عفونت گوش در کودکان، نحوه تشخیص و درمان
هر کسی ممکن است دچار عفونت گوش شود اما بچهها بسیار بیشتر از بزرگسالان به آن مبتلا میگردند.
هر کسی ممکن است دچار عفونت گوش شود اما بچهها بسیار بیشتر از بزرگسالان به آن مبتلا میگردند. از هر ۶ کودک ۵ نفر آنها تا رسیدن به سومین سالگشت تولد خود دستکم یک بار به عفونت گوش مبتلا میشود. در واقع عفونت گوش شایعترین دلیلی است که بر اثر آن والدین فرزند خود را به دکتر ارجاع میدهند. نام علمی عفونت گوش اتیت مدیا است. اغلب موارد عفونت گوش هنگامی در کودکان بروز میکند که آنان هنوز حرف زدن را یاد نگرفتهاند. اگر بچه هنوز به قدر کافی بزرگ نشده که بتواند بگوید "گوشم درد میکند" چند چیز هست که در این مورد میتواند کمک کننده باشد.
عفونت گوش چیست؟
عفونت گوش التهاب گوش داخلی است که معمولاً بر اثر باکتری، در هنگام جمع شدن مایعات پشت پردۀ گوش ایجاد میشود. هر کسی ممکن است دچار عفونت گوش شود اما بچهها بسیار بیشتر از بزرگسالان به آن مبتلا میگردند. از هر 6 کودک 5 نفر آنها تا رسیدن به سومین سالگشت تولد خود دستکم یک بار به عفونت گوش مبتلا میشود. در واقع عفونت گوش شایعترین دلیلی است که بر اثر آن والدین فرزند خود را به دکتر ارجاع میدهند. نام علمی عفونت گوش اتیت مدیا است.
علایم عفونت گوش کدامند؟
سه نوع اصلی عفونت گوش وجود دارد. هر یک از آنها علل خاص خود را دارد.
-اتیت مدیای حاد (AOM) شایعترین نوع عفونت گوش است. بخشهایی از گوش داخلی عفونی و متورم شده و مایع در پشت پردۀ گوش به دام میافتد. این وضعیت سبب بروز درد در گوش میشود. فرد ممکن است به تب نیز دچار گردد.
-اتیت مدیای همراه افیوژن (OME) گاهی از اوقات پس از اینکه عفونت گوش دورۀ خود را طی کرده و مایعات پشت پردۀ گوش به دام افتادهاند، رخ میدهد. بچۀ دچار OME ممکن است فاقد هر گونه علامتی باشد، اما دکتر قادر است تا با استفاده از ابزار پزشکی خاصی مایع به دام افتاده پشت پردۀ گوش را ببیند.
-اتیت مدیای مزمن همراه افیوژن (COME) وقتی بروز میکند که مایع به دام افتاده در گوش میانی برای مدتی طولانی در آنجا باقی میماند یا به صورت مکرر ایجاد میشود، اگرچه ممکن است هیچ عفونتی وجود نداشته باشد. COME برای کودکان مقابله با عفونتهای تازه را مشکل میکند و همچنین میتواند به شنوایی آنها آسیب برساند.
چطور میتوانیم تشخیص دهیم که کودک دچار عفونت گوش شده است؟
اغلب موارد عفونت گوش هنگامی در کودکان بروز میکند که آنان هنوز حرف زدن را یاد نگرفتهاند. اگر بچه هنوز به قدر کافی بزرگ نشده که بتواند بگوید "گوشم درد میکند" چند چیز هست که در این مورد میتواند کمک کننده باشد:
-بچه گوش را تکان میدهد یا میکشد
-بچه نق میزند و گریه میکند
-بچه در خوابیدن دچار مشکل است
-بچه تب میکند (به ویژه در نوزادان و کودکان خردسال)
-گوش دچار ترشح و تخلیۀ مایعات است
-بچه دچار حالت چالش و مشکلات تعادل است
-بچه در شنیدن صداها یا پاسخ دادن به صداها دچار مشکل است
چه چیزهایی سبب عفونت گوش میشوند؟
عفونت گـــوش معمولاً بر اثر باکتریها ایجاد میشود و اغلب اوقات هنگامی شروع میشود که بچه دچار گلودرد، سرماخوردگی، یا دیگر عفونتهای سیستم تنفسی شده باشد. اگر عفونت سیستم تنفسی فوقانی باکتریایی باشد، همین باکتریها ممکن است به گوش میانی نیز سرایت کنند. اگر عفونت سیستم تنفسی فوقانی توسط یک ویروس، مثل سرماخوردگی ایجاد شده باشد، باکتری ممکن است وارد محیطی مطلوب برای باکتری وارد شده و به عنوان عفونت ثانویه وارد گوش میانی شود. مایعات بر اثر عفونت در پشت پردۀ گوش جمع میشوند.
بخشهای مختلف گوش
گوش دارای سه بخش اصلی است: گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی.
گوش داخلی که عفونت گوش در آنجا بروز میکند 0 بین پردۀ گوش و گوش داخلی قرار گرفته است.
گوش داخلی شامل نُهتویی است که به حفظ تعادل در ما کمک میکند. کوکلیا یا قسمتی از این دهلیز، یک دستگاه حلزون شکل است که صداهای رسیده از گوش داخلی را به ارتعاشات الکتریکی تبدیل میکند. عصب شنیداری این پیامها را از کوکلیا به مغز میبرد.
دیگر بخشهای مجاور گوش نیز ممکن است درگیر عفونت گوش شوند. لولۀ استاش (اوستاش) یک گذرگاه کوچک است که قسمت فوقانی گلو را به گوش داخلی متصل میکند. وظیفۀ لوله یا شیپور استاش فراهم کردن هوای تازه برای گوش میانی، تخلیۀ مایعات و حفظ فشار هوا در یک سطح پایدار بین بینی و گوش است.
ادنوئیدها پدهای کوچکی از بافت هستند که پشت بینی، بالای گلو، و نزدیک لولۀ استاش قرار دارند. ادنوئیدها عمدتاً از سلولهای سیستم ایمنی ساخته شدهاند. آنها از طریق به دام انداختن باکتریهای وارد شده از راه دهان با عفونتها میجنگند.
چرا کودکان بیش از بزرگسالان مستعد ابتلا به عفونت گوش هستند؟
چند دلیل در مورد ابتلا بیشتر کودکان به عفونت گوش در مقایسه با بزرگسالان وجود دارد.
لولههای استاش در کودکان کوچکتر است و در این دوره از زندگی تعداد لایههای آن در مقایسه با دورۀ بزرگسالی بیشتر است. این وضعیت حتی در شرایط نرمال نیز باعث دشوارتر شدن تخلیۀ مایعات از گوش میشود. اگر لولۀ استاش به علت سرماخوردگی یا دیگر ناخوشیهای تنفسی دچار تورم یا انسداد شود، ممکن است عمل تخلیۀ مایعات از گوش انجام نشود.
سیستم ایمنی کودک هنوز کارآیی سیستم ایمنی بزرگسالان را ندارد چرا که هنوز دورۀ رشد خود را پشت سر میگذارد. همین موضوع مقابله با عفونت را برای بچهها مشکلتر میکند.
به عنوان بخشی از سیستم ایمنی، ادنوئیدها به باکتریهای وارد شده از راه بینی و دهان پاسخ میدهند. برخی از اوقات باکتری در ادنوئیدها به دام میافتد که این سبب بروز یک عفونت مزمن میشود که در مرحلۀ بعد میتواند از لولۀ استاش گذشته وارد گوش میانی شود.
دکتر عفونت گوش میانی را چطور تشخیص میدهد؟
نخستین کار دکتر پرسش از والدین در مورد سلامت عمومی بچه است. آیا بچه اخیراً دچار سرماخوردگی سر یا گلودرد بوده است؟ آیا در مورد خوابیدن دچار مشکل است؟ آیا بچه گوشهایش را میگیرد و میکشد؟ اگر احتمال وجود عفونت گوش مطرح باشد، سادهترین راه برای پزشک استفاده از دستگاهی به نام اتوسکپ برای بررسی پردۀ گوش است. پردۀ گوش برآمده و سرخ رنگ نشان دهندۀ وجود عفونت در گوش محسوب میشود.
دکتر در عین حال ممکن است از یک اتوسکپ پنوماتیک استفاده کند که یک پف هوا را به داخل گوش روانه میکند تا بدین وسیله مایعات پشت پردۀ گوش بررسی شود. پردۀ گوش نرمال بسیار آسانتر از پردۀ گوش دچار جمع شدن مایع پشت آن به حرکت درمیآید و پس و پیش میشود.
تمپونومتری که از تونهای صدا و فشار هوا استفاده میکند، در صـورتی که تشخیص هنوز در معرض تردید باشد ممکن است به عنوان ابزار تشخیصی از سوی دکتر مورد استفاده قرار گیرد. تمپونومتر یک پلاگ کوچک مجهز به میکروفن و بلندگویی کوچک است و همچنین دستگاهی که فشار هوای داخل گوش را تغییر میدهد. تمپونومتر میزان انعطافپذیری پردۀ گوش را در شرایط متفاوت فشار اندازهگیری میکند.
عفونت گوش حاد چگونه درمان میشود؟
بسیاری از پزشکان در این مورد آنتیبیوتیک، برای مثال آموکسیسیلین، را برای یک دوره مصرف ده روزه تجویز میکنند. دکتر همچنین ممکن است داروهای ضد درد غیر نسخهای مثل استامینوفن یا ایبوپروفن، یا قطرههای گوش را برای کمک به رفع تب و درد تجویز کند. (از آنجا که آسپیرین یک ریسک فاکتور قابل پیشگیری اصلی در سندرم رینو تلقی میشود، کودک دچار علایم شبه آنفولانزا یا تب نباید آسپیرین مصرف کند مگر اینکه این کار به دستور دکتر انجام گیرد.)
اگر دکتر نتواند با قطعیت وجود عفونت گوش را تشخیص دهد و کودک نیز دچار درد شدید گوش یا تب نباشد، این احتمال وجود دارد که دکتر یکی دو روز صبر را برای مشخص شدن وضعیت درد گوش تجویز کند.
آکادمی بیماریهای کودکان آمریکا در سال ۲۰۱۳ دستورالعملی را منتشر کرد که در آن پزشکان تشویق میشوند تا این گروه از بچههای دچار عفونت گوش را که انجام تشخیص قطعی در موردشان ممکن نیست، از نزدیک مورد پایش و پیگیری قرار دهند، به ویژه بچههایی را که از لحاظ سنی بین ۶ ماهگی تا ۲ سالگی قرار دارند. اگر در فاصلۀ ۴۸ تا ۷۲ ساعت پس از شروع علایم بهبودی در وضعیت بچه ایجاد نشود، بر مبنای توصیۀ دستورالعمل مزبور پزشک باید درمان آنتیبیوتیکی را آغاز کند. گاهی از اوقات درد گوش ناشی از عفونت نیست، و برخی از عفونتهای گوش نیز ممکن است بدون استفاده از آنتیبیوتیک بهبود پیدا کنند. استفاده از آنتیبیوتیک با رعایت احتیاط و به دلایل موجه از توسعۀ باکتریها و مقاوم شدن آنها در برابر آنتیبیوتیکها پیشگیری میکند.
وقتی پزشک برای بچه آنتیبیوتیک تجویز میکند، این موضوع مهم است که دارو بر مبنای دستورالعمل پزشک مصرف گردد و دورۀ درمان کامل شود. حتی در صورتی که پس از آغاز درمان وضعیت بچه رو به بهبود داشته و علایم بیماری در او از بین رفته باشد باز این موضوع اهمیت دارد که بدانیم این نشانۀ از بین رفتن کامل عفونت موجود در گوش نیست. توقف زودهنگام مصرف دارو به عفونت امکان برگشت میدهد. در عین حال ویزیت پیگیری وضعیت بچه نیز اهمیت دارد تا دکتر بتواند شرایط عفونت را مورد بررسی تکمیلی قرار دهد.
بهبود وضعیت بچه چقدر طول میکشد؟
بچه باید در طول چند روز پس از آغاز درمان توسط پزشک بهبود یابد. اگر چند روز گذشته باشد و بچه کماکان ناخوش به نظر بیاید، باید دوباره به پزشک مراجعه کرد. در این وضعیت این احتمال وجود دارد که بچه به آنتیبیوتیک دیگری نیاز داشته باشد. وقتی عفونت گوش به طور کامل از بین برود هنوز این احتمال وجود دارد که مایع در گوش میانی باقی مانده باشد اما به طور معمول این مایع در طول 3 تا 6 هفته ناپدید میشود.
در صورت مکرر شدن عفونت گوش بچه چه اتفاقی میافتد؟
برای اجتناب از بازگشت عفونت گوش، محدود کردن برخی عوامل منجر به عفونت مثل عدم قرار گرفتن بچه در اطراف افراد مصرف کنندۀ دخانیات و عدم رفتن بچه به بستر با بطری مفید است.
علیرغم این پرهیزها برخی کودکان ممکن است مداوماً، گاهی از اوقات ۵ تا ۶ بار در طول سال، دچار عفونت گوش شوند.
دکتر ممکن است بر آن باشد تا چند ماهی منتظر بماند تا ببیند که آیا علایم به خودی خود بهبود مییابند یا خیر، اما اگر عفونت برگردد و آنتیبیوتیکها کارآیی نداشته باشند، بسیاری از دکترها انجام یک عمل جراحی را توصیه میکنند که در آن یک لولۀ تهویۀ کوچک در پردۀ گوش جاگذاری میشود تا جریان هوا بهبود یابد و از جمع شدن مایع پشت پردۀ گوش پیشگیری شود.
رایجترین انواع این لولهها به مدت ۶ تا ۹ ماه سر جای خود باقی میمانند و تا هنگام خارج کردنشان نیاز به بررسی پیگیرانه دارند.
اگر جاگذاری لولههای مورد اشاره نیز باعث پیشگیری از عفونت نشود، دکتر ممکن است برای پیشگیری از گسترش عفونت به لولههای استاش، برداشتن ادنوئیدها را در دستور کار قرار دهد.
آیا میتوان از عفونت گوش پیشگیری کرد؟
در حال حاضر بهترین راه پیشگیری از بروز عفونت گوش اجتناب از ریسک فاکتورهای باعث ایجاد این عفونت است. در زیر چند کار که میتوان در راستای کاهش احتمال بروز عفونت گوش در بچهها انجام داد فهرست شده است:
-واکسیناسیون بچهها را در مورد آنفولانزا انجام دهید. مطمئن شوید که در مورد بچه شما واکسنهای سالانۀ آنفولانزا انجام میشود.
-توصیه میشود که بچۀ خود را با واکسن کونژوگه 13 گانۀ پنوموکوکال (PCV13) واکسینه کنید. PCV13 بیش از واکسن پیشین یعنی PCV7 بچهها را در برابر ابتلا به عفونت ناشی از باکتری مصون میکند.
-اگر بچۀ شما پیشتر مورد واکسن PCV7 قرار گرفته است در مورد انتقال به واکسن PCV13 با پزشک مشورت کنید. CDC توصیه میکند که واکسیناسیون بچهها در سن زیر دو سال باید انجام شود و این کار باید از سن دو ماهگی بچه آغاز گردد. مطالعات نشان دادهاند که میزان ابتلا به عفونت گوش در کودکانی که واکسینه شدهاند به مراتب کمتر است. انجام واکسیناسیون برای بچهها در مهد کودکها قویاً توصیه میشود.
-دستها را مداوماً شستشو کنید. شستشوی دستها از گسترش اجرام بیماریزا پیشگیری میکند و میتواند مانع ابتلا بچه به سرماخوردگی و آنفولانزا شود.
-از تماس بچه با دود سیگار و پیپ پیشگیری کنید. مطالعات ثابت کردهاند که بچههای قرار گرفته در معرض دود سیگار بیش از دیگر کودکان دچار عفونت گوش میشوند.
-هرگز بچه را در هنگام چرت زدن یا در طول شب با بطری شیر تنها نگذارید.
-اجازه ندهید بچههای مریض زمان را در کنار هم بگذرانند. در حد امکان مجاورت کودکان مریض را با دیگر کودکان یا دیگر کودکان مریض را با بچۀ خود محدود کنید.
چه تحقیقاتی در مورد عفونت گوش داخلی در دست انجام است؟
محققان در عرصههای متعددی برای بهبود امر پیشگیری، تشخیص، و درمان عفونت گوش میانی در حال تلاشند. برای مثال یافتن راههایی برای پیشبینی بهتر اینکه کدام بچهها در ریسک بالاتری برای ابتلا به عفونت گوش قرار دارند میتواند به ایجاد تاکتیکهای پیشگیرانۀ موفق منجر شود.
یک عرصۀ دیگر که نیاز به کاوش بیشتری دارد این است که چرا برخی از کودکان بیش از بقیه مستعد ابتلا به عفونت گوش هستند. برای مثال کودکان بومیان آمریکایی و کودکان اسپانیایی تبار نسبت به بچههای دیگر گروههای قومی و نژادی بیشتر دچار عفونت گوش میشوند. سؤال این است که برای کاهش این ریسک چه اقدامات پیشگیرانهای میتوان انجام داد؟
دکترها در عین حال روند دستــیابی به دانش بیشتر در مورد اتفاقاتی را که در گوش کودکان دچار عفونتهای برگشت کنندۀ گوش قرار دارند آغاز کردهاند. آنها کلنیهای باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک موسوم به بیوفیلمها را شناسایی کردهاند که در گوش میانی اغلب کودکان دچار عفونت مزمن گوش یافت میشوند. فهم اینکه چگونه میتوان به این بیوفیلمها حمله و آنها را نابود کرد میتواند راهی برای درمان موفقیتآمیز عفونت گوش و پیشگیری از انجام عمل جراحی باشد.
درک تأثیرات عفونت گوش بر توانایی تکلم و رشد زبان در کودکان یک عرصۀ مهم دیگر پژوهش در این حیطه محسوب میشود. ایجاد روشهای تشخیصی دقیقتر برای عفونت گوش میانی به دکترها در تجویز درمانهای هدفمندتر کمک خواهد کرد. محققان همچنین در حال ارزیابی داروهایی هستند که اکنون برای درمان عفونت گوش مورد استفاده قرار میگیرند، و نیز دستیابی به داروهای جدیدتر و مؤثرتر و دارای قابلیت تحویل آسانتر یکی از عرصههای پژوهشی کنونی محسوب میشود.
منبع:
مهرین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼