۱۶۹۳۸۳
۲۰۱۳
۲۰۱۳

معنی حرکات نوزاد، چیست؟

بازه زمانی یک تا سه سالگی بچه‎ها، برای والدین اهمیت و دشواری خاصی دارد.

بازه زمانی یک تا سه سالگی بچه‎ها، برای والدین اهمیت و دشواری خاصی دارد.
تا قبل از این سن، بچه‎ها دامنه حرکاتشان محدود و به همان نسبت، میزان کنجکاوی‎های خطرناک و خراب‎کاری‎هایشان هم کمتر است؛ اما در این دوره مهارت راه رفتن، کم‎کم یاد گرفته می‎شود و کودک استقلال بیشتری کسب می‎کند، او بدون کمک شما می‎تواند به جاهای دیگر برود و کنجکاوی طبیعی‎اش درحالی‎که هر روز چیزهای جدیدی می‌آموزد، افزایش می‎یابد. شما هم مثل بیشتر والدین متوجه می‎شوید کودکتان هر روز دشواری‎های بیشتری را ایجاد می‎کند، به‎ویژه اگر به چیزی که می‌خواهد نرسد. بدخلقی و سرکشی در این سن رایج می‎شود. در این دوره، زبان کودک هم به‎تدریج شروع به گسترش می‎کند و هیجان‎ها و عواطف او هم متنوع‎تر و بارزتر می‎شود. به‎همین دلیل، لازم است والدین غیر از شناخت تحولات جسمانی فرزندشان، تغییرات احساسی و هیجانی او را هم به‏درستی بشناسند. در ادامه ابعاد عمده هیجانی کودکان یک تا سه ساله را با هم مرور می‎کنیم، همچنین با نشانه‎های غیرکلامی نماینده این احساسات و واکنش مناسب دربرابر آن‎ها آشنا می‎شویم.

احساس مبارزه
کودکتان در این سن، برای اولین بار با قدرت شما مبارزه می‎کند. او بیشتر نگران این است که خودش چه می‎خواهد تا این‎که شما چه می‎خواهید و دوست دارد علیه محدودیت‎های اعمال‌شده از طرف شما مقاومت کند.
نشانه‎ها
وقتی به او دستوری می‎دهید یا دربرابرش مانعی ایجاد می‎کنید، ممکن است به‎جای پاسخ دادن چهره‎ای کاملا خنثی و بی تفاوت از خود نشان دهد، انگار اصلا نشنیده شما چه گفته‎اید؛ البته شنیده ولی آرزو می کند آن را نشنیده بود. او همچنین ممکن است دستانش را در دو طرف بدنش حلقه یا جلوی سینه متقاطع ‎کند.
واکنش مناسب
تسلیم او نشوید.در این مرحله او به یک انضباط ثابت و محکم نیاز دارد. انضباط و قاطعیت متزلزل در خانه، فرزندتان را آشفته می‎کند. اقتدارِ (نه لجبازی) شما و ماندن بر سر مواضعتان، برای فرزندتان احساس امنیت به ارمغان می‎آورد و حساسیت او را درباره نیازها و خواسته‏‎های دیگران برمی‌انگیزد.
احساس ناکامی
احساسی است که در زمان نداشتن موفقیت در انجام کاری به‎وجود می‎آید. در این دوره، تحمل کودکتان دربرابر ناکامی اندک است، بنابراین خیلی زود جوش می‎آورد و قشقرق راه می‎اندازد.
نشانه‎ها
دندان‎های به‎هم فشرده، پرتاب کردن اشیا و گره کردن مشت ها، نشانه‎های غیرکلامی واضح در برابر ناکامی است. کودکتان اما ممکن است با روش‎های دیگری هم احساسش را نشان دهد؛ برای مثال ممکن است
تنفس اش به‎صورتی غیرعادی تند شود یا شروع به وول خوردن بکند.
واکنش مناسب
به کودکتان کمک کنید دوباره کنترل موقعیت را به دست آورد. می‎توانید خیلی ساده منبع ناکام‎کننده را از میان بردارید؛ اما راه موثر‎تر این است که او را تشویق کنید خودش واکنش مناسب نشان دهد؛ یعنی احساسش را تصدیق و او را آرام کنید، سپس راه‎حل‎های ساده‌ای برای مقابله با احساس ناکامی پیش پایش بگذارید.
احساس استقلال
مشکل کودک نوپای شما برای انجام هرکاری به‎تنهایی، این است که جاه‎طلبی‎های او بیش از حد توانایی‎هایش است. او هنوز مهارت‎های ضروری برای انجام مستقل کارها را به‎دست نیاورده‎است اما این مسئله باعث نمی‎شود تلاشش را متوقف کند.
نشانه‎ها
فرزندتان ممکن است نتواند به شما بگوید که به کمک تان نیاز ندارد؛ اما با هل دادن شما و دور کردنتان از موقعیت، سعی می‎کند این پیام را به شما منتقل کند. در مواردی هم چهره‎اش را ثابت و خشک و بدون حالت خواهیددید.
واکنش مناسب
پایه شکل‎گیری استقلال در این سن است؛ اما رشد آن در دوران تدریجی تحول ممکن خواهدشد. فرزندتان این نکته را نمی‎داند و برای مستقل شدن عجله دارد. شما می‎توانید با دادن قدری آزادی عمل، بیان یک جمله تشویق‎کننده و یک لبخند رضایت‎آمیز، احساس او ارضا کنید.
احساس شرم و خجالت
مواجه شدن با بزرگ سالان غریبه و حتی آشنایانی که بعد از مدت‎ها آن‎ها را می‎بیند، به‎طور معمول کودک نوپای شما را خجالت‎زده می‎کند.
نشانه‎ها
چسبیدن به شما، علامت آشکاری از خجالت کشیدن است؛ تماس بدنی با شما به او احساس امنیت می‎دهد. پوشاندن چشم‎ها واکنش دیگری است از جانب کودک در موقعیت‎هایی که احساس ناراحتی و خجالت می‎کند. او نمی‎داند غریبه‏ها همان‎جا می‌مانند، چه به آن‌ها نگاه کند، چه نکند.
واکنش مناسب
از سرزنش او و وادار کردنش به ارتباط با فرد مقابل، اجتناب کنید. در عوض به او اطمینان بدهید که آسیبی نمی‎بیند و موضوعی برای نگرانی وجود ندارد. از طرف دیگر باید بدانید که خجالت همراه با افزایش تجارب اجتماعی کاهش پیدا می‎کند؛ بنابراین شرایطی فراهم کنید تا کودکتان خارج از روابط خانوادگی با دیگران هم ارتباط برقرار کند.
برگرفته از کتاب «زبان بدن کودکان» نوشته «ریچارد وولفسون» و ترجمه «بهمن ابراهیمی»
منبع: خراسان

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.