تنگی نفس کودکان، علائم شایع
آسم یک بیماری شایع بوده و شایع ترین بیماری مزمن در کودکان است که باعث ایجاد مشکلات تنفسی در کودکان شده و به دلیل باریک شدن مسیر کوچک عبور هوا در ریهها به وجود میآید.
ممکن است سرفههای مداوم کودک برای اولین بار باعث جلب توجه والدین شود یا صدای خسخس سینه او در هنگام نفس کشیدن شنیده شده و یا به سرماخوردگیهایی که بهبود نمییابند مبتلا شود این علائم میتواند به دلیل آسم باشد. آسم در کودکان معمولاً بهبود یافته و تا زمان بزرگسالی آنها باقی نمیماند.
تنگی نفس میتواند روی همه اعضا تاثیر بگذارد. کودکی که تنگی نفس دارد، اکسیژن به خوبی به بدنش نمیرسد، مواد زائد دفع نمیشوند و حتی بسته به شدت بیماری روی دید چشم، مغز و سایر اعضا بدن تاثیر میگذارد. تنگی نفس در کودکی میتواند مانع رشد شود و به علت کمبود اکسیژن و نرسیدن آن به بافتهای بدن، اختلالات جسمی و روحی در کودک ایجاد کند.
آسم و تفاوت آن در کودکان خردسال و بزرگسالان
مسیرهای عبور جریان هوا در نوزادان و خردسالان بسیار کوچک تر از کودکان و بزرگسالان است. در واقع، این مسیرهای عبور جریان هوایی کوچک ممکن است با التهاب و تورم پوشش داخلی به دلیل عفونتهای ویروسی، سخت شدن مسیر عبور جریان هوا یا افزایش خلط، مسیر عبور جریان هوا را در کودکان مسدود کند و تنفس را برای نوزادان و کودکان نوپا بسیار دشوار میکند.
اولین مرحله ابتلا به آسم در کودکان معمولاً با بروز عفونتهای مجاری تنفسی شروع میشود. این کودکان نمیتوانند به والدین خود بگویند که مشکل تنفسی دارند در نتیجه، نوزادان یا خردسالان مبتلا به عفونتهای مجاری تنفسی باید به دقت برای علائم و نشانههای آسم تحت نظر باشند.
علائم آسم بیشتر در کودکان زیر ۵ سال دیده میشود.علائم آسم در کودکان میتواند از یک سرفه آزاردهنده مداوم به مدت چند روز یا چند هفته تا بروز شرایط ناگهانی اورژانسی در تنفس باشد.
سرفه کردن مداوم کودک به خصوص در هنگام شب
خسخس سینه به خصوص در هنگام بازدم
مشکلات تنفسی یا تنفس سریع که باعث میشود پوست اطراف دندهها و گردن کودک به شدت حرکت داشته باشند.
سرماخوردگیهای مکرر که در سینه کودک باقی میماند.
امکان اینکه کودک یک یا چند علامت از علائم فوق را داشته باشد وشما فکر کنید که کودک دچار سرماخوردگی شده یا به برونشیت مبتلا شده هست. اگر علائم بازگشتند، میتواند نشاندهنده این باشد که کودک به آسم کودکان مبتلا شده است.
به علاوه، علائم زمانی که کودک در معرض محرکهای آسم مانند محرکهای موجود در هوا (مثل دود یا بویتند) یا آلرژنهایی مانند مواد حساسیتزا، پرز حیوانات خانگی و ذرات گرد و غبار قرار میگیرد تشدید میشوند.
سرماخوردگی (ویروسی)
تغییرات آب و هوایی
ذرات گرد و غبار موجود در منزل
قارچهای انگلی و کپک
مواد حساسیتزا
حیوانات خانگی
ورزش
هیجانات عاطفی مانند احساس ناراحتی
تغذیه در نوزادان
قرار گرفتن در معرض دود سیگار یا مواد محرک دیگر موجود در هوا
رفلاکس معده در کودکان
تغییرات آب و هوایی یا وضعیتهای آب و هوایی حاد
مراقبت از کودک در منزل
و اینکه حملات آسمی عبارتند از:
صدای خسخس سینه در کودکان
نفس کشیدن سریعتر از حد معمول
تلاش مضاعف کودک برای تنفس
سوزش سوراخهای بینی
مکش فضای بین دندهها در هر مرتبه تنفس
مکش فضای بالای استخوان گردن در هر مرتبه تنفس
ممکن است کودک در حالت نشسته احساس راحتی بیشتری داشته باشد پس کودک را نخوابانید. نباید کودک به حالت درازکش قرار گیرد.
در کودکان تشخیص آسم کمی دشوار وسخت است به این دلیل که کودکان این معمولاً نمیتوانند تست تنفس بدهند. به جای آن، پزشک در مورد برخی از علائم بیماری پرسشهایی کرده و در صورتی که ابتلا به آسم مشکوک باشد، یک برنکودیلاتور تجویز میکند.اگر برونکودیلاتور بتواند علائم را کاهش دهد، بدان معناست که کودک به آسم مبتلا شده است. پزشک تست تنفس را برای کودکان بزرگتر تجویز کرده تا چگونگی و صحت کارکرد ریههای آنها مشخص شود.
درمان بیماری تنگی نفس بستگی به تشخیص علت آن و اینکه در چه مرحلهای است، دارد. اگر تنگی نفس ناشی از آسم باشد، با توجه به اینکه آسم یک بیماری آلرژیک ریوی است، ابتدا باید عامل حساسیتزا را پیدا کرد و آن را از بین ببریم.
روشهای مدیریت حملات آسمی در منزل به شما آموزش داده میشود. با اقدامات درمانی مناسب، تقریبا همه کودکان مبتلا به آسم قادر خواهند بود در ورزشها و فعالیتهای تفریحی شرکت کرده و زندگی فعالی داشته باشند.
چند مرحله از برنامه اقدامات درمانی در برابر آسم در کودکان:
کودک را نشانده و آرامش خود را حفظ کنید.
بلافاصله اسپری مسکن آبیرنگ را تکان داده و سه بار آن را از طریق یک اسپیسر اسپری کنید. هر بار یک بار اسپری کنید و از کودک بخواهید که چهار مرتبه از طریق اسپیسر نفس بکشد.
چهار دقیقه صبر کنید. اگر کودک التیام نیافت مرحله ۲ را تکرار کنید.اگر پس از ۴ دقیقه بعدی باز هم کودک آرام نشد با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. برای آن ها توضیح دهید که کودک شما دچار حمله آسمی شده است. مرحله ۲ و ۳ را تا زمان رسیدن آمبولانس تکرار کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼