کلاه گهوارهای (درماتیت سبورئیک) در نوزادان
کلاه گهوارهای چیست؟
کلاه گهوارهای اصطلاح رایجی برای درماتیت سبورئیک پوست سر در نوزادان است.
درماتیت سبورئیک، که به آن سبوره نیز گفته میشود، میتواند در این نواحی ظاهر شود:
-
روی پوست سر
-
روی پیشانی و صورت
-
پشت گوشها
-
در ناحیه پوشک، زیر بغلها و سایر چینها و شکافهای پوستی
علائم و نشانههای کلاه گهوارهای (درماتیت سبورئیک) چیست؟
نوزادان میتوانند بین ۲ هفتگی تا ۱۲ ماهگی دچار درماتیت سبورئیک شوند. این حالت معمولاً با کلاه گهوارهای شروع میشود. نوزادی که کلاه گهوارهای دارد، لکههای کمی قرمز، پوستهدار یا زردرنگ و دلمهبسته روی پوست سر خواهد داشت. ممکن است این حالت ابتدا روی صورت یا ناحیه پوشک ظاهر شود و سپس به بخشهای دیگر بدن گسترش یابد.
سبوره به این شکل دیده میشود:
-
قرمز و مرطوب در چینها و شکافهای پوستی (مثل گردن و پشت گوشها)
-
همراه با لکههای چرب یا دلمههای زردرنگ
-
پوستهدار یا فلسمانند
درماتیت سبورئیک ممکن است ظاهری ناراحتکننده یا تحریککننده روی پوست داشته باشد، اما معمولاً خارش ندارد و به نظر نمیرسد که نوزادان را آزار دهد.
علت کلاه گهوارهای (درماتیت سبورئیک) چیست؟
علت دقیق کلاه گهوارهای مشخص نیست. به نظر میرسد ترکیبی از چند عامل در ایجاد آن نقش دارند. تولید بیش از حد چربی پوست (سبوم) در غدد چربی و فولیکولهای مو و وجود نوعی مخمر به نام مالاسزیا روی پوست ممکن است در بروز درماتیت سبورئیک دخیل باشند.
کلاه گهوارهای (درماتیت سبورئیک) چگونه تشخیص داده میشود؟
متخصصان سلامت معمولاً با توجه به ظاهر پوست و محل بثورات میتوانند کلاه گهوارهای یا درماتیت سبورئیک را تشخیص دهند. نوزادانی که دچار درماتیت سبورئیک هستند معمولاً از نظر کلی سالماند و این وضعیت به طور خودبهخود یا با درمان بهبود مییابد.
کلاه گهوارهای (درماتیت سبورئیک) چگونه درمان میشود؟
کلاه گهوارهای و درماتیت سبورئیک در نوزادان معمولاً طی چند هفته یا چند ماه به خودی خود برطرف میشود. در این مدت میتوانید برای شل کردن و برداشتن پوستهها از روی پوست سر نوزاد این کارها را انجام دهید:
-
روزی یک بار موهای نوزاد را با شامپوی ملایم و بدون اشک مخصوص نوزاد بشویید.
-
با استفاده از یک برس نرم یا مسواک نرم، پوستهها را به آرامی جدا کنید.
-
اگر پوستهها به راحتی جدا نشدند، مقدار کمی روغن معدنی یا وازلین روی پوست سر نوزاد بمالید. بگذارید روغن برای چند دقیقه تا چند ساعت (در صورت نیاز) روی پوستهها بماند تا آنها نرم شوند، سپس با برس یا مسواک نرم پوستهها را بردارید. بعد از آن موهای نوزاد را مثل همیشه شامپو کنید.
-
اگر شستشوی معمولی کافی نبود، پزشک ممکن است کرم استروئیدی ملایم یا شامپوی ضدقارچ تجویز کند.
برای درماتیت سبورئیک در سایر نقاط بدن، پزشک ممکن است کرم استروئیدی ملایم یا کرم ضدقارچ تجویز کند.
توجه: بدون مشورت با پزشک از کرمهای استروئیدی یا ضدقارچ بدون نسخه و شامپوهای ضد سبوره استفاده نکنید.
چه نکات دیگری باید بدانم؟
گاهی اوقات درماتیت سبورئیک در ناحیه پوشک یا چینهای پوستی میتواند دچار عفونت شود. اگر بثورات بدتر شد یا علائم عفونت (مانند قرمزی پوست، ترشح مایع یا گرم شدن پوست) مشاهده کردید، حتماً با پزشک مشورت کنید.
کلاه گهوارهای و درماتیت سبورئیک در نوزادان معمولاً تا ۱۲ ماهگی بهبود مییابد. با این حال، ممکن است در دوران بلوغ دوباره به شکل شوره سر بازگردد.