۲۰۰۸۹۰
۳۵۸۸
۳۵۸۸

علت بی قراری نوزاد، هنگام شیر خوردن

موقعیت شیردهی نامناسب، قفل نشدن دهان نوزاد به پستان، جریان کم یا زیاد شیر و دلایل دیگری موجب بی قراری نوزاد هنگام شیر خوردن می‌شوند.

موقعیت شیردهی نامناسب، قفل نشدن دهان نوزاد به پستان، جریان کم یا زیاد شیر و دلایل دیگری موجب بی قراری نوزاد هنگام شیر خوردن می‌شوند. اما با به کار بستن راهکار‌های مناسب می‌توان بر این مشکلات غلبه کرد.
آیا نوزادتان، هنگام شیرخوردن پستان را پس می‌زند و بی قراری می‌کند؟ وندی وایزنر متخصص و مشاور شیردهی می‌گوید: من تماس‌های بسیاری از مادرانی دارم که از بی قراری نوزاد هنگام شیر خوردن شکایت می‌کنند. این نوزادان هنگام شیردهی جیغ می‌کشند، گریه می‌کنند و پستان مادر را پس می‌زنند. آنها به گونه‌ای رفتار می‌کنند که گویا شیر خوردن را دوست ندارند. مادران در این شرایط نگران می‌شوند که شاید شیرشان کافی نباشد یا مشکلی در شیر آن‌ها وجود داشته باشد!
خبر خوب این است که این مرحله، دوره‌ای گذراست و هیچ ارتباطی با میزان و کیفیت شیر مادر ندارد. البته تشخیص دلیل قطعی بی قراری نوزاد هنگام شیر خوردن به سادگی امکان پذیر نیست. اما این بی قراری‌ها در ماه‌های اول زندگی، به ویژه هنگام تغذیه شبانه، در میان نوزادان رایج است. برخی نوزادان نیز هنگامی که وارد بحران‌های رشدی خود می‌شوند، این رفتار‌ها را بروز می‌دهند. در ادامه دلیل‌های رایج بی قراری نوزادان در هنگام شیر خوردن و راهکارهای مناسب برای حل این مشکل ارائه شده است.

دلایل بی قراری نوزاد هنگام شیر خوردن
۱. قفل نشدن دهان نوزاد به پستان و موقعیت نامناسب شیردهی
هنگامی که نوزاد به درستی پستان به دهان گرفته باشد و احساس راحتی کند، با آرامش شیر می‌خورد. موقعیت شیردهی مناسب و قفل شدن دهان نوزاد به پستان مادر کمک می‌کند تا نوزاد در آرامش شیر را از پستان بمکد و گرسنگی خود را برطرف کند.
۲. مشکل در شدت جریان شیر
در ابتدای شیردهی، مک‌های نوزاد سریع و کم قدرت است. این نوع مکیدن عصب متصل به نوک پستان و آرئولا (هاله پستان) را تحریک می‌کند و موجب جاری شدن شیر می‌شود. به تدریج شدت جریان شیر افزایش می‌یابد. هنگامی که شیر جاری می شود، مک‌های نیز نوزاد قوی‌تر و منظم‌تر می‌شوند.
برخی مادران از همان ابتدا جریان شیر سریعی دارند که ممکن است دلیل آن پر بودن پستان‌هایشان از شیر باشد.
برخی از نوزادان، در هفته‌های اول تولد، در مواجهه با جریان سریع و شدید شیر مادر دچار چالش می‌شوند. این موضوع ممکن است باعث سرفه یا رفلاکس در نوزادان شود. جریان یافتن سریع شیر مادر یکی دیگر از دلایل بی قراری نوزاد در هنگام شیر خوردن است.
نوزادان دیگر، هنگامی که جریان شیر متعادل است خوشحال و آرامند، اما کاهش جریان شیر، موجب ناراحتی و بد خلقی‌شان می‌شود. در چنین شرایطی فشردن پستان برای افزایش جریان شیر یا تعویض پستان، راه حل مناسبی است.
نوزادانی که هم شیر مادر و هم شیرخشک می‌خورند، به جریان آهسته و پیوسته شیر از شیشه عادت می‌کنند. در نتیجه هنگام تغذیه با شیر مادر به مشکل برمی‌خورند.
۳. سیر شدن نوزاد
دلیل دیگر بی قراری نوزاد هنگام شیر خوردن، سیر شدن و به پایان رسیدن زمان تغذیه نوزاد است.
با بزرگ‌تر شدن نوزادان تغییراتی در مدت زمان شیر خوردن او رخ می‌دهد، با این حال، مادران همچنان انتظار دارند که نوزاد برای مدت زمان مشخصی شیر بخورد و اگر نوزاد مقدار زمان کافی شیر نخورد و سیر نشود، نگران می‌شوند؛ بنابراین تلاش می‌کنند تا نوزاد مدت زمان بیشتری شیر بخورد. با آگاهی از نشانه‌های سیری نوزاد، می‌توانید تشخیص دهید که چه زمانی او دیگر تمایلی به شیر خوردن ندارد.
۴. عدم تمایل به تغذیه
گاهی اوقات فهمیدن دلیل گریه و بی قراری نوزاد کار دشواری است. اگر نوزاد در مواجهه با پستان مادر بیشتر و بیشتر گریه می‌کند، احتمالا گرسنه نیست و تمایلی به خوردن شیر ندارد. بهتر است زمان دیگری به او شیر بدهید.
۵. دندان درآوردن
اگر نوزاد در حال دندان درآوردن است و لثه‌های او متورم شده، بی قراری او در هنگام شیر خوردن کاملا طبیعی است. اگر گمان می‌کنید که زمان دندان در آوردن نوزاد فرا رسیده، دادن حلقه دندانی خنک پیش از شیردهی، موجب آرامش او می‌شود.بیشتر بدانید: علائم دندان درآوردن نوزادان
۶. بحران‌های رشد
نقاط عطفی در فرایند رشد نوزاد وجود دارد که در این زمان‌ها نوزاد بی قرار‌تر و ناآرام‌تر از قبل است. این زمان‌ها را بحران‌های رشدی نوزاد نیز گویند. پژوهشگران می‌گویند که ارتباطات نورونی فراوانی در این زمان‌ها در مغز نوزاد تشکیل می‌شود. از آنجایی که نوزاد در این وقت‌ها گریه و بی قراری زیادی دارد، بایستی در برابر بدخلقی‌های او صبر و تحمل پیشه کنید و به خاطر داشته باشید که این روز‌ها به زودی سپری می‌شوند.
۷. خستگی
برخی نوزادان با شادمانی شیر می‌خورند و به خواب می‌روند، اما برخی دیگر هنگام خستگی و خواب آلودگی از خوردن شیر امتناع می‌کنند. به خاطر داشته باشید که هر نوزادی خلق و خوی مختص به خود را دارد و آگاهی از آن‌ موجب می‌شود تا هنگام بی قراری او، رفتار مناسبی داشته باشید.

زمان مراجعه به پزشک
مواقعی وجود دارد که دلیل ناراحتی و بی قراری نوزاد هنگام شیر خوردن، بیماری یا مشکلی جدی است. اگر نوزاد به میزان کافی وزن اضافه نمی‌کند با پزشک او مشورت کنید. اگر نوزاد نشانه‌هایی از آلرژی، ریفلاکس، بیماری یا هر گونه مساله پزشکی دارد که باعث ناراحتی او می‌شود، آن را با پزشک در میان بگذارید.
اما در بیشتر موارد، تنها کاری که لازم است انجام دهید، یافتن راهی جهت آرام کردن نوزاد برای ادامه شیردهی است. در ادامه راهکارهایی برای بی قراری نوزاد هنگام شیر خوردن ارائه می‌شود.

راهکارهایی برای رفع بی قراری نوزاد هنگام شیر خوردن
هنگامی که نوزادان بی قراری می‌کنند، آرام کردن دوباره آن‌ها برای شیردهی بسیار دشوار است. استفاده از روش های زیر می تواند در حل این مساله موثر باشد.
۱. تماس پوست با پوست برقرار کنید
لی سگورا، مشاور شیردهی در میشیگان، می‌گوید: برقراری تماس پوست با پوست با نوزاد، یکی از روش‌های آرام کردن اوست.
او ادامه می‌دهد: "تماس پوست با پوست پیش از شروع شیردهی، یک راهکار عالی برای آرام کردن نوزاد بی‌قرار است. تماس پوستی می‌تواند موجب تحریک اشتهای نوزاد شود، تنفس و ضربان قلب او را تنظیم کند و حتی به نوزادان دارای مشکلات عصبی کمک کند."
۲. از پستان دیگر شیر بدهید یا وضعیت شیردهی را تغییر دهید
گاهی اوقات با جابجا کردن نوزاد و شیردهی از پستان دیگر یا تغییر موقعیت شیردهی، آرامش را به نوزاد بازمی‌گرداند. شاید نوزاد شما تمایل به خوردن شیر از پستان دیگر دارد، اما توانایی ابراز خواسته خود را ندارد. همچنین، ممکن است نوزاد در یک موقعیت دیگر راحت‌تر بتواند پستان را به دهان بگیرد.
۳. از فرد دیگری بخواهید تا نوزاد را آرام کند
گاهی اوقات مادران نیاز به اندکی استراحت برای تجدید قوای جسمی و روحی دارند، حتی نوزادان نیز می‌توانند آن را حس کنند. سپردن نوزاد به همسر یا فرد دیگری که توانایی نگه داری از نوزاد را دارد، کمک موثری در این شرایط است. ممکن است پس از استراحت، نوزاد با تمایل بیشتری خواهان شیر خوردن باشد و شما نیز با آرامش بیشتری بتوانید به شیردهی بپردازید.
۴. حرکت کردن و تاریک کردن فضا را امتحان کنید
نوزاد ۹ ماه از زندگی خود را در محیط نرم و آرام رحم گذرانده است. به همین دلیل تطبیق یافتن با این دنیای پر سروصدا، روشن و شلوغ برای او کار دشواری است. یکی از راه‌های آرام کردن نوزاد هنگام شیر خوردن ایجاد شرایطی مشابه محیط رحم برای اوست.
می‌توانید نوزاد در در آغوش بگذارید و آرام تکان دهید یا حرکت کنید. آرام کردن فضا، خاموش کردن چراغ‌ها، کشیدن پرده‌ها و پخش کردن صدای سفید نیز موجب آرام شدن نوزاد و ادامه شیردهی می‌شود.
بیشتر بخوانید: مزایای و معایب صدای سفید برای نوزادان + لینک دانلود
۵. آروغ نوزاد را بگیرید
نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند نیازی به آروغ گرفتن مداوم ندارند، اما گاهی آروغ نزدن آن‌ها موجب می‌شود که از خوردن شیر امتناع کنند. ماریا پاچیلو، مشاور شیردهی در نیویورک، توصیه می‌کند برای گرفتن آروغ نوزاد او را به صورت عمودی بر روی قفسه سینه خود قرار دهید. اگر جریان شیرتان زیاد است و موجب ناراحتی نوزاد می‌شود، هنگام شیردهی به پشت دراز بکشید و نوزاد را روی خود در موقعیت مناسبی قرار دهید تا بتواند با آرامش شیر بخورد.
۶. هنگام خواب آلودگی نوزاد به او شیر دهید
بهترین زمان برای شیردهی، وقتی است که نوزاد تازه از خواب بیدار شده است. پیش از آنکه او به طور کامل از خواب بیدار شود، او را در آغوش بگیرید و به او شیر بدهید. نوزاد هنوز آنقدر هشیار نشده که بی قراری کند و از خوردن شیر رو برگرداند.
۷. به سرعت سراغ شیشه شیر نروید
بسیاری از مادران در مواجهه با بی قراری نوزاد هنگام شیر خوردن، عصبی می‌شوند، و به سرعت به سراغ شیشه شیر می‌روند. آنها متوجه می‌شوند که نوزادشان بطری را راحت‌تر از پستان قبول می‌کند. (به این دلیل که نوزادان برای تغذیه با شیشه شیر زحمت زیادی نمی‌کشند) اما همیشه راهی برای جلب توجه نوزاد به تغذیه با شیر مادر وجود دارد. پس اگر می‌خواهید که شیردهی را ادامه دهید، بایستی پیش از دادن شیشه شیر به نوزاد، راه‌های دیگر را امتحان کنید.

کلام آخر
اگر این روش‌ها برای شما و نوزادتان موثر نیستند، به مشاور شیردهی یا پزشک متخصص مراجعه کنید. تغذیه با شیر مادر مشکلات و مسایل خاص خود را دارد که قرار نیست مادران به تنهایی با آن‌ها روبرو شوند، بنابراین اگر با یک نوزاد بی قرار در هنگام شیردهی سروکار دارید، حتما از کمک متخصصان استفاده کنید.

منبع: ستاره

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.