مهارت تصمیم گیری در کودکان، چهار روش آموزش
آموزش مهارت تصمیم گیری به کودکان یکی از مهمترین چیزهایی است که والدین باید به فرزندان خود آموزش دهند.
آموزش مهارت تصمیم گیری به کودکان یکی از مهمترین چیزهایی است که والدین باید به فرزندان خود آموزش دهند؛ چرا که اگر فرزند شما یاد بگیرد که به درستی تصمیم بگیرد در آینده راحتتر مسیر استقلال از خانواده را طی خواهد کرد و به انتخابهای بهتری نیز خواهد رسید. از آنجایی که موفقیت به انتخابهای درست بستگی دارد، میتوان گفت میزان موفقیت در بزرگسالی تا حد زیادی با میزان مهارت تصمیمگیری آموخته شده در کودکی ارتباط دارد. اما سؤال اصلی این جاست که چطور میتوان مهارت تصمیم گیری را به کودک آموزش داد؟ اگر این سؤال ذهن شما را نیز به خود مشغول کرده ما در ادامه این مقاله به ارائه راهکارهایی برای آموزش مهارت تصمیم گیری به کودکان پرداختهایم که مطالعه آن میتواند به شما در این امر یاری برساند. برای بهبود شیوه پرورش فرزندان میتوانید از مشاوره کودک کمک بگیرید.
بطور کلی آموزش مهارت های زندگی به کودکان موضوع مهمی است که با مطالعه کتب مرتبط و مشاوره با متخصصان میتوان آنرا فرا گرفت. تصمیمگیری درست مهارتی است که نیازمند آموزش دیدن و تمرین در موقعیتهای مختلف زندگی است. در ادامه به چند تکنیک مؤثر اشاره خواهیم کرد که به شما کمک میکنند این مهارت را به فرزندانتان آموزش دهید.
۱- گزینههای مختلف را پیش روی کودک قرار دهید
برای آنکه تصمیم گیری در ابتدا برای فرزندتان راحتتر اتفاق بیفتد و او با این فرایند زودتر آشنا شود، در تصمیمگیری برای فرزندتان چند گزینه ایجاد کنید و از او بخواهید تا بین آنها انتخاب کند. برای مثال از ۲ سالگی که میل به استقلال در کودک خود را نشان میدهد، ممکن است که او بخواهد همه کارها را خودش انجام دهد، مثلا تصمیمگیری برای انتخاب لباسهایی که بیرون می پوشد را خودش به عهده بگیرد. در این زمان تلاش کنید تا مانع او نشوید. به جای آن چند لباس مناسب را پیش روی او بگذارید و از وی بخواهید تا خودش میان آنها یکی را انتخاب کند.
2- الزامات را مشخص کنید
بسیار اهمیت دارد که در جریان آموزش تصمیمگیری درست با فرزندتان گفتگوهای مفیدی داشته باشید و الزامات هر تصمیم را برای او مشخص کنید. برای مثال اگر در یک روز سرد میخواهید بیرون بروید و فرزندتان اصرار دارد که خود لباسش را انتخاب کند، بدون اینکه مستقیماً با او مخالفت کنید به او بگویید که میتواند خودش انتخاب کند فقط از بین گزینهها تلاش کند تا گرمترین لباس را پیدا کرده و به شما نشان دهد. در واقع مشخص کردن الزام گرم بودن لباس در فرایند یک گفت و گوی صمیمانه یا یک بازی در شکلگیری بهترین روش تصمیمگیری کمک بسیاری به کودک خواهد کرد.
3- سناریوی بدترین وضعیت را بچینید
هر تصمیمی که میگیریم ما را از طرفی با برخی مزایا و از طرف دیگر با برخی معایب رو به رو میکند. اما آنچه که به ما در انتخاب درست کمک میکند این است که بدانیم در بدترین حالت چه اتفاقی رخ خواهد داد. برای آموزش مهارت تصمیم گیری به کودک نیز باید این مسئله مورد توجه قرار بگیرد. از کودک بپرسید که فکر میکند بدترین انتخاب و تصمیم چه خواهد بود و در صورت انجام آن چه اتفاقاتی رخ خواهد داد. پرورش توانایی آیندهنگری و در نظر گرفتن شرایط به تقویت مهارت تصمیمگیری در کودکان منجر میشود.
4- بررسی همه جوانب
برای تصمیم درست لازم است که بدانیم کفه ترازو به سمت کدام یک از گزینهها سنگینتر است. در واقع باید با شناخت جوانب مثبت و منفی بتوانیم گزینهای را انتخاب کنیم که بیشترین مزایا را دارد. این مسئله ساده به نظر میرسد اما بسیاری از بزرگسالان نیز در سنجیدن جوانب موضوع اغلب با مشکل مواجه میشوند. برای کودکانی که به مدرسه میروند و خواندن و نوشتن میدانند میتوانید لیستی تهیه کنید و به کمک هم مزایا و معایب انتخاب هرکدام از گزینه ها را روی کاغذ بنویسید. در جریان این کار از کودک بخواهید که مشارکت بیشتری داشته باشد و جوانب موضوع را حدس بزند و در نهایت خود بهترین گزینه را انتخاب کند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼