غذا برای کودکان بیش فعال، هفت مورد مضر
شکر، مواد افزودنی و رنگهای مصنوعی، بر اساس برخی گزارشات علمی، جزء غذاهای مضر برای کودکان بیش فعال دسته بندی میشوند.
شکر، مواد افزودنی و رنگهای مصنوعی، براساس برخی گزارشات علمی، جزء غذاهای مضر برای کودکان بیش فعال دسته بندی میشوند. در اینجا توضیح کاملی در این رابطه آمده است.
سالهاست پزشکان گمان میکنند که ممکن است برخی غذاهای خاص با اختلال بیش فعالی کمبود توجه (ADHD) مرتبط باشند. تحقیقات زیادی در مورد رژیم غذایی مناسب برای کودکان بیش فعال انجام شده است، اما طبق گفته اداره کل بیمارستان مایو، کارشناسان معتقدند که غذاها درواقع باعث بیش فعالی نمیشوند. با این حال، برخی از غذاها میتوانند علائم بیش فعالی را در این کودکان تشدید کنند. در اینجا غذاهای مضر برای کودکان بیش فعال فهرست شده است.
غذاهای مضر برای کودکان بیش فعال
۱. آب نبات
آب نبات مملو از رنگ مصنوعی و شکر است؛ یک ترکیب مضر برای کودکان بیش فعال. در تحقیقات انجام شده هردو این مواد، تشدید کننده علائم بیش فعالی شناخته شدهاند. هاوارد پاییر، میگوید: «آب نبات، حاوی شکر و رنگ مصنوعی و یک شدت دهنده رفتارهای بیش فعالی است.»
۲. نوشابه، کافئین، شربت ذرت با فروکتوز بالا
اگر ADHD دارید، نوشابه را کنار بگذارید (حتی اگر ندارید هم بهتر است همین کار را بکنید). این نوشیدنیها، اغلب حاوی مقادیر بسیار زیادی قند و شیرینیهایی هستند که آب نبات را به یک گزینه مضر برای بیش فعالی تبدیل میکرد. نوشابه همچنین دارای مواد دیگری نیز هست که برای بیش فعالی خوب نیست؛ موادی مانند شربت ذرت با فروکتوز بالا و کافئین. دکتر بارن هیل میگوید: «مصرف بیش از حد قند و کافئین هر دو باعث بدتر شدن علائم بیش فعالی و اختلال در عملکرد کودکان میشود.» یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ نشان داد که کودکان ۵ سالهای که نوشابه میخورند، احتمال بیشتری دارد که خشونت و ناهنجاری اجتماعی از خود نشان دهند.
۳. میوهها و سبزیجات فریز شده
اگرچه میوهها و سبزیجات انتخاب خوبی برای کودکان مبتلا به بیش فعالی است، اما برخی از برندهای فریز شده در بازار، حاوی رنگهای مصنوعی هستند؛ بنابراین قبل از مصرف برچسب آنها را مطالعه کنید. برانیلی میگوید که برخی از مواد غذایی منجمد میتوانند به شدت گرفتن بیش فعالی منجر شوند: «مواد غذایی که توسط ارگانوفسفاتها فرآوری شده اند (برای دور نگه داشتن حشرات) میتوانند موجب مشکلات رفتاری مبتنی بر نورولوژیک شوند که ADHD و بسیاری از مشکلات رفتاری دیگر از جمله آن است.»
۴. مخلوط کیک و فراستینگ
ترکیب فراستینگ و کیک، حاوی مقادیر زیادی قند و رنگ مصنوعی است که میتواند منجر بیش فعالی و سایر علائم ADHD شود. دکتر ناهید علی، متخصص ADHD و نویسنده کتاب دیابت و شما، میگوید این محصولات اغلب با چندین شیرین کننده مصنوعی تولید میشوند. او میافزاید: «ترکیب کیک و فراستینگ حاوی شیرین کنندههای مصنوعی است و خطر ADHD را بیش از سایر شیرین کنندههای طبیعی افزایش میدهد.»
۵. نوشیدنیهای انرژی زا
نوشیدنیهای انرژی زا در میان کودکان، به ویژه نوجوانان محبوب است. متاسفانه، آنها شامل انواع ترکیبات مضر برای کودکان بیش فعال هستند؛ شکر، شیرین کنندههای مصنوعی، رنگ مصنوعی، کافئین و سایر محرکها. بارن هیل میگوید: «نوشیدنیهای انرژی زا در لیست مواد غذایی مضر برای کودکان بیش فعال هستند که میتوانند منجر به بروز علائم ADHD در کودکان و نوجوانان شوند. آنها در رژیم غذایی سالم هیچ جایی ندارند.»
۶. ماهی و غذاهای دریایی
دکتر علی، میگوید که خوردن ماهی و دیگر غذاهای دریایی که حاوی مقادیری جیوه هستند، میتواند علائم بیش فعالی را در طولانی مدت تشدید کند. بعضی از بدترین آنها کوسه، ماهی خال مخالی، اره ماهی و ماهی تیلفی است. علی گفت: جیوه مانند سلولز، به سختی هضم میشود و در طول زمان میتواند در مغز انباشت شود. با پزشک متخصص تغذیه بیش فعالی در مورد استفاده از بهترین نوع ماهی در رژیم غذایی کودک بیش فعالتان مشورت کنید.
۷. غذاهای حساسیت زا
بسیاری از کودکان مبتلا به حساسیتهای غذایی، بعد از اینکه در معرض برخی غذاهای خاص قرار میگیرند، ممکن است علائم بیش فعالی را، نشان دهند. برخی از غذاهای رایج که ممکن است شامل این لیست باشد عبارتند از: شیر، شکلات، سویا، گندم، تخم مرغ، لوبیا، ذرت، گوجه فرنگی، انگور و پرتقال. اگر شک دارید که غذایی حساسیت زا ممکن است علائم بیش فعالی کودک شما را تشدید کند، با مشورت پزشک آن را از رژیم غذایی او حذف کنید.
رژیم غذایی کودکان مبتلا به بیش فعالی
برخی شواد نشان میدهد که سطح اسیدهای چرب ضروری در کودکان مبتلا به بیش فعالی، پایین است. با این حال، مطالعات اولیه هنوز ثابت نکرده اند که مکمل اسید چرب امگا ۳، در رژیم غذایی کودکان مبتلا به بیش فعالی، رفتارهای آنها را بهبود میبخشد. اسیدهای چرب امگا ۳، بر انتقال برخی نوروترنسمیترها (مواد شیمیایی مغز) تاثیر میگذارند. در حالیکه تعادل میان امگا ۳ و امگا ۶ برای سلامت عمومی بهترین نتیجه را در پی دارد.
برخی تحقیقات نشان میدهند که کمبود امگا سه در رژیم غذایی افراد دو نشانه دارد:
-تشنگی مفرط
-ادرار مکرر
تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است. توصیههای تغذیهای عمومی برای کودکان شامل میوهها و سبزیجات، دانههای کامل، لوبیا، گوشت بدون چربی و ماهی است. از پزشک کودک خود درباره بهترین رژیم غذایی برای کودک بیش فعال خود سوال کنید.
بسیاری از والدین سردرگم هستند که آیا مواد افزودنی و رنگهای مصنوعی مواد غذایی منجر به بیش فعالی میشود یا خیر؟ اگرچه علل بیش فعالی هنوز شناخته شده نیست، اما میتوانید با حذف کردن نوشیدنیهای شیرین، آب نبات، غلات رنگی و ... ببینید که آیا بهبودی در رفتارهای کودکتان مشاهده میکنید یا خیر. از غذاهای فرآوری شده اجتناب کنید و به جای آن یک رژیم غذایی سالم حاوی خوراکیهای سالم و تازه برای سلامت و رفاه فرزندتان تهیه کنید.
توجه داشته باشید که ویتامینها و مواد معدنی با دوز بالا میتوانند برای کودک سمی باشند و با داروهای بیش فعالی در تضاد قرار بگیرند. تا به امروز شواهد کمی وجود دارند که ADHD با این مکملها درمان شده باشد.
کافئین چطور؟ براساس گزارش فرانک بارنل، متخصص بیش فعالی و نویسنده "اشتباه در ADHD" میگوید: «مصرف بیش از حد کافئین، فست فودها و سایر غذاها با ارزش غذایی پایین، میتوانند باعث ایجاد رفتارهایی در کودک شوند که با بیش فعالی اشتباه گرفته شود».
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼