کیست مویی تخمدان چیست؟
در طول یک ماه، تخمدان ها ساختارهای کیست مانند؛ بنام فولیکول را آزاد می کنند.
کیست مویی، رشد قارچ گونه ای است که از بدو تولد در برخی از افراد وجود دارد. این بافت، حاوی ساختارهای شبیه به مو، مایعات، دندان یا غدد پوستی است که میتواند، روی پوست یا داخل آن تشکیل شود. کیست مویی، به آرامی رشد میکند و غالبا خطرناک نیست. مگر اینکه، دچار عارضهی پارگی گردد. کیستهای مویی، اغلب روی پوست صورت به وجود میآیند که بدون عوارض خاصی قابل درمان هستند. اما رشد کیست مویی در سایر نقاط بدن که بسیار نادر است، نیازمند تکنیکهای خاص جراحی میباشد. کیستهای مویی نادر در چهار قسمت عمده در بدن رشد میکنند که عبارتند از:
کیست مویی در مغز
کیست مویی در سینوسهای بینی
کیست مویی در نخاع
کیست مویی در تخمدان
کیست موی تخمدان
کیست موی تخمدان، توموری خوشخیم و در عین حال عجیب و غریب است که به آن تراتومای تخمدان نیز میگویند. کیست موی تخمدان، متشکل از بافتهای متنوعی همانند سلولهای مو، دندان، استخوان، تیروئید و…. است.
کیست موی تخمدان، ممکن است در هر سنی تشکیل شود. با این حال سن تشخیص دقیق این کیست در سالهای باروری فرد است. ۳۰ سالگی، میانگین سنی تشخیص و شیوع کیست موی تخمدان میباشد. حدود ۱۵ درصد از خانمهای مبتلا به کیست موی تخمدان یا تراتومای تخمدان این بیماری را در هر دوی تخمدانهای خود تجربه میکنند. اندازهی تقریبی کیست موی از یک سانتیمتر (کمتر از نیم اینچ) تا ۴۵ سانتیمتر ( ۱۷ اینچ) متفاوت است. این کیستها منجر به پیچید خوردن تخمدان و عدم خونرسانی به آن میگردند. هر چه قدر کیست موی تخمدان بزرگتر باشد، خطر احتمال پارگی و ریختن محتوای آن افزایش مییابد. این پارگی میتواند، باعث ایجاد چسبندگی و درد گردد. غالبا ۹۸ درصد از این تومورها خوش خیم و حدود ۲ درصد باقی مانده سرطانی و بدخیم هستند. به طورکلی، عوارض کیست مویی تخمدان عبارتند از:
پیچ خوردگی تخمدان
پاره شدن کیست موی تخمدان
عفونت
در موارد بسیار نادر سرطان
درد شکم
خونریزی غیرطبیعی
مقاربت دردناک
تحت فشار بودن مثانه و اختلال در ادرار کردن
حالت تهوع و استفراغ
تغییر وزن و فشار در ناحیهی لگن
تفاوت کیست موی تخمدان با سایر کیست های تخمدان
در طول یک ماه، تخمدان ها ساختارهای کیست مانند؛ بنام فولیکول را آزاد می کنند. هنگامیکه، تخمک در طول تخمکگذاری از فولیکول خود جدا میشود، به طور طبیعی و معمول فولیکول از بین میرود. گاهی اوقات، مایعاتی داخل فولیکول جمع میشود و یک کیست ساده (فقط شامل مایعاتی است) را تشکیل میدهد. اکثر این کیستهای عملکردی هستند و به صورت خود به خود از بین میروند.
از لحاظ، اندازه تمامی کیستهای تخمدان از بسیار کوچک تا بسیار بزرگ متغیر هستند. کیستهای مویی تخمدان، به عنوان کیست عملکردی در نظر گرفته نمیشود. زیرا، منشا کیست موی، از سلولهای جوانهزای توتیکال که در بدو تولد (تخمک اولیه) است. این سلولها، در هنگام تولد به طور غیرطبیعی از یکدیگر جدا میشوند و ویژگیهای سلولهای پوستی بالغ را ایجاد میکنند.
زنانی که مبتلا به کیست مویی تخمدان هستند، باید نکات زیر را در نظر داشته باشند
این بیماری بسیار شایع است.
کیست مویی ممکن است در دوران بارداری تشخیص داده شود.
کیست مویی با موفقیت قابل درمان است.
ابتلا به کیست مویی به معنای از دست دادن تخمدان نیست.
تشخیص کیست موی تخمدان
متداولترین راه تشخیص کیست های موی داخل اندام های اصلی بدن و تخمدان ها استفاده از فناوری تصویر برداری است که عبارتند از
سی تی اسکن
ام آر آی MIR
سونوگرافی لگن
سونوگرافی واژینال
درمان کیست موی تخمدان
برداشتن و خارج کردن کیست موی تخمدان، یک درمان انتخابی بشمار میرود. عمل جراحی برداشتن درموئید، از طریق روشهای لاپاراتومی یا لاپاراسکوپی صورت میگیرد. در صورت پیچخوردگی تخمدان به علت وجود این کیست در تخمدان، فرد نیاز به جراحی اورژانسی و فوری خواهد داشت.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼