۱۷۹۵۹۶
۱۳۱۵
۱۳۱۵

نقش تغذیه در نازایی، شیرینی‌جات بخوریم یا نخوریم؟

مواد قندی به سرعت در بدن تجزیه شده و میزان انسولین را به سرعت بالا می‌برد.

مواد قندی به سرعت در بدن تجزیه شده و میزان انسولین را به سرعت بالا می‌برد. این پیک یا اوج قندی ۱۵ تا ۳۰ ثانیه طول می‌کشد و بعد از آن به شدت افت می‌کند و بدن خسته و ضعیف خواهد شد. این کاهش در میزان قند، با سیگنال دادن به غده‌های فوق کلیه موجب آزادسازی هورمون کورتیزول و آدرنالین برای افزایش سطح قند خون می‌شود.
تحریک مداوم غده آدرنال (فوق کلیه) برای آزادسازی کورتیزول و آدرنالین، غده فوق کلیه را تضعیف می‌کند و بعد از مدتی هورمون‌های تولید شده توسط غده‌ها به مقدار کافی تولید نمی‌شود و آدرنال‌ها غیرفعال می‌شوند.
غدد درون ریز دیگر هم هورمون‌ها را آزاد نمی‌کنند و کل ارتباط سیستم غدد درون ریز شکسته می‌شود.
تمام این تحریکات مکرر آدرنال بر میزان هورمون استروژن، پروژسترون و اندروژن های DHEA و تستوسترون تأثیر می‌گذارد که این برای هر دو جنس مؤثر است.

مقاومت به انسولین و اختلال در تخمک گذاری
پانکراس انسولین را برای تبدیل قند خون به انرژی در سلول‌های ما ترشح می‌کند. مصرف بیش از حد غذاهای شیرین، منجر به نیاز بیشتر پانکراس برای تولید بیشتر و بیشتر انسولین می‌شود. با گذشت زمان، انتشار انسولین بیش از حد، ممکن است باعث ایجاد مقاومت به انسولین شود. مقاومت به انسولین باعث مشکل در روند تخمک گذاری طبیعی می‌شود.
مقاومت به انسولین همچنین ممکن است توانایی تخمک را برای جانشینی در رحم بعد از لقاح کاهش دهد. زنان با مقاومت به انسولین 4-5 برابر بیشتر در خطر سقط جنین هستند.
در اکثر زنان مقاومت به انسولین عامل اصلی سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS است.

عفونت قارچی و کاهش میل جنسی
با وجود اینکه عفونت قارچی ممکن است به طور مستقیم باعث ناباروری نشود، اما می‌تواند توانایی اسپرم در رسیدن به تخمک را کاهش کند. عفونت قارچی واژن همچنین میل به رابطه جنسی که مستلزم بارداری است را کاهش می‌دهد.

تضعیف سیستم ایمنی بدن
تحقیقات نشان داده است که فقط ۱ قاشق غذاخوری شکر می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تا ۴ ساعت در هر بار تضعیف کند.
ضعف سیستم ایمنی بدان معنی است که ما مستعد هرگونه عفونت هستیم، شامل عفونت قارچی، واژینوز باکتریایی و بیماری‌های منتقله از راه جنسی که همه این‌ها بر میزان باروری ما اثر می‌گذارد.

کمبود ویتامین و مواد معدنی
برای تولید مکرر انسولین و کورتیزول، بدن باید از ویتامین و مواد معدنی استفاده کند. ویتامین‌ها و مواد معدنی که اغلب تخلیه می‌شوند، ویتامین B، به ویژه B۶، ویتامین E، منیزیم و مس هستند.
کاهش سطح ویتامین E با سقط جنین مرتبط است.
مصرف بیش از حد غذاهای شیرین، منجر به نیاز بیشتر پانکراس برای تولید بیشتر و بیشتر انسولین می‌شود. با گذشت زمان، انتشار انسولین بیش از حد، ممکن است باعث ایجاد مقاومت به انسولین شود. مقاومت به انسولین باعث مشکل در روند تخمک گذاری طبیعی می‌شود

چه کربوهیدرات‌ها یا قندهایی را مصرف کنیم؟
حتماً با کربوهیدرات‌های سالم و ناسالم آشنا هستید.
کربوهیدرات‌های سالم یا با شاخص گلایسمی پایین شامل غلات کامل، میوه‌ها، سبزیجات و حبوبات هستند که به علت وجود فیبر بالا باعث جذب آهسته قند در سیستم گوارشی و جلوگیری از ایجاد پیک‌های افزایش قند خون می‌شوند.
کربوهیدرات‌های ناسالم یا با شاخص گلایسمی بالا را در نان سفید، برنج سفید، اسنک‌ها، پاستا، غذاهای فراوری شده و نوشیدنی‌های شیرین شده و سوسیس و کالباس پیدا می‌کنید.
پیک‌های مکرر و زیاد قندخون ناشی از استفاده از قندهای ناسالم ریسک مقاومت به انسولین و اختلال تمام ارگانهای بدن را بالا می‌برد، همان‌طور که باروری و تشکیل نطفه را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
اخیراً مطالعه‌ای در دانشگاه بوستون نشان داده که مصرف یک یا دو لیوان سودا یا نوشیدنی‌های شیرین شده -توسط هر یک از زوجین- شانس بارداری را کاهش می‌دهد.
در یک مطالعه در دانشگاه هاروارد که روی ۱۷۰۰۰ زن در طی ۸ سال آزمایش انجام شد، نشان داد که افرادی که رژیم غنی از مواد با شاخص گلایسمی بالا یا کربوهیدرات‌های ناسالم داشتند، ۹۲ درصد کاهش احتمال باروری نسبت به گروه مقابل (رژیم غنی از کربوهیدرات‌های سالم) داشتند.
در این مطالعه تأثیر نوشیدنی‌های شیرین در کنار فاکتورهای دیگری مثل چاقی، دریافت الکل و قهوه و سیگار بر باروری زوج‌ها بررسی شد.
۱۵ درصد زوج‌ها در امریکا دچار نازایی هستند و کنترل رژیم غذایی که فاکتور مهمی است می‌تواند از استرس و بار مالی درمان نازایی بکاهد.
در این مطالعه که 3828 زن در سنین 21 تا 45 سال و 1045 همسر آن‌ها بررسی شدند و مصرف نوشیدنی‌های شیرین شده در هردو جنس باعث 20 درصد کاهش احتمال تشکیل نطفه شد.
مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا حتی تأثیر منفی بیشتری در باروری داشت.
در یک مطالعه دیگر روی 524 نفر نشان داده شد که شیرین کننده‌های مصنوعی که در نوشیدنی‌های رژیمی استفاده می‌شوند و نوشیدنی‌ها و قهوه‌ی شیرین شده با شکر با کاهش باروری مرتبط است.
شیرین کننده‌های مصنوعی مثل ساخارین و سوکرالوز شیرین‌کننده‌هایی هستند که عمدتاً به علت کم کالری بودن استفاده می‌شوند، اما میزان باروری را کاهش می‌دهند.
با این حال قهوه شیرین نشده تأثیری در میزان شانس بارداری نداشت.
تغذیه مناسب برای آمادگی بارداری
با خوردن غذاهای ارگانیک و فیبردار مواد مغذی مورد نیاز سیستم تولیدمثل را که برای تعادل هورمونی، سیکل قاعدگی سالم، تخمک گذاری، رشد سلول تخم، جانشینی و رشد نطفه نیاز است را به بدن می‌رسانید.
این غذاها همچنین با وجود آنتی‌اکسیدان‌ها، رادیکال‌های آزاد را متوقف کرده و سلامت تخمک و توانایی برای باردار شدن و باردار ماندن را تضمین می‌کنند.
تغذیه نقش اساسی در سلامت بدن و سلامت روند تولیدمثل دارد بنابراین باید نگاه دقیق‌تری به افزودنی‌های غذایی صورت گیرد و به عموم مردم و بخصوص کسانی که قصد بارداری دارند، اطلاعات لازم ارائه شود.

چگونگی ترک کردن عادت به مصرف شیرینی
یکی از رایج ترین شکایات افراد این است که نمی توانند عادت به مصرف شیرینی را کنترل کنند. اگرچه بسیاری از ما می خواهیم که دریافت شکر را کاهش دهیم، اما غلبه با این هوس مشکل است.
مهم‌ترین نکته در خصوص میل زیاد به شیرینی‌ها مانند سایر خوراکی‌های دیگر بحث عادت کردن ذائقه به این مواد است. اما مسئله دیگر در خصوص شیرینی‌ها این است که وقتی فرد گرسنه‌ای که قند خونش پایین آمده است یک ماده شیرین می‌خورد در مدت کوتاهی قند مصرفی وارد خونش می‌شود و میزان آن را بالا می‌برد.
در نتیجه فرد احساس سیری می‌کند، اما پاسخ فیزیولوژیک و طبیعی بدن این است که وقتی سطح قند خون در فاصله کوتاهی بالا رفت، بدن به سرعت نسبت به آن واکنش نشان دهد و ترشح مقدار انسولین در بدن را افزایش دهد. این مسئله باعث می‌شود قند خون در فاصله کوتاه‌تری به سرعت پایین بیاید و مجدداً حالت گرسنگی ایجاد شود.

به همین دلیل؛
افرادی که صبحانه نمی‌خورند وقتی از خوراکی‌های شیرین مانند انواع کیک، بیسکویت و... استفاده می‌کنند در فاصله زمانی کوتاهی احساس گرسنگی می‌کنند و مجبورند مجدداً از این مواد برای پاسخ به حس گرسنگی خود استفاده کنند.
این کار باعث عادت به مصرف شکر، شیرینی و در کل خوراکی‌های شیرین می‌شود و این روند به صورت یک سیکل معیوب تکرار خواهد شد.
برای مقابله با این عادت باید ذائقه خود را به خوردن مواد با مزه طبیعی عادت دهیم، ذهن ما نسبت به طعم گس سبزیجات عادت می کند.
اگر سعی کنیم ذائقه کودکانمان را به طعم های سبزی و میوه عادت دهیم این کار راحت تر است. البته هر فردی در هر سنی می تواند این تغییر را در ذائقه خودش به وجود بیاورد، بنابراین باید کم کم به غذاهای کم شیرین عادت کرد؛ مضاف بر اینکه شیرینی جات و قندها می توانند در افراد احساس گرسنگی به وجود بیاورند بنابراین هم خود این مواد و هم پرخوری به دنبال مصرف شیرینی جات و دریافت کالری های مضاعف، باعث چاقی می شوند.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.