مشکل کولیک در نوزادان، علت مشخصی دارد؟
کولیک در نوزادان و شیرخواران ناشی از یک مشکل رفتاری است که با گریههای شدید و ناگهانی (حملهای) همراه است.
کولیک در نوزادان و شیرخواران ناشی از یک مشکل رفتاری است که با گریههای شدید و ناگهانی (حملهای) همراه است. کولیک معمولا علت مشخصی ندارد و بیشتر اوقات در عصرها اتفاق میافتد.
علائم و نشانهها
وقتی با گریهی شدید و ناگهانی مواجه میشویم، باید موارد زیر را در نظر بگیریم:
زمان گریهها: گریههای کولیک بیشتر در عصرها است.
سن نوزاد: کولیک در نوزادان بیشتر در سن شش هفتگی دیده میشود.
نوع گریهها: گریههای مربوط به کولیک نسبت به گریههای قبلی بدصداتر و شبیه به جیغ است.
بررسی سایر دلایل گریه: دلایل دیگر گریهی شدید باید بررسی شود. گاهی دلایل سادهای مثل رفتن مو به دهان یا چشم ممکن است باعث گریهی شدید نوزاد شود. دلایل مهمتری مثل عفونت گوش و عفونت خون نیز باید مد نظر باشند.
وضعیت رشد: نوزادی که کولیک دارد، به طور طبیعی و مطابق آنچه که انتظار میرود، وزن می گیرد. اگر نوزادی دچار اختلال در رشد باشد، ابتلا به کولیک زیر سوال میرود.
علت کولیک در نوزادان
شایعترین دلایلی که برای ایجاد کولیک مطرح میشوند، عبارت است از:
مشکلات دستگاه گوارش: مثل رفلاکس (که در آن غذای خورده شده، به طور غیرطبیعی از معده به درون مری باز میگردد)، تغذیهی بیش از حد کودک، حساسیت به پروتئین شیر و شروع زود هنگام غذای جامد برای او
مواجهه با دود سیگار
وزن کم هنگام تولد
والدین کم تجربه در بچه داری
تشخیص
همان طور که گفته شد، برای مطرح کردن کولیک در نوزادان ، ابتدا باید بیماریهای مهمتر (مثل عفونتها) رد شوند. به همین دلیل آزمایشهایی برای رد سایر موارد درخواست میشود. با این وجود آزمایش اختصاصی برای تشخیص کولیک وجود ندارد.
بررسی مدفوع از نظر وجود خون مخفی (که در حساسیت به شیر اتفاق میافتد) ضروری است. در صورتی که کودک دچار اسهال آبکی است، بررسی مدفوع از نظر سایر موارد نیز لازم است.
درمان
اگر تشخیص کولیک است، نگران نباشید!
اگر با گریهی ناگهانی و شدید مواجه شدید، حتماً به پزشک اطفال مراجعه کنید. اگر تشخیص پزشک، کولیک است، نگران نباشید چون کولیک نشاندهندهی بیماری یا خطر خاصی نیست و حال کودک شما خوب است.
درمان دارویی
برای درمان کولیک در نوزادان نیازی به درمان دارویی نیست. البته در صورتی که پزشک علائمی از رفلاکس گوارشی در کودک پیدا کند، تجویز شربتهایی مثل رانیتیدین کمک کننده خواهد بود. مطالعات مختلفی نشان دادهاند که مصرف داروی دیسیکلومین با بهبودی کولیک نوزادی همراه است. اما به دلیل عوارض این دارو (مثل تنگی نفس، قطع تنفس و تشنج)، تجویز آن توصیه نمیشود.
مشکلات فضای منزل
یکی از مواردی که احتمالاً در ایجاد کولیک نوزداری اثرگذار است، استرس منزل و مشکلات پدر و مادر است. به همین جهت سعی کنید محیطی آرام برای کودک فراهم کنید و برای کاهش استرس منزل، به مشاور خانواده مراجعه کنید.
مواد حساسیتزا
کاهش مواد حساسیتزای موجود در رژیم غذای مادر ممکن است باعث بهبود کولیک در نوزادان شود. به همین دلیل توصیه میشود مادران مصرف تخم مرغ، سویا، بادام زمینی و گندم را کاهش دهند.
مصرف محلولهای غلیظ گلوکز (گلوکز هایپرتونیک) به صورت خوراکی در کاهش کولیک در نوزادان موثر است.
رسیدگی به کودک
والدین گرامی باید حواسشان به تعذیهی کافی نوزاد، تعویض به موقع پوشک و تنظیم دمای بدن نوزاد باشد. رعایت همین ۳ نکتهی ساده میتواند تا حد خوبی گریهها را کاهش دهد
هنگامی که بچه شروع به گریه میکند، بغل کردن او، به آرامی تکان و تاب دادن او، لالایی و آواز خواندن نیز در کاهش گریهها موثر هستند.
نکتهی پایانی
به یاد داشته باشید که کولیک نوزادی یک دورهی گذرا است و قرار نیست بچهی شما تمام روز را گریه کند! به خودتان مسلط باشید و با آرامش سرگرم آرام کردن بچه شوید. مطمئن باشید که اگر شما آرامش داشته باشید، نوزاد نیز از شما آرامش خواهد گرفت.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼