هوش اخلاقی در کودکان، پرورش و تقویت آن
تربیت رفتارهای اخلاقی، از اهمیت زیادی برای موفقیت کودکان و نوجوانان در زندگی خانوادگی، شغلی و سلامت روان آینده آنان برخوردار است.
تربیت رفتارهای اخلاقی، از اهمیت زیادی برای موفقیت کودکان و نوجوانان در زندگی خانوادگی، شغلی و سلامت روان آینده آنان برخوردار است.
از این رو، توجه به تقویت هوش اخلاقی در سالهای اخیر مورد توجه روانشناسان قرار گرفته است؛ مقولهای که میبایست روزبهروز بیشتر مورد توجه مربیان و والدین قرار گیرد، در غیر این صورت انسانهایی تربیت خواهند یافت که فقط به موفقیت شغلی یا تحصیلی میاندیشند، ولی شیوه زندگی سالم و شاد و غنی را نخواهند شناخت.
به او بفهمانید بچههایی که ویژگیهایی همچون مهربانی، کمک به دیگران، صداقت و راستگویی و بردباری را از خود نشان بدهند، برای دوستی مناسبترند؛ بدین طریق میتوانید برای او یک معیار درست انتخاب دوست را بجای گذارید.
در این جا، چند نکته پرورش این هوش را معرفی میکنیم
جلوی کودکان خردسال خود درباره او صحبت نکنید:
این درست نیست. مثلا میگویند : خیلی کم خوابه….شلوغ زیاد میکنه…گاهی اوقات حسابی از دستش بهم میریزم…. این کار، علاوه بر منتقل شدن حس منفی با آگاهی تدریجی کودک از آنچه مادرش در باره او میگوید، نتیجهای منفی در پی خواهد داشت و به رابطه شما و کودک و عزت نفس و خود پنداره او آسیب میرساند. شما میتوانید بگویید : امروز کمی کمتر خوابیدم…فکر میکنم دخترم هم همینطور کمتر خوابید… اوقات سختی را هر دو داشتیم ولی میتونیم از عهدهاش بر بیاییم.
هر شب از او یک سوال در مورد انجام کاری خوب بپرسید:
میتوانید بپرسید : امروز چه کار خوبی انجام دادی؟ برای کمک به او در تفکر و یافتن و تشخیص کارهای خوب، از کار خوبی که خودتان انجام دادهاید مثال بزنید … گاهی نیز میتوانید به عنوان نشانه برای یادآوری، چند کار خوب او را در روز به او یادآوری کنید و سپس از او بخواهید کار دیگری مثال بزند.
به آنان کمک کنیم دوستان خوبی بگیرند
از کودکی او را تشویق کنید دوستانی بگیرد که ویژگیهای خوب اخلاقی از خودشان نشان میدهند نه اینکه با بچههایی که صرفا در زمینه تحصیلی یا موقعیت اجتماعی موفقیت داشته و ثروتمند هستند دوست شود. به او بفهمانید بچههایی که ویژگیهایی همچون مهربانی، کمک به دیگران، صداقت و راستگویی و بردباری را از خود نشان بدهند، برای دوستی مناسبترند؛ بدین طریق میتوانید برای او یک معیار درست انتخاب دوست را بجای گذارید.
آموزش صبر به کودکان
میتوانید بدون اینکه جمله نادرست تو اصلا صبر نداری، را بکار ببرید، هرگاه درخواست فوری داشت و برای شما امکان پذیر نبود، آن را فورا پاسخ ندهید، متناسب سن او با کمی تاخیر پاسخ دهید. مثلا : دارم غذاتو آماده میکنم و میدونم گرسنه هستی، تا ۵ بشماری غذات آماده میشه…
در مهمانیها که هیچ چیز در اختیار شما نیست و کودک باید بیشتر صبر کند تا به چیزهای مورد علاقه و یا نیازش برسد، از قبل او را آماده کنید. مثلا قبل از مهمانی بگویید : اونجا همه چیز دست میزبانه و من شاید نتونم مثل خونه بهت برسم پس ما آماده هستیم با بقیه مهمانها غذا بخوریم و پذیرایی بشیم.
عذرخواهی را به کودک بیاموزیم
اگرکودک به کودکی دیگر ناخواسته آسیبی رسانده یا حرف بدی زده است، ابتدا شما از خانواده عذرخواهی کنید و از کودکتان نیز بخواهید تا از کودک عذرخواهی کند و سپس اگر باعث خسارتی شده است حتما آن را جبران کند.
هرگز قسم نخورید و از کودک نیز همین انتظار را داشته باشید.
در غیر این صورت، کودک شما نیز میآموزد با قسم حرف بزند که کار درستی نیست. میتوانید بجای تهدید همراه با قسم، بگویید : تو اجازه نداری این کار را انجام بدی، و گرنه اجازه تلویزیون تماشا کردن نداری.
وقتی نوجوان شما با بیاحترامی صحبت میکند با او بحث را ادامه ندهید و بگویید چون الان خارج از ادب صحبت میکند بهتر است در فرصت دیگری با هم صحبت کنند و وقتی او آرام شد ابتدا دلیل ناراحتیاش را بپرسید و به او گوش کنید و بعد به او بگویید که انتظار رعایت ادب در گفتگو را از او دارید سپس در مورد مشکلش نظرتان را بگویید.
از نوپایی به کودکان خود بیاموزید صاف بنشینند و زمانی در روز را به مدیتیشن با آنان اختصاص دهید؛ در محلی آرام در خانه و با زیر انداز نرمی همگی برای چند دقیقه بنشینید، صاف بنشینید و پاها به شکل چهار زانو و درصورت امکان نشستن به صورت لوتوس یعنی پاها به شکل ضربدر روی هم قرار گرفته و با تنفس صحیح و عمیق شکمی، شکلی از مراقبه را بهشان بیاموزید. به عنوان مثال بگویید چشمانشان را ببندند و سعی کنند به موسیقی آرامی که گذاشتید گوش کنند و تلاش کنند به چیزهای بد فکر نکنند …. بعد از مراقبه میتوانید از تجاربشان بپرسید. به این صورت به سلامت جسم و ذهن آنان کمک فراوانی کردهاید.
اگر میخواهید کودکتان از کلمه لطفا استفاده کند خودتان نیز این کلمه را مرتبا بکار ببرید. اگر میخواهید کودکتان بلند حرف نزند و فریاد نکشد، خودتان نیز شمرده شمرده و با صدای معمولی و آرام صحبت کنید.
وقتی به کودکتان میگویید چرا خواهر یا برادرش را دوست ندارد در واقع به او دارید میقبولانید که واقعا خواهر یا برادرش را دوست ندارد و او باور میآورد. شما باید بجای برچسب احساسی به او، روی رفتارش تاکید کنید. مثلا بگویید این رفتار تو با خواهر یا برادرت درست نبود و همیشه این را بیان کنید که آنها همدیگر را دوست دارند.
وقتی بچهها کتک میخورند یا توهین میشنوند، چه واکنشی باید نشان دهند؟
به کودکتان آموزش دهید مقابله به مثل نکند و اگر توهین شد توهین نکند و اگر کتک خورد، کتک نزند بلکه فقط محیط را ترک کند یا با اخم و گفتن اینکه مایل نیست درگیر شود، رویش را از طرف مقابل برگرداند. به او بگویید در غیر این صورت، او نیز همان رفتار بد را انجام داده است و رفتار خوب با بحث و گفتگو انجام میشود نه با کتک و ابراز خشونت و تحقیر.
منبع:
مجله اینترنتی میهنبد
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼