۱۷۷۹۷۶

دادن استامینوفن به نوزاد، چه موقع مجاز است؟

دادن استامینوفن به نوزاد، چه موقع مجاز است؟

ساعت ۳ نیمه‌شب است و نوزاد شما تب کرده! چکار باید بکنید؟ احتمالاً سریعا سراغ استامینوفن می‌روید، اما آیا دادن استامینوفن به نوزاد مجاز است؟ جواب سوال خود را در این مقاله بگیرید.

دادن استامینوفن به نوزاد در صورتی مجاز است که استامینوفن مخصوص نوزاد باشد و دوز مصرفی نیز رعایت شود. در واقع، این دارو یکی از پرکاربردترین مسکن‌ها و تب‌برها برای کودکان خردسال، به ‌ویژه نوزادان زیر ۶ ماه محسوب می‌شود که باید درباره آن اطلاع کامل داشته باشید. در این مقاله، با چند و چون دادن قطره استامینوفن به نوزاد آشنا می‌شوید.

قطره استامینوفن نوزاد چیست؟

استامینوفن نوزاد یک داروی مسکن و تب‌بر است که به‌ طور خاص برای کودکان و نوزادان فرموله شده است. این دارو به شکل مایع تهیه می‌شود تا بلع آن برای کودکان راحت‌تر باشد. هم‌چنین، نسبت به استامینوفن بزرگسالان غلظت کمتری دارد تا متناسب با جثه کوچک‌تر نوزادان و کودکان باشد.

چه زمانی دادن استامینوفن به نوزاد مجاز است؟

استامینوفن انتخاب اول پزشکان برای کاهش درد و تب در نوزادان زیر ۶ ماه است. البته برای کودکان ۶ ماه به بالا هم برای کاهش تب و درد یا این دارو یا ایبوپروفن تجویز می‌شود. به طور کلی، دادن استامینوفن به نوزاد در موارد زیر مجاز است:

  • سرماخوردگی معمولی
  • آنفلوآنزا
  • واکسیناسیون
  • اقدامات پزشکی جزئی مانند آزمایش خون
  • دندان درآوردن

اگرچه می‌توانید از استامینوفن نوزاد برای پایین آوردن موقتی تب کمک بگیرید، توصیه ما این است که در صورت تب‌دار شدن نوزاد، قبل از هر چیز حتماً با پزشک کودک خود مشورت کنید. بله، کاهش درد و ناراحتی کودک مهم است، اما باید مطمئن شوید که تب ناشی از یک مشکل جدی‌تر نیست.

دادن استامینوفن به نوزاد

تفاوت استامینوفن نوزاد و کودک

در حقیقت، از نظر ترکیب دارویی هیچ تفاوتی بین استامینوفن نوزادان و کودکان وجود ندارد؛ یعنی هر دو محصول در هر ۵ میلی‌لیتر مایع، ۱۶۰ میلی‌گرم استامینوفن دارند و دوز مصرفی آن‌ها بر اساس وزن کودک تعیین می‌شود، اما تفاوت کوچکی در نحوه مصرف این داروها وجود دارد که نمی‌توان از آن به راحتی عبور کرد. قطره استامینوفن نوزاد همراه با یک سرنگ مخصوص عرضه می‌شود تا مصرف آن برای نوزادان آسان‌تر باشد، اما استامینوفن کودکان دارای یک پیمانه اندازه‌گیری است و برای کودکان بزرگ‌تری که می‌توانند از فنجان بنوشند، مناسب‌تر است.
لازم است بدانید که در گذشته واقعاً تفاوت‌هایی در فرمولاسیون این دو محصول وجود داشت. در واقع، تا پیش از سال ۲۰۱۱، تایلنول نوزادان و کودکان با غلظت‌های متفاوتی تولید می‌شد و این موضوع، اتفاقات ایمنی زیادی را به وجود آورد. به عنوان مثال، برخی والدین بطری‌ها را با هم اشتباه می‌گرفتند و دوز اشتباهی به کودک می‌دادند. همین مسئله باعث شد که شرکت سازنده مادرتصمیم بگیرد غلظت هر دو نوع دارو را یکسان کند تا دیگر چنین اشتباهاتی رخ ندهند.

جدول دز و مقدار مصرف استامینوفن نوزاد

دادن قطره استامینوفن به نوزاد باید براساس وزن باشد. جدول زیر، دوزهای استاندارد براساس وزن را نشان می‌دهد:

دز استامینوفن وزن سن
۱.۲۵ میلی‌لیتر حدود ۳ تا ۵ کیلوگرم تا ۳ ماهگی
۲.۵ میلی‌لیتر حدود ۶ تا ۷ کیلوگرم ۴ تا ۱۱ ماهگی
۳.۷۵ میلی‌لیتر حدود ۸ تا ۱۰ کیلوگرم ۱۲ تا ۲۳ ماهگی
۵ میلی‌لیتر حدود ۱۱ تا ۱۵ کیلوگرم ۲ تا ۳ سالگی

نحوه مصرف قطره استامینوفن نوزاد

شما می‌توانید قطره استامینوفن نوزاد را هر ۴ تا ۶ ساعت یک‌بار، در صورت نیاز، به فرزند خود بدهید. فقط حواس‌تان باشد که مصرف این دارو بیش از ۵ دوز در یک بازه ۲۴ ساعته مجاز نیست.

مدت زمان اثر استامینوفن نوزاد

اثر قطره استامینوفن نوزاد ممکن است بین ۲۰ دقیقه تا یک ساعت بعد از مصرف ظاهر شود. در واقع، بیشتر نوزادان معمولاً طی ۳۰ تا ۴۵ دقیقه پس از مصرف خوراکی دارو احساس بهتری پیدا می‌کنند.

استامینوفن نوزاد

موارد احتیاط برای مصرف قطره استامینوفن نوزاد

قطره استامینوفن دادن به نوزاد قواعد و قانونی دارد که باید رعایت کنید. موارد احتیاطی مهم عبارتند از:

  • اگر نوزاد شما کمتر از ۳ ماه دارد و دمای مقعدی بدنش ۳۸ درجه سانتی‌گراد یا بیشتر است، باید فوراً با پزشک تماس بگیرید.
  • اگر نوزاد شما بین ۳ تا ۴ ماه دارد و تبش ۳۸.۳ درجه سانتی‌گراد یا بیشتر است هم باید با متخصص اطفال مشورت کنید.
  • در صورتی که کودک بزرگ‌تر شما برای تب بیش از دو روز یا درد ادامه‌دار به مدت چند ساعت، نیاز به مصرف مداوم استامینوفن داشته، حتماً با پزشک او تماس بگیرید تا از وجود علل جدی‌تر مطمئن شوید.
  • مراقب باشید که داروی دیگری مانند بعضی داروهای سرماخوردگی که استامینوفن دارند، به کودک خود ندهید و همیشه بطری دارو را دور از دسترس او نگه دارید تا از مصرف تصادفی جلوگیری کنید.

عوارض استامینوفن کودکان

مصرف بیش از حد استامینوفن می‌تواند باعث تحریک معده و در دوزهای بالاتر، عوارض جدی‌تری مانند آسیب به کبد شود. در واقع، استامینوفن از طریق کبد متابولیزه می‌شود و اگر بیش از حد یا با فاصله زمانی کم داده شود، ممکن است مشکلات موقتی را در عملکرد کبد ایجاد کند. متاسفانه در موارد شدید، این آسیب می‌تواند دائمی باشد.
در موارد نادر، استامینوفن ممکن است باعث واکنش‌های آلرژیک مانند جوش، تاول یا بثورات پوستی شود. در این صورت، دارو را قطع کرده و با پزشک تماس بگیرید. به علاوه، اگر کودک شما دچار بیماری کبدی است یا داروی رقیق‌کننده خون مانند وارفارین مصرف می‌کند، استامینوفن دادن به او مجاز نیست.

شربت استامینوفن کودک

داروی جایگزین شربت استامینوفن کودک

به جای استامینوفن دادن به نوزاد، اگر بالای 6 ماه دارد، می‌توانید از ایبوپروفن کمک بگیرید. ایبوپروفن کمی ماندگاری بیشتری دارد و می‌توان آن را هر ۶ تا ۸ ساعت یک‌بار مصرف کرد. به همین دلیل، از نظر راحتی، بعضی والدین ایبوپروفن را ترجیح می‌دهند و برخی کودکان نیز به یکی از این دو دارو بهتر پاسخ می‌دهند.
فقط به یاد داشته باشید که استامینوفن و ایبوپروفن را هم‌زمان به کودک خود ندهید، بلکه هر ۳ تا ۴ ساعت یک‌بار بین آن‌ها جابجا شوید و هم‌چنان به حداکثر دوز مجاز هر دارو در طول ۲۴ ساعت پایبند بمانید. به علاوه، حتما برای تعیین دقیق دوز و نحوه مصرف بر اساس سن، وزن و علائم کودک، با پزشک اطفال مشورت کنید.

کلام آخر

دادن استامینوفن به نوزاد در دوز و زمان مناسب ایرادی ندارد و ایمن است. پس برای اطمینان از این‌که نوزاد دوز صحیح دارو را دریافت می‌کند، حتماً از سرنگ یا پیمانه‌ همراه قطره استامینوفن استفاده کنید و زمان و میزان دوز مصرف‌شده را بنویسید تا جلوی تکرار دوز یا هر نوع اشتباه مشابهی را بگیرید. هر زمان هم که احساس کردید اوضاع طبیعی نیست یا نگران شدید، فورا با نوزاد خود به اورژانس مراجعه کنید.

به کلینیک نی نی بان سر بزنید.

منبع: thebump
لینک هدیه

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

هم اکنون دیگران می خوانند