اهمیت تغذیه با شیر مادر، فوایدش چیست؟
شیردهی برای خود و کودکتان مجانی، راحت، سالم و گزینه خیلی خوبی است. درواقع یک کار طبیعی ست.
شیردهی برای خود و کودکتان مجانی، راحت، سالم و گزینه خیلی خوبی است. درواقع یک کار طبیعی ست. حداقل ۹۰ درصد خانمهایی که میخواهند شیر بدهند، میتوانند. بنابراین تعجبی ندارد که دست-اندرکاران بهداشت و سازمان بهداشت جهانی شیردهی را به خانمها خیلی توصیه میکنند. در این جاست که ما وارد میدان میشویم. این که دیگر باردار نیستید معنیاش این نیست که نباید دیگر به رژیم غذایی خود توجه کنید. درواقع رژیم غذایی شما بیش از همیشه برای سلامت خود و کودکتان اهمیتی حیاتی دارد. روند تولید شیر به اندازه روند بارداری بر بدن فشار میآورد. بدن شما بیش از آنچه تصور میکنید به موادغذایی نیازمند است و مواد غذای زیادی هست که خود و کودک در حال رشدتان را در دوران شیردهی تقویت مینماید.
چرا شیردهی؟
امروزه فواید شیردهی به کودک خوب معلوم است. ارزش غذایی شیر مادر خیلی بیشتر از شیرخشک است. علاوه بر این، اقتصادی و بهداشتی بوده و راحت است. غیر از این که کودکان پرورش یافته با شیر مادر بعدها در تستهای شناختی از دیگر کودکان بهتر عمل میکنند.
شیر مادر به کودک ایمنی بیشتری میبخشد. پزشکان مدت زیادی است دریافتهاند که کودکان تغذیه شده با شیر مادر نسبت به دیکران کمتر دچار عفونت میشوند. آنها به این نتیجه رسیدهاند که شیر مادر بهداشتیتر است چون شیشه شیر به راحتی به باکتریها و ویروسها آلوده میگردد ولی حقیقت این است که مواد موجود در شیر مادر کودک را سالم نگه میدارد. شیر مادر مواد زیادی از جمله پادتن و پروبیوتیکهایی دارد که به سیستم ایمنی کودک کمک میکنند.
نیازهای غذایی برای شیرسازی و شیردهی کودک
چون افراد با هم فرق دارند برای داشتن یک برنامه غذایی ایدهآل با ماما یا متخصص زنان همکاری نزدیک بکنید.نیازهای غذایی شما در زمان شیردهی خیلی فرق میکند. این جدول در زمینه شیردهی سالم راهنمایی غذایی خواهد کرد. سپس درباره اینها در این فصل بع تفصیل خواهید خواند.
ویتامینهای کلیدی، مواد معدنی کلیدی
- ویتامین B6: روزانه 2 میلیگرم
- پتاسیم: روزانه 5100 میلیگرم
- فولات: روزانه 500 میکروگرم
- کلسیم: روزانه 1000 میلیگرم
- ویتامین B12: روزانه 8/2 میکروگرم
- فسفر: روزانه 700 میلیگرم
- ویتامین C: 120 میلیگرم
- منیزیم: روزانه 310 میلیگرم
- ویتامین A: روزانه 4200 واحد بینالمللی
- آهن: روزانه 9 میلیگرم
- ویتامین D: روزانه 5 میکروگرم
- روی: روزانه 12 میلیگرم
- ویتامین E: روزانه 19 میلیگرم
- ویتامین K: روزانه 90 میکروگرم
پروبیوتیکها به عنوان یک شکم پرکن
محققان دانشگاه ترکی ( شهری در جنوب) فنلاند در کنفرانس اروپایی در زمینه چاقی در آمستردام هلند در سال ۲۰۰۹ گزارش دادند که ممکن است مصرف پروبیوتیکها بعد از زایمان چربیهای شکم را در مادران جدید کاهش دهد. در این تحقیق محققان ۲۵۶ خانم را به ۳ گروه تقسیم کردند. یک گروه مشاورههای غذایی داشته و پروبیوتیک مصرف میکردند. گروه دیگر مشاوره غذایی داشته و یک قرص بیاثر مصرف میکردند و گروه سوم هیچکدام را نداشتند. در خانمهایی که پروبیوتیک مصرف میکردند چربیهای شکم کمی کاهش داشت. تحقیقات بیشتری در آینده به صحت و سقم این یافتهها پی برده و کار آنها را بیان خواهد کرد.
کودک در چند ماهه اول زندگی خود نمیتواند در مقابل موجودات خارجی مانند باکتریها و ویروسها واکنش ایمنی موثر بنماید. در رحم، جفت پادتنها را به کودک منتقل کرده و به او ایمنی زیادی میبخشد ولی کودکان شیرخوار حفاظت اضافی را از پادتنها، سلولهای ایمنی و پروبیوتیکهای شیر مادر تامین میکنند. این اجزاء تشکیلدهنده شیر مادر به کودک کمک کرده تا خود را در مقابل عفونت حفظ کرده، مقدار لازم پروبیوتیکهای دستگاه گوارش خود را افزایش داده ، به کار معده و روده بهبود ببخشد و حتی میتواند به او کمک کند آهن بیشتری جذب نماید.
سینهها
تشریح سینهها مادر پیچیدهتر از آن است که شما فکر میکنید. سینه که غده شیر هم نامیده میشود، از سلولهای تولیدکننده شیر و سیستمی از مجراها تشکیل شده است. سر پستان دارای 15 تا 20 مجرای شیر است که شیر را از سلولهای تولیدکننده شیر به سر پستان میرسانند.
در دوران بارداری خصوصا سه ماهه اول و سوم حجم و وزن سینه-ها افزایش مییابند. بسیاری از خانمها فکر میکنند که برای جای دادن سینهها به کرست بزرگتری نیاز دارند ولی این فقط اندازه سینه نیست که تغییر میکند. ناگهان در اثر بالا آمدن سینه پیراهن معمولی شما هم تنگتر میشود. شما درمییابید که در تمام دوران بارداری باید لباسهایتان را تغییر دهید و همچنان که این کار را میکنید سینهها باز هم تنگتر میشوند. در سه ماهه سوم بزرگتر شدن سینهها در اثر سلولهای تولیدکننده شیر و تشکیل کلستروم colostrams( آغوز) است. در واقع سینه یک خانم در اوایل سه ماهه دوم توانایی تولید شیر را پیدا میکنند که خبر خوبی برای خانمهایی است که زایمان زودرس دارند.
معلوم شده است که جفت نقش مهمی در رشد سینه دارد. چرا که هورمونی شبیه هورمون تخمدان را به مقدار زیاد ترشح میکند. (لاکتوژن، پرولاکتین و گونادوتروپین کوریونیک). در دوران بارداری سینهها از 400 تا 600 گرم وزن پیدا کرده و به اندازه دو فنجان میشود و چیزهای دیگری هم در راه است، در زمان شیردهی وزن هر سینه تقریبا به 600 تا 800 گرم میرسد و همچنان که آماده شیردهی میشوید به فکر کرستهای بزرگتری باشید.
منبع:
کودکان طلایی
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼