۱۳۵۵۵۷
۲۲۸۷
۲۲۸۷

افزایش قد کودک، تزریق هورمون کار درستیه؟

افزایش یا کاهش وزن همواره در طول زندگی انسان با دریافت انرژی روزانه مرتبط است.

افزایش یا کاهش وزن همواره در طول زندگی انسان با دریافت انرژی روزانه مرتبط است، به گونه ای که بعد از مصرف قند، چربی‌ها و پروتئین ها بدن انرژی مازاد را به صورت چربی ذخیره می کند، به گونه ای که اگر تعادل در مصرف مواد غذایی بهم بخورد دچار افزایش یا کاهش وزن خواهیم شد.اگر بعد از ایام رشد و بلوغ بتوانیم بین انرژی دریافتی و فعالیت های جسمانی تعادل برقرار کنیم می توان تا ده سال وزن را ثابت نگه داشت.

وی ادامه داد: هر ده سال به ده سال به دلیل کاهش انرژِی مصرفی بدن( به میزان ۵ تا ۷ درصد )، اگر نسبت به میزان سابق غذا مصرف کنیم به مرور زمان دچار افزایش وزن خواهیم شد که در میان سالی یا سالمندی این اضافه وزن به صورت شکم تجلی می‌کند.

بنیانگذار و قائم مقام انستیتو ژنتیک گفت: مقایسه کردن کودکان خود با کودکان دیگران کاری اشتباه است به طوری که باید به مسایل ژنتیکی توجه داشت، برخی از مادران فکر می کنند کاهش رشد قد به دلیل کاهش خوراک کودک است که به دلیل کاهش نیاز به مواد غذایی نسبت به دو یا سه سال اول زندگی کودک امری عادی است اما متاسفانه عده ای از مادران اصرار دارند که با اجبار و زور و استفاده از هر روشی به کودک خود غذا بدهند که این امری بسیار اشتباه است به گونه ای که همین باور غلط باعث افزایش وزن و چاقی در کودکان شده است و در سالیان اخیر شاهد افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی چاقی در کودکان بوده ایم. این طرز تفکر که هرچه کودک چاق تر باشد سالم تر است بسیار اشتباه است به گونه ای که این موضوع نیز خود زمینه ساز بیماری در سنین بالاتر است.

پس در جهت اقدامات اساسی و اصولی در قبال کنترل وزن و جلوگیری از چاقی کودکان چه باید کرد؟!
مظهری توضیح داد: آموزش مادران در خصوص تغذیه صحیح کودک و زدودن باورهای غلط، از بین بردن وسواسی که در مادران کم سن و سال در زمینه تغذیه کودکشان به صورت سینه به سینه دریافت کرده اند، از اصول مهم برای کنترل وزن کودک است، همچنین تحلیل برنامه های غذایی روزانه کودک و بررسی تغذیه هفتگی کودکان و شناخت و تعیین اشتباهات به عمل آمده در تغذیه روزانه و ارائه توصیه های عملی و کاربردی به خانواده ها برای رفع تدریجی روشهای غلط به کار برده شده و تعدیل تدریجی و حذف کامل میان وعده های غذایی پرانرژی و فاقد مواد مغذی لازم (چیپس، پفک، شربتها و نوشابه ها) از روش های تعدیل وزن در کودکان است.

وی ادامه داد : افزایش به کارگیری مقدار بیشتری از فیبرهای محلول و یا نامحلول در گنجانیدن غذاهای تهیه شده از غلات، حبوبات و سبزیجات مختلف و تعدیل تدریجی و حذف کامل شکلات، شیرینی، کیک و بستنی های روزمره و جایگزینی آنها با میوه جات فصل و دانه ها و مغزها ( آجیل شیرین و شور به صورت متعادل و متنوع) و افزایش زمان فعالیتهای جسمی و بازیهای دسته جمعی و کاهش زمان تماشای تلویزیون و ایجاد نظم در ساعات خواب زود هنگام شبانه و رعایت وعده های اصلی و میان وعده ها و عدم حذف وعده صبحانه می تواند کمک زیادی به کاهش وزن کودک کند.

مشاور معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: در خصوص افزایش قد باید زندگی انسان را به دو مرحله تقسیم کرد، دسته اول افرادی که در حال رشد هستند و دسته دوم افرادی که رشدشان به پایان رسیده است.در رابطه با افزایش قد افرادی که زمینه سنی شان به اندازه ای رسیده است که صفحات رشد آن‌ها بسته شده است نمی ‌توانند بیش از اندازه ای که تا الان رشد کرده اند افزایش قد داشته باشند.

مظهری افزود: در درجه اول باید به این نکته توجه داشت که میزان رشد قد انسان ارثی است، که میزان رشد قد از طریق ژن های پدر یا مادر به انسان به ارث خواهد رسید، اما میزان اثر گذاری ژنتیکی تعامل کاملی با محیط و سبک زندگی و تغذیه افراد دارد، گسترده ترین افزایش قد معمولا در زمان بعد از تولد تا سن 1 سالگی اتفاق می افتد، به گونه ای که اگر در یک سال اول تولد کودک تغذیه مناسب داشته باشد می تواند سه برابر وزن ابتدای تولد افزایش وزن پیدا کند و 20 الی 30 سانتی متر نیز افزایش قد پیدا کند.

وی ادامه داد: از سن دو سالگی به بعد میزان رشد قد به نصف کاهش پیدا می کند و از سال سوم زندگی کودک میزان رشد قد و وزن کاهش پیدا می کند به طوری که اگر از تغذیه مناسبی برخوردار باشند اگر در ماه نیم سانت قد بکشند خوب است و بین 6 تا 8 سانتی متر در سال از سه سالگی به بعد خوب است. خانواده ها می توانند با قرار دادن یک علامت بر روی دیوار و وزن کردن کودک از روند رشد وی اطلاعات کامل تری به دست آورند.

این متخصص تغذیه در پاسخ به این سوال گفت: خیر این گونه نیست، هورمون رشد باوری غلط است و به طور قطع عوامل و فاکتورهای متعدد و مختلفی بر میزان افزایش قد تاثیرگذار می‌باشد که سهم تزریق هورمون رشد را در این فرآیندها فقط یک‌درصد موثر می‌دانند چرا که علت کوتاهی قد را به عوامل تاثیرگذار قبل از تولد یا دوره جنینی و پس از تولد می‌توان ریشه‌یابی نمود. همچنین سبک زندگی و تغذیه نیز از عوامل تاثیر گذار است، باید بدانیم با توجه به شرایط اقلیمی بلوغ دختران بین سنین 9 تا 13 سالگی و پسران بین 13 تا 15 سالگی طبیعی است و اگر پسران در دوران رشد ورزش سنگین نکنند تا سن 21 سالگی رشد خواهند کرد.
منبع: مهر

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.