۱۳۶۱۵۹

اکوکاردیوگرافی قلب جنین چه کاربردهایی دارد؟

اکوکاردیوگرافی قلب جنین، یک آزمایش مشابه با سونوگرافی است. در این روش که بین هفته هجدهم تا بیست و چهارم بارداری انجام‌ می‌شود؛ پزشک می‌تواند ساختارر عملکرد جنین را بهتر ببیند و از بروز هرگونه مشکل احتمالی به موقع مطلع شود.

اکوکاردیوگرافی قلب جنین، جهت ارزیابی ساختار و عملکرد قلب جنین در دوران بارداری کاربرد دارد و معمولاً در سه‌ماهه دوم و سوم بارداری انجام می‌شود. این روش، به تشخیص ناهنجاری‌های قلبی کمک می‌کند. به دلیل آن که ناهنجاری‌های قلبی جنین از شایع‌ترین مشکلات مادرزادی هستند، انجام اکوکاردیوگرافی قلب جنین در دوران بارداری بسیار مهم است و می‌تواند به درمان سریع و ب هموقع کمک کند. در این مطلب همراه ما باشید تا در این باره بیشتر بدانید.

اکوکاردیوگرافی قلب جنین

 

اکوکاردیوگرافی قلب جنین چیست؟

این روش غیرتهاجمی، با استفاده از امواج اولتراسوند، می‌تواند اطلاعات دقیقی از وضعیت قلب و عروق خونی جنین ارائه دهد. در واقع، به بررسی ساختارهای آناتومیکی قلب، جریان خون و عملکرد قلب جنین می‌پردازد. به این صورت، پزشکان می‌توانند اطلاعات مهمی در مورد اندازه و شکل قلب، وضعیت دریچه‌ها و عروق بزرگ به‌دست آورند و در صورت نیاز، سریعا اقدامات لازم را  انجام دهند.

همچنین، این روش جهت شناسایی ناهنجاری‌های ساختاری مانند آترزی دریچه، نقص‌های دیواره‌ای و اختلالات در جریان خون استفاده می‌شود. اکوکاردیوگرافی قلب جنین هرگز به مادر آسیب نمی‌زند و خطری برای جنین ندارد. 

اکوکاردیوگرافی قلب جنین چیست؟


بیشتر بخوانید: ۴ سونوگرافی ضروری در دوران بارداری


در اکو قلب جنین چه چیزهایی مشخص می‌شود؟

اکوکاردیوگرافی قلب جنین به طور خلاصه می‌تواند موارد زیر را مشخص کند:

  • بیماری‌های کروموزومی جنین
  • ناهنجاری‌های غیرقلبی جنین در سونوگرافی
  • نامنظمی‌های قلبی جنین
  • جفت مونو کوریونیک
  •  افزایش ضخامت NT در سونوگرافی
  • بررسی ناهنجاری‌های قلبی

اکوکاردیوگرافی در جنین در چه مواردی کاربرد دارد؟

اگر دنبال توضیحات بیشتر می‌گردید، باید بگوییم که این آزمایش می‌تواند نقایص قلبی جنین را در دوران بارداری تشخیص دهد. البته به خاطر داشته باشید که این آزمایش برای همه زنان باردار ضروری نیست. در واقع، این آزمایش معمولاً زمانی از سمت متخصص زنان و زایمان شما پیشنهاد می‌شود که آزمایش سونوگرافی بارداری شما یک مشکل احتمالی را در قلب جنین نشان دهد. سایر موارد کاربرد این روش عبارتند از:

  • بررسی بیشتر یک نقص ساختمانی احتمالی قلب یا آریتمی
  • وجود ناهنجاری‌های کروموزومی ناشی از آزمایش‌های ژنتیکی در دوران بارداری
  • بررسی جنین با ناهنجاری‌های غیرقلبی
  • بررسی آناتومی یا عملکرد قلب جنین

موارد کاربرد اکوکاردیوگرافی در جنین


بیشتر بخوانید: اکوکاردیوگرافی جنین


اکوی قلب جنین برای چه کسانی است؟

علاوه بر مواردی که تا این‌جا به آن‌ها اشاره کردیم، اکوی قلب جنین در موارد زیر نیز توصیه می‌شود:

  • در صورت سابقه خانوادگی بیماری قلبی مادرزادی در والدین یا خواهر و برادر جنین
  • بارداری با لقاح آزمایشگاهی (IVF)
  • حاملگی‌ دوقلو، سه قلو یا چند قلو
  • سوء مصرف مکرر مواد مخدر یا الکل در دوران بارداری
  • مادر مبتلا به دیابت، لوپوس یا سایر بیماری‌های مزمن

بیشتر بخوانید: خطر سوراخ در قلب جنین


زمان انجام اکو قلب جنین 

زمان انجام اکوکاردیوگرافی قلب جنین بستگی به عوامل مختلفی دارد، اما معمولاً این آزمایش در  سه‌ماهه دوم (میان هفته‌های 18 تا 22) توصیه می‌شود. این زمان معمولاً بهترین زمان برای انجام اکوکاردیوگرافی قلب جنین است. در این دوره، ساختارهای قلب به‌خوبی رشد کرده و قابل مشاهده هستند. 

 

زمان انجام اکو قلب جنین


بیشتر بخوانید: بهترین مرکز غربالگری تهران


 اکو کاردیوگرافی قلب جنین چگونه انجام می‌شود؟

به‌طورکلی، دو نوع اکوکاردیوگرافی وجود دارد که اکوکاردیوگرافی شکمی و اکوکاردیوگرافی واژینال را شامل می‌شوند. پس روش اکوکاردیوگرافی قلب جنین بسته به نوع آن فرق می‌کند:

اکوکاردیوگرافی شکمی

اکوکاردیوگرافی شکمی (Abdominal Ultrasound) برای ارزیابی ارگان‌ها و بافت‌های موجود در حفره شکم استفاده می‌شود. از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصاویری دقیق از ساختارهای داخلی بهره میگیرند. اکوکاردیوگرافی شکمی معمولاً برای بررسی و تشخیص شرایط مختلف پزشکی در اعضای داخلی شکم مانند کبد، پانکراس، کیسه صفرا، کلیه‌ها و طحال خواهد بود.

اکوکاردیوگرافی واژینال

اکوکاردیوگرافی واژینال (Transvaginal Ultrasound)، ارگان‌های جنسی و دستگاه تناسلی زنانه را بررسی می‌کند. این نوع اکوکاردیوگرافی در شرایط خاص و هنگامی که مشاهده دقیق‌تری از بافت‌ها و ساختارهای داخلی لازم باشد، به‌کار برده می‌شود.

روش انجام اکو کاردیوگرافی قلب جنین


بیشتر بخوانید: اکو از قلب جنین چگونه انجام می‌شود؟


تفسیر اکو قلب جنین

تفسیر اکوکاردیوگرافی قلب جنین توسط پزشک متخصص اکوکاردیوگرافی یا متخصص قلب و عروق انجام می‌شود. پزشک تحلیل می‌کند که آیا قلب فرد و سایر قسمت‌های آن، مانند دهلیزها، بطن‌ها، دریچه‌ها و عروق بزرگ به درستی رشد داشته و سالم هستند یا خیر. همچنین، بسیاری از ناهنجاری‌های قلبی از جمله نقص‌های مادرزادی بررسی می‌شوند. پزشک باید عملکرد قلب را از طریق تجزیه و تحلیل جریان خون کاملا بررسی کند.

بررسی وضعیت عروق بزرگ مانند آئورت و شریان ریه نیز انجام می‌شود تا از وجود مشکلات قلبی و عروقی، اطمینان کامل یافت. پزشک ارزیابی می‌کند که این عروق به درستی کار کنند و هیچ مشکلی در گردش خون فرد نباشد.

تفسیر اکو قلب جنین


بیشتر بخوانید: علت ضربان قلب بالا در حالت استراحت


هزینه اکو قلب جنین در سال ۱۴۰۳ 

هزینه اکوکاردیوگرافی قلب جنین می‌تواند بسته به عوامل مختلفی مانند کشور، نوع کلینیک یا بیمارستان، نوع بیمه سلامت و سایر خدمات همراه متغیر باشد. اما به‌طورکلی، هزینه آن از 600 هزار تومان تا 3 میلیون تومان متغیر است. می‌توانید با بیمارستان‌ها، مراکز درمانی و کلینیک‌های متخصص در زمینه زنان و زایمان تماس بگیرید و از آن‌ها درباره هزینه‌ها و خدمات ارائه‌شده سوال کنید.


بیشتر بخوانید: موارد سقط به علت مشکلات قلبی


پاسخ به سوالات متداول

در این قسمت، پاسخی برای برخی از سوالات پرتکرار خود خواهید یافت:

۱- آمادگی‌های لازم برای اکوکاردیوگرافی قلب جنین چیست؟

برای انجام این آزمون لازم نیست کاری انجام دهید. در واقع، برخلاف سونوگرافی‌های دیگر قبل از زایمان، نیازی به داشتن مثانه پر برای این آزمایش نیست.  فقط بدانید که این تست می‌تواند از ۳۰ دقیقه تا دو ساعت طول بکشد.

۲- آیا در اکو قلب جنین جنسیت مشخص میشود؟

این آزمایش مخصوص بررسی قلب است، اما سونوگرافی عمومی در دوران بارداری می‌تواند هم برای تشخیص جنسیت و هم برای تعیین اندازه و سلامت جنین و حتی تشخیص ناهنجاری‌های مادرزادی استفاده شود.

۳- آیا آزمایش اکوی قلب جنین خطرناک است؟

هیچ خطری در ارتباط با اکوکاردیوگرام وجود ندارد، زیرا این روش از فناوری اولتراسوند و بدون تابش استفاده می‌کند. هر چند که استفاده عادی از آن برای همه مادران توصیه نمی‌شود.

کلام آخر

اکوکاردیوگرافی قلب جنین روشی است که به کمک آن می‌توانید ناهنجاری‌های قلبی جنین خود را تشخیص دهید. البته این یک آزمایش حتمی و اجباری نیست. در واقع، این آزمایش بیشتر زمانی توصیه می‌شود که سونوگرافی عادی بارداری شما با یک سری نتایج مشکوک همراه باشد و پزشک‌تان بخواهد بررسی‌های بیشتر انجام دهد.

برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصص زنان، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.

منبع: healthline

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

هم اکنون دیگران می خوانند