شیشه نگرفتن شیرخوار، راهکاری دارد؟
بعضی نوزادان که از شیر مادر تغذیه میکنند، گهگاه بهراحتی شیر خشک و شیشه پستانک را قبول میکنند، ولی بعضی دیگر هیچ غذایی را به جای شیر واقعی مادر قبول نخواهند کرد.
بعضی نوزادان که از شیر مادر تغذیه میکنند، گهگاه بهراحتی شیر خشک و شیشه پستانک را قبول میکنند، ولی بعضی دیگر هیچ غذایی را به جای شیر واقعی مادر قبول نخواهند کرد. اگر شرایط زندگی و خانوادگی، دادن شیر خشک را ایجاب کند؛ رعایت نکات زیر میتواند در این مورد راهنمای شما باشد:
- برخلاف عقیده بعضی افراد ناآگاه، ضرورتی ندارد که نوزاد از بدو تولد با شیشه پستانک و شیر خشک آشنا شود تا بعدها به آن عادت کند. البته دادن یک شیشه شیر در روز ممکن است اشکالی در تغذیه او بهوجود نیاورد، ولی این امر در چند هفته اول باعث بدعادت شدن و تنبلی نوزاد در گرفتن سینه مادر میشود. حتی یک وعده شیر خشک در روز، میتواند تعادل عرضه و تقاضا و هماهنگی بین مادر و نوزاد را از بین ببرد و شروع تغذیه را دچار اشکال کند. بنابراین بهتر است تا وقتی که ضرورت ندارد، تغذیه با شیر خشک را شروع نکنید.
- کودک ممکن است شیر خشک را از دست مادر قبول نکند، زیرا این تغذیه از طرف مادر برای او غیرعادی به نظر میرسد؛ پس بهتر است شخص دیگری شیشه شیر را به کودک بدهد. کسی که به کودک شیر خشک میدهد، باید مثل مادربزرگ یا پرستار بچه، با نحوه بغل کردن و گرفتن شیشه شیر آشنایی و تجربه کافی داشته باشد. این شخص به خاطر تجربهاش، دارای اعتمادبهنفس است و نوزاد هم به نحوی این تجربه و اعتمادبهنفس را احساس میکند. برعکس، اگر مادر بخواهد تغذیه نوزاد را با شیر خشک شروع کند، این کار برایش امری غیرعادی و عجیب به شمار میآید و نوزاد هم ممکن است تردید مادر را حس کند. پس از این که نوزاد شیر خشک را از دست شخص دیگری قبول کرد و به آن عادت کرد، پدر میتواند وظیفه تغذیه کودک را به عهده بگیرد.
- هنگام تغذیه نوزاد با شیر خشک ، همانند تغذیه طبیعی، باید نوزاد را بهگرمی در آغوش گرفت، او را نوازش نمود و در چشمان او نگاه کرد. کسی که نوزاد را شیر میدهد باید با روی باز این کار را انجام دهد و خوشحالی خود را به کودک نشان بدهد. ارتباطی، که ضمن تغذیه بین پرستار و نوزاد برقرار میشود، به اندازه تغذیه نوزاد اهمیت دارد.
- هرگز نوزاد را با شیشه شیر در تخت یا کالسکه تنها نگذارید، زیرا این روش ناامن و خطرناک است. اگر نوزاد برای گرفتن شیشه بیمیلی نشان میدهد، ابتدا دهان او را مانند تغذیه طبیعی، با سر شیشه تحریک کنید و سر شیشه را به دهانش بزنید تا با آن آشنا شود. میتوانید سر شیشههای مختلف را که بعضی نرمتر و بلند هستند، امتحان کنید. نوزاد ممکن است به سر شیشهای که مطابق ساختمان دهان او ساخته شده و با حالت لب و دهان او جورتر است، علاقه نشان دهد.
- اقدام دیگر برای جلب توجه نوزاد، تغییر دادن دمای شیر خشک است. بعضی از نوزادان سر شیشه گرم را بیشتر دوست دارند، در این صورت سر شیشه را زیر آب گرم بگیرید تا گرم شود. بعضی از آنها نیز که در حال درآوردن دندان هستند، شیر سرد را ترجیح میدهند. سوراخهای سر شیشه نیز ممکن است گشاد یا تنگتر از اندازه مناسب باشد. این سوراخها باید طوری باشد که اگر شیشه پر از شیر را قبل از هم زدن آن، وارونه کنید؛ در هر ثانیه یک قطره از آن بچکد.
بعضی نوزادان دوست دارند شیشه شیر را در وضعی مشابه سینه مادر نگه دارند و برخی دیگر وضعیت متفاوتی را ترجیح میدهند. علت آن است که وقتی برای این نوزادان شیشه را مانند سینه نگه میدارند، در آنها انتظار شیر خوردن از پستان مادر بهوجود میآید و وقتی خلاف انتظارشان شیر خشک به آنها داده میشود، آن را نمیپذیرند و با ناراحتی پس میزنند.
- نوع شیر خشک یا غذای کودک که در شیشه میریزید نیز برای ذائقه نوزاد اهمیت دارد. در شیشه میتوانید شیر مادر، شیر خشک، غذای کودک ، آب سیب رقیق شده با آب یا آب قند بریزید. بهترین آنها شیر مادر است که از قبل دوشیده و ذخیره شده باشد. اگر نمیتوانید از شیر خودتان به کودک بدهید، باید با امتحان انواع شیر خشک و غذای کودک ، غذای مناسب و مورد علاقه کودک را پیدا کنید. به یاد داشته باشید که همیشه شیر خشک و غذاهای آماده را طبق دستور تهیه نمایید. رقیق کردن این فرمولهای غذایی و شیر خشک اشکالی ندارد، ولی هرگز غلیظتر از آن چه دستور قوطی توصیه میکند، مصرف نکیند.
- بعضی کودکان دوست ندارند در حالت نشسته به آنها شیر خشک داده شود. در این وضعیت، چون شیر خوردن از پستان مادر را به یاد میآورند، شیر خشک را نمیپذیرند. اگر با این مشکل روبهرو شدید، نوزاد را در ساک مخصوص حمل نوزاد بگذارید یا او را بغل کنید و ضمن راه رفتن سر شیشه را در دهان او بگذارید. قبل از این که به او شیر خشک بدهید او را تکان دهید تا آرام بگیرد و نظرش برای شیر خوردن جلب شود.
- با وجود روشهای فوق، اگر باز هم نوزاد علاقهای به شیشه پستانک نشان نمیدهد، خونسردی خود را حفظ کنید. شما میتوانید به گونهای دیگر به او شیر بدهید. اگر نوزاد میتواند انگشت شما را در دهان بگیرد و آن را بمکد، میتوانید با استفاده از این روش و با کمک یک سرنگ به او شیر بدهید. اگر این روش هم عجیب و دشوار است، راههای دیگری وجود دارد.
یک کودک میتواند حتی از یک نعلبکی یا فنجان کوچک و استکان هم شیر بخورد. البته این روش ممکن است کودک را خیس و کثیف کند. برای تغذیه کودک، او را بغل کنید و در زاویهای مناسب نگه دارید. سر و گردن کودک را با دست بگیرید و به دقت استکان یا ظرف شیر را به دهان او نزدیک کنید. وقتی کودک مزه شیر را بچشد، با اشتها شروع به خوردن شیر و لیسیدن ظرف خواهد کرد. اگر حوصله به خرج دهید، او خواهد توانست با علاقه شیر بخورد. نوعی شیشه یا فنجان مخصوص نیز وجود دارد که به جای سر شیشه دارای لبه باریکی است و نوزاد میتواند بهراحتی از آن شیر بخورد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼