مدفوع کردن نوزاد، باید آنالیز مادرانه کرد
تعداد دفعات مدفوع نوزاد میزان خوراک نوزاد را مشخص میکند. دفعات دفع نوزاد از ۱ بار در روز تا ۶ یا ۸ بار متغیر است.
از تعداد دفعات مدفوع نوزاد میتوان فهید که آیا کودک به اندازه کافی غذا خورده است یا نه؟ تعداد دفعات مدفوع کودک باید طبیعی باشد و مادران باید بدانند که شکم نوزاد خود، در روز چند بار کار میکند.
تعداد دفعات مدفوع نوزاد در روز
معمولا یک نوزاد روزانه، 15 تا 20 بار ادرار میکند. رنگ ادرار از زرد کم رنگ تا پر رنگ تغییر میکند. دفعات مدفوع نوزاد از یک بار در روز تا 6 یا 8 بار متغیر است. رنگ مدفوع نوزاد نیز بستگی به تغذیه نوزاد دارد. دفعات مدفوع کودکانی که از شیر خشک استفاده میکنند کمتر از نوزادانی است که شیر مادر میخورند. احتمال اینکه نوزاد در هفتههای اول بعد از دریافت شیر، مدفوع کند وجود دارد. در روزهای اولیه تولد احتمال اینکه رنگ مدفوع نوزاد سیاه و یا سبز تیره باشد نیز هست، که این بدیل مکونیومی که در داخل رحم روده را پوشانده است، میباشد.
به طور معمول بعد از گذشت 50 روز از تولد نوزاد تعداد دفعات مدفوع، کمتر میشود، اما در برخی موارد نیز مشاهده شده است که تعداد دفعات مدفوع نوزاد تغییری نکرده و هنوز زیاد است. در صورتی که کودک در هفته یک بار مدفوع کند به شرط اینکه مدفوعش خشک یا سفت نباشد، جای نگرانی نیست. در صورت شل بودن مدفوع نیز جای نگرانی وجود ندارد. بعد از 6 تا 8 ماهگی که کودک شروع به خوردن غذاهای جامد میکند، مدفوعش بدبوتر و سفتتر میشود.
گاهی کودک بعد از شیر خوردن مدفوع میکند که این کاملاً طبیعی است و هیچ جای نگرانی نیست. معمولا نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، بعد از اتمام شیر خوردن مدفوع میکنند. نوزادانی که مکرراً مدفوع میکنند در معرض جوشهای پوستی قرار میگیرند که میتوانید این مشکل را با استفاده از کرمهای مخصوص پوشک با هر بار تعویض پوشک، بر طرف کنید. اگر قرمزی نیز مشاهده نمودید از کرمهای پوشک حاوی اکسید روی استفاده نمایید.
نکاتی درباره مدفوع نوزاد
سفت و خشک بودن مدفوع نوزاد ، ناشی از کمبود مایعات و یا به دلیل از دست دادن مایعات زیاد به دلیل تب و یا بیماریهای خاص است.
اگر مدفوع نوزاد سفت و خشک باشد، نشان دهنده این است که نوزاد از غذاهای یبوست دار مانند غلات و شیر گاو بسیار استفاده کرده است. این نکته را توجه داشته باشید که مصرف شیر گاو برای کودکان زیر یک سال ممنوع است.
زمانی که مدفوع نوزاد سبزرنگ است ، علت آن میتواند هضم آهسته غذا و یا مصرف زیاد غلات باشد که نیاز به هضم بیشتری دارد.
اگر به نوزاد قطره آهن دهید، رنگ مدفوع نوزاد، قهوهای میشود.
اگر در مدفوع رگههای خونی مشاهده کردید (مشاهده خون در مدفوع نوزاد) ، نشان دهنده مشکلات جزیی در مقعد نوزاد است.
در صورتی که در مدفوع خون زیاد ، مخاط یا آب مشاهده شود، فورا به پزشک مراجعه کنید، چرا که ممکن است این مشکل ناشی از مشکلات رودهای باشد.
هنگامی که مدفوع نوزاد نرم و آبکی شود نمیتوان متوجه شد که نوزاد دچار اسهال شده است یا نه. ولی هنگامی که ناگهان تعداد دفعات مدفوع کودک زیاد شود (بیشتر از یک بار مدفوع کردن بعد از غذا) و مدفوعش حاوی مقدار زیادی آب باشد، نشان دهنده این است که نوزاد به اسهال مبتلا شده است.
اسهال کودک ممکن است ناشی از عفونت رودهای باشد و یا در اثر تغییر درژیم غذایی ایجاد شده باشد.
مسئله مهم در رابطه با اسهال این است که ممکن است آب بدن نوزاد کم شود.
برخی از پودرهای بچه که معطر هستند ممکن است باعث حساسیتهای پوستی شود. بهتر است که از این مواد بسیار کمتر استفاده کنید و در صورت سوختن پای بچه به علت ادرار یا مدفوع، از پمادهای مخصوص کودکان زیر نظر پزشک استفاده کنید.
بوی مدفوع
بوی مدفوع نشان میدهد که مدفوع چه مدت زمانی در روده مانده است. هر چه بیشتر در برابر باکتریها باشد، بوی بدتری دارد. اما اگر مدفوع بچهها با بوی تندی همراه باشد، ممکن است کودک مبتلا به نوعی حساسیت شده باشد. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند مدفوعی بی بو دارند.
در آخر ...
زمانی که نوزاد شیر دریافت میکند، دفع مدفوع طیبعی است و گاهی به ۸ بار در روز میرسد ولی گاهی تعداد دفعات مدفوع نوزاد بیش از حد زیاد میشود و مدفوع شل و آبکی است که در این حالت نوزاد به اسهال دچار شده است. در برخی مواقع نیز دفعات مدفوع نوزاد به طرز عجیبی کم می شود که احتمال دارد نوزاد دچار یبوست شده باشد و در هر دو حالت، باید سریعاً به پزشک متخصص اطفال مراجعه شود.
منبع:
مجله اینترنتی ستاره
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼