بازیهای مناسب کودکان، لازم است بدانید
یک پزشک متخصص اعصاب و روان با بیان این که استفاده از رایانه و اینترنت دارای مزایا و معایبی است، گفت: آگاهی داشتن از نحوه صحیح استفاده از ابزار مدیریت و برنامه ریزی درست و نظارت بر کودکان میتواند تا حدودی از عوارض استفاده از رایانه بکاهد.
ایسنا: یک پزشک متخصص اعصاب و روان با بیان این که استفاده از رایانه و اینترنت دارای مزایا و معایبی است، گفت: آگاهی داشتن از نحوه صحیح استفاده از ابزار مدیریت و برنامه ریزی درست و نظارت بر کودکان میتواند تا حدودی از عوارض استفاده از رایانه بکاهد.
دکتر مرتضی نیاافزود: بازی، مهمترین عامل رشد کودکان به ویژه رشد مغزی آنها و قابلیتهای فرد در مورد مهارتهای حل مسئله است.
وی تصریح کرد: اگر انتخاب نوع بازیهای کارتی، پویا نمایی و ویدیویی به طور صحیح با توجه به سن کودک انتخاب شود به طوری که با مدیریت و نظارت والدین همراه باشد و ساعت خواب تنظیم شود، میتواند تا حدودی موثر واقع شود.
وی تاکید کرد: خانوادهها باید از اثرهای مثبت و منفی اینترنت و رایانه آگاهی داشته باشند تا بتوانند فرزندان خود را به شیوه صحیح راهنمایی کنند.
مرتضی نیا با بیان اینکه بازیهای اکشن به علت میزان بالای خشونت، استرس فراوان به کودکان وارد میکند، اظهار کرد: بازیهایی که تنش و خشونت بالایی دارد اضطراب را افزایش میدهد و به طور معمول بعد از پایان بازی تا مدتی ذهن کودک را درگیر میکند و تمرکز را بر هم میزند.
این روانپزشک حذف بازیهای اکشن را برای کودکان علاقهمند مناسب ندانست و افزود: تماشای بازیهای اکشن که با میزان خشونت بالایی همراه است به افراد زیر ۱۸سال توصیه نمیشود مگر این که با مدیریت، نظارت و کنترل همراه باشد.
وی خاطرنشان کرد: زمان استانداردی برای بازیهای رایانهای وجود ندارد اما حدود نیم تا یک ساعت در روز بسته به شرایط کودک کافی است که به طور حتم باید توسط والدین تایید شده باشد.
دکتر مرتضی نیا به مدیریت و زمان تعیین شده برای بازیهای رایانهای تاکید و اظهار کرد: متاسفانه بسیاری از والدین به چارچوب تعیین شده و اجرای قوانین پای بند نیستند و با اصرار فرزندان به ادامه بازی موافقت میکنند.
وی ادامه داد: والدین باید محدودیت، سختگیریهای لازم را در این زمینه داشته باشند و بیش از زمان تعیین شده به فرزند خود، اجازه ادامه بازی را ندهند.
به گفته این روانپزشک، خستگی، قرمزی، تاری و سوزش چشم از عوارض کار زیاد با رایانه است بنابراین تناسب وضعیت کودکان و رعایت تنظیم فاصله بین مانیتور و چشم آنها لازم و ضروری است.
وی آسیب سیستم اسکلتی را از عوارض شایع کار با رایانه ذکر و اظهار کرد: افرادی که به مدت طولانی از رایانه استفاده میکنند ممکن است سیستم اسکلتی آنها به خطر بیفتد بنابراین آگاهی از وضعیت صحیح بدن در حین کار با رایانه ضروری است.
دکتر مرتضی نیا توضیح داد: خشکی چشم هم از دیگر عوارض کار زیاد با رایانه است که پلک زدن مداوم در بیشتر موارد از این مشکل پیشگیری میکند.
به گفته وی، چاقی در کودکانی که ساعتهای طولانی مقابل رایانه مینشینند و ورزش، بازیهای جنبشی و فعالیت خود را محدود میکنند نسبت به دیگر کودکان بیشتر است.
وی تصریح کرد: کودکانی که مدت و زمان طولانیتری را به کار با رایانه و اینترنت سپری میکنند از ارتباط های اجتماعی و خانوادگی به دور هستند و اختلالات رفتاری و افسردگی در آنها به وفور مشاهده میشود.
این روانپزشک به جنبههای مثبت رایانه و اینترنت هم اشاره و اظهار کرد: بازیهای رایانهای اگر متناسب با سن و شرایط انتخاب شود میزان دقت و تمرکز در کودکان را افزایش میدهد.
وی عنوان کرد: اینترنت که بحثی فراگیر است از حالت فانتزی به یک نیاز تبدیل شده است و در حال حاضر اگر آن را از دسترس حذف کنیم در واقع قابلیتهایی را از فرزندان خود گرفتهایم.
وی خاطرنشان کرد: والدین باید راههای صحیح استفاده از اینترنت را به کودکان آموزش دهند و تا حدودی آنها را با مسایل آشنا کنند تا از موارد مفید اینترنت بهره مند شوند. اگر استفاده از اینترنت در کودکان با اجازه و نظارت والدین و در ساعات خاص باشد، حس کنجکاوی و جستجوگری در آنها تقویت می شود و احتمال سوء استفاده وجود ندارد.
وی افزود: خرید گوشی موبایل برای کودکان از نظر والدین معضل بزرگی شده است و بسیاری از والدین به علت استفاده نامناسب از گوشی تلفن همراه از خرید آن احساس نگرانی می کنند. در خرید وسایلی نظیر تلفن همراه، فرهنگ، تریبت و شرایط خانوادگی موثر است و اینکه بعضی والدین نخریدن گوشی تلفن همراه برای فرزندانشان را موجب عقدهای شدن آنها میدانند، بسیار اشتباه است.
وی عنوان کرد: والدین برای خرید تلفن همراه باید حداقل سن را رعایت کنند و این حداقل سن عدد نیست و به بلوغ ذهنی، توانایی و مهارت اجتماعی فرد بستگی دارد. سنین ۱۵ تا ۱۶ سال برای داشتن موبایل مجاز است اما برای بعضی افراد تا سنین ۲۰ سال هم توصیه نمیشود.
این روانپزشک با بیان اینکه تحقیقات و مطالعات زیادی در مورد استفاده از گوشی تلفن همراه انجام گرفته است، خاطرنشان کرد: با توجه به آن که در بیشتر تحقیقات انجام شده، احتمال عوارض آسیب وجود دارد، بهتر است استفاده مداوم و طولانی مدت از ان را محدود و فقط در موارد ضروری از آن استفاده کنیم.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼