافی است.
درمان کیست بیضه چگونه است؟
معمولا درمانی روی آن انجام نمیشود. ممکن است با تجویز مسکن درد آن کاهش داده شود. اگر عفونت هم داشته باشید شیوه درمانی مصرف آنتی بیوتیک است.
روش Aspiration شیوهای است که برای کاهش درد و فشار کیست بیضه استفاده میشود. پزشک با استفاده از سوزن میتواند مقداری از مایع را خارج کند. اگر کیست دوباره تشکیل شد درمان بعدی اسکلروتراپی (Sclerotherapy) است. او میتواند مقداری از مایع کیست بیضه را خارج کند. سپس از مادهای استفاده میکند که باعث میشود ساک با بافت آسیب دیده پر شود. این بافت خطر برگشت دوباره کیست بیضه را کاهش میدهد. اما ممکن است باعث آسیب به اپیدیدیم شود. این گزینه تنها زمانی استفاده میشود که فرد دیگر تمایلی به بچهدار شدن نداشته باشد.
در موارد نادر، پزشک مجبور است کیست بیضه را با جراحی از بین ببرد. او برای این منظور ناحیه را بی حس کرده و شکاف نازک در کیسه بیضه یا کشاله ران ایجاد کرده و مایع را بر میدارد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼