اختلال خواب در کودکان چیست؟
محققان معتقدند، بین یک چهارم و نیم از افراد ۱ تا ۵ ساله به نوعی از مشکلات خواب دچار هستند و در واقع اختلال خواب در کودکان شایع است.
محققان معتقدند، بین یک چهارم و نیم از افراد ۱ تا ۵ ساله به نوعی از مشکلات خواب دچار هستند و در واقع اختلال خواب در کودکان شایع است.
اغلب اختلال خواب در کودکان به عنوان اختلالات شناخته شده در رابطه با «مقاومت خواب در شب»، «شروع خواب؛ تاخیر در خواب» یا «پیاده روی شبانه» توصیف می شوند.
به طور کلی از لحاظ فیزیولوژیک، خواب شامل روند پیچیده ای از ترمیم و بازسازی بدن است. دانشمندان برای اینکه چرا انسان نیاز به خواب دارد؛ توضیحی قطعی ندارند. ما می دانیم که خواب فرایند منفعل و یا «خاموش کردن» اعضای بدن نیست؛ اعتقاد بر این است که خواب در بسیاری از فرایندهای فیزیولوژیکی، از جمله پردازش تجربیات و تثبیت خاطرات، مهم است.
همچنین مشخص است که خواب نه فقط برای انسان ها، بلکه تقریبا برای تمام حیوانات نیز ضروری است. اهمیت خواب با علائمی از مشکلات و اختلالات خواب، مشخص می شود. افرادی که از اختلالات خواب رنج می برند خواب کافی و ترمیمی دریافت نمی کنند و محرومیت از خواب در این گونه افراد، با تعدادی از اختلالات جسمی و احساسی همراه است.
اختلال در خواب
اغلب اختلال خواب در کودکان به عنوان اختلالات شناخته شده در رابطه با «مقاومت خواب در شب»، «شروع خواب؛ تاخیر در خواب» یا «پیاده روی شبانه» توصیف می شوند. این اختلالات اساسا اختلالاتی هستند که با اختلال در میزان، کیفیت، یا زمان خواب همراه هستند. این مشکلات معمولا گذرا بوده و به راحتی درمان می شوند.
با این حال، ثابت شده است که اگر نشانه ها همچنان ادامه داشته باشند، می توانند به مشکلی اساسی تبدیل شوند که ممکن است نیاز به مداخله ای برای تغییر روند آن، باشد. تقسیم بندی اختلالات خواب مبتنی بر عوامل فیزیولوژیکی به صورت آپنه انسدادی خواب (OSA)، نارکولپسی و سندرم پاهای بیقرار (RLS) و نوع دیگر هم اختلال خواب مبتنی بر رفتار هستند.
اختلال خواب در کودکان چیست
کودکان و نوجوانان به خواب کافی نیاز دارند. کمبود خواب می تواند تأثیرات منفی بر عملکرد کودکان در مدرسه، فعالیت های اضطراری دوران کودکی و روابط اجتماعی داشته باشد.
کمبود خواب در کودکان ممکن است باعث مشکلاتی شود از قبیل:
- حوادث و آسیب ها
- مشکلات رفتاری
- مشکلات در حافظه، تمرکز و یادگیری
- مشکلات عملکرد
- مشکل در واکنش
اختلال خواب کودک یکساله
با اولین تولد فرزندتان، شما احتمالا نیاز به حل مسائل خواب اودارید، زیرا کودک شما ممکن است در مورد خواب راحت و کافی، مشکلاتی داشته باشد. مسائل مربوط به خواب کودکان در اغلب موارد حدودا در یک سالگی کودک بیشتر شایع است.
این موضوع بیشتر به دلیل این است که کودک وارد اولین سال زندگی خود شده است و در مرحله جدید پیشرفت و رشد قرار داشته و ممکن است زمان خواب او نیز به تاخیر بیفتد. اما بهتر است ناامید نشوید. باید گفت که راه حل هایی وجود دارد که می توان به راحتی مشکل خواب کودکان یک ساله را رفع کرد.
کودک یک ساله به چه مقدار خواب نیاز دارد؟
به طور معمول، کودکان در این سن حدود ۱۱ تا ۱۲ ساعت در شب می خوابند و در طول روز هم حدودا به دو ساعت خواب نیاز دارند.
با این حال، اگر روند خواب فرزند یک ساله شما دقیقا با این الگو همخوانی نداشته باشد، نباید نگران باشید، تا زمانی که شما و فرزندتان احساس آرامش می کنید؛ همه چیز به خوبی پیش می رود زیرا میزان خواب معمولی و طبیعی از یک کودک تا کودک دیگر بسیار متفاوت است.
این امر طبیعی است که شما نیز مانند مادران دیگر در طول شب به دلیل بیدار شدن کودک خود، چندین بار از خواب بیدار شوید. این موضوع کاملا طبیعی است. هدف شما باید متمرکز بر این موضوع باشد که کودک شما خواب راحتی داشته باشد.
کودک در این سن، نمی داند که چگونه می تواند یک خواب خوب داشته باشد و شما باید به او کمک کنید. لازم به ذکر است که صرف نظر از بی خوابی های معمول و طبیعی کودک در این سنین، چنانچه کودک دچار اختلالات مدام در خواب و مشکلات جدی در این زمینه باشد، بهتر است بلافاصله تحت نظر متخصص درمان شود.
اختلال خواب در کودکان سه ساله
اکثر کودکان نوپا به حدود 12-14 ساعت خواب نیاز دارند، اما اغلب به دلیل برنامه های والدین و کودکان بزرگ تر، این میزان خواب ممکن است بر آن ها تاثیر گذارد.
کودکان سه ساله در مرحله ای از سن حساس کودکی هستند که این عوامل بیشتر برآن ها تاثیر گذار است . به همین دلیل با حذف عوامل مداخله کننده و درمان های مراقبتی این مشکل رفع می شود.
وظیفه متخصص اختلالات خواب کودکان
متخصص خواب، پزشکی است که آموزش های افزوده در زمینه پزشکی خواب را به عهده دارد. پزشکی خواب در زمینه انواع اختلال خواب، اختلالات خواب و شرایط مرتبط با خواب تمرکز می کند و در چندین حیطه تخصصی پزشکی، از جمله مغز واعصاب، ریه، پزشکی داخلی و روانپزشکی، گستردگی دارد.
خواب مناسب نقش مهمی در سلامتی انسان دارد . کم خوابی می تواند کیفیت کلی زندگی را تحت تاثیر قرار داده و کمبود مزمن خواب ممکن است باعث بروز بیماری های خاص و تشدید آن ها شود، از جمله صرع، آسم و بیماری های قلبی.
به گفته سازمان جهانی قلب، ریه، موسسه خون (NHLBI) وموسسه ملی بهداشت (NIH)، اختلالات خواب معمولا طیف زیادی از افراد را درگیر کرده است.
متاسفانه عوامل مشکلات خواب دراین مرحله اغلب تشخیص داده شده و پس از آن روند درمان پیگیری نمی شود. این سهل انگاری در درمان می تواند درافراد مختلفی از جمله کودکان، نوجوانان، جوانان، بزرگسالان و افراد سالخورده تاثیر بدی به جای گذارد.
متخصصین خواب در تشخیص، مدیریت، درمان و پیشگیری از اختلالات خواب و مشکلات خواب، تلاش می کنند. آنها اغلب در مراکز درمانی، درمانگاه ها و آزمایشگاه های خواب (آزمایشگاه ها) مشغول به کار هستند.
متخصصان خواب در حوزه پزشکی در تشخیص و درمان شرایط مرتبط با خواب، از جمله خروپف بیش از حد، آپنه خواب، آپنه انسداد خواب، OSA)، بی خوابی، ناتوانی در خواب(نارکولپسی)، خواب آلودگی روزمره غیر قابل کنترل و اختلالات ریتم شبانه روزی، فعالیت می کنند.
اختلالات خواب ریتم شبانه روزی، از قبیل سندرم فاز تاخیری، باعث ایجاد اختلالات مزمن (طولانی مدت) در الگوهای خواب می شود و ممکن است موجب خواب آلودگی بیش از حد شود.
متخصصان خواب وظیفه تشخیص و درمان شرایط غیر طبیعی در طول خواب را بر عهده دارند. این شرایط شامل موارد زیر است:
- بیماران مبتلا به سندرم پاهای بی قرار(PLMD / RLS)
- اختلال رفتاری خواب REM (RBD)
- فلج خواب (عدم توانایی حرکت در خواب و بیداری)
- راه رفتن در خواب (فعالیت حرکتی، مانند راه رفتن در حال خواب )
- ساییدن دندان
تشخیص اختلال خواب در کودکان
برای تشخیص اختلال خواب در کودکان ، متخصصان خواب، ارزیابی بالینی و ارزیابی های مخصوص خواب طبیعی را انجام می دهند. تشخیص اختلالات معمولا شامل دریافت تاریخچه پزشکی شخصی و خانوادگی، سابقه بیماری، سابقه ژنتیکی و ارثی، و همچنین انجام معاینه فیزیکی و آزمایشات آزمایشگاهی است.
در ارزیابی خواب نیز احتمالا فرد بیمار یک شب در مراکز مخصوص خواب درمانی اقامت دارد. این کار، اغلب برای ارزیابی چرخه خواب و بیداری بیمار استفاده می شود. انواع مطالعات خواب شامل پلی سومنوگرافی، آزمون تأخیر خواب چندگانه (MLST)، حفظ تست خواب (MWT) است.
درمان اختلال خواب در کودکان
متخصصان خواب از تعدادی از روش های مختلف برای درمان اختلالات خواب استفاده می کنند. درمان های اختلال خواب در کودکان معمولا شامل داروها، فشار مثبت فشار هوایی (CPAP؛ استفاده از درمان آپنه خواب)، وسایل مخصوص دهان (به عنوان مثال برای جلوگیری از آسیب دندان ها و باز کردن راه هوا در طول خواب) و درمان رفتاری شناختی؛ برای درمان اختلالات ریتم شبانه روزی و بهبود عادات خواب استفاده می شود.
منبع:
نبض ما
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼