۹۱۱۱۷
۵۰۱۵
۵۰۱۵

نوزاد تازه به دنیا آمده، استرس و نگرانی

بدون شک برای هر تازه پدر و مادر شده‌ای، روزهای نخست حضور نوزاد در خانه لحظاتی مملو از استرس و نگرانی است، نگرانی از اینکه با انجام اقدامی نسنجیده سلامت نوزاد در معرض خطر قرار گیرد.

وقتی نوزاد به دنیا می‌آید، زندگی مادر و پدرش متفاوت از آن چیزی می‌شود که تا همین چند ماه پیش بوده است. آنها در طول ۹ بارداری شرایط متفاوتی را نسبت به قبل از این دوره تجربه کرده و به نوعی برای دوران جدید یعنی ورود مهمان تازه به خانه کسب آمادگی کرده‌اند. نوزاد با ورود خود به خانه، موجی از استرس نیز به همراه می‌آورد که البته هر روز که می‌گذرد از شدت آن کم می‌شود.

بدون شک برای هر تازه پدر و مادر شده‌ای، روزهای نخست حضور نوزاد در خانه لحظاتی مملو از استرس و نگرانی است، نگرانی از اینکه با انجام اقدامی نسنجیده سلامت نوزاد در معرض خطر قرار گیرد. پدر و مادر حالا خود را مسؤول سلامت نوزاد می‌دانند. این روزها کتاب‌های زیادی درباره نحوه رسیدگی به نوزاد در روزهای نخست تولد وجود دارد. همچنین اینترنت دنیایی از مطلب در اختیار والدین قرار می‌دهد اما باید قبول کرد که تمامی این کمک‌ها تنها ۲۰ درصد در آماده‌سازی والدین برای گذراندن سال نخست زندگی نوزاد تأثیر دارد.

اهمیت این دوران از این نظر است که شما به عنوان پدر و مادر، عادت‌های مختلف نوزاد را شکل می‌دهید. این عادت‌ها معمولا تا پایان عمر با او همراه هستند. بسیاری از این عادت‌ها «خوب» و البته برخی نیز «بد» خواهند بود. در واقع این یک سکه دو روست که به شما بستگی دارد که کدام رو پربارتر باشد. در این گزارش به معرفی ۵ عادت بدی پرداخته شده که در صورت اشتباه والدین، نوزادان در سال نخست زندگی با آن خو می‌گیرند:

بد خواباندن نوزاد
این عادت بد به آن دلیل مورد توجه کارشناسان قرار دارد زیرا با سلامت نوزاد در ارتباط مستقیم است. نوزادی که خوب نمی‌خوابد، در هر جایی می‌خوابد و اطرافیان به خواب او توجه کافی ندارند، در واقع خواب کافی و مناسبی ندارد. چنین وضعیتی نه تنها سلامت نوزاد را در معرض خطر قرار می‌دهد بلکه آرامش حاکم بر خانه را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. نوزادی که تازه به دنیا آمده باید در محیطی آرام و به دور از تنش زندگی کند. از این رو همواره توصیه می‌شود که محیط خانه‌ای که چنین نوزادی در آن قرار دارد آرام و بیشتر اوقات در سکوت باشد. اما چگونه نوزاد می‌تواند به بد خوابیدن عادت کند؟ اگر نوزادتان را در هر جایی رها کنید تا به خواب برود (مثلا روی مبل یا کاناپه) یا اینکه نوزاد را هر از گاهی در تخت خود بخوابانید و از همه مهم‌تر اینکه برنامه زمانی مناسبی برای خواب نداشته باشد. همچنین اگر نوزاد را همپای خود تا پاسی از شب بیدار نگاه دارید، همه این موارد به شکل‌گیری عادت بد خوابیدن در نوزاد منجر می‌شود. حالا توصیه ما این است که اگر می‌خواهید نه تنها به سلامت نوزاد، بلکه به آرامش خود نیز اهمیت بدهید، کارهایی ساده اما تأثیرگذار بر حفظ سلامت عمومی نوزاد انجام دهید: او را به موقع بخوابانید. او را در هر جایی نخوابانید. نوزاد باید خواب کافی آن هم در جای مناسب داشته باشد. به یاد داشته باشید که با ورود نوزاد به خانه، دیگر برای خود زندگی نمی‌کنید و این نوزاد است که تا ماه‌ها و حتی سال‌ها مبنای بسیاری از تصمیم گیری‌ها و عملکرد شما در زندگی خواهد بود. با پزشک اطفال مشورت کنید و از راهنمایی‌های او نهایت استفاده را ببرید.

استفاده از انبوهی از وسایل
تا دلتان بخواهد در تلوزیون و رسانه‌های اجتماعی درباره محصولات متنوع مرتبط با نوزادان تبلیغ می‌شود. از انواع ظروف ویژه نگهداری غذا در زمان حضور در خارج از خانه گرفته تا انواع پتوهای ضخیم، نیمه ضخیم و همچنین انواع جوراب‌ها. این وسایل و تجهیزات همگی برای خوشایند نوزاد طراحی و تولید شده است اما آیا واقعا به تمامی آنها نیاز است؟ قطعا پاسخ «نه» است. در بسیاری از شبکه‌های تلوزیونی درباره انواه اپلیکیشن‌های مرتبط با نوزاد صحبت می‌شود. به شما توصیه می‌کنند که آنها را بر روی تلفن همراهتان نصب کرده تا اطلاعات جدیدی درباره نوزاد و نیازهایش کسب کنید. شبکه را عوض می‌کنید و با تبلیغی درباره بسته پیشنهادی به پدر و مادرهای جوانی مواجه می‌شود که به تازگی صاحب فرزند شده اند. در این آگهی تبلیغاتی گفته می‌شود که این بسته شامل اکثر وسایلی است که در طول روز برای سر و کله زدن با نوزاد به آن نیاز دارید! از این دست آگهی‌های تبلیغاتی تا دلتان بخواهد پخش می‌شود. آنها اغوا کننده هستند اما واقعیت این است که به تمامی آنها نیازی نیست. اگر قرار باشد اکثر این وسایل را خریداری کنید، نه تنها پول زیادی را صرف این کار می‌کنید بلکه دور و اطرافتان را نیز شلوغ کرده و نمی‌دانید که از کدام وسیله در چه زمانی استفاده کنید. گذشته از این موارد، به یاد داشته باشید که اگر قرار باشد برای هر نوزادی که به دنیا می‌آورید از این وسایل خریداری کنید عملا پولی برایتان باقی نمی‌ماند. ممکن است برخی بگویند که از این وسایل برای نوزاد یا نوزادان بعدی هم استفاده می‌شود اما در جواب باید گفت معمولا نیازهای هر نوزاد با نوزاد دیگر تفاوت می‌کند. ممکن است نوزاد شما از وسیله بازی خاصی استقبال کند حال آنکه اگر آن را مقابل نوزادی دیگر قرار دهید کمترین توجه هم به آن نمی‌کند! پیشنهاد می‌کنید نوآوری به خرج داده و از وسایل اطراف خود به بهترین شیوه ممکن در جهت رسیدگی به نوزاد و تأمین نیازهایش استفاده کنید.

خرید وسایل نو
شما به عنوان والدین نوزاد به برخی وسایل نیاز دارید که شماری از آنها کمک زیادی به نوزاد در کسب مهارت‌های حرکتی می‌کند. اما وقتی صحبت از تهیه این وسایل می‌شود معمولا اکثر والدین ترجیح می‌دهند به سراغ خرید نمونه‌های نو و استفاده نشده بروند. این دیدگاه درخصوص نوزاد نخست رایج‌تر از سایر موارد است اما باید یک واقعیت مهم را پذیرفت: خرید وسایل نو هزینه بر است. در اینکه باید برخی از این وسایل را به صورت نو تهیه کرد شکی نیست (مانند شیشه شیر و لباس‌های زیر نوزاد) اما وقتی صحبت از وسایلی نظیر کالسکه و سایر وسایل بازی نوزاد می‌شود باید اندکی منطقی‌تر به قضیه نگاه کرد. اگر کمی پرس و جو کنید متوجه می‌شوید که در بین دوستان بستگان، نوزادانی بزرگ شده‌اند که مدتهاست کالسکه و سایر وسایل بازی‌شان در وضعیتی مناسب در گوشه‌ ای از انباری نگهداری می‌شود. شما می‌توانید این وسایل را به قیمتی مناسب که به هیچ وجه با نمونه نو آنها قابل قیاس نیست تهیه کنید. به خود بگویید که پولی که از این طریق صرفه‌جویی می‌شود را صرف خرید وسایل مهمتر و مواد غذایی ضروری نوزاد خواهید کرد.

از شیرگرفتن سریع نوزاد
از این مورد می‌توان به عنوان بزرگترین اشتباهی یاد کرد که سلامت نوزاد امروز و کودک فردا و فرد بزرگسال فرداهای دورتر را به شدت تهدید می‌کند. شیر مادر کامل ترین و مؤثرترین غذایی است که هر نوزاد می‌تواند از آن استفاده کند. با این حال برای بسیاری از مادران به خصوص آنهایی که نخستین فرزندشان را بزرگ می‌کنند، شیر دادن به نوزاد کار دشواری به نظر می‌رسد. آنها عادت به این کار ندارند. از آن گذشته شیر دادن به نوزاد برای بسیاری از مادران در محیط خارج از خانه و به خصوص زمانی که به مسافرت می روند عملا کار دشواری است. اما کافی است به این نکات توجه شود:

شیر مادر بهترین و کامل ترین غذا برای نوزاد است
شیر مادر سیستم ایمنی نوزاد را به خوبی تقویت می‌کند
فرآیند شیردهی مادر به نوزاد، ارتباط عاطفی آنها را مستحکم‌تر می‌کند
استفاده از شیر مادر برای تأمین نیازهای غذایی نوزاد به صرفه‌جویی قابل توجهی منجر می‌شود

قطعا هر مادر آگاهی با توجه به این نکات ساده می‌پذیرد که شیردادن به نوزاد و سریع قطع نکردن آن کاری عقلانی است.

وارد کردن آلودگی‌ها به دهان
هر نوزادی دوست دارد که هر آنچه را که شکار می‌کند وارد دهانش کند. این کار در واقع نوعی آزمایش کردن اجسام است. از آنجاکه انگشتان نوزاد در چند ماه اول تولد هنوز به آن سطح از مهارت و انعطاف نرسیده‌اند که اجسام مختلف را برانداز کند، دهان می‌تواند بهترین آزمایشگاه برای این منظور باشد. در ابتدا نوزاد دستانش را وارد دهان می‌کند. او از این کار لذت می‌برد و دقیقا بر اساس همین لذت است که در ادامه تلاش می‌کند تا آن را بر روی هر چیز دیگری نیز تجربه کند. نوزاد پس از مدت زمانی کوتاه مهارت قابل توجهی در این زمینه پیدا می‌کند. در این روزها هر چیزی که به نوزاد می‌دهید اول از هر جا سر از دهانش در می‌آورد. کافی است کتاب، بطری، اسباب بازی و هر چیز مشابه دیگری که در اختیار نوزاد قرار می‌گیرد به سرعت وارد دهان شده و با بزاق ترشح شده از آن مرطوب می‌گردد. پس توصیه می‌شود تا آنجا که امکان دارد این وسایل از دسترس نوزاد دور باشد و در عین حال وسایل اطرافش همواره تمیز باشند.

گذشته از همه این موارد باید توجه کنید که نوزاد ساعات زیادی را بر روی کف خانه قرار دارد و آنجا همواره مستعد انواع آلودگی‌هاست. دقت کنید که کف خانه همواره عاری از میکروب باشد. در خانه‌هایی که از حیوانات خانگی هم نگهداری می‌شود، این دقت باید بیشتر از هر زمان دیگری باشد. به طور کلی انسان‌ها به عنوان مهمترین عامل انتقال عوامل میکروبی به نوزاد محسوب می‌شوند. فقط کافی است تصور کنید که در طول روز با چند نفر دست می‌دهید و چند نفر صورتتان را می‌بوسند. پس این شما هستید که هم می‌توانید سلامت عمومی نوزاد را حفظ کرده و در عین حال انواع ویروس‌ها و میکروب‌ها را به او منتقل کنید. نگران نباشید که دیگران ممکن است درباره شما چه فکری کنند. از آنهایی که برای دیدن نوزاد وارد خانه تا می‌شوند بخواهید که دست و صورت خود را به خوبی با آب و صابون بشویند.
اگر تصور کنید که دستان آلوده مهمانان قابلیت انتقال چه ویروس‌هایی را دارند، مطرح کردن چنین درخواستی از آنها کار اصلی سختی نخواهد بود. اگر افرادی از جمع دوستانتان که پیش از ورود نوزاد به خانه، موارد بهداشتی نظیر شستشوی دقیق دست و صورت را به طور کامل رعایت نمی‌کردند، حالا باید به توصیه شما توجه کرده و برای حفظ سلامت عمومی نوزاد هم که شده دست‌ها را به خوبی آب و صابون شسته و ضدعفونی کنند. یادتان باشد نوزاد در این مسیر اراده‌ای از خود ندارد. او هر آنچه را که به دست آورد راهی دهان می‌کند و این شما هستید که باید مراقب این عادت او باشید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.