تغذیه کمکی برای نوزاد از چندماهگی شروع شود؟/ دادن آبمیوه به کودکان زیر یکسال ممنوع!

فوق تخصص تغذیه کودکان و عضو هیأت علمی گروه کودکان گفت: از ۴ تا ۶ ماهگی انتظار میرود که تغذیه کمکی برای طفل شروع شود و زیر سن چهار ماه این تغذیه به هیچ وجه توصیه نمیشود، چون سبب بروز بیماریهای اتوایمیون مثل دیابت خواهد شد.
سعیده طالبی، فوق تخصص کودکان اضافه کرد: حتی ریسک چاقی را در کودک افزایش میدهد . از شش ماهگی تا یکسال هم شیر مادر به عنوان غذای اصلی محسوب و در عین حال غذای کمکی هم پس از خوردن شیر مادر یا شیر خشک توصیه میشود.
فوق تخصص کودکان افزود: اما از سن یک سالگی به بعد غذا در درجه اول است و شیر مادر پس از غذا مطرح میشود که به طور متوسط بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ سی سی مورد نیاز کودک است.
طالبی اضافه کرد: در واقع اگر شیرخوار ما در سن ۱ تا ۲ سالگی بیش از این میزان را دریافت میکند، معنایش این است که غذای کافی دریافت نمیکند و موجب سوء تغذیه به شکل کاهش وزن میشود.
وی تأکید کرد: در سن زیر یک سال استفاده از شیر گاو مطلقاً توصیه نمیشود و فقط در غذاها میتواند استفاده شود؛ به شکل فرنی یا سوپ، اما پس از یک سال میتوان شیر خشک را قطع کرده و از شیر گاو استفاده کرد.
طالبی یکی از توصیههای مهم در مورد تغذیه کودکان را لحاظ کردن همه ترکیبات و گروه های غذایی در برنامه غذایی کودک برشمرد و گفت: در هر وعده غذایی کودک باید توجه داشته باشیم که تمام ترکیبات رشد مغزی ها لحاظ شود و غذای کودک هم پروتئین، هم کربوهیدرات و هم چربی داشته باشد.
وی اضافه کرد: در هرم غذایی ایرانی نان و غلات در قسمت قاعده هرم قرار دارد و توصیه میشود که غلات به صورت کامل مورد استفاده باشد و در بین نانها هم، نان سنگک به دلیل اینکه تخمیر شده است و در آن سبوس وجود دارد، بهترین نان تلقی میشود.
فوق تخصص کودکان تصریح کرد: البته باید توجه داشت که سبوس نباید روی نان ریخته شود چون این فرم سبوس که تخمیر نشده ، از جذب مینرالهایی مثل آهن ، زینک و کلسیم پیشگیری میکند.
طالبی یاداور شد: در بین برنجها، برنج قهوهای به دلیل ایندکس سلامتی، ارزش بیشتری دارد و در مورد ماکارونی هم همین طور است و چنانچه از گندم کامل تولید شده باشد مناسب خواهد بود.
فوق تخصص تغذیه کودکان و عضو هیأت علمی گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، استفاده از سبزیجات و میوهجات را در حفظ سلامت کودکان مهم و ضروری برشمرد و گفت: در کودکان زیر یک سال قبلاً توصیه به استفاده از آبمیوه میشد، اما اکنون این امر کاملاً ممنوع است و در سن پس از یک سالگی تا بزرگسالی، بین یک استکان تا حداکثر یک لیوان توصیه میشود.
وی تصریح کرد: البته برای اینکه کودک فیبر کافی دریافت کند و وضعیت رودهای او مناسب باشد، تأکید بر این است که میوهجات و سبزیجات را هم کامل استفاده کند.
وی ادامه داد: در مرحله بعد خانواده لبنیات مطرح است و توصیه میشود که از لبنیات کم چرب استفاده شود، همچنین در مورد بچههای زیر دو سال ما چندان نگران چربی نیستیم مگر اینکه در خانواده، سابقهای از بیماریهای چاقی، فشار خون یا دیابت باشد که در این صورت بهتر است از لبنیات کم چرب استفاده بشود.
در صورت عدم دسترسی کودک به مصرف گوشتها، سفیده تخم مرغ جایگزین شود
طالبی تصریح کرد: در هرم غذایی ایرانی حبوبات هم از اهمیت زیادی برخوردار است و به عنوان یک عامل موثر در تأمین پروتئین بدن کودک است، در بین خانواده گوشتها هم بهترین توصیه برای کودک استفاده از گوشتهای ماکیان و ماهی است.
وی گفت: ماهی به واسطه داشتن امگا3 در بهبود روند التهابات بسیار مؤثر است و اگر کودک ما بیماری با پیش زمینه التهابی دارد، مصرف ماهیها را به شدت و به مدت دو بار در هفته توصیه میکنیم.
فوق تخصص کودکان افزود: در مورد خانوادههایی که نمیتوانند گوشت تهیه کنند، توصیه میکنیم که از سفیده تخم مرغ برای کودک استفاده کنند.
طالبی ادامه داد: البته زرده تخم مرغ را نیز روزی یک عدد میتوان به کودک داد و در مورد سفیده تخم مرغ هم ما محدودیتی نداریم.
منبع: فارس