هفته پنجم رشد نوزاد، اتفاقاتی که می افتد
اکنون بیش از یک ماه است که از تولد نوزادتان میگذرد .هر روز نوزادتان شکل جدیدی به خود میگیرد و شما تفاوت آن را به خوبی متوجه خواهید شد.
اکنون بیش از یک ماه است که از تولد نوزادتان میگذرد .هر روز نوزادتان شکل جدیدی به خود میگیرد و شما تفاوت آن را به خوبی متوجه خواهید شد. هر هفته نوزاد توانایی جدیدی کسب میکند و این شما را تحت تأثیر خود قرار میدهد. ولی در این زمان ممکن است به دلیل کم خوابی و مشغله زیاد یا حتی افسردگی پس از زایمان دچار خستگی مفرط شده باشید.
اگر فکر میکنید که دچار افسردگی پس از زایمان شدهاید و میزان آن در شما به حدی است که ممکن است به خودتان یا نوزاد خود آسیب بزنید حتماً با مشاور تماس داشته باشید . در غیر این صورت در مورد احساستان با همسر یا نزدیکانتان صحبت نمایید.
خود شما
هفته پنجم بهبودی بیشتری به همراه دارد. ناحیه واژنی یا برش سزارین بهتر شده است اگرچه هنوز نسبت به قبل از بارداری متفاوت است. ناحیه واژنی ممکن است سفت تر یا سست تر از قبل باشد. بیشتر مواقع به حالت طبیعی برمیگردد.
با سپری کردن هفته پنجم شما در التیام بدن خود مراقبت از نوزادتان عادت کردن به الگوی خوب شیردهی و تلاش برای کمی خوابیدن غرق بودهاید . تمام این کارها وقت اندکی برایتان باقی میگذارد.
اما صرف وقت برای خودتان بسیار مهم است. این هفته از کسی که به او اعتماد دارید بخواهید یکی دو ساعت مراقب نوزادتان باشد. کاری لذتبخش انجام دهید که مربوط به نوزاد نباشد.
برای پیادهروی بیرون بروید به دیدن دوستتان بروید با خواهرتان ناهار بخورید. ممکن است جدا بودن از نوزاد برایتان سخت باشد اما وقت گذاشتن برای خودتان برای سلامت روحی شما مهم است . در سلامت روحی و جسمی بهتر میتوانید از نوزادتان مراقبت کنید.
هر روز مدتی را برای خودتان ایجاد کنید حتی اگر 15 دقیقه باشد. داستان بخوانید ، به موسیقی گوش دهید در حیات خلوت بگردید. روی خودتان تمرکز کنید.
عادت ماهانه شما بازمیگردد.
عادت ماهانه نداشتن یکی از موارد آسایش بارداری و تازه مادر شدن است. اما مانند بسیاری از موارد به پایان میرسد.
اگر بلافاصله پس از زایمان نوزادتان را با شیشه تغذیه میکنید عادت ماهانه 1 تا 3 ماه بعد بازمیگردد. برای مادران شیرده این زمان طولانی تر است. عادت ماهانه شما در هنگام شیردهی دوباره شروع میشود به خصوص اگر به کودکتان شیر خشک یا غذاهای جامد کمکی میدهید یا ممکن است بعد از ، از شیر گرفتن کودک شروع شود.
ممکن است تا چند ماه بعد از شیر گرفتن کودک عادت ماهانه نداشته باشید به خصوص اگر تنها از شیر خودتان کودک را تغذیه کرده باشید. اگر فکر میکنید که باید عادت ماهانه می شدید و هنوز خبری نیست با پزشکتان تماس بگیرید.
مثانه و روده شما
اگر شما زایمان واژنی انجام دادهاید دفع مدفوع ممکن است هنوز برایتان مشکل باشد. اگر مدفوع سفت است یا یبوست دارید نوشیدن مایعات و خوردن غذاهای فیبردار مانند غلات کامل ، میوه و سبزیجات را افزایش دهید.
از داروی ملین استفاده کنید. حتی مقدار کمی ملین میتواند مشکل شما را برطرف کند. بدون تأیید پزشک از مسهل یا شیاف استفاده نکنید . اگر در مدفوع خود خون مشاهده کردید یا دفع مدفوع شما همراه با درد است به پزشک مراجعه کنید.
بیاختیاری جزئی ادرار ممکن است تا چند هفته دیگر ادامه یابد اگر چه به طور دائم برطرف میشود. اگر نشد در هفته ششم معاینه به پزشکتان بگویید. گاهی اوقات عفونت مجاری ادراری پس از زایمان گسترش مییابد. اگر اغلب احساس نیاز به ادرار کردن دارید اگر در ادرار خود خون دیدید یا اگر در حین ادرار کردن احساس درد یا سوزش میکنید به پزشک مراجعه کنید.
نوزاد شما در هفته پنجم تولد
در این هفته شما با دیدن اولین لبخند نوزادتان شگفتزده خواهید شد . نوزاد در این هفته میتواند سر خود را تا 45 درجه بالا بیاورد و چند دقیقه درهمان حالت نگه دارد. او اکنون دیگر کمتر به صورت جمع شده درون رحم میباشد و شروع به کشیدن دست و پاهایش مینماید و انگشتان دستش را نیز بازمیکند. اگر نوزاد را روی شکمش بخوابانید ، میتواند سرش را بالا بگیرد .این کار به نوزاد کمک میکند تا ماهیچههای پشت و گردن خود را تقویت نماید در طول روز یک ربع ساعت او را در این حالت قرار داده و کنارش بمانید تا تمرین نگهداشتن گردن را انجام دهد.علاوه بر این شما میتوانید برای تقویت عضلات کمر نوزاد خود او را روی پاهای خود برای لحظاتی به حالت نشسته درآورید. ضمن اینکه او میتواند نشستن را تجربه کند همچنین میتواند اطراف خود را بهتر مشاهده نماید.
به هر طریق و در هر شرایطی اگر نوزادتان بیدار است.با او صحبت کنید برایش شعر و آواز بخوانید و نام او را صدا بزنید . همه این کارها به تقویت مهارتهای زبانی او در آینده کمک بسزایی خواهد کرد.
بدیهی است که نوزادان در این سن قادر به حرف زدن نیستند و نیازها و خواستههای خود را نمیتوانند به شما جز با گریه کردن منتقل کنند. شما با آگاهی از نوع گریه نوزاد میتوانید به خواستههای او پی ببرید.
سعی کنید تا سه ماهگی نوزاد پس از شنیدن صدای کودکتان سریعاً درصدد رفع نیاز او برآیید . چون نوزادان در این سن بدون دلیل گریه نمیکنند. هرچند که در برخی از موقع ممکن است دست و پایتان را گم کنید و واقعاً متوجه نیاز نوزاد پنج هفتهای خود نشوید . اما همین که او را در آغوش میگیرید و تلاش میکنید تا آرامش را به نوزادتان هدیه کنید این باعث به وجود آمدن حس اعتماد در دل کودک میگردد.
معمولاً گریه نوزادان در هفتههای پنجم و ششم تولد بیشتر ازهر زمان دیگری است و بیشتر نوزادان در ساعات اولیه صبح بسیار خوب و آرام هستند و در ساعات پایانی روز ممکن است دچار دردهای کولیکی شوند و گریههای خود را آغاز کنند.
علل و عوامل احتمالی گریه نوزاد:
نوزاد گرسنه است:
ممکن است نوزاد به دلیل گرسنگی شروع به گریه کند و پس از رفع گرسنگی معمولاً این گریه متوقفشده و نوزاد بخواب فرو میرود.
درد در قسمتی از بدن :
حسی که باعث گریه ناگهانی میشود مانند دل درد و نفخ شکم که همراه با جمع شدن پاها در شکم بروز میکند.
گرمای بیش از حد یا سرما زیاد:
ممکن است نوزاد به دلیل پوشش زیاد یا سردی محیط اطراف شروع به گریه کند.
با دقت به گریه نوزاد میتوانید پس از مدتی آن را تشخیص دهید و اگر همهکارهای لازم را برای آرام کردن وی انجام دادید و باز او آرام نشد بایستی با پزشک کودکتان تماس بگیرید.
به دلیل اینکه نوزاد در دوران جنینی در شکم مادر تکانهای حرکتی مادر را احساس میکرده . گاه تکان دادن و چرخاندن و درآوردن صدای "ششش" میتواند باعث آرامش وی گردد.
میتوانید از ماساژ مخصوص نوزادان نیز برای آرامش دادن به کودک خود استفاده کنید.
بهتراست که به تغذیه و خواب خود نیز توجه داشته باشید . خستگی زیاد و استرس میتواند تأثیر زیادی بر میزان شیر شما داشته باشد و همین طور کمبود خواب باعث کم حوصلگی و ضعف شما میگردد . پس تا میتوانید از افراد نزدیک خود که تجربه دارند استفاده کنید.
شوره سر نوزاد
ممکن است روی پوست سر نوزاد خود پوستهپوستههایی مشاهده کنید. این مسئله ایست که برای نوزادان به وجود میآید و به تدریج برطرف خواهد شد. میتوانید پس از حمام پوست نوزاد را با روغن مخصوص بچه چرب نمایید.
سر نوزاد را خشک و خنک نگهدارید، زیرا عرق کردن ممکن است باعث افزایش حجم این پوستهها شود.
بازی گریه
تا این زمان شما در شیر دادن و عوض کردن نوزادتان ماهر شدهاید. حتی او را با کالسکه بیرون میبرید و شاید به خرید میروید. اما ممکن است هنوز هم از گریه نوزاد خود ناراحت شوید. چرا؟ آیا فکر میکنید که او خوشحال نیست؟
گریه نوزاد شما راهی برای ارتباط برقرار کردن است و اینکه چگونه شما به گریه او واکنش نشان دهید بر رابطه شما و نوزادتان تأثیر میگذارد. اگر هر وقت که نوزاد گریه کند شما سر برسید او یاد میگیرد که جهان جایی است که چیزهای خوب اتفاق میافتد.
روزانه چقدر نوزادتان گریه میکند به خلق و خوی او و اینکه چقدر سریع علامتهای وی را یاد بگیرید و گریههای گرسنگی را از گریه بدخلقی ساعت ۵ صبح او تشخیص دهید بستگی دارد.
مواقع حاد گریه نوزاد یک یا دو هفته پس از تولد او شروع میشود. اوج گریه نوزادان در ۶ هفتگی است وقتی آنها نزدیک به ۳ ساعت در روز گریه میکنند.به این علت است که دستگاه عصبی آنها هنوز بسیار رشد نیافته است تا بتوانند بعد از عصبانی شدن خودشان را آرام کنند.
میتوانید با دنبال کردن روشهای آرامسازی نوزاد او را آرام کنید و زندگی را برای خودتان راحت تر کنید :
قنداق کردن :
نوزاد در آغوش شما بیش از هر جای دیگری احساس آرامش میکند. میتوانید با قنداق کردن نوزاد گریه او را آرام کنید تا احساس ایمنی کند و شام هم آماده کنید. یک تکه پارچه یا پتوی سبک را به شکل لوزی پهن کنید و گوشه بالایی آن را به داخل تا کنید.
نوزاد را رو به پشت درون آن قرار دهید. سر نوزاد را روی قسمت تا شده بگذارید. گوشه چپ را دور بدن نوزاد بپیچید و دنباله آن را زیر او و از بالای دستانش عبور دهید. گوشه پایین را بالا تا قسمت سینه بکشید و سپس گوشه راست را دور نوزاد بپیچانید.
اضافه پارچه یا پتو را در قسمت کناری فروکنید. نیازی به سنجاق کردن آن نیست. شاید احساس که ساندویچ درست میکنید. اما اگر گریه نوزادتان را آرام میکند این کار را انجام دهید.
هرگز نوزاد قنداق شده را رو به شکم نخوابانید. چون ممکن است نتوانید سرش را بچرخانید و به سختی نفس بکشد . تمام روز نوزاد را قنداق نکنید زیرا لازم است نوزاد دستها و پاهایش را تکان دهد و عضلههایش را به کار اندازد.
حرکت :
وقتی نوزاد را در شکم داشتید او به حرکت شما عادت داشت. از حرکت برای آرام کردن و از صندلی گهوارهای استفاده کنید. او را داخل تاب ببندید با اتومبیل در اطراف بگردید او را در آغوشی بگذارید یا او را در کالسکه به پیادهروی ببرید.
مکیدن :
نوزادان به طور غریزی میمکند. آنها این حرکت را برای آرام کردن خود انجام میدهند. با دادن پستانک به نوزاد میتوانید در بند آوردن گریه او کمک کنید یا به او کمک کنید تا مچ یا انگشتانش را پیدا کند تا بمکد. میتوانید دست خود را تمیز بشویید و یکی از انگشتانتان را در دهان نوزاد بگذارید تا بمکد.
صدای ملایم :
جاروبرقی روشن کنید ، موسیقی ملایم پخشکنید یا آواز بخوانید تا حواس نوزادتان را پرت کنید و او را آرام کنید.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼