حس کنجکاوی در کودکان، دوازده رفتار تحریک کننده
یکی از جنبه های مهم رشد در کودکان کنجکاوی است. بچه ها به طور طبیعی کنجکاو هستند که دلیل خیلی از رفتارهای اولیه آن ها است.
یکی از جنبه های مهم رشد در کودکان کنجکاوی است. بچه ها به طور طبیعی کنجکاو هستند که دلیل خیلی از رفتارهای اولیه آن ها است. شاید والدین گاهی اوقات به خاطر حس کنجکاوی کودکان احساس کلافه شدن کنند، اما به خاطر داشته باشید که کنجکاوی در اینکه چه طور کودکان رشد می کنند و چه طور شخصیت شان شکل می گیرد نقش مهم و اساسی دارد. اگر در مسیر درست قرار بگیرند، قطعا کنجکاوی بر زندگی بچه هایتان به روش عالی ای تاثیر می گذارد.
چه چیز حس کنجکاوی کودکان را تحریک می کند؟
یک بچه کنجکاو در جامعه چیز جدیدی نیست. بچه ها در سال های ابتدایی در حال اکتشاف و بررسی دنیای اطراف شان هستند و این به این معنا است که آن ها تلاش خواهند کرد تا زمانی که در حال رشد هستند تا جایی که می توانند در حال کشف و شور و حال تازه باشند. با این حال چه چیزی باعث تحریک این حس کنجکاوی در آن ها می شود؟بخشی از آن مربوط به امنیت و حمایتی است که بچه ها در زمان بزرگ شدن از دیگران دریافت می کنند. آن ها درباره ی از بین بردن حصار امنیتی که بزرگترها دورشان کشیده اند کنجکاو هستند و در جست و جوی تازگی در زندگی هستند. بنابراین، والدین مجبور خواهند بود تا بین امنیت و تازگی برای بچه ها در سنین اولیه رشد کودک تعادل داشته باشند.
البته نوع این اکتشافات در بچه های جوان می تواند خطرناک باشد. بنابراین بیشتر از اینکه آن ها را به کنجکاوی تشویق کرد باید برای دوری از خطر، از آن ها مراقبت کرد.
مزایای کنجکاوی برای بچه ها
اهمیت کنجکاوی، در یادگیری بچه ها نباید هیچ گاه زیر سوال برود. این یک مسیر بزرگ برای دانش است که به ذهن کوچک شان می رسد. توانایی سوال پرسیدن و سوال درست پرسیدن مهم است حتی در زندگی بزرگترها. تغییر و نوآوری پیش زمینه هر پیشرفتی است و این موضوع وقتی بچه بزرگ می شود کاملا آشکار خواهد شد.
چگونه با تغییر سن، کنجکاوی تغییر می کند؟
مسلما نوع کنجکاوی طبق سن و سال بچه تغییر می کند.
۱- صفر تا دو سالگی
در چند سال اول بچه همان طور که در دنیای بیرون است در مورد بدن خود کنجکاو است. همه چیز برای او جدید و تازه است. بنابراین، او تلاش می کند تا جایی که می تواند دنیا را کشف کند و نه فقط چیزهایی که کنارش هستند البته به غیر بدنش.
۲- ۳ تا ۴ سالگی
در این سن، بچه ها تقریبا در مورد خود و محیط اطرافشان آشنا هستند. اکنون، اتفاقات نو و چیزهایی که بر آن تمرکز دارند مورد توجه شان قرار می گیرد. شاید ببینید در حال پرسیدن سوالات جدیدی هستند، همانند اینکه چه اتفاقی برای باران می افتد یا چه طور آن را اندازه می گیرند و این ها را یاد می گیرند و بعد ها از آن استفاده می کنند.
۳- ۵ تا ۶ سالگی
در این سن، در واقع شروع به فکر کردن و تفکر می کنند و سوال هایی که می پرسند مربوط به آن است. به این معنا که والدین شاید با سوالاتی مواجهه شوند مثل آیا خاله می تواند آن ها را اذیت کند، چرا او آن ها را اذیت می کند و یا بچه ها از کجا می آیند. حتی این کنجکاوی ممکن است منجر به تشویش و نگرانی در آن ها شود.
آیا کنجکاوی با رشد کودک کمرنگ تر می شود؟
هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد کنجکاوی ذاتی بچه ها برای کشف کردن دنیا در طول زمان کاهش یابد، اما حقیقت این است که بزرگترها آن قدری که قبلا کنجکاو بودند نخواهند بود. شاید هم این طور باشد اما دقیقا دلیل آن معلوم نیست. اگرچه، یک کنجکاوی واقعی با گذر سن و آشکار شدن دلیل آن تبدیل به یادگیری معمولی می شود.
چه چیزی حس کنجکاوی کودکان را از بین می برد؟
بعضی از مردم معتقد هستند که روش یادگیری رسمی، اطلاعات ساده ای برای بچه هستند که دلیلی برای از بین کنجکاوی در آن ها می شود. بعضی دیگر معتقدند ترس از عدم رضایت بزرگترها باعث از بین رفتن کنجکاوی است. اگر کنجکاوی در بچه ها تشویق نشود، قطعا دیگر آن ها کنجکاو نخواهند بود.
چگونه بچه ها را به کنجکاوی تشویق کنیم؟
برخی از روش ها قطعا کمک می کند تا حس کنجکاوی کودکان را تشویق کنید. می توانید همچنین چندین فعالیت برای کنجکاوی بچه ها انتخاب کنید که برخی از آن ها در زیر آورده شده است.
۱- روال عادی
تغییرات اتفاقی در عادت های روزانه می تواند یک تاثیر بزرگ بر روشی که بچه ها فکر می کنند داشته باشد چون برایشان چیزهای جدید را آشکار می کند. حتی اگر چیزی کوچک به اندازه یک قالب صابون جدید باشد.
۲- غافلگیر کردن
غافلگیر کردن های مثبت می تواند در بهتر کردن کنجکاوی بچه ها اثر مهمی داشته باشد که می تواند یک جست و جو برای یک گنج کوچک یا حتی دعوت کردن شخصی برای نهار به عنوان سوپرایز باشد.
۳- بچه خود را بدزدید
این یک کار غافلگیر کننده است. شما می توانید یک روز مرخصی بگیرید و به طور غافلگیر کننده ای بچه خود را از مدرسه بردارید. بیرون خانه اوقات خوبی با هم داشته باشید و بچه شما برای مدت ها آن را به خاطر خواهد داشت.
۴- پخت و پز
بچه شما حتما عاشق کیک است، اما نمی داند چه طور درست می شود. می توانید با همدیگر کیک بپزید و فرآیند ترکیب مواد و تنظیم دمای پخت آن را به او نشان دهید که می تواند ذهن خفته آن ها را بیدار کند.
۵- داستان های پایان باز
خواندن داستان های تکراری برای بچه ها و والدینشان خسته کننده است. خب چرا برای این داستان ها پایان باز نگذاریم؟ از آن ها بخواهید تا نظر خود را درباره اینکه داستان باید چه طور تمام می شد بگویند و او را تشویق کنید تا در مورد مدل های دیگر پایان داستان فکر کند.
۶- خودتان را آماده کنید
بچه ها حتما سوالات زیادی از شما خواهند پرسید و شما باید مطمئن شوید که سوالات آن ها حتما باید در آن لحظه یا بعدا جواب داده شود. آن ها را درک کنید و سوالات آن ها را سریع روشن و شفاف سازی کنید.
۷- تشویق کردن
همیشه بچه ها را تشویق کنید بیش از حدی که خودشان سوال می پرسند کنجکاو باشند و بپرسند.
۸- از آن ها سوال بپرسید
در مورد سوالات آن ها بحث کنید و از آن ها سوالاتی در مورد چیزهایی که شک دارند بپرسید. این کار آن ها را تشویق خواهد کرد تا بعدا بیشتر فکر کنند.
۹- قوم و نژاد
نگذارید بچه شما فکر کند فرهنگی که در آن بزرگ شده تنها فرهنگ دنیا است. درباره قوم و نژاد های مختلف و فرهنگ ها به آن ها توضیح دهید. این کار باعث می شود ذهن شان باز شود و دامنه پذیرش دیگر فرهنگ ها را که شبیه فرهنگ آن ها نیست گسترش یابد.
۱۰- سفر کردن
سفر کردن یک تمرین عالی برای ایجاد کنجکاوی بچه ها است و باعث بیدار شدن کنجکاوی در بزرگتر ها نیز هست.
۱۱- موزیک
موزیک افکار جانبی را در مغز پرورش می دهد و یادگیری آن از سنین کم می تواند یک تاثیر حیرت آور در رشد کودک داشته باشد.
۱۲- بگذارید خودش باشد
سعی نکنید بچه خود را تشویق به رشد قبل اینکه خودش به آن مرحله برسد بکنید. بگذارید خودش تا جایی که می تواند دنیای اطرافش را کشف کند اما مطمئن شوید که درگیر هیچ خطری نشود.
تشویق کردن کودک به کنجکاوی می تواند متفاوت باشد، اما باید بهای آن پرداخت شود تا باعث رضایت والدین و رشد کودک شود. بنابراین، مطمئن شوید بچه شما حس کنجکاوی اش را در زمان بزرگ شدنش از دست ندهد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼