عوامل ایجاد کننده ناباروری، آیا میدانید؟
زمانی که زوجی با وجود تصمیم گیری و تلاش برای بارداری و همچنین داشتن نزدیکی کافی و بدون استفاده از هر گونه روش جلوگیری از بارداری در مدت یک سال حاملگی صورت نگیرد در این صورت به این زوج، زوج نابارور گفته میشود.
زمانی که زوجی با وجود تصمیم گیری و تلاش برای بارداری و همچنین داشتن نزدیکی کافی و بدون استفاده از هرگونه روش جلوگیری از بارداری در مدت یک سال حاملگی صورت نگیرد در این صورت به این زوج، زوج نابارور گفته میشود.
عواملی که منجر به ناباروری برخی زوج ها میشود
-زمانی که علت ناباروری افزایش بیش از اندازه یا کاهش بیش از اندازه وزن یکی از زوجین باشد در این حالت نازایی با رژیم غذایی مناسب و انجام فعالیتهای ورزشی ملایم و مفید زیر نظر متخصص برطرف خواهد شد.
-کشیدن سیگار: این مورد به خصوص در مردان میتواند تعداد اسپرم ها را کاهش داده و موجب ناباروری فرد می شود.
-مصرف بیش از حد مشروبات الکلی: با مصرف مشروبات الکلی در مردان کیفیت اسپرم کاهش یافته و درصد ابتلا به ناباروری را افزایش میدهد.
-اعتیاد به مواد مخدر: مصرف مواد مخدری چون (حشیش و…) و همچنین برخی داروهایی که اعتیادآور هستند باعث کاهش تعداد اسپرم ها شده و شانس بارداری فرد را کاهش می دهد. افزون براین مقدار نوشیدن قهوه و چای نیز بایدبه اندازه ای باشد که مناسب بوده و در نازایی فرد تاثیری نداشته باشد.
زمان نزدیکی و تعداد دفعات آن: هر اندازه که تعداد دفعات نزدیکی زوج بیشتر باشد درصد بارداری فرد افزایش میابد و اینکه بهترین زمان برای نزدیکی زمانی است که تخمک گذاری در زن صورت می گیرد البته این گفته به این معناست که شانس باردار شدن در این زمان بیشتر می باشد اما دلیل بر نداشتن نزدیکی در زمان های دیگر نمی باشد.
حرارت بیش از اندازه: معمولا درصد ناباروری در جوشکاران، کشاورزان و افرادی که به صورت حرفه ای رانندگی میکنند بیشتر است زیرا در این شغل ها فرد در محیطی قرار میگیرد که حرارت زیاد وجود داشته و به خصوص در مردان که اگر بیضه ها در معرض حرارت بیش از حد قرار گیرند موجب نازایی فرد خواهد شد.
درصد ناباروری در زنان حدود چهل تا پنجاه درصد و در مردان حدود چهل درصد و در باقی موارد به هردوی آنها مرتبط می باشد.
تشخیص علت ناباروری توسط پزشک متخصص
عامل لوله رحم: هرکدام از لوله های رحم از یک طرف رحم به طرف بیرون کشیده شده و گذرگاه عبور تخمک بارور شده از تخمدان به سمت رحم میباشد. این لوله ها تاثیر زیادی در باردار شدن زنان دارند. در این قسمت تخمک زن به اسپرم مرد رسیده و لقاح صورت می گیرد. پس از تشکیل شدن تخم، تقسیمات سلولی آغاز شده و در پایان در دیواره رحم مستقر می شود.
در نتیجه اگر به هر دلیلی لوله رحم دچار گرفتگی، عفونت یا چسبندگی و التهاب شود موجب نازایی زن خواهد شد. بیست و پنج تا پنجاه درصد علل ناباروری در زنان فاکتور لوله رحمی می باشد. و نیز از دلایل اساسی و مهم اسیب دیدگی لوله رحم میتوان به بیماری های مقاربتی، عفونت لگن و آندومتریوز اشاره کرد.
اختلال در تخمک گذاری: در حالت کاملا طبیعی و معمولی، هر ماه یک تخمک بالغ از یکی از تخمدان ها آزاد می شود که موجب ناراحتی و درد در زن شده و همچنین داشتن عادت ماهیانه منظم و به موقع نشان دهنده این است که قاعدگی با تخمک گذاری همراه است. زنانی که تخمک گذاری ندارند و یا اینکه تخمک گذاریشان آنورمال (غیر طبیعی) میباشد دارای نمونه غیر طبیعی از قاعدگی هستند و در بعضی مواقع زنان برای تولید تخمک دچار نارسایی تخمدان می شوند. یکی از علل رایج نازایی در زنان اختلال در تخمک گذاری می باشد.
مشکلات مربوط به رحم و دهانه رحم: از مشکلاتی که ممکن است متوجه رحم زن شود میتوان به دیواره رحم، وجود غده در رحم، تغییرات ساختمان حفره رحم اشاره کرد. از دهانه رحم یک ماده ژل مانند بوسیله یک غده بسیار کوچک ترشح میشود به نام موکوس دهانه رحم که از عبور باکتری به سمت رحم جلوگیری کرده و از آن محافظت میکند.
در زمان تخمک گذاری این موکوس به حالت آبکی و کشدار درمی آید و باعث میشود که اسپرم به آسانی بتواند از آن عبور کرده و به رحم برسد و این مناسب ترین موقعیت برای بارداری می باشد. موکوس نیز ممکن است دچار مشکلاتی از قبیل چسبنده بودن موکوس، موکوس به مقدار کافی وجود نداشته، و مطابقت نداشتن موکوس زن و اسپرم مرد.
آندومتریوز: از بیماری های رایج می باشد، تشکیل بافت طبیعی آندومتر در خارج از رحم که این بافت در ناحیه ای غیر طیبعی مستقر شده و در حفره لگن به رشد خود ادامه می دهد. این بیماری سبب تحریک بافتهای اطراف میشود و چسبندگی ایجاد می کند. آندومتر سبب می شود که زن قاعدگی دردناکی داشته باشد و یا اینکه باعث درد شدید در زمان مقاربت می شود و از علل نازایی به شمار می آید.
فاکتور مرد: گاهی اوقات ناباروری به دلایلی چون کاهش کیفیت اسپرم مانند کم شدن تعداد اسپرم ها، شکل غیر طبیعی اسپرم ها، کاهش در حرکتهای اسپرم و اختلالات هورمونی و همچنین گرفتگی در مجاری انتقال اسپرم و عفونت دستگاه تناسلی مرد باعث ناباروری فرد می شود.
نازایی با علل نامعلوم
ده درصد از علل ناباروری که متخصصان و پزشکان هنوز پی به آن نبرده اند را به خود اختصاص داده است. موقعی که لوله رحم باز بوده و رحم دچار هیچکدام از مشکلاتی که گفته شد نشده باشد این نوع از ناباروری را (نازایی بدون علت) می نامند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼