نیازهای بچه های طلاق، آنچه والدین باید بدانند
در بیشتر موارد، طلاق هزینههایی را برای والدین و مخصوصا فرزندان به بار خواهد آورد.
امروزه بسیاری از ازدواجها در معرض جدایی ، طلاق و متارکه قرار دارند. دراین مقاله آموزشی فرض ما بر این است که شما تمام تلاشتان را برای حفظ زندگی مشترک انجام دادهاید و همچنین در کنار یک مشاوره خبره به این نتیجه رسیدهاید که راهی بجز طلاق وجود ندارد. خوب چگونه باید رفتار کنید تا کمترین آسیب متوجه فرزندتان شود. از جمله نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند اتخاذ تصمیمهایی است که کمترین آسیب را به زندگی فرزندان بعد از طلاق برساند.
در بیشتر موارد، طلاق هزینههایی را برای والدین و مخصوصا فرزندان به بار خواهد آورد. پس بهتر است والدین سنجیدهتر موضوع را بررسی کنند. در برخی از شرایط صدمات و لطمات طلاق خیلی بیشتر از زندگی مشترک است و در برخی موارد بالعکس صدمات یک زندگی مشترک همراه با خشونت بسیار بیشتر از طلاق است.
مطمئنا احتمال اینکه بچه های طلاق در معرض آسیبهای جدی قرار گیرند بسیار زیاد است اما مسئله زمانی برای فرزندان بعد از طلاق خطرناکتر میشود که نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند از سوی والدین نادیده گرفته شود. مسئله مهم این است که از وظایف والدین نسبت به فرزندان بعد از طلاق همچنان مهم و اساسی است. پس موارد زیر را به دقت بررسی کنید.
اگر طلاق و متارکه را برگزیدید
اگر تصمیم به طلاق و متارکه گرفتید شرایط و زندگی فرزندتان نیز مهم است. در چنین شرایطی انتخاب و علایق او بسیار اهمیت پیدا میکند. شما باید با حقوق اولیه فرزندان طلاق و همچنین نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند بخوبی آشنا باشید. به یاد داشته باشید که بعد از جدایی و متارکه :
فرزندتان به شما حتی بیش از قبل احتیاج دارد.
مسئولیتهای شما نسبت به فرزند و یا فرزندانتان همچنان ادامه دارد.
مسئولیت شما در قبال فرزندتان نباید تحت تاثیر تغییرات روابط شما با بزرگسالان قرار گیرد.
بعد از طلاق و متارکه شما همچنان مامان یا بابای فرزندتان خواهید بود.
بعد از متارکه ، نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند را در ذهن خود بسپارید و بخوبی در جهت تحقق آن تلاش کنید.
اگر والدین از درگیری دوری کنند فرزندان خود را بهتر با شرایط جدید تطبیق میدهند.
همچنان باید از خودتان مراقبت کنید. شما برای سازگاری با زندگی وشرایط جدید نیاز به مراقبت دارید.
ممکن است مدت زیادی (حتی چند سال) طول بکشد تا بتوانید خود را با شرایط و زندگی بعد از طلاق تطبیق دهید، و متاسفانه برخی از زوجها زخمها و آثار مخرب زندگی قبلی را با خود به زندگی جدید میآورند. مراقب چنین آسیبهایی باشید و قبل از اینکه وارد زندگی جدید شوید آنها را درمان و یا برطرف نمائید.
طلاق از نگاه فرزند شما چگونه تفسیر خواهدشد؟
اصولا وقتی ازدواج والدین به شکست میانجامد، کودکان احساس ناامنی و ناتوانی خواهند کرد. واکنش فرزندان بسیار وابسته به شرایط سنی آنها است ولی اصولا سنین بین هفت تا سیزده سالگی برای انطباق کودکان با طلاق بسیار دشوارتر از سنین پیش از مدرسه و یا نوجوانی است. کودکان و نوجوانان بیشتر به خاطر مشکلات پراسترس خانوادگی احساس مشکل میکنند تا خود طلاق.
به راستی حقوق و نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند چیست؟
به راستی حقوق و نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند چیست؟
از جمله نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند دغدغهها و چالشهای فرزندان بعد از طلاق است. مسائلی از قبیل:
مشارکت نداشتن هر دو والد در مراقبتهای روزانه آنها .
زندگی در خانههای مختلف و شرایط متفاوت .
جابجایی از مناطق و چیزهای آشنا .
تغییر مدرسه و باشگاه .
از دست دادن برخی از دوستان و یافتن دوستان جدید .
عادت کردن به زندگی در منزل تک والدی .
سازگاری ناپدری یا نامادری .
کاهش درآمد خانواده .
از دست دادن پایگاه واحدی به نام خانواده .
مواجه شدن با درگیریهای بین والدین .
مواجه شدن با والدی که به خوبی نمیتواند با پدیده طلاق سازگاری پیدا کند .
تغییرات والدین نسبت به فرزندان در هنگام طلاق
دلتنگیهایی که هنگام نبودن فرزندتان با آن مواجه میشوید.
مشکل ساز شدن برخی از برنامهریزیها و تقسیم مسئولیتها از قبیل برنامهریزی برای سفر، بردن و آوردن فرزند از مدرسه و…
ایجاد چالش در برقراری ارتباط فرزندتان با برخی از خویشاوندان ، مخصوصا پدربزرگ و مادربزرگها و ناراحتیهای آن.
احساس ناراحتی کردن در مواقعی که نمیتوانید در زندگی روزمره فرزندتان سهیم باشید.
عدم ایجاد تعادل بین کار خود و وظایفی که در قبال خانواده و فرزندتان دارید.
ایجاد احساس غم و اندوه وقتی که ملاحظه میکنید فردی دیگر در خانواده جای شما را میگیرد.
آیا موارد فوق را میتوانید تحمل کنید؟ آیا به آنها اندیشیدهاید؟ آیا با نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند آشنایی دارید؟
تغییر در میزان درآمد مالی
مطمئنا پس از طلاق شرایط مالی والدین تغییر خواهد کرد، این تغییرات متوجه فرزندان نیز خواهد شد. به عنوان مثال:
بعد از طلاق یکی از والدین یا هردو مجبورند محل زندگی جداگانه و یا جدیدی را بخرند و یا اجاره کنند، به همین دلیل هزینهای بر آنها تحمیل خواهد شد.
منزل جدید نیاز به وسایلی از قبیل تلویزیون، یخچال، مبلمان و… خواهد داشت.
والدین مجبورند برای خود درآمد جداگانه داشته و هزینههای خود را به تنهایی تامین کنند.
خوب همانطور که ملاحظه میکنید شرایط اقتصادی والدین بعد از طلاق متفاوت خواهد شد و در چنین شرایطی زندگی فرزند از لحاظ اقتصادی بسیار تحت تاثیر والدی است که مسئولیت او را به عهده دارد. پس حتما برای شرایط اقتصادی بعد از متارکه و تاثیرات آن بر فرزندتان چارهای بیاندیشید. پس یکی از نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند حفظ و بهبود شرایط مالی و اقتصادی بعد از طلاق و متارکه است.
تغییرات در دوستیها و وظایف والدین نسبت به فرزندان بعد از طلاق
یکی از اساسیترین نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند حفظ ارتباطات موثر و سازنده قبلی در زندگی فرزندان و یا ایجاد و جایگزین کردن روابط جدید بجای روابط قبلی است. مطمئنا دوستان در چنین شرایطی واکنشهای متفاوتی خواهند داشت و به همین دلیل در خیلی از مواقع واکنشهای آنها قابل پیشبینی نیست. همچنین برای بسیاری از دوستان مشکل است که با هر دو والد در ارتباط باشند. در چنین شرایطی نسبت به برخی از مسائل هوشیار باشید، از جمله:
برخی از افراد نمیتوانند بپذیرند و یا قادر نیستند فروپاشی خانواده را تحمل کنند.
طلاق به احتمال زیاد ارتباطات اجتماعی شما را دگرگون خواهد کرد و به احتمال زیاد برخی از دوستانتان را از دست خواهید داد.
در بسیاری از موارد مجبور خواهید شد دوستان جدیدی پیدا کنید.
شیوه زندگی شما از حالت متاهلی به حالت مجردی تغییر پیدا خواهد کرد، پس نیاز به گذشت زمان است تا به آن عادت کنید.
ممکن است یافتن همسر جدید برایتان دشوار باشد.
شاید پذیرش شریک جدید زندگیتان برای دوستان و خانوادهتان کمی مشکل باشد.
تغییرات در روابط و ایجاد رابطههای جدید
اگر چه ممکن است شما نسبت به برقراری رابطه جدید احساس نیاز کنید و شاید هم برایتان هیجانانگیز باشد ولی احتمالا مشکلاتی را نیز با خود به همراه خواهد داشت. به یاد داشته باشید:
همسر جدیدتان ممکن است فرزند شما را نپذیرد.
مطمئنا فرزند شما برای شناخت همسر جدیدتان کمی به زمان نیاز دارد و در بسیاری از موارد حتی ممکن است او را دوست نداشته باشد.
در چنین مواردی ممکن است خانواده شما پذیرای انتخاب جدیدتان نباشند.
ممکن است شما نیز به عنوان ناپدری و یا نامادری با فرزندان همسر جدیدتان کنار نیائید.
ممکن است سبک زندگی همسر جدید شما، با همسر قبلیتان و آن چیزی که شما و یا فرزندتان به آن عادت کردهاید متفاوت باشد.
اگر مشکلات و چالشهای ازدواج قبلیتان را مشخص نکنید، ممکن است در زندگی و رابطه جدیدتان نیز مجددا بروز نماید و مجددا زندگی شما را با مشکل مواجه کند.
احساسات کودک در حین طلاق والدین
هنگام رویارویی با پدیده طلاق مسئله مهم و مشکل برای کودکان این است که آنها دوست دارند با هر دو والد در ارتباط باشند و نسبت به هر دو عشق میورزند (مگر اینکه از طرف یکی از والدین آسیب ببینند). گاهی حتی اگر یکی از والدین به فرزند خود آسیب بزند، باز فرزند دوست دارد که با او در تماس باشد.
مسئله بسیار مهم این است که اگر والدین در حضور کودک مشاجره کنند و کودکان خود را وارد چنین دعواها و بحثهایی کنند، در واقع به نوعی از فرزند خود سوءاستفاده هیجانی کردهاند. این دعواهای مداوم و پیدرپی واقعا به کودک آسیب میزند.
نکته بسیار مهم این است که شما با همسرتان از هم طلاق گرفتهاید، نه با کودکتان! شما با همسرتان مشکل داشته و یا دارید نه با کودکتان! پس به فرزند خود رحم کنید و آسیبش نرسانید.
والدین در هنگام طلاق چه میتوانند بکنند؟
اگر واقعا با یک مشاوره متخصص مشورت کردهاید و تمام تلاش خود را برای بقای زندگی بکار گرفتهاید ولی نهایتا تصمیم به طلاق و جدایی گرفتهاید بسیار ارزشمند است که شما و همسرتان بدون رفتن به دادگاه و یا شکایت از همدیگر و… اوضاع را برنامهریزی نمائید. کودکان اغلب چیز زیادی از دادگاه نمیدانند و وقتی میشنوند که قرار است والدینشان به دادگاه بروند، مسائلی از قبیل تنبیه ، شلاق ، زندان و… به ذهنشان خطور میکند. بسیار مهم است که چنین نگرانیهایی نداشته باشند.
از دیگر نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند این است که به فرزندشان کمک کنند تا در مورد دادگاه نگرانی نداشته باشند. وقتی شما در مورد دادگاه احساس ترس و یا استرس دارید کودکتان سریعا متوجه چنین موضوعی میشود و شما به سرعت این احساس اضطراب و استرس را به او منتقل میکنید.
کودکان احساس میکنند در چنین شرایطی حتما باید جانبداری کنند، در صورتی که اصلا چنین نیست. اگر چه شما و همسرتان با یکدیگر قادر به ادامه زندگی مشترک نیستید، و همچنین شاید شما و همسرتان از همدیگر متنفر باشید ولی این به این معنی نیست که فرزندتان نباید هردوی شما را دوست داشته باشد. یکی از حساسترین نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند وجود عشق و محبت فرزند نسبت به هر دو والد است.
دادگاه طلاق و کارهایی که شما باید برای فرزند خود انجام دهید
ببینید که آیا فرزندانتان در مورد دادگاه طلاق و اینکه شما برای چه باید به دادگاه مراجعه کنید، چیزی میدانند!
با ادبیات بسیار ساده و صمیمی و بدون استرس یا عصبانیت برای کودکتان توضیح دهید که قرار است یک قاضی عادل و خبره شما و دیگر والد را راهنمایی و کمک کند تا بهترین تصمیم را بگیرید. وارد جزئیات نشوید. نیازی نیست چالشهایی که ممکن است در جلسه دادگاه با آن مواجه شوید را برای فرزندتان موشکافی کنید.
برگههای احضاریه دادگاه را به فرزندتان نشان ندهید و یا آنها را در محلی قرار ندهید که در دسترس او باشد و آنها را مطالعه کند.
در حضور کودکان در مورد دادگاه صحبت نکنید. همچنین اجازه ندهید دیگران در حضور فرزندتان در مورد دادگاه طلاق صحبت کنند.
اگر فکر میکنید والد دیگر بیمنطق است، آنرا به کودکتان نگوئید. برای صحبت و یا درد دل کردن بهتر است فرد دیگری به غیر از کودکتان را پیدا کنید. یک فرد مورد اعتماد و فهمیده در بین دوستانتان میتواند مفید باشد و صد البته یک مشاوره خوب بسیار مفیدتر است.
اگر والد دیگر پیرامون جلسات دادگاه و فرایند طلاق با کودکتان صحبت میکند، به او یادآوری کنید که این کار درست نیست و ممکن است آسیبهایی را به فرزند وارد کند.
تلاش کنید فرزندتان تا جایی که امکان دارد وارد مشکلات شما و جداییتان با همسرتان نشود. بکوشید که زندگی عادی او در جریان باشد. بچه های طلاق حق دارند طبق روال قبل ورزش کند، بازی کند ، با دوستان و حتی سایر اعضای خانواده ملاقات کند و…
محل اقامت فرزندان بعد از طلاق و متارکه والدین
یکی از مهمترین نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند ، وجود محل زندگی مناسب برای فرزندان بعد از طلاق والدین است. در چنین شرایط برخی از کودکان در دو منزل زندگی میکنند. بسیاری از کودکان را دیدهایم که یک هفته با پدر و یک هفته با مادر زندگی میکنند. اگر چه چنین شرایطی هم برای کودک و هم برای والدین میتواند سخت باشد ولی فراموش نکنید که کودک میتواند در چنین شرایطی نیز لذت ببرد و ارتباط و صمیمیت خود با هر دو والدین را حفظ کند.
محل اقامت بعد از طلاق وقتی خوب است که:
هر دو والد بتوانند با یکدیگر ارتباط داشته باشند.(بهتر است والدین اختلاف نظرها و مشکلات خود را در حضور فرزند مطرح نکنند)
در حضور کودک از دیگر والد انتقاد نکنید. مطمئنا کودک در چنین شرایطی دچار سردرگمی خواهد شد.
بعد از طلاق از کودک خود به عنوان پیغام رسان استفاده نکنید. (بهتر است هر دو والد حتی در مورد مسائل ساده یا خودشان با هم صحبت کنند و یا برای یکدیگر یادداشت بنویسند)
در حضور فرزندتان نظم و شیوه زندگی والد دیگر را مورد سرزنش قرار ندهید. مطمئنا کودک شما میتواند خود را با تفاوتها سازگاری دهد ولی با سرزنشها و بدگوییها اصلا. اگر واقعا انتقادی دارید یا خودتان بصورت منطقی با والد دیگر مطرح کنید و یا از دیگران کمک بگیرید.
بهتر است خانه جدید والدین بعد از طلاق خیلی از محل زندگی قبلی دور نباشد. شرایط طوری باشد که کودک به راحتی بتواند فعالیتهای قبلی از قبیل ملاقات با دوستان را انجام دهد.
هر خانه باید به اندازه کافی امکانات مورد نیاز کودک را داشته باشد و طوری باشد که کودک در هر بار جابجایی مجبور نباشد مقدار زیادی وسیله را با خود از این خانه به آن خانه حمل کند.
محل زندگی فرزندان طلاق بعد از متارکه والدین همچنان باید محل آرامش آنها باشد
فرزندان طلاق حق دارند بعد از متارکه والدین از محل زندگی آرامی برخوردار باشند
به یاد داشته باشید که:
یکی دیگر از نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند این است که با تغییر شرایط سنی فرزندان نیازهای آنها نیز تغییر میکند. به عنوان مثال برخی از نوجوانان به خاطر نزدیکی به دوستان و… ترجیح میدهند در یک خانه زندگی کنند.
یک مسئله بسیار مهم این است که برخی از فرزندان بعد از طلاق والدین نمیتوانند خود را با هر دو محل زندگی تطبیق دهند و در چنین شرایطی دچار سردرگمی خواهند شد. اگر با این موضوع مواجه شدید حتما با والد دیگر صحبت کنید و اقدامات موثری برای رفع آن انجام دهید. توجه داشته باشید که مسئله مهم آرامش و سلامت روح و روان فرزندتان است. مبادا از محل اقامت فرزند به عنوان برگ برنده و یا اهرم فشار در مقابل همسر قبلی خود استفاده کنید. تنها دستاورد چنین کاری، آسیب روحی و روانی فرزندتان خواهد بود و دیگر هیچ.
توچه داشته باشید که:
یکی از وظایف والدین نسبت به فرزندان بعد از طلاق و مخصوصا کودکان خیلی خردسال و کوچک این است که فرزند خردسالشان مدت زمان خود را با والدی سپری کند که راحتتر است و بیشتر احساس شادی و خوشحالی میکنند.
وعدههای ملاقات کودک پس از طلاق و متارکه والدین
یکی دیگر از نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند وجود ملاقاتهای مفید و اثر بخش کودک با والدین خود است. ملاقات فرزندان بعد از طلاق والدین باید دارای شرایط و خصوصیاتی باشد.
ملاقات وقتی خوب است که:
کودکان در هنگام ملاقات نیز در حال زندگی کردن با شما هستند پس در چنین شرایطی نیز به قوانین و مقررات نیاز است.
هنگام ملاقات تمام وقت فرزندتان را با سرگرمی پر نکنید. او به استراحت و آرامش هم نیازمند است. توجه داشته باشید که کودکان در هنگام آرامش بیشتر در مورد احساسات خود صحبت میکنند.
وقتی فرزندتان نزد شما نیست، با او در تماس باشید. یک تلفن و یا یک مکالمه کوتاه بیان کننده این است که شما به یادش هستید.
شرایط خانه را طوری فراهم کنید که محل امنی برای کودک باشد.
برای وسایل شخصی کودکتان مانند اسباب بازی ، لباس و… محل مناسب و اختصاصی را اختصاص دهید تا مجبور نباشد هر بار یک چمدان وسیله و یا لباس را با خود به منزل شما حمل کند.
برای خانه جدید رسم و رسومات جدیدی ترسیم و طراحی کنید. مثلا آلبوم عکس مشترک ، فعالیتهای مورد علاقه ، برگزاری جشنهایی در شرایط مختلف و…
شما اگر بعد از طلاق مجددا ازدواج هم کرده باشید ولی باید برای کودکتان زمان و وقت مناسبی را اختصاص دهید. فرزند شما باید احساس کند که بعد از طلاق و ازدواج مجدد همچنان برایتان عزیز و قابل احترام است.
اگر کودکتان هر وقت که بخواهد بتواند شما را ملاقات کند درواقع شما ارتباط خوب ایجاد کردهاید. اگر بتوانید برنامهای بریزید که در طول هفته نیز فرزندتان را ملاقات کنید و یا با او صحبت کنید خیلی بهتر است. برای برخی کودکان ملاقاتهای دوهفته یکبار یا پانزده روز یکبار خیلی کم است و کافی نیست.
برای کودکان کم سن و سالتر تهیه یک فایل صوتی از صدای والد یا صوتی که شما در آن قصه میگویید، و گوش کردن آن در هنگام خواب میتواند اطمینان بخش باشد.
ارتباط شما با والد دیگر پس از متارکه
از جمله نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند وجود ارتباط موثر و مفید بین دو والد بعد از متارکه است. در چنین شرایطی:
اگر مجبورید برنامه ملاقات را تغییر دهید هرچه زودتر به والد دیگر اطلاع دهید.
در شرایط پس از طلاق و متارکه هر چه ارتباط شما با دیگر والد بهتر و منطقیتر باشد برای کودک شما بهتر است.
حتی اگر والد دیگر فردی غیر منطقی است شما نباید مانند او شوید. در یک شرایط غیر منطقی کودک شما بیشتر از هر کسی آسیب میبیند.
به زندگی خصوصی والد دیگر احترام بگذارید. توجه داشته باشید او دیگر همسر شما نیست. بدون اجازه وارد منزلش نشوید. زمانها و برنامههای خصوصی او را به هم نزنید و…
احتمالا شرایطی پیش خواهد آمد که شما از دست والد یگر عصبانی و یا ناراحت باشید ولی به فرزند خود بفهمانید که حتی در چنین شرایطی نیز او باید نسبت به والد دیگر با احترام و مودب برخورد کند (حتی اگر شما چنین احساسی نداشته باشید).
در مواجهه با پدیده طلاق موارد زیر را به خاطر بسپارید
از جمله نیازهای بچه های طلاق که والدین باید بدانند این است که طوری رفتار کنید که نیازها و مصلحت فرزندتان در اولویت باشد.
اگر چه در پدیده طلاق بزرگترها تصمیم میگیرند ولی کودکتان باید احساس کند که احساسش در نظر گرفته شده است حتی اگر بزرگترها تصمیم بگیرند. این مسئله یکی از وظایف والدین نسبت به فرزندان بعد از طلاق است.
شما درگیر مسئله طلاق شدهاید ولی کودک شما حق دارد که به زندگی عادی و سالم خود ادامه دهد.
در شرایطی که اوضاع از کنترل شما خارج است باید در ابتدا به یک مشاور و سپس اگر نیاز شد به وکیل و یا دادگاه مراجعه کنید.
برنامهریزی کردن در مورد محل زندگی فرزند و یا تنظیم ملاقاتهای او، جزء مسئولیت والدین است.
توجه به این نکته بسیار مهم است که اگر چه والدین نسبت به همدیگر علاقهای ندارند و یا حتی از همدیگر متنفر هستند ولی فرزند شما حق دارد که هر دو را دوست داشته باشید.
همسر جدید را به تدریج به کودکتان معرفی کنید ولی انتظار نداشته باشید که کودک شما نقش او را خیلی سریع بپذیرد و همانگونه که نسبت به والدین خود علاقه، محبت و یا حرفشنوی دارد نسبت به او نیز اینگونه باشد.
این که فرزند شما دارای شرایط و زندگی امن باشد و همچنین با هر دو والد ارتباط داشته باشد و نسبت به هر دو محبت و علاقه داشته باشد از حقوق کودک شماست. بخاطر تعصب، لجاجت و… او را از این حق محروم نسازید.
منبع:
ایده آل آیتم
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼