۱۶۲۰۹۶
۱۰۵۱
۱۰۵۱

نحوه مراقبت از نوزاد، چگونه جا به جایش کنید؟

بهتر است هنگام رسیدگی به نوزاد با او صحبت کرد، زیرا صدای مادر برای او آشنا و اطمینان‌بخش است.

نوزاد علاوه بر غذا، گرما، و خواب، به نزدیکی و آرامش نیز احتیاج دارد. بهتر است هنگام رسیدگی به نوزاد با او صحبت کرد، زیرا صدای مادر برای او آشنا و اطمینان‌بخش است. مادران به یاد داشته باشند که تا حدود هشت هفتگی، او نمی‌تواند سر یا عضلات خود را کنترل کند. لازم است تمام مدت، بدن او را نگه دارند.
رفتار عادی و همراه با دقت به او صدمه‌ای نمی‌زند. حتی ملاج نرم او دارای پرده محکمی است که آن را محافظت می‌کند. اما اگر نوزاد را به‌طور ناگهانی بردارند، او یکه می‌خورد و دست‌ها و پاهایش را از هم باز می‌کند. به هر حال خیلی زود نسبت به یکدیگر اطمینان پیدا خواهند کرد. به‌تدریج که نوزاد روی عضلات خود کنترل به‌دست می‌آورد، ممکن است از بازی‌های هیجانی خوشش بیاید. مثلاً در پنج ماهگی شاید خوشش بیاید که او را بالای سر تاب بدهند یا روی شانه‌های‌شان بنشانند. اگر می‌ترسد، با رفتار ملایم واکنش نشان دهند تا زمانی که کمی ترسش بریزد.

بلند کردن و زمین گذاشتن نوزاد
همیشه باید نوزاد را برای خوابیدن به پشت خواباند؛ زیرا در این حالت احتمال مرگ ناگهانی نوزاد بسیار کمتر از وضعیت خوابیدن به روی شکم است، و احتمال خفگی نیز کمتر خواهد بود. خوابیدن به پهلو به اندازه خوابیدن به پشت بی‌خطر نیست. اما خیلی مطمئن‌تر از خوابیدن روی شکم است. اما وقتی که نوزاد بیدار است، باید هر روز مدتی روی شکم دراز بکشد. برای بلند کردن نوزاد، بهتر است:
۱- یک دست خود را زیر قسمت تحتانی پشت و باسن او لغزانیده و دست دیگر را زیر سر و گردن او قرار داد.
۲- او را با ملایمت و آهسته برداشته، تا بتوان بدنش را نگه داشت و سرش نیز به عقب نیفتد.
۳- با دقت سر او را در گودی آرنج خود یا روی شانه قرار داد.

زمین گذاشتن نوزاد
۱- مادر یک دست خود را زیر سر و گردن نوزاد و دست دیگر را زیر باسن او قرار دهد. او را آرام پایین بیاورد و با ملایمت نگه دارد تا این‌که بدنش روی فرش یا تشک قرار گیرد.
۲- آن دست را که زیر باسن اوست بیرون بکشد. با همان دست، سرش را کمی بلند کند و دست دیگر را بیرون بکشد، و سپس سرش را آرام پایین بگذارد. مواظب باشد سر نوزاد به زمین نخورد و دستش را نیز سریع بیرون نکشد.

نگه‌داشتن نوزاد روی دست‌ها
مادر اگر نوزادش را روی گودی آرنج‌هایش بگذارد به‌صورتی که سر و دست و پایش روی دست‌هایش قرار گیرد، احساس امنیت خواهد کرد.

دمر نگه داشتن نوزاد
شاید نوزاد این وضعیت را که صورتش رو به پایین است و چانه و گونه‌اش روی ساعد مادر قرار دارد، دوست داشته باشد.

گذاشتن نوزاد روی شانه
نوزاد در حالی که به شانه مادر تکیه دارد احساس امنیت می‌کند. مادر یک دست را زیر باسن او بگذارد و با دست دیگر سرش را نگه دارد.

برداشتن نوزاد از پهلو
۱- هنگامی که نوزاد خواب است، بی‌خطرترین حالت آن است که به پشت قرار داشته باشد. اما اگر بیدار است و به پهلو قرار دارد، می‌توان یک دست را به زیر گردن و سر او و دست دیگر را به زیر باسن او لغزانید و بلندش کرد.
۲- مادر می‌تواند نوزاد را روی ساعدهای دست بغلتاند؛ باید سعی کرد سرش نیفتد و او را آهسته و آرام بلند کند.
۳- نوزاد را به بدن تکیه داده و سپس ساعد دست را زیر سرش بلغزاند.
۴- اکنون سر نوزاد در گودی آرنج قرار دارد و احساس امنیت می‌کند.

بلند کردن نوزاد از حالت دمر
۱- اگر نوزاد بیدار است و روی شکم قرار دارد، مادر برای برداشتن او یک دست را زیر سینه‌اش بلغزاند تا ساعد دست مادر چانه نوزاد را نگه دارد و دست دیگرش را زیر باسن او بگذارد.
۲- نوزاد را آرام بلند کند و در همین حال به سمت خودش بچرخاند. او را به سمت بالا و نزدیک بدن خود بیاورد و آن دستش را که سر او را نگه داشته است به سمت جلو بلغزاند تا این‌که سر او راحت در گودی آرنجش قرار گیرد. دست دیگرش را زیر باسن و پاهای او قرار دهد تا راحت و با اطمینان نگهش دارد.

نکات ایمنی
بسیاری اوقات پیش می‌آید که مادر بخواهد چند لحظه نوزادش را روی زمین بگذارد، گاهی برای سرگرم شدن خود و او، گاهی نیز به این دلیل که کاری دارد. مادر هر جا که هست، در خانه خود یا منزل اقوام یا دوستان، بهتر است این احتیاط‌های ساده را انجام دهد تا کودکش در هر حال از خطر دور باشد:
- هرگز نباید صندلی، سبد، یا کالسکه نوزاد را در جای بلند قرار داد. فقط روی زمین برای این منظور کاملاً مطمئن است.
- هرگز نباید نوزاد را نزدیک شوفاژ، آتش، یا پنجره باز قرار داد. ممکن است کودک دچار سوختگی یا سرماخوردگی شود.
- هرگز نباید نوزاد را در نزدیکی اثاثیه یا دیگر اشیا سنگین که احتمال افتادن دارند گذاشت. زیرا ممکن است آن‌ها را بکشد و صدمه ببیند.
- هرگز نباید نوزاد را روی تخت‌خواب، صندلی، یا کاناپه بدون حفاظ گذاشت. مادر بهتر است همیشه کنار او بالش بگذارد تا مانع از غلتیدن او شود.
- اسباب‌بازی‌های مورد علاقه کودک، او را سرگرم می‌کنند. اما باید دقت کرد که شیء تیزی در دسترسش نباشد. از دادن اسباب‌بازی‌های کوچک در حدی که در دهان کودک جا بگیرد یا سنگین در حدی که بتواند به او صدمه بزند خودداری شود.

استفاده از آغوش‌بند
آغوش‌بند وسیله‌ای بی‌نظیر برای حمل کودک در سه ماه نخست است. تماس نوزاد با بدن مادر و حرکت او در حین راه رفتن به او آرامش می‌دهد. یک مزیت دیگر این وسیله آن است که دست‌های مادر آزاد می‌ماند.

به تن کردن آغوش‌بند
والدین با روشی که گفته خواهد شد، آغوش‌بند را به‌راحتی می‌توانند بدون کمک فرد دیگری به تن کنند. از تن در آوردن آن نیز با عکس همین روش به‌راحتی انجام می‌شود:
۱- بندهای آغوش‌بند را روی شانه‌هایشان بلغزانند، به‌صورتی که دو حلقه فلزی آن در جلوی بدن قرار گیرد.
۲- قسمت مثلثی را با وصل کردن قلاب‌های گرد آن به بندها آویزان کنند.
۳- یک طرف آغوش‌بند را با گذراندن قلاب آن از حلقه و وصل کردن آن، ببندند.
۴- کودک‌شان را به‌صورتی که رو به خودشان باشد در آغوش بگیرند. اگر خیلی خردسال است، سرش را با دست نگه دارند. پایش را از سوراخ سمت بسته شده آغوش‌بند رد کنند. از سمت باز آغوش‌بند دستشان را دور بدن کودک نگه دارند تا نیفتد.
۵- با یک دست کودک را در نشیمن‌گاه آغوش‌بند نگه دارند و در همین حال با دست دیگر، قلاب سمت دیگر را از زیر بغل او بگذرانند و ببندند.
۶- قلاب‌های فوقانی را ببندند تا سوراخی برای عبور دست کودک در هر طرف ایجاد شود. قسمت پشتی آغوش‌بند سر و گردن کودکان خردسال را از افتادن محافظت می‌کند.

پوشیدن آغوش‌بند
پس از سه ماهگی، شاید کودک ترجیح دهد رو به جلو باشد. در این صورت والدین می‌توانند همان مراحل فوق را دنبال کنند، اما کودک را رو به جلو قرار دهند. قسمت جلوی آغوش‌بند را به پایین تا کنند تا کودک دنیای اطراف خود را بهتر ببیند.

او را رو به جلو بگیرند
کودک در سه ماهگی هشیار است، بنابراین بهتر است او را رو به جلو بگیرند تا دید خوبی از دنیای اطراف خود داشته باشد. یک دست را زیر پاهای او و دست دیگر را دور سینه او قرار دهند. در این سن، دیگر لازم نیست سرش را نگه دارند.

بگذارند لگد بپراند
والدین می‌توانند گاهی کودک را روی زمین بگذارند تا با پاهایش لگد پرانی کند برای این کار والدین می‌توانند بنشینند و خود را تا سطح بدن او پایین بیاورند.

تاب دادن
والدین می‌توانند کودک را به جلو و عقب تاب دهند و اگر این بازی را دوست دارد او را بالاتر و بالاتر ببرند. این نوع حرکت دادن، راه خوبی برای آرام کردن کودک نیز هست.

بالا و پایین انداختن روی زانو
کودک در چهار ماهگی دوست دارد روی زانوهای پدر و مادر بالا و پایین بپرد، مخصوصاً اگر گاهی این کار را همراه با شعر خواندن انجام دهد. برای این کار پدر و مادر می‌توانند دست‌هایش را نگه دارند تا کودک به عقب نیفتد.

او را روی شانه‌های‌شان بنشانند
والدین می‌توانند کودک را در شش ماهگی روی شانه‌های‌شان بنشانند تا قد او بالاتر از آن‌ها قرار گیرد. او از این زاویه دید جدید بسیار لذت خواهد برد.

تماس چشمی
کودک عاشق آن است که مورد توجه قرار گیرد. صورت مادر همیشه بهترین مایه سرگرمی و شادی او است.

آرامش بعد از بازی
والدین بهتر است هر گاه با کودک بازی‌های هیجانی انجام می‌دهند، پس از آن چند دقیقه هم او را با ملایمت در آغوش بگیرند و نوازش کنند. همیشه سر نخ را از کودک بگیرند. اگر گاهی دیدند که مثل همیشه غش و ریسه نمی‌رود، دست از بازی‌های شلوغ بردارند.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.