شکستگی بینی در کودکان، انواع و علائم
همانطور که می دانید اکثر کودکان بازیگوش و سر به هوا می باشند.
همانطور که می دانید اکثر کودکان بازیگوش و سر به هوا می باشند. کودکان در حین بازی آنچان سرمست و شاد می باشند که حواسشان به هیچ چیز به غیر از بازی نمی باشد و این موضوع سبب می شود تا سلامت کودکان هر لحظه در خطر باشد.
یکی از این خطرات که در بین کودکان شیوع بیشتری دارد شکستگی بینی می باشد. در این مقاله سعی داریم به بررسی بیشتر روش های درمان شکستگی بینی در کودکان بپردازیم. همانطور که می دانید اندزه بینی در کودکان کوچک می باشد و عموماً بعد از ضربه و نیز عدم همکاری کودک در لمس دقیق بینی، در بسیاری از موارد شکستگی بینی جدی گرفته نمی شود و تنها پس از آشکار شدن بدشکلی های ظاهری در بینی کودک والدین متوجه خواهند شد.
در کودکان پسر شکستگی بینی دو برابر کودکان دختر اتفاق می افتد. شایعترین دلایل شکستگی بینی در افراد ضایعات ورزشی و مجادلات بین افراد می باشد. سایر عللل نادر شامل افتادن و صدمات ناشی از پرتاب شدن از روی دوچرخه یا موتور می باشد.
چگونگی شکستگی بینی کودک
از عوارض شکستگی بینی در کودک ، شکستگی تیغه بینی یا خون مردگی در تیغه بینی می باشد و وارد شدن ضربه به بینی موجب ایجاد لخته خون در بینی و ایجاد خون مردگی می شود.این شکستگی نیاز به درمان فوری و اورژانسی دارد، بنابراین معاینه تیغه بینی از کودکانی که دچار شکستگی بینی شده اند ضرورت دارد. کودکی که دچار شکستگی بینی می شود معمولاً بدحال نیست و جا اندازی این شکستگی به خوبی با بستری کوتاه مدت قابل درمان است.در کودکان برای جلوگیری از آسیب روحی یا بدشکلی های بعدی، درمان این شکستگی ها با بیهوشی عمومی کوتاه مدت انجام می شود.
نحوه جا انداختن بینی پس از شکستگی اهمیت زیادی دارد و کنترل کیفیت جااندازی را جراح به کمک مشاهده دقیق به همراه لمس بنی کودک انجام می دهد. بنابراین انجام این عمل نیاز به مهارت ویژه ای دارد به خصوص اینکه با توجه به ادم فراوان در گروه سنی اطفال این برآورد سخت تر می باشد و در صورت عدم برآورد دقیق، بعد از رفع ادم بدشکلی دائمی وجود خواهد شد.
نشانه های شکستگی بینی در کودک
تشخیص شکستگی بینی در کودک بر اساس معاینه و توسط پزشک انجام می شود و نیاز به مهارت جراح دارد ولی از عکس هم برای کمک به تشخیص استفاده می شود.از آنجایی که نمای رادیوگرافی جانبی بینی به تنهایی برای کشف شکستگی کافی نیست اصولاً پزشک از سی تی اسکن می کند. سی تی اسکن به خصوص در زمانی که شکستگی بینی همراه با شکستگی های متعدد صورت باشد، بسیار کمک کننده است.البته سی تی اسکن هم به تنهایی برای کشف شکستگی دقت کافی را ندارد. اخیرا از سونوگرافی هم برای کشف شکستگی های بینی به طور موفقیت آمیزی استفاده شده است ولی این تکنولوژی نیازمند مهارت رادیولوژیست می باشد و هنوز به طور فراگیر استفاده نمی شود.
انواع شکستگی بینی در کودکان
- یکطرفه
- دوطرفه
- فرونتال
- لترال-فرونتال
- خرد شده
اگر نوع شکستگی بینی در کودک به تشخیص پزشک از دو نوع شکستگی خرد شده و لترال فرونتال باشد و نوع تغییر ظاهری بصورت بینی زینی شکل باشد لازم است که این دو نوع هر چه زودتر جااندازی شود و توجه کافی به شکستگی تیغه بینی هم به عمل آید. جااندازی بقیه انواع شکستگی را می توان بعد از رفع ادم (ورم) به تعویق انداخت که بهتر است قبل از روز هفتم بعد از شکستگی انجام شود. باید در شکستگی بینی کودک توجه کاملی هم به شکستگی همراه تیغه بینی به عمل آید زیرا عدم توجه به این مسئله عامل بسیار مهمی در بد شکلی های بعدی محسوب می شود.
صدمه به سینوس
اگر شکستگی تیغه بینی به مدت ۳ روز باقی بماند منجر به از بین رفتن سلول های غضروفی بینی و ایجاد بدشکلی هایی در آن می شود به گونه ای که استخوان بینی فرورفته می شود که اصطلاحا به آن بینی زینی شکل می گویند. از جمله اصلی ترین حوادثی که منجر به شکستگی بینی در کودکان می شود می توان به تصادف، ضربه به صورت، آسیب های ورزشی وسایر عوامل اشاره کرد. البته شکستگی بینی با نشانه های عمومی نیز همراه می باشد که می توان به کبودی اطراف بینی به ویژه زیر چشم اشاره کرد. به دلیل اینکه استخوان بینی کوچک است، انحراف و کج شدن بینی به سرعت مشخص نمی شود.
بهترین زمان برای درمان شکستگی بینی در کودک
شکستگی بینی باید ظرف یک هفته اول جا انداخته شود، روز پنجم و هفتم بهترین زمان برای جااندازی بینی است و این اقدام با بیهوشی کامل کودک انجام می شود تا بتوان کار را با دقت بیشتری انجام داد. بعد از جا اندازی بینی ممکن است، بدشکلی هایی در بینی کودک رخخ دهد.بنابراین جا اندازی بینی به معنای صد در صدی درمان نیست اما می تواند از بروز ناهنجاری و بدشکلی هایی که به مرور زمان ایجاد می شود پیشگیری کند تا این بدشکلی ها به صورت وخیم صورت نگیرد.
بینی یک بافت متشکل از غضروف می باشد؛ این بافت از بدو تولد حالت نرم دارد و تا سنین جوانی این حالت را حفظ می کند؛ اما بعد از مدتی کم کم شروع به سفت شدن می کند. به علت نرم بودن این غضروف در سنین کودکی؛ این عضو کمتر آسیب پذیر خواهد بود و البته که وارد شدن هر ضربه ای به بینی منجر به شکسته شدن آن نمی شود.
احساس درد در ناحیه بینی
در صورتی که ضربه ای به بینی بخورد و درد بینی برای مدت طولانی ادامه پیدا کند، به شکستگی بینی کودک مشکوک شوید. این درد ممکن است بر روی سینوس های صورت نیز اثر کند و آنها را نیز دردناک سازد.
کبود شدن بینی
کبودی از علایم مهم شکستگی بینی در کودک است، زیرا در اثر شکستن بینی، عروق خونی این ناحیه آسیب می بینند.
ورم بینی
ورم به خاطر آسیب دیدن رگ های ناحیه بینی رخ می دهد.
کبودی اطراف چشم
معمولا ورم و کبودی زیر چشم های کودک ایجاد می شود و حالتی را به نام چشم راکونی ایجاد می کند.
کج شدن بینی
در صورتی که به شکستگی بینی کودک خود مشکوک شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید تا قبل از التیام خود به خودی و کج شدن بینی، بینی تان با اصول صحیح و به حالت طبیعی جوش بخورد.
خون دماغ شدن
یک علامت مهم شکستگی بینی در کودک، خونریزی از بینی است. برای متوقف کردن خونریزی بینی، باید کودک به سمت جلو خم شود و با استفاده از پنبه و یا پارچه، بینی کودک را فشار دهید تا خونریزی متوقف شود.
اشکال در تنفس از راه سوراخ های بینی
نفس کشیدن سخت از راه بینی، از دیگر علائم شکستگی بینی در کودک است. کودک آسیب دیده به محض داشتن هر گونه مشکل در نفس کشیدن باید به پزشک مراجعه کند.
والدین و پرستار کودک در صورت بروز شکستگی در بینی کودک چه بکنند؟
در صورت وجود شکستگی بینی در کودک، موقع دست زدن به بینی صدایی ایجاد می شود که ناشی از شکستگی استخوان هاست. این صدا شبیه به صدایی است که از مالیدن چند تار مو بین دو انگشت دست ایجاد می شود. شکستگی های بینی در کودک معمولا ظرف مدت ۲۰ روز التیام پیدا می کنند و بی سر و صدا بهبود می یابند. در صورت عدم مراجعه به پزشک، این شکستگی به شکل غیر طبیعی جوش می خورد و به کج شدن دائمی بینی منجر می شود که علاوه کاهش زیبایی بینی و صورت فرد، مشکلات تنفسی و سینوسی دائمی را تا آخر عمر برای کودک ایجاد می کند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼