قطع شیردهی به کودک، شرایط داره؟
از شیرگرفتن به معنای قطع کامل تغذیه با شیر مادر و شروع تغذیه با شیرهای دیگر است.
از شیرگرفتن به معنای قطع کامل تغذیه با شیر مادر و شروع تغذیه با شیرهای دیگر است. در این روش ، از شیرهای خشک ، شیرگاو و یا سایر مواد غذایی استفاده میشود. از شیر گرفتن ارتباط زیادی با سطح اجتماعی و اقتصادی جوامع مختلف دارد.
امروزه پزشکان اهمیت زیادی به شیر مادر می دهند و معمولا توصیه میکنند که کودک به مدتی طولانی از شیر مادر تغذیه کند. در کشورهای اروپایی و آمریکایی ، با وجودی که تاکید بیشتری به شیردادن مادران می شود ، عمل از شیر گرفتن بسیار زودتر و آسان تر صورت می پذیرد.
از شیرگرفتن کودک گاهی به طور ناگهانی انجام می گیرد ؛ به هنگام ظهور یک بیماری ، مادر به ناچار تغذیه کودک با شیر خود را به طور کامل قطع می کند. گاهی ، تولید شیر مادر تحت شرایطی ( شوک های عاطفی ، عصبی و غیره ) دچار وقفه میشود. به غیر از موارد یاد شده ، از شیر گرفتن کودک در اکثر موارد دلایلی مشخص دارد.
از شیر گرفتن باید تدریجی و به کندی انجام گیرد
مادر ، برای از شیر گرفتن کودک خود باید آمادگی کافی داشته باشد و قطع شیر توسط مادر سبب کم شدن رابطه بسیار نزدیکی میشود که در لحظات شیر دادن با کودک داشته است. کاهش و یا قطع کامل این رابطه از نظر روحی کار ساده ای نیست.
نحوه از شیر گرفتن نیز ارتباط زیادی با سن کودک دارد و گاهی تحت شرایطی خاص ، قطع شیر ممکن است خیلی سریع اتفاق افتد. اگر قطع شیر در یک ماه و نیم تا دو ماهگی انجام گیرد، علاوه بر شیر مادر باید از شیرهای دیگر به عنوان جایگزین استفاده کرد. این حالت را شیرخواری مختلط می نامند.
اگر قطع شیر بعد از سه تا چهارماهگی باشد ، میتوان جیره غذایی کودک را با غذاهای دیگری غیر از شیر تکمیل کرد.
قطع شیر در یک ماه و نیم
وقتی کودک از شیر مادر تغذیه می کند به آن عادت کرده و ترک آن برایش بسیار مشکل است . از آنجا که قطع شیر مادر تغییراتی در سیستم شیرخوردن کودک به وجود می آورد ، باید به تدریج او را با شیشه شیر و سرشیشه آشنا کرد.
برای این کار ، ضمن تغذیه کودک از شیر مادر ، میتوان یک یا دو بار در روز او را با سایر شیرها توسط شیشه و سرپستانک تغذیه کرد تا کودک ضمن آشنایی با این نوع تغذیه کم کم به آن عادت کند. کودک در سنین پایین ، به آسانی این روش تغذیه را قبول میکند.
اگر عمل شیر دادن با شیشه و سرپستانک توسط پدر انجام گیرد ، کودک خیلی راحت تر عادت می کند ، زیرا حضور مادرش را در کنار خود احساس نمیکند. اگر همین کار توسط مادر انجام شود ، احتمال زیادی دارد که کودک عصبانی شده و نتواند وضع تازه را تحمل کند. با ایجاد تناوب بین شیردادن طبیعی و شیردادن با شیشه و سرپستانک کودک به این روش تغذیه عادت کرده و با علاقه به خوردن شیر می پردازد.
ابتدا مادر باید روزانه یک نوبت شیردادن طبیعی را با شیردادن از طریق شیشه و پستانک جایگزین کند. این روش تغییراتی در روند تشکیل شیر مادر به وجود می آورد ، ولی مقدار شیر تشکیل شده اندک اندک با تناوب جدید هماهنگ میشود. وقتی کودک ۵ تا ۶ روز این گونه تغذیه کرد ، دوباره باید نوبت دیگری از شیرخوردن طبیعی را با شیوه جدید جایگزین کرد.
توصیه همیشگی من این است که از قطع ناگهانی شیردادن به روش طبیعی خودداری کنید. برای گسیخته نشدن رابطه مادر و کودک بهتر است که از شیر گرفتن او خیلی تدریجی و در عرض چندین هفته انجام پذیرد.
به مادران سفارش میکنم که شیوه شیر دادن مختلط ( پستان + شیشه و سرشیشه ) را حتی در صورت بر عهده داشتن مسئولیت خارج از خانه ، ادامه دهند. این امر مسلما به ساعات کاری مادران بستگی دارد.
به هر حال برای هر مادری جالب است که حداقل صبح ها قبل از خروج از خانه و شب ها هنگام ورود به منزل ، شخصا کودکش را تغذیه کند. این دو بار شیر خوردن طبیعی در روز ، کم کم اهمیت کمتری پیدا کرده و از شیر گرفتن نهایی کودک به راحتی و با رضایت مادر و کودک انجام میشود.
قطع شیر در سه یا چهارماهگی
در این دوران ، مادر و کودک خیلی به هم عادت کرده اند و همه چیز به طور دلخواه و طبیعی پیش رفته است. تصمیم به قطع شیر دادن توسط مادر و عرضه شیر با شیشه و سرشیشه ، چنان کودک را عصبانی و ناراحت می کند که تعجب آور است!
از شیر گرفتن کودک در چنین سنی به صبر و حوصله ی زیاد نیاز دارد. برای موفقیت در این کار ، کودک را باید با مواد غذایی جدیدی آشنا کرد و تغییراتی در روش تغذیه او به وجود آورد. شما میتوانید انواع مختلف کمپوت و فراورده های شیر یا پوره سبزی را که تاکنون با شیشه و سرشیشه می خورده ، با قاشق به او عرضه کنید.
به این ترتیب لذت مک زدن از پستان مادر را با لذت چشایی و مزه های خوش جایگزین می کنید . کنجکاوی کودک برای شناخت طعم و مزه های جدید باعث میشود لذت خوردن شیر مادر با لذت شناخت و اکتشاف جایگزین شود . در این روش نیز با توجه به علاقه و فرصتی که دارد ، میتوانید هر صبح و شب یک بار شیر خود را به کودک بدهید.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼