۱۹۶۶۳۴
۱۷۱۱
۱۷۱۱

نحوه رشد نوزاد، یازده تا دوازده ماهگی

شما ممکن‌ است به‌ تفاوتهای رفتاری بین ۱۱ ماهگی و ۱۲ ماهگی توجه نکنید اما تفاوت‌های زیادی وجود دارد.

یازده تا دوازده ماهگی نوزاد چگونه می گذرد؟ با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

رشد ذهنی
شما ممکن‌ است به‌ تفاوتهای رفتاری بین ۱۱ ماهگی و ۱۲ ماهگی توجه نکنید اما تفاوت‌های زیادی وجود دارد. اکنون کودک شما:
- به‌ سرعت می‌تواند اشیاء را با چشمان خود دنبال کند.
- در مورد تفاوت اندازه اشیاء در حد چند متر قضاوت نماید.
- از حافظه و تجارب خود در خصوص واکنش‌ها استفاده کند.
- شروع به‌بازیهای خیالی ساده مثل وانمود کردن نوشیدن از فنجان می‌کند.
- علت و معلول را تجربه می‌کند، او اسباب بازیهای حمامش را در آب فرو می‌برد تا ببیند آیا دوباره به‌سطح آب باز می‌گردند یا خیر.

رشد اجتماعی
اکنون کودک قدرت عواطف خود را درک می‌کند و می‌داند که میتواند از آنها برای تاثیرگذاری استفاده کند. برای مثال، کودک:
- اگر علاقه داشته باشد بوسه می‌زند و اگر تمایل نداشته باشد این کار را نمی‌کند.
- بسیاری از هیجانهای خود به‌ویژه عاطفه و علاقه‌اش را بروز میدهد، سگ را نوازش می‌کند، به‌مادر بوسه می‌زند یا پدر را در آغوش می‌کشد.
- از غریبه‌ها خجالت می‌کشد اما از جمع خانوادگی لذت می‌برد و عاشق جمع شدن اعضای خانواده در ماشین یا هنگام قدم زدن است.
- به‌بودن در جمع به‌خصوص جمع کودکان علاقه دارد، اما در نزدیکی شما می‌ماند تا برای پیوستن به‌آنها اطمینان لازم را کسب نماید؛ در صورت بازی کردن با کودکان پیوسته شما را نگاه می‌کند که آیا حاضر هستید و اگر شما غیرمنتظرانه اتاق را ترک کنید ممکن‌است گریه کند.

رشد حرکتی
کودک شما ممکن‌است تا اواخر سال نخست به‌ویژه اگر عمل خزیدن را به‌خوبی انجام دهد، راه بیفتد هرچند که تا ۱۸ ماهگی فرصت دارد، او:
- ممکن است‌شیوۀ جدیدی از خزیدن را به‌وجود آورد چنان که همانند یک خرس با دستان و پاهای کشیده، خود را به‌سمت جلو می‌کشد. او اکنون در نیمه راه رفتن است.
- اگر دستانش را رها کنید ممکن‌است به‌مدت یک دقیقه بدون کمک بایستد.
- اگر اسم او را صدا بزنید و وی را تشویق کنید که به‌سمت مبلمان بیاید ممکن‌است یک قدم لرزان به‌ سمت شما بردارد. اگر شما اندکی جای‌تان را تغییر داده و روی مبل دورتری بنشینید، کودک فاصله موجود را درک کرده و اعتماد به‌نفس لازم را برای راه رفتن کسب می‌کند.
- ممکن‌است کالسکه خود را محکم بگیرد تا بر روی زمین چند قدم بردارد.

رشد مهارتهای دستی
مچ دست کودک در حال رشد است و دستان وی مانور بیشتری پیدا می‌کنند و او:
- در گرفتن غذا و فرو بردن غذا با قاشق دقیق‌تر عمل می‌کند زیرا یاد گرفته است که دستان خود را بچرخاند و قاشق را بین لب‌ها قرار دهد.
- اینکه هرچیزی را بردارد و به‌دهان بگذارد را ترک می‌کند؛ چگونگی اشیا را در دستان خود احساس می‌کند و این بسیار مهم است.
- عمل پرتاب کردن را به‌ خوبی انجام میدهد.
- می‌تواند دو بلوک اسباب بازی را در یک دست بگیرد.
- می‌تواند دو بلوک را به‌طور دقیق روی هم سوار کند، پیشرفت هماهنگی چشم و دست کودک و ثبات آن را تشویق نمایید.
- خواهد توانست یک مداد را در دست بگیرد و درصورتی‌که به‌وی چگونگی استفاده از آن را نشان دهید، از آن استفاده نماید.

رشد کلامی
اکنون کلام کودک در حال شکل‌گیری است و او:
- می‌تواند 2 یا 3 کلمه معنی‌دار را بیان کند و صدای حیوانات درآورد.
- هر آنچه را که می‌شنود مثل صحبت‌های شما با دیگران را تقلید می‌کند و تلاش می‌کند زمانی که شما با او هستید ارتباط را حفظ کنید؛ برای این کار شما ممکن‌است صداهای بدون هدف و کلمات عجیب و غریب از وی بشنوید.
- به‌طور کامل بر مفهوم بله و نه تسلط دارد به‌گونه‌ای که برای نه یا بله سر خود را تکان میدهد.
- پرسش‌های ساده مثل کفش‌هایت کجاست؟ یا کتابت کجاست؟ را متوجه می‌شود و به‌دنبال آنها می‌گردد.
- آب دهانش زیاد خارج نمی‌شود و این علامتی است که نشان میدهد وی بر زبان، دهان و لب‌های خود کنترل دارد و برای حرف زدن آماده شده است.

فعالیت ساعت طلایی
ضرب زدن با وسایل آشپزخانه
این بازی کودک شما را متمایل می‌کند تا شروع به‌ضرب زدن کند و به‌صداهای ریتم دار علاقه‌مند شود. این فعالیت بسیار ساده است زیرا اشیاء زیادی در آشپزخانه وجود دارد که کودک بتواند از آنها استفاده نماید. یک قاشق چوبی در یک دست یا یک جفت درپوش کتری که کودک همانند سنج آنها را به‌هم بزند. از طریق این فعالیت کودک تن صدای بالا و پایین را یاد خواهد گرفت زیرا اشیاء مختلفی برای کوبیدن استفاده می‌کند و همچنین وی استفاده از دو دست را به‌صورت همزمان فرا می‌گیرد.
فعالیت‌ها
- دیگ‌ها و ماهی‌تابه‌ها: برخی از وسایل ایمن آشپزخانه را همانند ماهی‌تابه، ظروف غذتی فلزی، کاسه‌های چوبی، جعبه‌های پلاستیکی، قوطی‌های شیرینی انتخاب کنید و به‌صورت وارونه قرار دهید. به‌کودک خود قاشق چوبی یا کفگیر بدهید و به‌او نشان دهید که چگونه آنها را به‌ظرفها بزند. برای کودک در حالیکه دست‌هایش را گرفته و ضربه می‌زنید توضیح دهید. سپس دست‌ها را رها کنید تا خود این عمل را انجام دهد.
- طبل زدن: یک کاسه پلاستیکی بزرگ را جلوی کودک خود به‌شکل وارونه قرار دهید و با وسایل مختلف همانند قاشق چوبی، قاشق فلزی و ... روی آن بکوبید. صداهای مختلفی را که ایجاد می‌شود توضیح دهید و کودک را تشویق به‌این کار نمایید.
معجزه رنگ
به‌کودک زمانی که قادر است به‌خوبی از دستانش استفاده کند اجازه خلاقیت با استفاده از رنگها را بدهید. او عاشق این است که بافت‌ها و رنگهای نقاشی را با انگشتان خود تجربه کند و شکلی ایجاد نماید. پس از مدتی تلاش کنید که برخی از تکنیک‌های نقاشی را با وی امتحان نمایید تا مهارت دستی‌اش به‌اندازۀ کافی رشد و پیشرفت نماید، به‌او نشان دهید که چگونه از قلم‌موی استفاده کند.
فعالیت‌ها
- اکتشاف رنگ: کودک را در صندلی مخصوص خود بنشانید. بر روی لباس و آستین‌های وی کاور بکشید. بر روی صندلی و زیر آن صفحه پلاستیکی یا روزنامه قرار دهید. در سینی صندلی کودک خود مقدار کمی رنگ انگشتی غیرسمی بریزید. او را تشویق نمایید تا با استفاده از انگشتان خود نقاشی بکشد. او خیلی سریع یاد خواهد گرفت که چگونه از هر دو دست خود برای ساختن یک شکل فوق‌العاده استفاده نماید.
- اثر رنگ: این فعالیت، همانند فعالیت بالاست، تنها در این فعالیت رنگ بیشتری در سینی صندلی کودک بریزید. هر رنگ جدیدی را که می‌ریزید در گوشه سینی بریزید و مشاهده می‌کنید که کودک سعی می‌کند با انگشت خود رنگ‌ها را مخلوط نماید. شگفت‌زده نشوید زیرا وی قادر است رنگها را مخلوط نماید؛ کودک عاشق این کار خواهد شد.
- چاپ نفیس: زمانی که دستان کودک آغشته به‌رنگ شد به‌او نشان دهید که چگونه میتواند نقش کف دست خود را بر روی صفحه کاغذ بزرگی بزند. زمانی که کودک حدود ۱۲ ماهه شد شما می‌توانید به‌وی جوهر خوراکی بدهید که از آن استفاده کند. با سیب زمینی بریده شده یا تکه ابرهای کوچک یا تکه پارچه‌های کهنه هم میتوان طرح‌های جالبی ایجاد کرد.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.