خونریزی بعد یائسگی؛ نشانهای مهم که باید آن را جدی گرفت
یائسگی به دوران بعد از آخرین قاعدگی گفته میشود. با این حال، از آن جایی که پریودهای پایانی شما ممکن است نامنظم باشند، یائسگی ۱۲ ماه پس از آخرین پریود شما شروع میشود. از این نقطه به بعد، خونریزی بعد یائسگی طبیعی نیست و نیاز به بررسی دارد.
یائسگی، دوران بعد از آخرین قاعدگی است که طی آن، یک بار برای همیشه از دست پریود شدن خلاص میشوید! به همین دلیل، خونریزی بعد یائسگی طبیعی نیست و باید توسط پزشک بررسی شود. البته این عارضه در بیشتر موارد، علتی بسیار ساده دارد که قابل درمان است، اما گاهی اوقات میتواند نشان دهنده یک بیماری جدیتر باشد. با ما همراه باشید تا با همه چیز درباره خونریزی بعد یائسگی آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: انواع هیپرپلازی اندومتر را بشناسید!
در این مقاله میخوانید:
- خونریزی بعد از یائسگی چیست؟
- علت خونریزی پس از یائسگی
- تشخیص علت خونریزی بعد از یائسگی
- درمان خونریزی بعد از یائسگی
- پاسخ به سوالات رایج
خونریزی بعد از یائسگی چیست؟
یائسگی مرحلهای از زندگی زنان است که معمولاً از ۵۱ سالگی شروع میشود. در این دوره، هورمونهای تولید مثل کاهش مییابند و پریودهای شما برای همیشه متوقف میشوند. به همین دلیل، خونریزی واژینالی که بیش از یک سال پس از آخرین قاعدگی رخ میدهد، طبیعی نیست. این خونریزی بعد از یائسگی میتواند خفیف یا شدید باشد، اما در هر صورت نشانهای مهم است که باید آن را جدی بگیرید.
یشتر بخوانید: خونریزی حوالی یائسگی، چه دلیلی دارد؟
علت خونریزی پس از یائسگی
شایعترین علل خونریزی پس از یائسگی عبارتند از:
- آتروفی آندومتر یا واژن (نازک و خشک شدن پوشش داخلی رحم یا واژن)
- ا ثرات درمان جایگزینی هورمونی (HRT) (مکملهای استروژن و پروژسترون که برخی از علائم یائسگی را کاهش میدهند.)
- سرطان رحم یا سرطان آندومتر (سرطان پوشش داخلی رحم)
- هیپرپلازی آندومتر (ضخیم شدن بیش از حد پوشش داخلی رحم بر اثر تشکیل سلولهای غیرطبیعی)
- پولیپ رحم
سایر علل لکه بینی یا خونریزی بعد یائسگی عبارتند از:
- سرطان دهانه رحم
- سرویکیت یا اندومتریت (عفونت یا التهاب در دهانه یا داخل رحم)
- خونریزی از نواحی مجاور دیگر مانند مثانه یا رکتوم
- خونریزی از پوست فرج
بیشتر بخوانید: خونریزی در زنان یائسه/ صدای دکتر
تشخیص علت خونریزی بعد از یائسگی
راههای مختلفی برای تشخیص علت خونریزی بعد یائسگی وجود دارد که عبارتند از:
- معاینه فیریکی واژن و دهانه رحم توسط پزشک
- آزمایش پاپ اسمیر برای بررسی سلولهای دهانه رحم
- سونوگرافی معمولاً واژینال که ممکن است استفاده از سالین برای مشاهده آسان پولیپهای رحم را شامل شود.
- ب یوپسی از آندومتر یا رحم که طی آن، پزشک به آرامی یک لوله کوچک نی مانند را به داخل رحم شما میکشد تا سلولهای دیواره آن را جمعآوری کند. سپس این سلولهای استخراج شده در آزمایشگاه تحت بررسی قرار میگیرند تا طبیعی یا غیرطبیعی بودن آنها مشخص شود. (این روش در مطب پزشک انجام شده و ممکن است باعث گرفتگی عضلات نیز شود.)
بیشتر بخوانید: یائسگی و یائسگی زودرس، چیزهایی که باید در موردش بدانید
درمان خونریزی بعد از یائسگی
درمان خونریزی پس از یائسگی به علت آن بستگی دارد. رایجترین روشهای درمان عبارتند از:
دارو درمانی
استروژن میتواند جلوی خونریزی ناشی از خشکی واژن را بگیرد.
آنتی بیوتیکها میتوانند اکثر عفونتهای رحم یا دهانه رحم را درمان کنند و به این ترتیب، در توقف خونریزی ناشی از عفونت موثر باشند. استروژن نیز میتواند جلوی خونریزی ناشی از خشکی واژن را بگیرد. استروژن در فرمهای مختلفی از کرمهای مالیدنی گرفته تا قرص و حلقههای واژینال در بازار یافت میشود. استروژن درمانی سیستمیک نیز ممکن است به صورت قرص یا پچ قابل دسترس باشد. منظور از سیستمیک این است که هورمون استروژن در سراسر بدن حرکت کرده و تاثیر خود را اعمال میکند.
پروژستین شکل مصنوعی هورمون پروژسترون است که میتواند هیپرپلازی آندومتر را با تحریک رحم برای ریختن پوشش داخلی آن درمان کند. این را نیز میتوانید در اشکال مختلف، از قرص و واکسن گرفته تا کرم یا دستگاه داخل رحمی (IUD) دریافت کنید.
بیشتر بخوانید: تاثیر یائسگی زودرس در بارداری، ۹ راه افزایش باروری
انواع جراحی
هیستروسکوپی روشی است که پزشک میتواند به کمک آن رحم و دهانه رحم شما را بررسی کند.
هیستروسکوپی روشی است که به کمک آن پزشک شما میتواند با دوربین، رحم و دهانه رحم شما را مشاهده و بررسی کند. در این روش، یک هیستروسکوپ (لوله نازک و چراغ دار) در واژن شما قرار داده میشود تا پولیپها یا سایر تودههای غیرطبیعی که ممکن است باعث خونریزی شوند را از بین ببرد. هیستروسکوپی اغلب در اتاق عمل و تحت بیهوشی عمومی انجام میشود، اما در برخی موارد، در مطب پزشک نیز قابل انجام است.
اتساع و کورتاژ (D&C) ، روشی برای نمونه برداری از پوشش و محتویات داخل رحم است که پزشک شما میتواند آن را همراه با هیستروسکوپی نیز انجام دهد. این روش میتواند برخی از انواع هیپرپلازی اندومتر را درمان کند.
ه یسترکتومی نیز نوعی عمل جراحی برای برداشتن رحم و دهانه رحم است. این جراحی معمولاً زمانی پیشنهاد میشود که سرطان رحم داشته باشید و پزشک این روش را در روند درمانی شما مناسب تشخیص دهد. به طور کلی، متخصص شما باید روشهای مختلف برداشتن رحم را به شما معرفی کند. به عنوان مثال، باید بدانید که برخی از روشها کم تهاجمی هستند. بنابراین از برشهای بسیار کوچک استفاده میکنند. پس زیاد جای نگرانی ندارند.
بیشتر بخوانید: فواید یائسگی، پیش به سوی زندگی بهتر
پاسخ به سوالات رایج
۱- چه کسانی بیشتر در معرض خونریزی بعد یائسگی هستند؟
هر کسی ممکن است خونریزی واژینال داشته باشد، به خصوص در دوران پیش از یائسگی. زمان منتهی به یائسگی، معمولاً بین سنین ۴۰ تا ۵۰ سالگی رخ میدهد و طی آن سطح هورمونها و روند پریودهای شما شروع به تغییر میکنند. خونریزی پس از یائسگی نیز در حدود ۱۰درصد از زنان بالای ۵۵ سال رخ میدهد.
۲- آیا خونریزی بعد از یائسگی خطرناک است؟
خونریزی بعد یائسگی طبیعی نیست. این خونریزی ممکن است به دلایل مختلفی از جمله سطح فعالیت، ابتلا به عفونت و نازک شدن پوست واژن شما ایجاد شود، اما ممکن است نشان دهنده مشکلات جدیتری نیز باشد. به عنوان مثال، پولیپ یا فیبروم رحم، ناهنجاریهای تیروئید، اختلالات خونریزی یا نازک شدن پوشش داخلی رحم (آتروفی)، سرطان و هیپرپلازی (تشکیل سلولهای غیرطبیعی در پوشش داخلی رحم).
بیشتر بخوانید: کاهش علائم یائسگی، راهکارهای طبیعی
کلام آخر
خونریزی بعد یائسگی نوعی خونریزی واژینال است که یک سال یا بیشتر پس از آخرین پریود شما رخ میدهد. این خونریزی میتواند نشانهای از خشکی واژن، پولیپ (موارد غیر سرطانی) یا سایر تغییرات در سیستم تولید مثلی شما باشد. با این حال، خونریزی پس از یائسگی در حدود ۱۰درصد از زنان، نشانهای از سرطان رحم است.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصص زنان، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼