پرکاری تیروئید در کودکان چه عوارضی دارد؟
همان طور که می دانید هورمون های غده تیروئید، تنظیم کننده متابولیسم یا سوخت و ساز بدن هستند.
همان طور که می دانید هورمون های غدّة تیروئید، تنظیم کنندة متابولیسم یا سوخت و ساز بدن هستند و اگر به هر دلیلی این قسمت بیش از حد هورمون تولید کند، عوارض زیادی به وجود میآید.
عوامل تیروئید پرکار در کودکان
سنین کودکی، دوران حساسی در زندگی انسان هستند چرا که کیفیت فرآیند رشد جسمی و فکری به این دوره بستگی دارد؛ هر اختلالی که در این زمان در بدن ایجاد شود، ممکن است صدمات جبرانناپذیری داشته باشد. تیروئید پرکار در کودکان یکی از بیمارهای خطرناکی است که دلایل مختلفی دارد:
گواتر یا ندول های پرکار تیروئید
گاهی اوقات گرهها یا تودههایی روی غدّة تیروئید ایجاد میشوند که در نهایت پرکاری آن را به دنبال دارند؛ به این گرهها ندول گفته میشود که منجر به نوعی گواتر گرهای میشوند. در سنین کودکی غالبا این ندولها غیرسرطانی و خوشخیم هستند و با درمان به راحتی از بین خواهند رفت. متخصص ممکن است با انجام نوعی آزمایش مخصوص، بدخیم بودن یا نبودن آن را تشخیص میدهد.
گریوز یا بیماری خودایمنی
شایعترین علت بروز تیروئید پرکار در کودکی، نوعی بیماری مربوط به سیستم ایمنی بدن است؛ وقتی این سیستم بیش از حد فعالیت داشته باشد، آنتیبادی تولید میکند که بر غدّة تیروئید اثر گذاشته و باعث پرکار شدن آن میشوند. همانطور که میدانید این اختلال سوخت و ساز بدن کودک را افزایش میدهد و نیاز به مواد غذایی بیشتری پیدا میکند، اگر غذای کافی در این دوره به او نرسد لاغری مفرط و کمبود وزن از پیامدهای آن خواهد بود.
تیروئیدیتیس
گاهی این غدّه در بدن کودک دچار التهاب میشود که دلیل آن معلوم نیست امّا در اثر آن هورمون بیشتری تولید میکند؛ این بیماری میتواند در ناحیة این غدّه ایجاد درد کند که به آن تیروئیدیتیس میگویند. پرکاری تیروئید در کودکان که به وسیلة این عارضه ایجاد میشود اکثرا نگران کننده نیست و خود به خود از بین میرود امّا اگر مدت آن افزایش پیدا کرد حتما باید به متخصص یا فوق تخصص غدد مراجعه شود.
طوفان تیروئیدی
این یک اختلال نادر است که در اثر پرکار شدن تیروئید در کودکان ایجاد میشود؛ اگر علائم پرکاری این غدّه در کودک مشاهده نشود و یا به هر علتی درمان آن به تعویق بیفتد یا متوقف شود، ممکن است این بیماری خطرناک به وجود بیاید. طوفان تیروئیدی در کودکی علامتها و عوارضی دارد، مانند: کمآبی بدن، تب، اسهال، ضربان شدید و غیرطبیعی قلب، شوک و… که حتی میتواند موجب مرگ کودکان شود.
تومور تیروئید و سندورم نئوپلاسم
گاهی این غدّه دارای تومور است که در موارد نادر ممکن است این تومور در دیگر غدد درونریز هم وجود داشته باشد که این حالت را یک سندروم ارثی به نام نئوپلاسم میدانند. اگر پرکاری تیروئید در کودک بر اثر تومور باشد، پزشک به بررسی وجود این بیماری به صورت ارثی اقدام کرده و بر اساس آن درمان را آغاز میکند.
علامت های پُرکاری تیروئید در کودکان
در کودکان هم مانند بزرگسالان بر اثر این عارضه علائمی به وجود میآید که بیشتر مشترک هستند امّا در برخی موارد مختص این دورهاند؛ مثلا این بچهها به نوعی بیشفعالی دچار میشوند و اکثر اوقات بیقرار هستند، گاهی اوقات در مدرسه و سر کلاس درس پریشان و شلوغ عمل میکنند و در انجام تکالیف ضعیف هستند که علائم نگرانی والدین را به همراه دارد. دیگر علامتهای تیروئید پرکار در کودکان عبارتند از:
اشتهای زیاد
گریه کردن بیش از حد
عصبی و تحریکپذیر بودن
کمتوجهی و تمرکز نداشتن
ترمور و لرزش
تورّم غدّة تیروئید
کاهش وزن
اگزوفتالموس یا بیرون زدن چشم و پلک زدن مکرر
قرمزی و برافروخته شدن پوست
فشار خون بالا و ضربان شدید قلب
ضعف عضلانی و تعریق زیاد
علاوه بر موارد بالا کودک ممکن است دچار اختلالات خواب و یا کمخوابی مفرط باشد که در بعضی موارد خطرآفرین میشود.
عوارض تیروئید پُرکار در کودکان
همانطور که اشاره شد این بیماری در کودک باید سریعا درمان شود تا به رشد او آسیب نزند و یا در مواردی نادر منجر به سرطان تیروئید نشود. امّا به طور کلی پرکاری تیروئید در کودکان عوارضی دارد:
کند شدن و یا توقف رشد: اگر زود درمان نشود کودک به قد متناسب نرسیده و کوتاه میماند.
عوارض قلبی: آریتم شدن، نارسایی قلب و فشار خون.
سرطان تیروئید: پرکاری تیروئید در صورت درمان نشدن همیشه امکان تبدیل شدن به سرطان را دارد.
همیشه میتوان با تشخیص به موقع و مراجعه به پزشک به راحتی کودکان را معالجه کرد تا در سنین بالاتر مشکلی نداشته باشند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼