رفع بی اشتهایی کودکان، توجه کنید
هرگاه متوجه شدید دلیل علاقه نداشتن به غذای خاص، طعم و مزه غذا نیست و فقط احساس نامطلوب غذا در زبان و دهان است، شیوه تهیه را عوض کنید.
بهانهگیری درباره غذا موضوعی نیست که خاص برخی کودکان باشد یا ربطی به نوع غذا و مشکلی در شیوه تهیه و دستپخت شما باشد. این نوع بهانهگیری، پایانناپذیر است و فهرست غذاهایی که کودک بهانهگیر میگوید دوست ندارد و نمیخورد بهتدریج زیاد خواهد شد. حتی این بهانهگیری ممکن است به شکل بشقاب غذا، رنگ لیوان و... نیز سرایت کند.
کودک بهانهگیر در واقع سعی دارد از غذا بهعنوان ابزاری برای جلب توجه یا تسلط بر والدیناش استفاده کند. اگر فرزندتان ناگهان علاقهاش را به یک غذا از دست میدهد و از خوردن آن امتناع میکند، بهترین کار نادیده گرفتن است.حساسیت نشان ندهید و چند روز بعد دوباره آن ماده را با شگردی جدید در غذا بریزید. احتمالا غذایش را میخورد زیرا میداند علاقه نداشتن او توجه کسی را جلب نکرده است، پیشنهادهای دیگری هم در ادامه داریم.
ترجیح غذایی کودکان را بشناسید
هرگاه متوجه شدید دلیل علاقه نداشتن به غذای خاص، طعم و مزه غذا نیست و فقط احساس نامطلوب غذا در زبان و دهان است، شیوه تهیه را عوض کنید. برای مثال اغلب کودکان به هویج خام بیشتر از پخته علاقه دارند یا سیبزمینی سرخکرده را به آبپز ترجیح میدهند. نوعی را که کودک دوست دارد، برای او تهیه کنید. برخی از مواد غذایی نیز برای کودک، حداقل تا سنین خاصی بسیار بدطعم هستند. برای جبران میتوان از مواد غذایی مغذیتری استفاده کرد اما کودک را مجبور به خوردن آن نوع ماده غذایی خاص نکنید.
زمان غذاخوردن را مفرح کنید
برای ایجاد شادی و نشاط و احساسات مثبت در کودک هنگام غذاخوردن میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد. از تجربه والدین دیگر در اینباره استفاده کنید. مثلا یک تجربه؛ من معمولا یکی- دو تا از عروسکهایش را کنار او مینشانم و به آنها هم مثلا غذا میدهم تا نوبت فرزندم برسد. اجرای یک نمایش حین غذاخوردن خیلی خوب است و توانستم سبزی و میوه را در وعده عصرانه با همین روشی خوردش بدهم.
در پایان هم بهترین بچه را انتخاب میکنیم و به او جایزه میدهیم. گاهی اتفاق افتاده خرس کوچولو یا عروسکی که ماست خورده برنده شده و تاج گل دریافت کرده. مثال دیگر؛ مثلا من برای مفرح کردن غذاخوردن هنگام غذا دادن به کودکم برایش قصه میگویم یا خاطرهای که دوست دارد، از تولد گرفته تا رفتن به پارک، برایش بازگو میکنم.
نقش سبزیجات را در بشقاب کودکان پررنگ کنید
سازمان صلح سبز به تازگی بشقابهایی را برای کودکان طراحی کرده است که به نوعی تبلیغ و ترویج استفاده از سبزیجات در غذای روزانه است.این جنبش محیط زیستی معتقد است لازم نیست در غذای روزانه کودکان این همه از مواد گوشتی استفاده کرد. سبزیجات به مراتب از هر جهت در غذای کودکان مناسبتتر و مفیدتر است. این جریان بهمعنای حذف خوردن گوشت نیست. بلکه تعادل در مصرف همه انواع غذاهاست که به متعادلشدن محیط زیست نیز یاری میرساند.
نوشابه را حذف کنید
نوشیدن منظم آب سالم یکی از راه های مناسب براى سمزدایی است. کودکان خود را به نوشیدن منظم آب بهجای نوشیدنیهای صنعتی عادت دهید. یکی از راههای مناسب سمزدایی افزودن چند برش میوه در آب مصرفی بچههاست. براى مثال یک روز از چند برش لیموترش استفاده کنید، روز بعد چند برش سیب، بههمین ترتیب در روزهای بعد از میوهها و یا سبزیجات مختلف استفاده کنید. ذائقه بچهها را به جای نوشابه به آب و دوغ عادت دهید
در تهیه غذا سلیقه به خرج دهید
نهتنها لازم است در شیوه غذا دادن به کودک و تبدیل آن به زمانی شاد و لذتبخش بکوشید بلکه باید طعم، رنگ و ظاهر غذا را با دقت بیارایید. حتی ما بزرگترها هم غذای تزیینشده را در اولویت انتخاب قرار میدهیم و اشتهایمان تحریک میشود. مثلا یک تجربه؛ کودک 5 ساله من تقریبا همه چیز میخورد اما اگر همان مواد را بدون شکل دادن و تزیین به او بدهم، لب نخواهد زد.
غذاها را به شکل انگشتی، رنگی و جذاب درست میکنم و برای هر بشقاب یک قصه دارم. معمولا سبزیجات و موادی که برایم مهمتر هستند، جایی میگذارم که در قصه بشقابش مجبور باشد آن را با علاقه بخورد. مثلا ذرتها یا فلفل دلمهای میلههای قفس خرس کوچولو هستند و او باید آنها را بخورد و خرس را آزاد کند. همینطور که مشغول خوردن غذای خودم میشوم، گاهی از قول خرس کوچولو تشکر میکنم که برای نجاتم تلاش میکند؛ تو قهرمان منی! ممنونم! فقط 3 تا میله مونده تا آزاد شوم.
کودک را در تهیه غذا مشارکت دهید
هنگام تهیه غذا، فرزند خود را، هر چند کم و در حد توانش، به کار بگیرید تا احساس مثبتی نسبت به تهیه غذا پیدا کند. برای کودک بشقاب، کاسه و لیوان مخصوص بخرید. حتما او را همراه خود ببرید تا ظرفهایش را انتخاب کند. کودک را برای خرید مواد غذایی، شستشو و حتی خرد کردن و آمادهسازی هر چند به شکل نمادین مشارکت دهید.
بدغذایی او نباید نقل محفلتان شود
یکی از علل ریشهدار شدن بدغذایی این است که در حضور کودک با دیگران درباره بدغذایی او یا کودکان دیگر صحبت میکنید. با این کار او را در این مورد حساس خواهید کرد. سعی کنید رفتار و نگرانیتان را به جایی نرسانید که کودک حس کند شما برای غذاخوردن او باید دنبالش بدوید.
یکی از علل ریشهدار شدن بدغذایی این است که در حضور کودک با دیگران درباره بدغذایی او یا کودکان دیگر صحبت میکنید. با این کار او را در این مورد حساس خواهید کرد. سعی کنید رفتار و نگرانیتان را به جایی نرسانید که کودک حس کند شما برای غذاخوردن او باید دنبالش بدوید.
منبع:
هفته نامه سلامت
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼