حضانت و نفقه فرزند، چه شرایطی داره؟
کودکان طلاق، دستهای از کودکان هستنند که باید حقوق حقه آنها را مورد توجه بسیار قرار داد.
کودکان طلاق، دستهای از کودکان هستنند که باید حقوق حقه آنها را مورد توجه بسیار قرار داد. نخستین موضوع در خصوص این قبیل کودکان، به رسمیت شناختن حقوق آنها است.
یکی از مواردی که در این زمینه باید به آن پرداخته شود، حق ملاقات آنها با والدین است که تحت حضانت او قرار ندارد.
این حق قابل اسقاط و اعراض نیست و پدر یا مادر نمیتواند این موضوع را عنوان کند که حاضر به ملاقات با فرزند نیست یا میخواهد که این حق را ببخشد.
البته در مواردی که پدر یا مادر، فاسدالاخلاق بوده یا نزدیکی با او، برای کودک خطرناک باشد، از طریق اقدام قانونی میتوان مانع از امکان ملاقات او با کودک شد.
نکته مهم دیگر در خصوص ملاقات کودک با پدر یا مادر این است که ملاقات باید در فواصل زمانی و نیز مکان مناسب باشد، به عنوان مثال دیدار در اماکنی مانند کلانتریها، مناسب نیست. همچنین دیدارهایی در فواصل زمانی کوتاه مدت، کودک را که از حق ملاقات با پدر مادر برخوردار است، از لحاظ عاطفی ارضا نخواهد کرد.
خروج پدر یا مادری که حضانت کودک را عهدهدار است، همراه با کودک به خارج از مرزهای کشور، یکی از موارد بسیار شایع است که این اقدام، حق ملاقات با کودک را برای طرف مقابل، از بین میبرد.
این در حالی است که در موارد خروج قانونی و همراه با مجوز، فرد دارای حضانت، باید تضمین کند که حق تماس یا مکالمه فرزند با والد دیگر از بین نخواهد رفت.
کودکان در حالت عادی و نیز در صورت طلاق والدین از یکدیگر، از حق دریافت نفقه برخوردارند. بنابراین باید شرایطی فراهم شود تا کودک نفقه خود را از فرد مکلف به پرداخت که عموماً پدر است، دریافت کند تا شرایط و خدمات مربوط به کودک تضمین شود.
تربیت مناسب، یکی دیگر از حقوق کودک و از جمله تکالیف والدین براساس قانون مدنی است؛ در این خصوص والدین باید تمام تلاش خود را نسبت به تربیت و رشد صحیح کودک بهکار گیرند و در صورتیکه هر کدام از والدین متوجه این موضوع شد که تربیت کودک با مشکل مواجه شده است، باید از طریق قانونی اقدام مورد نیاز را انجام دهد.
حق کودک به مشارکت در امور مربوط به خود، از جمله حقوقی است که ماده ۱۲ پیماننامه حقوق کودک به آن پرداخته است.
بر اساس این حق، کودکان باید بتوانند در مورد اینکه چه سرنوشتی پیدا میکنند و در اختیار کدام یک از والدین قرار میگیرند، مشارکت داده شوند و این تصمیم و نظر آنها از طریق مددکاران و روانشناسان، مورد کارشناسی قرار گیرد.
در حقیقت در هنگام جدایی والدین، قاضی دادگاه باید تمام تلاش خود را به کار گیرد تا ذهنیات کودک شناسایی شود و از این طریق به مشکلات او پی ببرد.
در حقیقت اتخاذ تصمیم به مصلحت کودک، از اهمیت فراوان برخوردار است و دادگاه باید به جای در نظر گرفتن مصلحت والدین، مصلحت کودک را مدنظر قرار دهد.
حق آموزش و تربیت از جمله دیگر حقوق مهم کودکان بهخصوص کودکان طلاق محسوب میشود که در این زمینه والدین نباید کودک را از ادامه تحصیل محروم کنند.
بند سوم از اصل ۳ و نیز اصل ۳۰ قانون اساسی بر حق برخورداری کودکان از آموزش تصریح دارد و همچنین همه کودکان حق دارند در محیطی ایمن زندگی کنند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼