نوزاد متولد شده، نیاز به چه اطلاعاتی دارد؟
نوزاد تازه متولد شده نیاز به مراقبت ویژه دارد و با در نظر گرفتن ابعاد مختلف، به سلامتی هرچه بهتر او میتوان کمک کرد.
نوزاد تازه متولد شده نیاز به مراقبت ویژه دارد و با در نظر گرفتن ابعاد مختلف، به سلامتی هرچه بهتر او میتوان کمک کرد. کودکان نیازهای ویژه و خاصی دارند. همانقدر که کودکتان میتواند در شاد کردن شما و تغییر زندگیتان قدرتمند باشد؛ آسیبپذیرنیز است و نیاز به مراقب دارد. اما لازم نیست نگران باشید چراکه شما به عنوان والدین قطعا بهترین مراقبان او خواهید بود فقط لازم است کمی آگاهیتان را درمورد شرایط نوزاد افزایش دهید که در این مقاله سعی شدهاست به این نیاز شما پاسخ داده شود.
تغذیه نوزاد تازه متولد شده چگونه است؟
شیر مادر
اولین و مهمترین دغدغهای که مادران درمورد نوزادشان پیدا میکنند تغذیه مناسب برای آنان است. درحالت ایده آل انتظار میرود که تغذیه نوزاد در 6 ماه اول زندگی شیر مادر باشد چراکه بهترین و کاملترین منبع غذایی برای این دوران است. البته لازم است حتما از مکملهای ویتامین D و همچنین مکمل آهن استفاده کنید چراکه این ویتامینها به میزان کافی در شیر مادر وجود ندارند. نکته دیگر اینکه در ابتدا نوزادان بین 8 تا 12 بار در شبانه روز یعنی هر 2 یا 3 ساعت یکبار باید شیر بخورد و توصیه میشود درصورتیکه نوزاد خواب بود، به آرامی و با ماساژ او را بیدار نموده و به او شیر بدهید.
شیر خشک
درصورت نارس بودن نوزاد احتمالا نمیتوانید از شیر مادر تغذیه کنید و باید از شیر خشکهای مخصوص نوزادان نارس برای او استفاده کرد که دارای کالری بالا، پروتئین اضافی، ویتامین و مواد معدنی هستند.
به طور کلی در بیشتر شیر خشکها مواد مغذی لازم مانند کربوهیدرات، آهن، پروتئین، مواد معدنی و ویتامینهای مختلف دیده میشود اما در برخی شیر خشکها برای بیشتر شبیه شدن به ترکیبات شیر مادر اسیدهای چرب ضروری نیز وجود دارند که برای بینایی، مغز، تقویت سیستم ایمنی و دستگاه گوارش نوزاد بسیار مفیدند.
دفع طبیعی نوزاد تازه متولد شده چگونه است؟
ادرار
یکی از مسائلی که درمورد ادرار نوزادتان در روزهای اول تولد میتواند باعث نگرانی و ترس شما بشود، تیره بودن رنگ آن (مایل بودن به نارنجی) است. اما لازم نیست نگران باشید، این مسئله صرفا به معنای نیاز نوزادتان به مایعات است. در روز اول معمولا یک بار پوشک خیس میشود اما با افزایش شیردهی و تامین نیاز مایعات بدن، در روز پنجم باید هر چهار ساعت یکبار پوشک عوض شود و همچنین رنگ ادرار هم روشن میشود.
مدفوع
نکته مهمی که گاهی باعث نگرانی والدین میشود اولین دفعهای نوزاد است که معمولا به شکل چسبناک و سبز مایل به قهوهای است. اما نیازی نیست نگران باشید چون این نوع دفع در روزهای اول نشانه سلامت رودههای فرزندتان است چراکه مادهای به نام «مکونیوم» باید در روزهای اول از بدن نوزادتان دفع گردد و پس از یکی دو روز این حالت برطرف میشود.
اگر نوزاد شما از شیر خودتان تغذیه میکند، شرایط هضم او بسیار خوب خواهد بود. در اینصورت همانطور که گفته شد مدفوع او در ۲-۳ روز اول سبز مایل به قهوهای میباشد و بعد از آن زرد یا خردلی روشن و دارای بوی شیرین است. در هفتههای اول تولد دفع برنامه منظمی ندارد اما پس از مدتی نظم پیدا خواهد کرد. به طور طبیعی کودکی که از شیر مادر تغذیه میکند باید بین ۳ تا ۴ بار در شبانه روز دفع داشته باشد هرچند اگر کمتر بود جای نگرانی نیست.
اما اگر به هر دلیلی برای تغذیه نوزادتان از شیر خشک استفاده کردید، مدفوع او روشن و زرد متمایل به قهوهای خواهد بود، بوی بسیار بدی خواهد داشت، حتی از بوی مدفوع بزرگسالان خیلی بدتر و حجیمتر از دفع نوزادی میباشد که با شیر مادر تغذیه میکند چراکه بخشی از شیر خشک در بدن نوزاد هضم نشده و دفع میگردد. نکته آخر اینکه باید در روز یک بار حداقل دفع داشته باشد و در غیر اینصورت مبتلا به یبوست است.
رایجترین مشکلات نوزاد تازه متولد شده چیست؟
بند ناف
راه ارتباطی بین جنین و بدن مادر در طول دوران بارداری بند ناف است و از طریق آن جذب و دفع نوزاد صورت میگیرد اما پس از تولد قطع شده و به طور طبیعی 21 روز بعد خودش میافتد، پس به هیچ عنوان آن را دستکاری نکنید. همچنین لازم است بدانید که یک تا دو قطره خونریزی طبیعی است اما اگر بیشتر و به صورت تکرار شونده باشد به متخصص اطفال مراجعه کنید. علت آن هم این است که بند ناف از رگهای خونی تشکیل شدهاست. مراقب باشید که به هیچ وجه بند ناف را نپوشانید و یا در پوشک قرار ندهید چراکه احتمال ایجاد عفونت وجود دارد.
زردی از مشکلات رایج نوزاد تازه متولد شده
یکی از مشکلات رایج مسئله زردی است که تقریبا 60 درصد نوزادان دچار آن میشوند. تشخیص آن بسیار مهم است چراکه درصورت بالابودن خطر آسیب مغزی وجود دارد. پس به علائم آن، که تغییر رنگ پوست یا ملتحمه چشم نوزاد به زردی میباشد توجه کنید. برای پیشگیری از زردی لازم است نوزاد از اولین روز حداقل 10 مرتبه در شبانه روز از شیر مادر تغذیه کند. به هیچ وجه به نوزاد آب قند ندهید و برای پایین آوردن زردی از شیر خشک یا ترنجبین استفاده نکنید.
نفخ معده یا یبوست
یکی دیگر از مشکلات رایج نفخ معده یا یبوست است. به طور طبیعی نوزاد تازه متولد شده باید دارای شکمی نرم و باد کرده باشد. اگر با لمس کردن شکم نوزادتان متوجه شدید که شکمش سفت است میتواند به دلیل نفخ یا یبوست باشد که به مرور و با تغذیه کردن باید رفع شود اما اگر نشد و همچنان ورم داشت و نوزاد کبود بود، باید فوراً به متخصص اطفال مراجعه شود چراکه میتواند نشانه مشکل داخلی باشد.
سرفه
اگر نوزادتان سرفههای شدید دارد و پس از غذا خوردن دهانش بسته میشود، احتمال وجود مشکل ریه یا گوارش وجود دارد و اگر در شب مکرر سرفه میکند ممکن است سیاه سرفه یا مشکلات تنفسی داشته باشد.
تب
تبهای کم در نوازادان نشانه مبارزه بدن آنها با عفونت است اما تب طولانی و شدید نگران کننده است و میتواند منجر به حملات جدی شود که باید فوراً تحت درمان دارویی قرار گیرد.