۲۱۷۸۵۰
۱۹۲۱
۱۹۲۱

مراقبت های پیش از بارداری، بدانید و مادر شوید!

مراقبت‌های پیش از بارداری باعث حفظ و بهبود سلامت در دوران بارداری می شود و در نتیجه بارداری بهتری در انتظار مادر خواهد بود.

می‌گویند تولد هر کودک نشان می‌دهد خدا هنوز به انسان امیدوار است. می‌گویند، تولد کودک زندگی را شیرین‌تر می‌کند و می‌گویند مادر شدن، حس منحصر به‌فردی از تجربه عشق و علاقه و از خودگذشتگی است.
همه اینها، واقعیت است؛ زیرا خنده کودک، فارغ از هر شیرین‌زبانی دیگرش، از زیباترین تصاویر هستی است. اما بچه‌دار شدن یا بهتر بگوییم پدر و مادر شدن، پیش‌نیازهای خودش را دارد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به ارتقای آگاهی درباره تمهیدات پیش از بارداری و مراقبت‌های درطول بارداری اشاره کرد. البته که بعد از تولد، پدر و مادر باید از اصول فرزندپروری کاملا آگاه باشند تا بتوانند کودک را به درستی تربیت کنند.
در کشور ما، ۱۴ تا ۲۸ بهمن ماه، هفته «ارتقای آگاهی درباره بارداری» نامگذاری شده است. به همین مناسبت با دکتر الهام‌السادات هاشمیان نائینی، متخصص زنان و زایمان و نازایی، درباره مراقبت‌ها و نیازهای پیش از بارداری گپی زده‌ایم که در ادامه می‌خوانید. «‌برای داشتن فرزندی سالم باید پیش از بارداری به این مهم توجه کرده و برای آن برنامه‌ریزی کنید.
در واقع مراقبت‌های پیش از بارداری باعث حفظ و بهبود سلامت در دوران بارداری شده و در نتیجه بارداری بهتری در انتظار مادر خواهد بود.» دکتر الهام‌السادات هاشمیان ادامه می‌دهد: «پیش از بارداری لازم است آزمایش‌ها و بررسی‌هایی انجام شود.
علاوه براین، مشاوره قبل از بارداری زمینه‌ساز افزایش آگاهی و اطلاع شما درباره مسائل مربوط به زمان لقاح و بارداری خواهد شد و تا حد زیادی اضطراب والدین کاهش خواهد یافت. برای دریافت این مشاوره‌ها باید به متخصص زنان یا ماماهای متبحر مراجعه کنند.» در نخستین مراجعهانجام می‌شودپس از مراجعه به متخصص زنان یا ماما، باید بعضی از آزمایش‌ها و بررسی‌ها از همان اولین مراجعه آغاز شود.
دکتر هاشمیان در این باره توضیح می‌دهد: «در نخستین مراجعه، فشار خون شما اندازه‌گیری می‌شود. درصورتی که فشار شما بالاتر از حد طبیعی باشد، دارو تجویز خواهد شد.» او ادامه می‌دهد: «علاوه براین آزمایش‌های لازم پیش از بارداری ازجمله آزمایش کم خونی، گروه خون و RH، قند خون و آزمایش ادرار نیز در همین مراجعه توسط پزشک درخواست می‌شود.»
دکتر هاشمیان درباره تزریق واکسن‌ها می‌گوید: «آزمایش آنتی‌بادی ضد‌سرخجه در فردی که سابقه ابتلا به سرخجه یا تزریق واکسن مربوط به آن را نداشته باشد، توصیه می‌شود. علاوه براین بهتر است آزمایش مربوط به بررسی بیماری هپاتیت و تیروئید نیز انجام شود.»
آزمایشی که باید تکرار شود
«معاینه داخل و تست پاپ اسمیر از دیگر مراحل بررسی است» دکتر هاشمیان ادامه می‌دهد: «برای خانم‌های جوان انجام تست پاپ اسمیر هر دو سال یک‌بار توصیه می‌شود.
درصورتی که جزو گروه پرخطر هستید -برای مثال ابتلا به سرطان دهانه رحم یا رحم در خانواده درجه یک شما گزارش شده است-انجام واکسیناسیون علیه ویروس زگیل تناسلی به شما پیشنهاد می‌شود.»
به دندان‌ها برسید
یکی از بخش‌هایی که ممکن است درصورت بی‌احتیاطی در دوره بارداری دچار آسیب شوند، دندان‌ها هستند. دکتر الهام هاشمیان دراین باره می‌گوید: «قبل از اقدام به بارداری از سلامت دندان‌ها مطمئن شوید. زیرا در زمان بارداری به دلیل تغییرات هورمونی، دندان‌ها و لثه‌ها دچار مشکلات متعددی خواهند شد.»
دکتر هاشمیان تاکید می‌کند: «حتما باید به دندان‌ها رسیدگی کنید زیرا انجام هر عمل دندانپزشکی در بارداری مخصوصا در سه ماهه نخست و آخر قابل انجام نیست، بنابراین سعی کنید پیش از بارداری، به دقت سلامت دندان‌ها و لثه‌ها را بررسی کنید.»
خطر مصرف الکل
آمار مربوط به مصرف الکل در بین خانم‌های ایرانی خوشبختانه پایین است. اما اگر اتفاقی این کار را انجام دادید، به توصیه دکتر هاشیمان دقت کنید. دکتر الهام‌السادات هاشمیان دراین‌باره می‌گوید: «حداقل دو ماه قبل از اقدام به بارداری باید نوشیدن نوشیدنی‌های الکلی و کشیدن سیگار را کاملا کنار بگذارید.»
او ادامه می‌دهد: «این ممنوعیت به این دلیل از دو ماه پیش از اقدام به بارداری باید اعمال شود که تشخیص بارداری ممکن است هفته‌ها طول بکشد و با توجه به این‌که اعضای مهم جنین مانند قلب و نخاع در اوایل دوران بارداری شکل می‌گیرند، کشیدن سیگار و نوشیدن نوشیدنی‌های الکی می‌توانند زمینه‌ساز خطرات جدی بوده و سلامت جنین را تهدید کنند.» اگر جلوگیری می‌کنید«خوردن قرص‌های ضد بارداری رایج مثل ال دی و انواع جدیدتر آنها، حاوی مقدار کمی هورمون بوده و مصرف این داروها تغییری در باروری شما ایجاد نخواهد کرد.»
دکتر هاشمیان ادامه می‌دهد: «اگر برای مدت طولانی است که این داروها را مصرف می‌کنید، حداقل دو ماه قبل از اقدام به بارداری، مصرف آنها را متوقف کنید. اگر دوره عادت ماهیانه شما دچار اختلال شد، به متخصص مراجعه کرده و جویای علت آن باشید.»
بار اضافه نداشته باشید
بارداری، تاحدی باعث افزایش وزن می‌شود. ضمن این‌که اضافه وزن پیش از بارداری خودش مشکلاتی را به همراه دارد. دکتر هاشمیان دراین باره توضیح می‌دهد: «اضافه وزن غیرطبیعی هیچ‌وقت خوب نیست، به‌ویژه اگر تصمیم به بارداری دارید.» او می‌گوید:
«در صورتی که چاق بوده یا دارای اضافه وزن هستید، باید قبل از اقدام به بارداری وزن‌تان را کاهش دهید. چاق بودن خطرات بارداری، از جمله دیابت و فشار خون بارداری را به نحو چشمگیری افزایش می‌دهد.»
باید واکسینه شوید تا مادر شوید
پیش از بارداری، بدن باید نسبت به ابتلا به بعضی بیماری‌ها کاملا ایمن شود. دکتر الهام‌السادات هاشمیان دراین باره می‌گوید:«دریافت واکسن‌هایی مثل کزاز، دیفتری، هپاتیت B و آنفلوآنزا در دوران بارداری بی‌خطر هستند. اما در مقابل، دریافت واکسن‌های آبله‌مرغان، سرخک، سرخجه، اوریون و فلج اطفال در بارداری مجاز نیستند.» او ادامه می‌دهد: «در صورتی که هنوز به بیماری‌هایی مانند سرخجه و آبله مرغان مبتلا نشده‌اید واکسن مربوط به این بیماری‌ها را تزریق کنید تا در زمان بارداری به این بیماری‌ها مبتلا نشوید.
اگر واکسن هپاتیت را قبلا دریافت نکرده‌اید، بهتر است پیش از بارداری این واکسن را نیز تزریق کنید.» قرص معجزه‌آسای مادرانه«در دوران بارداری، مصرف دارو، به غیر از داروهای تجویز شده توسط پزشک ممنوع است.» دکتر هاشمیان ادامه می‌دهد: «زمانی که تصمیم به بارداری دارید، باید از مکمل‌های حاوی اسید فولیک استفاده کنید. کافی بودن این ماده در بدن مادر، خطر بروز ناهنجاری‌های مادرزادی را به نحو چشمگیری کاهش می‌دهد.»
از نخستین اقدام تا یک سال بعدشاید تصور این باشد که بارداری بلافاصله بعد از تصمیم به آن انجام می‌شود. اما دکتر الهام‌‌السادات هاشمیان دراین باره می‌گوید: «باردار شدن همیشه به سرعت رخ نخواهد داد و گاهی بارداری ممکن است تا یک‌سال بعد از تصمیم به آن، به طول انجامد.» دکتر هاشمیان ادامه می‌دهد: «برای بارداری عجله نکنید. به این دلیل که عجله زیاد و برنامه‌ریزی کوتاه مدت برای باردار شدن، نتیجه معکوس به دنبال خواهد داشت.»
او اضافه می‌کند: «به خاطر داشته باشید که تصمیم گیری برای بچه‌دار شدن کار بزرگی است. قبل از تلاش برای باردار‌شدن، مطمئن شوید که هم خودتان و هم همسرتان، از سلامت جسمی، روانی و احساسی لازم برای پذیرش مسؤولیت مهم پدر و مادر شدن، برخوردار هستید.»

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.