تست شنوایی سنجی نوزاد، چگونه انجام می شود؟
دو آزمون، شامل تستهای OCE و AABR در سراسر جهان برای ارزیابی میزان شنوایی نوزادان استفاده میشوند.
با توجه به یافتههای پزشکی، تعداد دو یا سه از هر ۱۰۰۰ کودک از فقدان شنوایی رنج میبرند. به همین علت، لازم است که تست شنوایی سنجی نوزادان یا غربالگری شنوایی نوزادان خیلی زود برای نوزاد انجام شود. دو آزمون، شامل تستهای OCE و AABR در سراسر جهان برای ارزیابی میزان شنوایی نوزادان استفاده میشوند.
چرا انجام تست شنوایی سنجی نوزادان اهمیت دارد؟
فقدان شنوایی میتواند پیامدهای جدی بر روی رشد کودک بگذارد. این عارضه باعث میشود که تکامل حرف زدن کودکان به خوبی شکل نگیرد. کودکان از محیط اطراف خود میآموزند. نوزادان دارای مشکلات شنوایی فقط میتوانند به صورت دیداری از محیط اطراف یاد بگیرند چرا که قادر به رمزگشایی صداهای پیرامون خود نیستند. مکالمهای که توسط مادر انجام میشود چیزی بیش از صداهای خفه برای این نوزاد نیست. در نهایت این عارضه به اختلال گفتاری منجر میشود.
تست شنوایی سنجی نوزادان میتواند مشکل را شناسایی کرده و پس از آن کودک برای گفتار درمانی تحت نظر متخصص قرار میگیرد. طبق گفتهی متخصصان، کودکان مبتلا به اختلال شنوایی که در زمان درست درمان میشوند، هرگز در گفتار، مهارتهای زبانی، خواندن و نوشتن دچار مشکل نمیشوند.
تست شنوایی سنجی نوزادان شامل آزمون انتشار آتواکوستیک (OAE) و آزمون پاسخ ساقهی مغز به صوت (AABR) میباشد. نوع تستی که انجام میشود تا حد زیادی به محل انجام آزمون بستگی دارد. بعضی از بیمارستانها هر دو تست شنوایی سنجی نوزادان را انجام میدهند که بسیار دقیقتر است و البته گرانتر است. مکانهای دیگر اول آزمون OAE را امتحان میکنند و فقط اگر نوزاد در این تست شکست خورد، آزمون AABR را انجام میدهند.
تست شنوایی سنجی نوزادان چه زمانی انجام میشود؟
تست شنوایی سنجی نوزادان میتواند بلافاصله بعد از به دنیا آمدن کودک انجام شود و معمولاً قبل از ترخیص نوزاد از بیمارستان انجام میگیرد. متخصصان توصیه میکنند که این آزمون زمانی انجام شود که نوزاد تقریباً یک ماهه است چرا که در این سن، او میتواند به وضوح میان اصوات فرق بگذارد. با این حال، ضرری هم ندارد که تست شنوایی سنجی نوزادان تا سن سه ماهگی کودک هم انجام شود.
تست شنوایی سنجی نوزادان چگونه انجام میشود؟
آزمون انتشار آکواکوستیک (OAE)
این تست برای یافتن حرکت امواج صوتی در قسمت داخلی گوش نوزاد انجام میشود. یک صدای تیک تاک فرستاده میشود و گوش آزمایش میشود که آیا فوراً به این صدا پاسخ میدهد یا خیر. این تست زمانی انجام میشود که نوزاد آرام و خواب است. برای گرفتن نتایج بهتر، یک نفر نوزاد را شیر میدهد یا نگه میدارد تا به او احساس آرامش بدهد.
آزمون پاسخ ساقهی مغز به صوت (AABR)
در این تست، مغز نوزاد با استفاده از سنسورهایی به کامپیوتر وصل میشود. صدای تیک تاک با استفاده از گوشیهای کوچکی که در گوش نوزاد قرار داده میشوند فرستاده شده و سپس فعالیت امواج مغزی مورد آزمون قرار میگیرند.
چه زمانی میتوانید نتایج تست شنوایی سنجی نوزاد را بگیرید؟
زمانی که تست OAE با موفقیت انجام شد، که ۵ تا ۱۰ دقیقه طول میکشد، نتایج پس از ۳۰ ثانیه بر روی صفحهی نمایش نشان داده میشوند.
تست AABR تقریباً دو ساعت طول میکشد. نتایج آن بلافاصله بعد از اتمام تست نشان داده میشوند.
تفسیر نتایج تست شنوایی سنجی نوزادان
شنوایی در مقیاس سطح شنوایی دسیبل (Db HL) اندازهگیری میشود. برای تست OAE، بازهی ۳۰ Db HL به عنوان حد بالا در نظر گرفته میشود. اگر نوزادی بیش از ۳۰ Db HL را گذر دهد، فرض میشود که مقداری مشکل شنوایی وجود دارد.
تست AABR یک آزمون غربالگری است و درجهی فقدان شنوایی در یک کودک را ارزیابی نمیکند. یک آزمون یک رویکرد قبول شدن/ شکست خوردن دارد که در آن سنسور کامپیوتر یکی از این دو نتیجه را بر اساس محاسبات خودش، نشان میدهد.
اگر نوزاد در تست شنوایی سنجی نوزادان شکست بخورد، چه اتفاق میافتد؟
زمانی که نوزاد به تست OAE به صورتی که انتظار میرود، پاسخ نمیدهد پزشکان تست را دوباره تکرار میکنند. این کار به این دلیل انجام میشود که نوزاد دارای شنوایی عالی هم ممکن است در این تست شنوایی سنجی شکست بخورد. دلایل شکست در این تست میتواند جمع شدن خرده ریزههایی در کانال گوش، وجود نویز در اتاق یا گریه کردن نوزاد باشد. تمام اینها میتوانند موجب شکست خوردن نوزاد در این تست شنوایی سنجی نوزادان شوند. مشاهده شده است که نوزادانی که برای اولین بار در این آزمون شکست میخورند، غالباً آن را در تلاش بعدی به صورت موفقیتآمیز رد میکنند.
اگر نوزاد شما برای دومین بار در تست OAE شکست بخورد، متخصص شنوایی سنجی یک آزمون AABR را انجام میدهد تا مطمئن شود که قطعاً یک مشکل شنوایی وجود دارد. پس از این مرحله، آزمونهای بعدی انجام میشوند که دقیقتر بوده و متخصصان دیگری مانند متخصص مداخلهی زود هنگام، متخصص شنوایی کودکان و پزشک گوش و حلق و بینی را درگیر میکند.
اگر کودکی مشکل شنوایی داشته باشد، درمانهای بعدی چه خواهند بود؟
گزینههای متعددی برای درمان کودکی که از مشکل شنوایی رنج میبرد، وجود دارند. متخصص مداخلهی زود هنگام فردی است که منحصراً با کودکانی که دارای ناتواناییهای شنوایی هستند کار میکند. راهنماییهای او به کودک کمک میکند تا با شناسایی نقاط ضعف خود و تقویت آنها بر موانع ارتباطی غلبه کند. این روش درمانی، بیشتر رشدی است تا پزشکی. متخصص شنوایی کودکان، کسی است که به جنبههای پزشکی فقدان شنوایی توجه کرده و درمانهایی، در برخی موارد جراحی اصلاحی، را توصیه میکند.
در صورت موفق بودن تست شنوایی سنجی نوزادان، آیا ممکن است هنوز کودک مشکل شنوایی داشته باشد؟
تستهای گفته شده، فقط وجود نقص شنوایی زمان تولد را بررسی میکنند. این نقص ممکن است به دلیل مسائل مرتبط با بارداری یا ژنتیک باشد. به هر حال، موفقیتآمیز بودن تست شنوایی سنجی نوزادان، به این معنی نیست که کودک در آینده مشکل شنوایی نخواهد داشت. آسیب به سر، گوش دادن مداوم به موزیک بلند و عفونتهای گوش همگی خطرناک بوده و ممکن است باعث ایجاد نقصهای شنوایی شوند.
تست شنوایی سنجی، باید به طور منظم و در زمان چکآپهای کودک انجام شود. در صورت وجود تردید در تست شنوایی سنجی نوزادان، میتوان پیرامون اقدامات بعدی با یک متخصص شنوایی مشورت کرد.
در نهایت به یاد داشته باشید، که مشکلات شنوایی یک مانع بزرگ در زندگی کودک بوده و فعالیتهای اجتماعی و موفقیتهای تحصیلی او را با مشکل مواجه میکند. انجام تست شنوایی سنجی نوزادان در زمان درست، به والدین کمک میکند که مشکل را فهمیده و در صورت پاسخگو نبودن نوزاد به صداهایشان، وحشتزده نشوند. درمانهای زود هنگام مانند گفتار درمانی و جراحی مینور میتوانند به کودک دارای نقص شنوایی کمک کنند که یک زندگی نرمال داشته باشد.
منبع:
کودکت
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼