انواع بازی با نوزاد، بدو تولد تا شش ماهگی
بازی با نوزاد اولین و هیجان انگیز ترین راه ارتباط کودک با دنیای اطراف می باشد، این اولین گام هایی تعاملی او با دنیای بیرون است.
بازی با نوزاد اولین و هیجان انگیز ترین راه ارتباط کودک با دنیای اطراف می باشد، این اولین گام هایی تعاملی او با دنیای بیرون است. با بازی نوزاد ما می آموزد، آزمایش می کند و تجربه کسب می کند. هدایت هدفمند و ایجاد تجربه های لذت بخش کمک می کند تا دانش فرزندمان از دنیای اطراف افزایش یابد و همینطور به تقویت حواس و افزایش هوش او کمک می کند.
اغلب ما والدین قبل از تولد فرزندمان تصوری از بازی با کودک نداریم و نگاه ما به اسباب بازی ها بویژه در زمان تهیه سیسمونی همان اسباب بازی های متداول دوران کودکی خودمان است و نهایتا تنوعی چشمگیر از اسباب بازی های هوشمندی که دیده ایم. ماشین و هواپیما برای سیسمونی نوزاد پسر و عروسک و وسایل آشپزخانه برای سیسمونی نوزاد دختر!
پس از تولد کودکمان به یکباره تمام دانسته های ما در خصوص کودک و بازی های او برهم می خورد و ما در می یابیم عملا تا حدود یکسالگی نوزاد ما نمی تواند با اسباب بازی های متداول قبلی بازی کند! این جاست که یک سوال بزرگ برای ما شکل می گیرد. چگونه کودکم را سرگرم کنم؟ چگونه با بازی تعامل او با دنیای اطراف را فعالتر نمایم؟ برای تقویت هوش و هوشیاری او چه کنم؟ اصلا مگر می شود با یک نوزاد دو ماهه بازی کرد؟
در این مقاله سعی داریم بازی های مناسب برای بازی با کودک از بدو تولد و نیز برخی وسایل و اسباب بازی های مرتبط را پیشنهاد دهیم، پس با ما همراه باشید.
بازی با نوزاد از بدو تولد تا دو ماهگی!
عجیب است اما با نوزاد از بدو تولد می توان بازی کرد! بله اولین و موثر ترین بازی که می توان با نوزادی که تنها چند روز از تولد او می گذرد انجام داد، ماساژ کودک است. با ماساژ از اولین روزهایی که کودک را به منزل می آورید علاوه بر تقویت هوش لامسه او امکان ایجاد ارتباط پوستی با والدین فراهم می شود. برای ماساژ نوزاد از روغن های ماساژ موجود در بازار استفاده نمایید. اغلب این روغن ها پایه گیاهی دارند اما استفاده از روغن بادام و روغن زیتون نیز توصیه می شود.
بعد از هر بار استحمام و بعد از تعویض پوشاک حدود ۵ الی ۱۰ دقیقه فرزند خود را ماساژ دهید و در این زمان با او تماس چشمی داشته باشید و با او حرف بزنید و برایش آواز بخوانید صدای مادر و پدر برای نوزاد حس اطمینان ایجاد می نماید. او در ۹ ماه گذشته به صدای مادر و پدر خود اخت شده است.
این بازی را تا زمانیکه کودک همراهی می کند انجام بدهید و زمانیکه احساس کردید او خسته شده است دیگر ادامه ندهید.
در انتهای دو ماهگی به بعد در زمان ماساژ کودک پارچه های تمیز با بافت های متفاوت را بر روی پوست کودک به آرامی بکشید اینکار باعث می شود حس لامسه او قوی تر شود و هر بار در زمان استفاده از بافت های متفاوت برای او شرح دهید! این نرمه! وای این یکی خیلی زبره!
بازی با نوزاد از دو ماهگی تا چهارماهگی!
در این زمان نوزاد شما تعامل بیشتری با محیط اطراف دارد و بازی های بیشتری می توان با او انجام داد و از کنار هم بودن لذت بیشتری برد!
بازی دنگ دنگ رنگ رنگ
رنگ ها برای نوزاد جذاب هستند و همینطور او به صداها نیز واکنش نشان می دهد! برای بازی با او توپ های پارچه ای رنگی را در مقابل چشمانش نگه دارید بطوریکه توجه اش جلب شود. بعد آرام توپ رنگی را حرکت دهید و توجه نمایید با چشمانش توپ را دنبال نماید. این بازی به تقویت ماهیچه های چشم او کمک می کند.
برخی جغجغه های موجود در بازار که درونشان زنگوله هایی وجود دارد نیز برای این بازی مناسب هستند جغجغه رنگی را تکان دهید هم زمان رنگ و صدای آن برای کودک جذاب است با حرکت آن کودک هیجان زده می شود و صدا و رنگ را دنبال می کند در این زمان حتما با او ارتباط کلامی و چشمی هم برقرارکنید.
بازی دنگ دنگ پاپا
کودک در این سن پاهایش را حرکت می دهد به ویژه زمانیکه همه چیز روبراه است و آماده بازی برای آموزش عمل و عکس العمل و درک این رابطه است. برای شروع از پارچه ای نرم و نیز از کاغذ های زرورقی لابه لای آنها استفاده کنید و این ترکیب را زیر پاهایش قراردهید، به طوریکه با هر بار تکان پاهای کودک صدا ایجاد شود. این بازی سبب تقویت هماهنگی پاها و شنوایی او می شود و او درکی از رابطه علت و معلولی بدست می آورد.
بازی آفتاب مهتاب کجایی
از حدود ۴۵ روزه گی تا سه ماهگی اغلب نوزادان دچار دردهایی به نام کولیک می شوند، که اغلب دردناک و با گریه های نوزاد همراه است. یکی از راههایی که هم شما و هم کودک احساس بهتری داشته باشد بازی آفتاب و مهتاب است کودک را در آغوش بگیرید و به آرامی در آغوش خود همانند گهواره او را تکان دهید و آواز "آفتاب مهتاب کجایی، به خونه ما می آیی" را بخوانید.
حرکت های موزون شما همراه کودک و خواندن آواز به هر دو شما کمک می کند تا آرامش و امنیت را لمس کنید و بتوانید آرامش پیدا کنید. این بازی درسن های بالاتر همراه با قهقهه کودک هیجان بالایی را با خود به همراه دارد.
بازی های چهار تا شش ماهگی
در این سن کودک می تواند دمر بخوابد و برخی کودکان نیم خیز می شوند او به آرامی سر خود را تکان می دهد. و می تواند سر خود را بالا نگه دارد. او الان بخوبی می تواند اجسام را در دستان خودش نگه دارد و تکان دهد.
کودک را دمر بگذارید، یک توپ رنگی در مقابلش با فاصله ۱۰ الی ۱۵ سانتی متر قراردهید و کودک را تشویق کنید تا با دست به سمت توپ برود و سعی کند آن را بگیرد.
یکی از اولین تعاملات و شناخت های کودک شناخت و تعامل با خود است او از صدای خودش به شعف می آید و زمانیکه خود را در آئینه می بیند، هیجان زده می شود. از آئینه های نشکن استفاده کنید و در مقابلش قرار دهید و بگذارید مدتی با تصویر درون آئینه تعامل داشته باشد.
در این دوره اسباب بازی هایی که به عنوان زمین بازی یا پلی جیم (Play Gym) شناخته می شوند، به دلیل داشتن آویزهای رنگارنگ و آئینه در این دوره کاربردی است.
خواندن کتاب یا داستان هایی که چند برگی هستند و شعرهای کوتاه دارند یا تصاویر رنگی دارند هم پیشنهاد می گردد. کودک بنا بر رشدش می تواند کتاب را در دست بگیرد و خودش ورق بزند.
منبع:
ویکی بیبی
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼