۲۱۵۷۷۲
۱۰۶۰
۱۰۶۰

مراقبت از دندان شیری، چگونه است؟

مراقبت از دندان شیری به همان اندازه مهم است که دندان‌های دائمی نیاز به مراقبت دارند.

مراقبت از دندان شیری به همان اندازه مهم می‌باشد که دندان‌های دائمی نیاز به مراقبت دارند و اگر به آن‌ها توجه نشود و مراقبت‌های لازم برای آن‌ها صورت نگیرد کودک شما دچار مشکلاتی می‌شود. عدم مراقبت از دندان‌های شیری باعث تاثیرات بدی بر روی فک و صورت و همچنین دندان‌های دائمی می‌شود و می‌تواند آثار مخربی را در پی داشته باشد. برای آگاهی بیشتر در زمینه مراقبت و اهمیت دندان شیری کودک خود تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

تشخیص دندان شیری از دائمی
شاید شما تفاوت دندان‌های شیری از دائمی را ندانید و یا فراموش کرده باشید که کدام دندان شیری است و کدام یک دائمی می‌باشد. معیارهایی برای تشخیص دندان شیری وجود دارد. برای مثال رنگ دندان‌های دائمی از دندان‌های شیری کدرتر است و دندان‌های شیری رنگ روشنی دارند، سایز کوچکتر از دندان‌های دائمی دارند، قد دندان‌های شیری از دندان‌های دائمی کوتاه‌تر است و تخم مرغی شکل می‌باشد، سطح جونده دندان دائمی بیشتر است و ریشه پهن‌تر نیز دارد و همچنین فاصله بین دندانی در دندان‌های دائمی کمتر از دندان‌های شیری است.

علت خراب شدن دندان‌های شیری
شیر دادن در شب
بسیاری از مادران برای این که کودک خود را آرام کنند و بخوابانند به او شیر می‌دهند، این شیر حاوی قند می‌باشد و روی دندان‌های کودک می‌ماند. مخصوصا اگر به کودک شیر خشک بدهند.
استفاده از خمیر دندان معمولی
خمیر دندان‌های معمولی دارای فلوراید بسیار کمی هستند و اصلا برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودک مناسب نیستند. بهتر است برای کودکان از خمیر دندان‌هایی استفاده کنید که دارای فلوراید بیشتری هستند.
خوردن میوه و آب میوه
اسید موجود در میوه‌ها می‌تواند باعث پوسیدگی دندان‌ها شود. بهتر است به جای آبمیوه به کودکان میوه تازه داده شود زیرا تماس آبمیوه با دندان‌ها بیشتر می‌باشد و بیشتر باعث پوسیده شدن دندان می‌شوند.
دندان‌های خراب اطرافیان
اگر در دهان مادر یا نزدیکان او دندان‌های پوسیده وجود داشته باشد و از ظرف مشترک برای آب و غذا دادن به کودک استفاده شود، احتمال انتقال این عفونت از راه دهان به دهان برای کودک وجود دارد. همچنین احتمال خراب شدن دندان‌های او نیز امکان دارد.
دیر شروع کردن مسواک زدن
پزشکان توصیه می‌کنند که قبل از در آمدن دندان‌های کودک لثه‌های او را مسواک بزنید به دلیل این که بروز پوسیدگی با تجمع باکتری‌ها می‌باشد و بی‌توجهی به بهداشت دهان باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شود.
بلافاصله بعد از غذا مسواک زدن
اسیدی که در خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها وجود دارد مینا دندان را نرم می‌کند. اگر بعد از خوردن آن از مسواک استفاده شود موجب خراشیده شدن سطح دندان و خرابی آن می‌شود پس بهتر است بعد از گذشت یک مدت زمانی کودک مسواک بزند.
نوشیدنی‌های شیرین و گازدار
نوشیدنی‌های گازدار و شیرین برای دندان‌های کودک بسیار مضر می‌باشد. این نوع نوشیدنی‌ که دارای مواد افزودنی نیز هستند می‌توانند تاثیرات مخربی بر روی دندان‌ها داشته باشند.
برنامه غذایی نامتناسب
افرادی که علاقه‌مند به خوردن وعده‌های بیشتر با مقدار غذا کمتر هستند بیشتر دچار پوسیدگی دندان می‌شوند، به این دلیل که دندان و دهان استراحت نمی‌کند و مرتبا در مجاورت موادغذایی و اسیدهای تولید شده قرار می‌گیرد.

اهمیت مراقبت از دندان شیری
این مسئله درست می‌باشد که دندان شیری بعد از مدتی می‌افتد و دندان دائمی جایگزین آن می‌شود ولی اگر از آن‌ها مراقبت نشود مشکلات و آسیب‌هایی را به همراه دارد. مشکلاتی که به دلیل عدم مراقبت از دندان شیری به وجود می‌آیند شامل موارد زیر می‌باشد.
رشد مناسب کودکان
درست در سنی که کودک هنوز دندان شیری در دهان دارد، سن رشد او می‌باشد که نیازمند مصرف موادغذایی مناسبی است. کودک به دلیل درد دندان و پوسیدگی آن به خوردن غذا بی‌میل می‌شود و والدین فکر می‌کنند که او بی‌اشتها شده است. تمایل نداشتن به خوردن غذا نشانه وجود مشکل در جویدن است. دندان‌های سالم موجب تغذیه مناسب او می‌شود در نتیجه رشد مناسبی اتفاق می‌افتد.
نداشتن بوی بد دهان
در بسیاری از کودکان که دندان‌هایشان شیری است دهانشان بوی بد می‌گیرد. دلیل این اتفاق پوسیدگی بر روی دندان‌های شیری است که توجهی به آن‌ها نمی‌شود، زمانی که روی دندان‌ها پوسیدگی ایجاد می‌شود، غذا در آن تجمع می‌کند و فاسد می‌شود علاوه بر این موجب التهاب و عفونت لثه نیز می‌شود.

رویش صحیح دندان‌ها در جای خودشان
دندان‌های شیری فضا مناسب رویش دندان‌های دائمی را فراهم می‌کنند. اگر قبل از در آمدن دندان‌های دائمی بخواهید دندان‌های شیری را خارج کنید ممکن است دندان‌های دائمی کج و نامرتب در بیایند یا این که کاملا نهفته بمانند و رویش آن‌ها خیلی دیر اتفاق بیافتد.
تلفظ درست کلمات
اگر دندان‌های شیری بهداشت لازم را داشته باشند و از دهان خارج نشوند موقعیت قرار گرفتن زبان و ادای کلمات به درستی صورت می‌گیرد و تلفظ حروف به طرز صحیح آن امکان پذیر است و نحوه صحبت کردن کودک به درستی انجام می‌شود.
شکل گیری و رشد درست صورت و فک
با رشد و سالم ماندن دندان‌های شیری قوس فک به درستی شکل می‌گیرد و ایراد ظاهری در صورت کودک ایجاد نمی‌شود و بعدها نیاز به درمان‌ فک و دندان برای اصلاح فرم صورت ندارد.

تاثیر سلامت و مراقبت از دندان شیری بر دندان دائمی
اگر دندان شیری دچار پوسیدگی شود، عفونت و پوسیدگی به دندان‌های دائمی نیز سرایت می‌کند. دندان‌هایی که امید به سالم بودن آن‌ها است مانع از درست کردن دندان‌های شیری آسیب دیده می‌شوند.

نحوه مراقبت از دندان شیری
استفاده از مواد قندی مناسب
اکثر والدین فکر می‌کنند که اگر کودک به جای شکلات، توت خشک، انجیر و کشمش استفاده کند آسیب کمتری به دندان‌های او می‌رسد اما واقعیت این است که این مواد غذایی به دندان‌ها می‌چسبند و بیشتر به آن‌ها آسیب می‌رساند. بهتراست موادغذایی انتخاب کنید که زودتر از روی دندان پاک می‌شود.
استفاده از مسواک برای مراقبت از دندان شیری
استفاده از مسواک را از سنین پایین به کودک خود بیاموزید و برای تشویق آن‌ها به مسواک زدن نیز می‌توانید از راه‌های مختلف استفاده کنید تا نتیجه مطلوب را بگیرید. همچنین تا قبل از این که خود او توانایی مسواک زدن را داشته باشد شما می‌توانید به او کمک و زمینه اشتیاق را برای او فراهم کنید.
کاهش استفاده از مواد قندی در ساعات پایانی روز
هر چه به شب و زمان خواب کودک نزدیک می‌شوید بهتر است میزان مصرف مواد قندی را کاهش دهید. باید بدانید که میزان ترشح بزاق در خواب کاهش پیدا می‌کند و مواد قندی بر روی دندان‌ها می‌ماند.
کشیدن دندان شیری
به دلیل اهمیت مراقبت از دندان شیری بهتر است که در صورت خراب شدن دندان را نکشید اما اگر پوسیدگی در حدی بود که دیگر قابل درمان نبود، دندانپزشک با تشخیص خود دندان را می‌کشد و برای نگه داشتن فضای دندان تا زمان رویش دندان دائمی از وسیله‌ای به اسم فضانگهدار استفاده می‌کند.

زمان مراجعه به پزشک
شاید شما نیز فکر می‌کنید اولین مراجعه شما به دندان پزشکی باید بعد از بروز دندان درد یا حتی بوی بد دهان و علائمی است که نشان دهد دندان کودک در حال پوسیده شدن است. این تصور اشتباه است و اولین مراجعه شما به دندانپزشک باید در سن ۶ ماهگی تا ۱ سالگی کودک باشد که با معاینه لثه و دندان‌هایی که تازه درآمده توصیه‌های لازم را برای جلوگیری از پوسیدگی و آسیب به دندان‌ها با توجه به معاینات انجام شده، به شما ارائه شود.بعد از این که برای اولین بار این معاینه صورت گرفت، برای بررسی وضعیت کلی به طور مرتب هر ۶ ماه یکبار به پزشک مراجعه کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.