از شیر گرفتن بچه، غذای کمکی مناسب
تجربه های فراوان اثبات می کنند که غذاهایی از قبیل مربای سیب بر دیگر غذاها همچون سوپ برتری دارند.
تقریباً تمامی مادران می پرسند که از چه غذاهایی برای ترک شیرخوارگی و ورود به غذا خوردن عادی کودکانشان، شروع کنند. تجربه های فراوان اثبات می کنند که غذاهایی از قبیل مربای سیب بر دیگر غذاها همچون سوپ برتری دارند. شما باید مربا را له کنید، به طوری که در شیر حل شود؛ سپس در شیشه شیر آن را به کودک بدهید.
اگر حبوباتی را که در سوپ پخته شده اند بکوبید و در شیشه ی شیر بریزید، ممکن است سوراخ سر شیشه را بند بیاورد؛ سپس هر چند وقت یک بار آن را به شدت تکان دهید. برای تهیه ی این غذا، حبوبات را آرد یا له کنید و تکان دهید و محلول را داخل شیشه شیر بریزید.
تغذیه و برنامه های غذا کودک
ممکن است این غذاهای له شده را نتوانید به نوزاد بخورانید. در صورتی که این محلول غلیظ است، کمی آب گوشت یا آب سبزیجات به آن اضافه کنید تا رقیق شود. اگر محلول شما خیلی آبکی است کمی سیب زمینی له شده یا پودر سرلاک به آن بیفزایید.
اگر برای پخت سوپ سبزی، سبزیجات را میجوشانید، کمی از آب آن را برای وعده های بعد غذایی در یخچال نگهداری کنید. سبزیجات را به صورت تکه هایی به اندازه ی یک قاشق بزرگ جدا کنید و بعد از قرار دادن در کیسه های فریز، داخل یخچال بگذارید. سبزی های پخته شده را به راحتی داخل ظروف جایخی هم می توانبد با تا منجمد شوند. اگر کودک شما عادت کرده از همه ی غذاها و از هر کدام به مقدار اندک مصرف کند، در ظروف مربوط به پخت کیک از هر غذا مقداری را قرار دهید ( مثل تکه ای گوشت و …) و پلاستیک شفافی روی آن بکشید و داخلی یخچال بگذارید. این نایلون ها گرما را برای پختن غذا در ماکروویو تحمل می کنند. سوپ را می توانید داخل ظروف یک بار مصرف آب معدنی در یخچال ذخیره کنید. سه چهارم این ظروف را پر از سوپ کنید، در آن را ببندید و در یخچال بگذارید. شما میتوانید برای تغذیه نوزاد از غذاهای آماده در یخچال نگهداری کنید. اگر تهیه غذایی که مایل به خوردن آن هستید و به دو قسمت : زمان زیادی لازم دارد، مقدار بیشتری از آن را بپزید و به دو قسمت تقسیم کنید نیمی از آن را بخورید و نیم دیگر را برای روزی که سرتان شلوغ است، در یخچال نگه دارید؛ مثلا اگر میخواهید برای
چهار نفر گوشت گوساله آماده کنید، مقدار آن را برای هشت نفر افزایش دهید. از خوراندن غذاهای داغ به کودک خود جداً اجتناب کنید؛ زیرا موجب سوختگی دهان او می شود و پس از آن همه ی غذاها را پس میزند و همواره فکر می کند که غذایش داغ است و نمی تواند بفهمد که غذای داغ، سرد خواهد شد. اگر غذای کودک شما داغ است، یک تکه یخ درون خوراک آبکی او بیندازید و کمی بچرخانید تا دمای آن مطلوب شود؛ بعد بلافاصله یخ را خارج کنبد تا غلظت غذا هم زیاد کاهش بیابد. راه دیگر خنک کردن سوپ این است که اگر در یخچال تکه ای از سبزیجات یا گوشت آماده و یخ زده دارید، آن را داخل سوپ او بیندازید تا به مرور دمای غذا پایین بیاید.شیشه های غذای آماده ی کودک را حداکثر تا دو روز پس از باز کردن آن ها می توانید استفاده کنید؛ حتی اگر آن را در یخچال نگه داشته باشید. در مراحل اولیه ی مصرف غذا نوزاد تنها بخش اندکی از غذا را مصرف می کند. با این حال باز هم مراقب باشید که تنها در مدت دو روز از غذای آماده استفاده کنید و برای این که زمان باز شدن شیشه را فراموش نکنید، روی شیشه تاریخ باز کردن آن را یادداشت کنید. با این کار دیگر متوجه خواهید شد که شیشه ای را که سه شنبه
گشوده اید فقط تا سه شنبه قابل مصرف است. از شیشه های خالی غذاهای آماده پس از شست و شوی کامل آن ها میتوانید استفاده کنید و چیزهایی داخل آن ها بریزید. از قبیل خوراکی های بسته بندی شده ی کم حجم، شکلات، سنجاق های کوچک و…
نوزاد را به خوردن غذاهای مناسب و خوشمزه عادت دهید. خوراکی های اشتها آور از قبیل کیک، بستنی، بیسکویت های شیرین و شور یا چیپسی را به او بخورانید یا در یک بشقاب سبزی تازه و در دیگری ماست یا پنیر نرم بگذارید تا سبزیجات را در آن ها فرو کند و بخورد. همچنین کشمش، تکه های میوه و پنیز قالبی را فراموش نکنید. از آنجا که نوزاد شما این نوع غذاها را با دست خود می خورد آن ها را دوست خواهد داشت. برای کودکانی که از خوردن غذای پخته درون بشقاب های عادی اجتناب می کنند، از غذاهای خام در میان غذاهای بشقاب استفاده کنید تا همه ی آن ها را با هم بخورد.
در سال های اول زندگی، کودک تنها به غذاهایی علاقه دارد که خود با انگشتانش بر می دارد و در دهان خود می گذارد. ده ماه پس از تولد، کودک دیگر می تواند با انگشت اشاره و شست خود اشیایی را بلند کند، ولی توجه کنید که نباید او را مجبور کنید تا از قاشق استفاده بکند. برای تغذیه ی او غذا را به تکه های کوچکی که موجب خفگی او نشود تقسیم کنید و درون بشقابی در دسترس وی قرار دهید تا با دستان خویش غذا را در دهان خود قرار دهد. طبیعتاً کودک در این مرحله لباس، دست ها و صورت خود را کثیف می کند اما برای آموزش دیدن او فعلا به او سخت نگیرید. در فهرست زیر می توانید غذاهایی را که باید بخشی از آن ها در این مرحله درون بشقاب بگذارید ببینید:
- یک تکه نان آغشته به کره، عسل یا مربا.
- کلم قمری
- هویج آب پز
- خیار
- آووکادو
- نخود فرنگی
- ماهی
- ذرت بو دادہ
- برنج
- سبب رنده شده
- ھویچ رندہ شدہ و کدو
- جوانه ی گیاه مارچوبه
- موز
- پنیر تازہ
- تخم مرغ آب پز
- طالبی
- آلو
- آناناسں
- تکه های خرد شده سیب زمینی آب پز
- ذرت و…
اگر پزشک کودک از شما خواست که برنامه ی غذایی خاصی - مانند کاهش مقدار غذا - را در مورد او اعمال کنید و به او سیب زمینی یا میوه ی پخته شده بدهید، روی کیسه های خاصی علامت گذاری کنید و پس از وزن کردن این غذاها آنها را داخل کیسه های مشخص شده قرار دهید. به این با از این که در هر وعده به وزن کشی غذاها بپردازید خلاصی پیدا می کنید.
کودکان معمولاً دوست دارند که شیر یا آب میوه را از پاکت اصلی آن بنوشند اما مشکلی که وجود دارد این است که با فشار دادن این پاکت ها، باعت پاشیده شدن مایع به خارج آن می شوند. برای جلوگیری از این کار دو گوشه ی این پاکت ها را به دست کودک بدهید تا فقط آن قسمت از پاکت را بگیرد و بخش های نرم را فشار ندهد. هرگاه کودک شما خواست که بستنی لیوانی بخورد، برای این که به هنگام آب شدن بستنی، خود و اطراف خود را کثیف نکند یک تکه کارتن یا کاغذ زیر لیوان بستنی قرار دهید. اگر می خواهید صبحانه ی خوشمزه ای را که برای فرزند خود آماده کردید رنگ آمیزی هم بکنید، میتوانید کمی عصارہ ی پرتقال با نعناع روی آن بریزید…
اگر می خواهید شیرینی های رنگارنگ برای طفل خود بپزید، میتوانید وانیلی برایش آماده کنید. پس از بیرون آوردن کیک از فر، عصاره های خوشمزه ای از میوه ها به آن اضافه کنید و دو بخش را با رنگ متفاوتی رنگ آمیزی کنید. برای آماده کردن وعده ی صبحانه یا عصرانه کودک خود در یک ظرف شیر پرچرب با طعم میوه ای یا عادی، کمی از دانه های ذرت، گندم یا برنج شده و یا عسل بریزید. اگر عجله ای برای آماده کردن غذا ندارید می توانید حتی تکه های میوه هم درون آن بریزید. می توانید در پخت کیک از مشارکت کودک خود نیز بهره ببرید و حتی با در اختیار قرار دادن تمامی مواد اولیه از او بخواهید که خود او کیک خاصی را تهیه کند. در یک ظرف بزرگ سه یا چهار پاکت شیر پر چرب خالی کنید و یک مشت کشمش، کمی گردوی آسیاب شده، عسل و میوه ی تازه و خرد شده هم به آن اضافه کنید. کودک با حضور در آشپزخانه، در تکان دادن و مخلوط کردن مواد کیک به شما کیک خواهد کرد. از قراردادن یک پارچه ی مرطوب در زیر ظرف برای جلوگیری از شر خوردن آن، غافل نشوید. کودکان شما از مشارکت در تزیین غذا لذت می برند و با کمک در این کار احساس می کنند که بزرگ شده اند. ضمنا پیشنهادهای خود را نیز در تزیین
غذا به او بدهید. مثلا از او بخواهید که خیارهای خلال شده را روی سالاد یا تکه های موز را روی کیک قرار دهید. کمک خواستن از کودک برای آماده سازی غذاها کار بسیار مفیدی است اما مراقب باشید به فر نزدیک نشود و همواره دور از سینی های داغ و شعله های گاز باشد. در روزهای عید می توانید برای تزیین شیرینی ها از عصاره ی گل ختمی نیز استفاده کنید. یک پیشنهاد دیگر برای آماده کردن عصرانه این است که هر آنچه سر میز می گذارید اگر قابل قسمت کردن به چهار بخش مساوی است آن را تقسیم و سپس با کاکائوهای رنگارنگ و خوشمزه تزیین کنید. میتوانید نوشیدنی های مقوی و خوشمزه دیگری غیر از نوشابه های گازدار برای کودک خود تهیه کنید. به این ترتیب که یک شیشه ی خالی بردارید و کمی عصاره یا شربت میوه (از قبیل آناناس، زردآلو و…) درون آن بریزید، و متناسب با آن مقداری آب گازدار به آن اضافه کنید و به خوبی تکان دهید و برای نوشیدن در اختیار کودک بگذارید. می توانید یک تکه کوچک بستنی برای کودک خود درست کنید؛ به این ترتیب که یک تکه قالب پلاستیکی از جایخی بردارید و مواد زیر را در آن بریزید: شکلات با طعم شیر یا آب میوه؛ ضمناً میتوانید کمی توت فرنگی یا لیمو هم در
وسط آن جاسازی کنید. پس از قرار دادن در جایخی یخچال هر وقت مایع شروع به یخ زدن کرد یک چوب بستنی در آن فرو کنید. متنوع کردن ظاهر غذاها و نام گذاری روزها بر این اساسی کار دیگری است که می توانید انجام دهید. به عنوان مثال وعدہ ی غذایی «روز سفید » شامل مواد زیر است: نان، ماھی و ماست چکیدہ. وعدہ ی « روز زرد » عبارت است از: ذرت، سیب زمینی کوبیده، زردی تخم مرغ و استانبولی، بیفتک و توت فرنگی.
برای افراد خانواده هم می توانید سیستم سلف سرویس را اجرا کنید؛ به این ترتیب همه ی غذا هایی را که اماده کرده اید در ظروف خود روی میز بچینید - از دسرها گرفته تا شیرینی ها - هر کس آنچه میخواهد، انتخاب می کند و میخورد. کودک خود را ابداً محدود نکنید؛ خواهید دید که او نیز به خوبی غذای خود را انتخاب و میل می کند.
اگر مکان غذا خوردن را از میز به باغ یا حتی روی سفره انتقال دهید، غذا خوردن را برای کودکتان به سرگرمی تبدیل کرده اید. حتی اطفالی که اشتهایی برای غذا خوردن ندارند، وقتی این کار برای آن ها بازی و سرگرمی شود آن را انجام می دهند.
شما پخت و آماده کردن غذا را هم می توانید به نوعی سرگرمی تبدیل کنید؛ به این ترتیب که روزهای هفته را طوری تقسیم بندی کنید که در هر روز هر فرد مسؤول درست کردن بخشی از وعده ی غذایی باشد؛ یکی دسر را آماده کند، نفر بعد غذا را و دیگری به شیرینی ها برسد؛ سپس این چرخه را با دیگر افراد خانواده تکمیل کنید، به طوری که اگر کسی مرتبه ی قبل دسر را فراهم کرده بود این دفعه غذای اصلی را آماده کند.
منبع:
مجله خبری تفریحی سفیدک
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼