رنگ مدفوع نوزاد، نشان از چه دارد؟
شما به عنوان والدینی که دقت زیادی به سلامتی کودک خود دارید، قطعا متوجه خواهید شد که برخی اوقات شکل، بو، رنگ و حالت مدفوع کودکتان تغییر میکند.
شما به عنوان والدینی که دقت زیادی به سلامتی کودک خود دارید، قطعا متوجه خواهید شد که برخی اوقات شکل، بو، رنگ و حالت مدفوع کودکتان تغییر میکند. در یک نگاه کلی باید گفت، توجه به حرکات روده نوزاد میتواند به والدین کمک کند تا بر سیستم سلامت کودک خود تسلط بیشتری داشته باشند. بررسی رنگ و حالت مدفوع نوزاد توسط والدین، عاملی است که از آن طریق میتوان به بیماری یا سلامت نوزاد پی برد. حالت و رنگ مدفوع نوزاد به قدری متفاوت است که بسیاری از والدین با دیدن آن تعجب میکنند. از این رو یکی از مواردی که میتواند تحت تاثیر عوامل مختلف تغییر کند، رنگ مدفوع نوزاد است که گاها میتواند وجود یک بیماری را هم هشدار دهد.
اولین مدفوع، یادگاری از دوران جنینی
در روزهای اولیه تولد، گاهی برخی والدین از دیدن مدفوع سبزرنگ نوزاد خود هراسان میشوند. اولین مدفوع نوزاد غالبا سیاه مایل به سبز تیره و چسبیده است و مکونیوم نام دارد که از مایع آمنیوتیک، مخاط، سلولهای پوستی و چیزهای دیگر مصرف شده در دوران جنینی تشکیل شده است؛ باید بدونید که این مدفوع بوی خاصی ندارد و رنگ سبز آن به دلیل پیگمانهای صفراوی است.
با گذشت چند روز از تولد کودک مدفوع او روشنتر شده و چسبندگی آن نیز کمتر میشود. این تغییر رنگ در مدفوع کودک نشاندهنده خوب عمل کردن روده و معده و هضم شیر در بدن نوزاد است.
رنگ مدفوع نوزادهمانطور که نوزاد شما بزرگتر می شود، رژیم غذایی وی تاثیر مستقیمی روی رنگ و بافت مدفوع او خواهد داشت.بچههای تغذیه شده با مکمل آهن ممکن است مدفوع تیرهای داشته باشند. همچنین رنگ مدفوع هر فرد، بسته به خوراکیهایی که میخورد تغییر خواهد کرد.
اگر کودک شما تنها با شیر مادر تغذیه میشود، باید بدانید که زردی موجود در مدفوع کودک شما به میزان چربی شیر مادر بستگی دارد.
رنگهای مختلف هر کدام چه علامتی دارد؟
هر کدام از رنگها میتواند نشانهای از وجود یک نوع خاص از غذا در تغذیه مادر، یا مشکلی در بدن کودک باشد. به همین دلیل توجه جدی به این رنگها در زندگی کودک نقش تاثیرگذاری دارد.
مدفوع به رنگ سیاه:
رنگ سیاه غالبا مختص به اولین مدفوع نوزاد است که به دلیل مواد موجود در کیسه آب در رحم به وجود میآید.
مدفوع به رنگ زرد خردلی:
رنگ زرد خردلی در مدفوع نوزادان اکثرا پس از مدفوع سیاه رنگ و در ادامه پاکسازی روده و به دلیل خوردن شیرمادر به وجود میآید. اگر رنگ مدفوع نوزاد تازه به دنیا آمده شما زرد بسیار روشن است ممکن است دلالت بر وجود زردی هم داشته باشد.
مدفوع به رنگ زرد روشن:
مدفوع بع رنگ زرد روشن در اکثر موارد دیده می شود و جای نگرانی ندارد، چرا که این رنگ به علت شیر مادر میباشد. اگر این رنگ بیش از حد روشن شد و مدفوع به شکل آبکی درآمد، حتما باید به پزشک مراجعه کرد. با شروع تغذیه نوزاد با شیر مادر، مکونیوم از روز دوم تا چهارم تولد تبدیل به مدفوع شل و سبز قهوه ای رنگ میشود که ممکن است دارای لخته های سفید شیر نیز باشد. مدفوع بعد از چهار تا پنج روز زرد رنگ می شود. مدفوع نوزادی که از شیر مادر تغذیه می کند از روز ششم تا سی ام تولد، شل، نرم، دانه دانه، زرد رنگ است و چندین بار در روز دفع می شود.
رنگ مدفوع نوزادمدفوع به رنگ نارنجی:
رنگ نارنجی از مواد موجود در موادغذایی برداشت میشود و در نوزادان تغذیه شده با شیر مادر و شیرخشک هم دیده میشود و جای نگرانی نیست.
مدفوع به رنگ قرمز:
خوردن مواد غذایی قرمز رنگ مانند لبو، آب گوجه فرنگی و… توسط مادر بر روی رنگ مدفوع شیرخوار تاثیرگذار است. اما به یاد داشته باشید که گاهی این رنگ قرمز، نشان دهنده خون در مدفوع است که بسیار خطرناک بوده و باید به سرعت به پزشک مراجعه شود. خون موجود در مدفوع نوزاد ممکن است قرمز روشن، یا سیاه رنگ باشد. خون قرمز روشن در مدفوع نوزاد ممکن است به دلیل آلرژی به پروتئین شیر، یبوست یا اسهال ناشی از عفونت های باکتریایی باشد. اگر در مدفوع نوزاد خون سیاه رنگ به شکل پوستههای کوچک مشاهده شد نشاندهنده این است که نوزاد خون را از نوک سینه های زخم مادر خورده است، ولی برای اطمینان از اینکه علت وجود خون در مدفوع همین مطلب است و روده های نوزاد مشکلی ندارد بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
دو نکته مهم:
اگر نوزاد دختر باشد، ممکن است در اولین مدفوع کمی خون دیده شود، که طبیعی بوده و جای نگرانی نیست، چرا که این مورد به دلیل تغییرات هورمونی و جدا شدن از هورمونهای مادر است.
در نوزادان پسر پس از ختنه شدن، ممکن است تا چند روز خون در پوشک دیده شود که آن هم در حد نرمال طبیعی است.
مدفوع به رنگ سبز حنایی:
این رنگ در مدفوع نوزادانی دیده میشود که با شیرخشک تغذیه میشوند و چربیهای مختلف در آنها باعث سبز حنایی شدن رنگ مدفوع میشود.
مدفوع به رنگ سبز تیره:
غذاهایی چون نخود و اسفناج که توسط مادر خورده میشوند، امکان دارد رنگ مدفوع نوزاد را تحت تاثیر قرار دهد، همچنین مکملهای آهن هم ممکن است رنگ مدفوع نوزاد را تغییر دهد.
مدفوع به رنگ سفید:
زمانی که مدفوع نوزاد شما سفید باشد، نشان دهنده یک مشکل جدی است، غالبا این رنگ به این معناست که کبد بدن نوزاد خوب کار نکرده و در این صورت باید سریعا نوزاد را نزد پزشک برد.
مدفوع به رنگ خاکستری:
مانند رنگ سفید، رنگ خاکستری هم این پیغام را میرساند که بدن کودک توان هضم را نداشته است و باید حتما به پزشک مراجعه شود.
نوزادی که یبوست دارد
اگر مدفوع کودک سفت و شبیه سنگ ریزههای کوچک باشد، کودک مبتلا به یبوست است. در حالت یبوست ممکن است در اثر تحریک مقعد با مدفوع سفت، مدفوع کمی به خون آغشته باشد. علت یبوست در نوزاد میتواند حساسیت به پروتئین شیر یا عدم تحمل مواد موجود در شیر مادر یا شیر خشک باشد.
دفعات مدفوع کردن نوزاد چقدر باید باشد؟
تعداد دفعات مدفوع در بین نوزادان با هم فرق دارد. برخی از نوزادان بعد از هر وعده شیر خوردن و برخی تنها یک یا دو بار در هفته مدفوع میکنند. مهم این است که مدفوع کودک تا حدی نرم باشد. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، اغلب بعد از هر بار شیر خوردن یعنی تقریباا شش تا ده بار در روز مدفوع میکنند، اما پس از حدود سه تا شش هفته، این تعداد میتواند کم و کمتر شود و دفع کمتری داشته باشند.
رنگ مدفوع نوزادنوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند، دفعات مدفوع کمتری نسبت به نوزادانی دارند که با شیر مادر تغذیه میشوند. همچنین آنها مدفوعی خمیری و در طیف رنگهای قهوهای دارند. بوی آن تندتر از مدفوع نوزادان تغذیهشده با شیر مادر ولی خفیفتر از مدفوع کودکانی است که غذاهای جامد میخورند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼