درمان صفر بودن اسپرم، عمل می خواهد؟
گزارش اخیر حاکی از آن است که تولید اسپرم در بیضه کمتر از ۶۰ روز طول میکشد. آزمایش نطفه که یک مرد نابارور به منظور بررسی انجام میدهد، تعداد، حرکت و شکل نطفه ها را نشان میدهد.
تولید اسپرم در بیضه کمتر از ۶۰ روز طول میکشد. با بالا رفتن سن تولید اسپرم کاهش مییابد. آزمایش نطفهای که فرد نابارور برای ناباروری انجام میدهد، به عوامل متعدد، نظیر فاکتورهای شغلی، فیزیکی و بیولوژیکی در دو ماه گذشته بستگی دارد.
بیضهها مسئول تولید نطفه (SPERMATOZOA) میباشند. نطفه یا اسپرم در بیضه به واسطه یک ردیف سلول تولید کننده نطفه به نام توبول های سمی نیفروس صورت میگیرد. گزارش اخیر حاکی از آن است که تولید اسپرم در بیضه کمتر از ۶۰ روز طول میکشد. آزمایش نطفه که یک مرد نابارور به منظور بررسی انجام میدهد، تعداد، حرکت و شکل نطفه ها را نشان میدهد. آزمایش نطفه ای که فرد نابارور برای ناباروری انجام میدهد، به عوامل متعدد، نظیر فاکتورهای شغلی، فیزیکی و بیولوژیکی در دو ماه گذشته بستگی دارد. بنابراین فردی که در دو ماه گذشته در معرض هوای بسیار گرم قرار گرفته باشد، بیضه های او دچار اختلال در نطفه سازی و در نتیجه ناباروری میشود. با بالا رفتن سن تولید نطفه (اسپرم) کاهش مییابد.
معرفی هورمون های نطفه ساز
اسپرماتوژنز یا نطفه سازی تحت کنترل هورمون های ذیل میباشد:
۱- غده هیپوتالاموس در مغز قرار دارد و باعث ترشح GnRH شده و روی هیپوفیز اثر کرده و در نتیجه غده هیپوفیز FSH و LH ترشح میکند که روی سلولهای نطفهساز بیضه اثر کرده و اسپرم ساخته میشود.
۲- FSH و LH نیز روی قسمتی از بیضهها اثر کرده و باعث ترشح هورمون جنسی تسوسترون میگردد که این هورمون نیز باعث نطفه سازی میشود.
پس از ساخته شدن اسپرم از بیضهها، نطفهها در یک قسمت از بیضهها به نام اپی دیدیم به مدت ۱۲ روز ذخیره شده و در این مدت ضمن انجام فعل و انفعالات شیمایی بر روی نطفهها، باعث تقویت و افزایش حرکت اسپرمها شده و سپس نطفه ها به لولههای برنده اسپرم که به آن لولههای واز (VAS) گفته میشود وارد می شوند، سپس وارد مجرا و در هنگام عمل جنسی خارج میگردد. لوله های برنده اسپرم همان لولههایی هستند که برای جلوگیری از بارداری در افرادی که دارای چند فرزند هستند بسته میشوند که به آن عمل وازکتومی میگویند.
لوله های برنده اسپرم
مایعی که موقع عمل جنسی (انزال) خارج میشود حاوی ترشحات کیسه منی، پروستات و ترشحات مجرا نیز میباشد. ترشح پروستات ۵/۰ سی سی از حجم منی و کیسه های منی ۲-۵/۱ سی سی از حجم منی را تشکیل میدهد.
در بررسی فردی که مبتلا به ناباروری میباشد، معاینه دقیق لوله های برنده نطفه از اهمیت زیادی برخوردار است. گاهی به طور مادرزادی ممکن است لوله های برنده اسپرم وجود نداشته باشد بنابراین در آزمایش نطفه ای وجود نخواهد داشت که به آن آزواسپرمی گویند.
بنابراین در یک فرد نابارور با آزمایش اسپرموگرام طبیعی، عملکرد غذه هیپوفیز و بیضه ها مورد بررسی قرار گیرد که گاهی نیاز به آزمایشات ژنتیک خواهد بود. در معاینه بالینی از وجود دو لوله برنده منی مطمئن شده، انسداد در لوله ها وجود نداشته باشد که گاهی نیاز به بررسی دارد. از سلامت و عملکرد صحیح پروستات، کیسه منی و اپیدیدم مطمئن شد که این نیز با آزمایشات مورد نیاز قابل بررسی میباشد. عفونت در سیستم ژنتیتال وجود نداشته باشد که یکی از علل شایع ناباروری میباشد.
منبع:
دکتر قوامی
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼