ایمنی کودک در ماشین، اختراع نوعی قفل ایمنی
یکی از مسایل مهم و اساسی که همیشه فکر انسانها را به خود مشغول کرده، مساله ایمنی در خودرو به خصوص برای کودکان است.
ایسنا: یکی از مسایل مهم و اساسی که همیشه فکر انسانها را به خود مشغول کرده، مساله ایمنی در خودرو به خصوص برای کودکان است. متاسفانه روزانه در خبرها شاهد اتفاقات خطرناک و حادثه ساز توسط کودکان در خودروها بوده این به کرات شنیدهایم، کودکی ترمز دستی خودرو را در غیاب والدین آزاد کرده و دچار حادثه شده و چه بسا کودکان و بزرگسالانی به این جهت جان خود را از دست دادهاند؛ این امر مخترعان و مبتکران مختلف را به ابداع سیستمهایی برای پیشگیری از این قبیل حوادث سوق داده است.
در این راستا، مبتکری ایرانی موفق به اختراع یک قفل ایمنی غیرمکانیکی شده که در زمان حضور نداشتن راننده امکان آزاد شدن ترمز دستی به کودکان که در داخل خودرو منتظر پدر و یا مادر هستند را ندهد.
عادل حضرتی که هدف از تعبیه این سیستم را کاهش خطرات احتمالی ناشی از حضور کودک در غیاب پدر و مادر در خودرو از جمله احتمال پایین بردن ترمز دستی به وسیله کودک میداند، اظهار کرد: از مزیتهای این سیستم آن است که با نبودن راننده هیچ کس قادر نخواهد بود، ترمز دستی را پایین ببرد.
سیستم ابداعی هنگامی به کار میافتد که خودرو روشن شده و برق خودرو فعال شود. ترمز دستی در هنگامی که خودرو خاموش است به پایین نخواهد رفت، زیرا سیستم با نبودن برق کار نخواهد کرد و در حالی که خودرو خاموش باشد میتوانیم ترمز دستی را بالاتر بکشیم، ولی پایین رفتن آن نیاز به برق و با استفاده از کلید اضطراری دارد.
معمولا برای هر پدر و مادری پیش میآید که کودک خود را برای مدتی هر چند کوتاه در داخل خودرو تنها بگذارد ، این سیستم باعث رفع نگرانی والدین خواهد شد، چون با نصب آن بر روی ترمز دستی خطرات و اتفاقات غیر منتظرهای را که کودکان در خودرو با پایین آوردن آن به وجود میآورند، از بین رفته و راننده میتواند آسوده خاطر، خودرو را ترک کرده و فقط سوئیچ را با خود ببرد.
حضرتی درباره نحوه عملکرد این سیستم گفت: به علت اهمیت زیاد در عملکرد و دقت بالا تا حد امکان میزان خطا و زمان عملکرد این سیستم را کاهش داد. سیستم هنگامی به کار میافتد که خودرو روشن شده باشد و سیستم برق در حال کار کردن باشد، ترمز دستی در هنگامی که خودرو خاموش است، به پایین نخواهد رفت.
زیرا سیستم با نبودن برق کار نخواهد کرد، در حالی که خودرو ما متوقف باشد و فرض کنیم خودرو خاموش باشد و شروع به حرکت کند، میتوانیم ترمز دستی را بالا کشیده و خودرو را متوقف کنیم، در حالتی که به خودرو استارت زده میشود، سیستم برق خودرو فعال میشود و در هنگامی که سیستم متوجه روشن شدن خودرو شد برق بر سر کلید ترمز دستی هدایت میشود و راننده میتواند با فشار دادن کلید ترمز دستی را آزاد کند و شروع به حرکت کند. به طور کلی میتوان گفت در تمام حالات ترمز دستی به بالا میرود و امکان قفل کردن چرخها وجود دارد، ولی آزاد شدن چرخها و پایین رفتن ترمز دستی نیاز به حضور راننده در خودرو و روشن کردن خودرو دارد.
وی در تشریح عملکرد قسمت مکانیکی گفت: هدف از ساخت این سیستم پایین نرفتن آن در هنگامی است که خودرو خاموش بوده و به همین علت زبانهای بر روی ترمز دستی تعبیه شده که وقتی زبانه کنار رفته قادر خواهیم بود ترمز دستی را به پایین ببریم. این مکانیزم همان کاری بود که ترمز دستیهای خودروها انجام میدادند. در سیستم جدید زبانه هیچ تغییری نکرده است، فقط اهرم که به توسط دکمه حرکت میکرد برداشته شده، پشت دکمه کلیدی تعبیه شده است که با فشار دادن دکمه برق قطع یا وصل میشود.
حضرتی خاطرنشان کرد: پس از این که برق وصل شد، اهرمی وجود دارد که با زاویهای خاص ساخته شده و در پشت آن فنری است که آن را به جلو میراند و باعث قفل شدن ترمز دستی و در رفتن ناگهانی زبانه میشود، وجود دارد. انتهای اهرم به یک بوبین قوی متصل شده است و با فشار دادن دکمه و کلید برق را به بوبین هدایت میکند و باعث میشود اهرم در خلاف جهت فشار فنر نیرو وارد میکند و سر اهرم که به زبانه متصل است، زبانه را حرکت داده قفل ترمز دستی آزاد شده و میتوان ترمز دستی را به پایین حرکت داد.
وی گفت: در حالی که برق به بوبین نرسد زبانه حرکت نخواهد کرد، البته این به علت وجود فنری است که در پشت اهرم وجود دارد. در این حالت میتوان به علت وجود زاویه بر روی دندانههای نگهدارنده ترمز دستی را به بالا کشید و چرخها را قفل کرد، ولی چون برق به بوبین نمی رسد ترمز دستی به پایین نخواهد رفت.
حضرتی خاطرنشان کرد: دو حالت برای پایین رفتن ترمز دستی وجود دارد. چون برق برای راهاندازی سیستم ترمز دستی الزامی است، پس یکی از حالتها روشن بودن خودرو و فشار دادن دکمه و وصل برق توسط کلید است.در حالت دوم ممکن است، خودرو در تعمیرگاه باشد یا راننده بخواهد خودرو را کمی جابجا کند و نخواهد که خودرو را روشن کند یا برق خودرو قطع شود. در این حالت میتوان توسط یک سوئیچ اضطراری ترمز دستی را آزاد کرده و آن را به پایین برد و پس از اتمام کار ترمز دستی را به بالا کشیده و خودرو را متوقف کرد.
به گزارش ایسنا، وی درباره محل نصب سیستم گفت: ترمز دستی از دو قسمت اصلی تشکیل شده است. قسمت اول متحرک است که توسط دسته ترمز دستی به بالا و پایین حرکت میکند و قسمت دوم ثابت بوده که به بدنه خودرو متصل شده است. برای این که در هنگام بالا و پایین رفتن ترمز دستی زاویه زبانه نسبت به دندانههای نگهدارنده تغییر میکند، امکان ثابت کردن بوبین و هدایت اهرم به طرف قسمت ثابت ترمز دستی وجود نداشت.
سمت چپ بدنه متحرک به علت وجود سیستم ترمز دستی مکان مناسبی برای ثابت کردن بوبین و اهرم نبوده، لذا با ثابت کردن بوبین در سمت راست بدنه متحرک ترمز دستی امکان عملکرد صحیح را برای ترمز دستی فراهم کردیم.
حضرتی که با ارائه این طرح رتبه سوم دومین جشنواره اختراعات و ابتکارات ترافیکی را کسب کرده است، تصریح کرد: با نصب این سیستم بر روی ترمز دستی خطرات و اتفاقات غیر منتظرهای که کودکان در خودرو به وجود میآورند از بین رفته و راننده میتواند آسوده خاطر از این که ترمز دستی را کشیده و شیطنت بچهها و یا کنجکاوی آنها نمیتواند حادثه ساز باشد، خودرو را ترک کند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼