کمبود ید در کودکان، چه عارضه ای دارد؟
کمبود این ریز مغذی در عملکردهای مختلف مغز تاثیرگذار است.
عضو هیات علمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: آسیب های مغزی ناشی از کمبود ید عامل کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی نمره ضریب هوشی تا عقب ماندگی جدی ذهنی می شود.
ربابه شیخ الاسلام روز یکشنبه افزود: کمبود این ریزمغزی در عملکردهای مختلف مغز تاثیرگذار است و می تواند منجر به تاخیر در یادگیری و افت تحصیلی شود که در نتیجه تعداد کمتری از دانش آموزانی که با این کمبود مواجه هستند، موفق به ادامه تحصیلات تکمیلی خواهند بود.
وی اظهار داشت: این شرایط در واقع نیروی کار ضعیف تر، بازدهی کمتر در تولید و تجارت جهانی و همچنین هزینه های بالای درمان و سلامت را به جامعه تحمیل می کند.
مدیر موسسه سلامت و تغذیه ادامه داد: هر فردی برای پیشگیری از کمبود ید، در طول زندگی تنها نیاز به دریافت یک قاشق چایخوری ید دارد که باید روزانه حداقل ۱۵۰ میکروگرم ید دریافت کند تا اعمال حیاتی به خصوص تولید هورمون های غده تیروئید صورت گیرد؛ بنابراین با افزودن ید به نمک خوراکی با هزینه ای بسیار کم می توان دسترسی به ید مورد نیاز را برای همه تامین کرد تا به طور منظم مقدار بسیار کم ید مصرف شود و مصرف نمک یددار بهترین روش تامین ید برای پوشش همگانی پیشگیری از کمبود در سطح جهانی است.
شیخ الاسلام با بیان اینکه مهمترین نیاز به دریافت ید به دوران جنینی هر انسانی برمی گردد، ادامه داد: با توجه به موفقیت تولید و تجارت نمک یددار از ابتدای سال های ۱۹۹۰، سالانه ۸۴ میلیون نوزاد بدون آسیب های مغزی جدی ناشی از کمبود ید متولد شده اند.
وی ادامه داد: ولی بسیاری از متخصصان اذعان دارند که پیشرفت هایی که در زمینه پوشش جهانی دریافت ید صورت گرفته، از سال ۲۰۰۲ روند کندتری پیدا کرده و با توجه به برآوردها، هنوز بیش از یک میلیارد نفر در معرض خطر ابتلا به اختلالات ناشی از کمبود ید قرار دارند.
به گفته شیخ الاسلام، بر اساس گزارش یونیسف، ۳۸ میلیون نوزاد در دنیا در معرض خطر هستند و در ۳۶ کشور دنیا کمتر از نیمی از خانواده ها نمک یددار استفاده می کنند.
وی تاکید کرد: کمبود ید جدی ترین مسئله شناخته می شود و حداقل ۲۰ تا ۲۵ درصد کودکان در کشورهای در حال توسعه از آن رنج می برند. این کمبود زمینه ساز رشد نامطلوب کودکان است ولی این اختلالات به سادگی و با صرف هزینه ای اندک تنها به افزودن مقدار کمی ید به نمک مصرفی خانوار قابل پیشگیری است.
عضو هیات علمی وزارت بهداشت، عدم تعهد سیاسی، عدم اعمال قوانین غنی سازی نمک خوراکی با "ید" و عدم توجه به این مسئله در صنعت غذا، عدم نظارت و پشتیبانی مؤثر بر قوانین، فقدان حمایت از شرکت های کوچک تولیدکننده نمک و عدم حمایت، سازماندهی و کمبود برنامه های آموزشی به عموم مردم به منظور افزایش آگاهی و تقاضای مصرف نمک یددار را از جمله مهمترین چالش هایی بیان کرد که در نتیجه آنها در برخی مناطق مصرف نمک یددار هنوز نهادینه نشده است.
وی خاطرنشان کرد: در کشور ما این تهدید از طرف فروشندگان نمک دریاچه و تولیدکنندگان کوچک است که ناآگاه هستند و نمی دانند نسل قبلی آنها پرچمدار یددار کردن نمک بودند و به همت آنان و حمایت سازمان های زیادی که از عوارض کمبود ید آگاه شده بودند، برنامه تا چند سال پیش با موفقیت ادامه داشت و شیوع گواتر به عنوان نشانه مشهود کمبود ید از حدود ۶۵ درصد در گروه سنی ۶ تا ۱۸ سال به ۶ درصد کاهش پیدا کرد.
شیخ الاسلام گفت: انجمن غذا و تغذیه حامی سلامت ایران و سامانه بهسایت ایران خواستار ائتلاف قوی وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو، آزمایشگاه های کنترل غذا و دارو ، به خصوص ادارات کل بهبود تغذیه جامعه، اداره کل سلامت محیط و کار، وزارت صنایع، نهادهای مدنی، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، رسانه های مجازی و خبرگزاری ها، دست اندکاران صنعت نمک، نهادهای علمی و مردم برای حفظ این موفقیت است
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼