دلایل سقط مکرر چیست؟
بسیاری از زنان در اولین بارداری خود، اتفاق تلخی به نام سقط را تجربه میکنند، اما از آنجا که معمولا تکرار نمیشود، نیازی به بررسی ندارد. گاهی سقط به صورت پیاپی و در حاملگیهای متوالی رخ میدهد. دلایل سقط مکرر چیست؟
دلایل سقط مکرر چیست؟ راستش را بخواهید علل زیادی برای این وضعیت وجود دارد که میتوان آنها را در ۷ مورد خلاصه کرد: کروموزومهای غیرطبیعی، اختلالات لخته شدن خون، عدم تعادل هورمونی، سندرم تخمدان پلی کیستیک، تعادل سلولی در پوشش رحم، مشکلات رحمی و ضعف دهانه رحم. بنابراین با ما همراه باشید تا تمام علل سقط مکرر را بررسی کنیم.
سقط مکرر چیست؟
سقط مکرر زمانی است که شما سه بار یا بیشتر سقط جنین زودهنگام داشته باشید. (این مسئله حتی اگر در این بین حاملگیهای موفق داشته باشید نیز صدق میکند.) سقط جنین زودرس معمولاً به عنوان سقط جنین در 12 هفته اول بارداری (سه ماهه اول) تعریف میشود، اما تعریف سقط مکرر از اسم آن مشخص است.
بیشتر بخوانید: بارداری سالم بعد از سقط، امکان پذیر است؟
علت سقط جنین مکرر چیست؟
حال که با تعریف سقط جنین آشنا شدهاید، وقت آن است که دلایل احتمالی آن را نیز بشناسید:
شایعترین دلیل سقط های مکرر: کروموزومهای غیرطبیعی
کروموزومها بلوکهایی از DNA هستند که دستورالعملهای رشد کودک شما را فراهم میکنند و به همین دلیل، نقش آنها بسیار مهم است. شایعترین دلیل سقط های مکرر این است که کودک شما تعداد کروموزومهای نادرست (بسیار زیاد یا ناکافی) دارد. گاهی اوقات نیز ساختار خود کروموزوم به روشی اشتباه توسعه مییابد که بیشتر اوقات حتی اگر والدین، خودشان کروموزومهای طبیعی داشته باشند، باز هم این اتفاق میافتد. در تعداد کمی از موارد نیز یک یا هر دو زوج ممکن است مکرراً کروموزوم غیرطبیعی را منتقل کنند و باعث سقط مکرر شوند.
بیشتر بخوانید: سقط جنین بخاطر تشخیص تترالوژی فالو
دلایل سقط مکرر: اختلالات لخته شدن خون
برخی از اختلالات لخته شدن خون، مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) و سندرم آنتی فسفولیپید (APS) نیز ممکن است باعث سقط مکرر شوند. این اختلالات، خون شما را چسبنده کرده و ممکن است در جفت، لخته خون ایجاد کنند. اگر جفت به درستی کار نکند، اکسیژن و مواد مغذی نمیتوانند به کودک شما برسند که ممکن است منجر به سقط جنین شود.
برخی از اختلالات لخته شدن خون مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) و سندرم آنتی فسفولیپید (APS) ممکن است باعث سقط مکرر شوند.
در نتیجه، همه افرادی که دچار سقط جنین مکرر هستند، باید آزمایشهای مخصوص این اختلالات (غربالگری آنتیبادیهای ضد فسفولیپید) را انجام دهند. اگر دلیل سقط مکرر شما لخته شدن خون باشد، احتمالاً روشهای درمانی شامل رقیق کردن خون با آسپرین و هپارین توصیه میشود.
بیشتر بخوانید: ضربان قلب جنین، رابطه آن با سقط
علل سقط مکرر: عدم تعادل هورمونی
وجود یا کمبود هورمونهای خاص در بدن شما ممکن است احتمال سقط مکرر را بیشتر کند. به عنوان مثال، تیروئید غدهای در گردن شما است که هورمون تولید میکند و مشکلات تیروئید با سقط جنین و سایر عوارض بارداری مرتبط هستند. البته اگر بیماری تیروئید به خوبی کنترل شود، سقط جنین پیش نمیآید. با این حال، سطوح بالای هورمون محرک تیروئید (TSH) یا وجود آنتی بادیهای تیروئید ممکن است شما را در معرض خطر سقط جنین قرار دهد.
وجود یا کمبود هورمونهای خاص در بدن شما ممکن است احتمال سقط مکرر را بیشتر کند.
همانند تیروئید، بیماری دیابت نیز اگر به درستی مدیریت نشود، میتواند احتمال سقط مکرر را افزایش دهد. علاوه بر این، پرولاکتین هورمونی است که در غده هیپوفیز شما تولید میشود و بسیاری از عملکردهای بدن از جمله تولید شیر را کنترل میکند. بنابراین، پرولاکتین بیش از حد یا خیلی کم نیز میتواند یکی از دلایل سقط مکرر باشد.
بیشتر بخوانید: استرس در بارداری چه عوارضی دارد؟
علت سقط مکرر: سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نیز میتواند خطر سقط مکرر را کمی افزایش دهد؛ هر چند که هنوز علت دقیق آن مشخص نیست و باید تحقیقات بیشتری درباره آن انجام شود.
دلیل سقط مکرر: تعادل سلولی در پوشش رحم
تحقیقات نشان میدهند که تعادل سلولها در پوشش رحم ممکن است در ناباروری و سقط جنین نقش داشته باشند. به همین دلیل، برخی از کلینیکهای باروری آزمایشهایی را برای اندازهگیری سطح سلولهای uNK (یک نوع سلول که در این تعادل نقش دارد) ارائه میدهند. البته این آزمایشها تصویر کاملی در دست پزشکان نمیگذارند و از این رو، دیگر توصیه نمیشوند.
بیشتر بخوانید: موارد سقط به علت مشکلات قلبی
دلایل سقط مکرر جنین: مشکلات رحمی
یک رحم غیرعادی ممکن است خطر سقط مکرر و زایمان زودرس را افزایش دهد. از این نظر، روشهای مختلفی برای بررسی شکل رحم وجود دارد که بسته به یافتهها، ممکن است برای رفع این دلیل سقط جنین مکرر، جراحی توصیه شود.
دلایل سقط مکرر: ضعف دهانه رحم
دهانه رحم، حلقهای عضلهای در پایه رحم است که آن را به واژن متصل میکند. این دهانه در طول زایمان کوتاه و باز میشود تا نوزاد بتواند از آن عبور کند و به دنیا بیاید. با این حال، گاهی اوقات ممکن است زودتر از موعد (در سه ماهه دوم یا سوم بارداری) باز و کوتاه شود که به آن، ضعف یا نارسایی دهانه رحم میگوییم و میتواند باعث سقط جنین دیررس شود.
بیشتر بخوانید: کورتاژ تشخیصی و کاربرد آن
تشخیص سقط مکرر
هر زنی که 2 بار یا بیشتر سقط جنین را تجربه کرده باشد، باید قبل از اقدام برای بارداری مجدد به پزشک مراجعه کند. پزشک، زوجین را از نظر ناهنجاریهای ژنتیکی یا ساختاری و سایر اختلالاتی که خطر سقط جنین را افزایش میدهند، تحت بررسی قرار میدهد. بعضی از آزمایشهای تشخیصی عبارتند از:
- آزمایشهای ژنتیکی برای بررسی ناهنجاریهای کروموزومی در هر دو والدین
- آزمایشهای تصویربرداری (مانند سونوگرافی، سونوهیستروگرافی یا هیستروسالپنگوگرافی) برای بررسی ناهنجاریهای ساختاری
- آزمایش خون برای بررسی برخی اختلالات، مانند سندرم آنتی فسفولیپید، دیابت، اختلالات هورمونی و اختلالات تیروئید
بیشتر بخوانید: بارداری سالم با بتای کم امکان پذیر است؟
درمان قطعی سقط مکرر
حال که با دلایل سقط جنین مکرر آشنا شدهاید، باید درباره درمان آن نیز اطلاعات کسب کنید. درمان سقط مکرر به علت زمینهای آن بستگی دارد. در برخی موارد، پرداختن به یک موضوع خاص میتواند شانس بارداری موفق را افزایش دهد. این ممکن است شامل درمانهای هورمونی، تغییر شیوه زندگی، جراحی برای اصلاح ناهنجاریهای رحمی یا فناوریهای کمک باروری مانند لقاح آزمایشگاهی (IVF) باشد.
حمایت عاطفی نیز برای افرادی که سقطهای مکرر را تجربه میکنند حیاتی است، زیرا میتواند تجربهای ناراحت کننده و چالشبرانگیز باشد. از این رو، گروههای حمایتی، مشاوره و ارتباط راحت با متخصصان و پزشکان میتوانند به افراد کمک کنند تا جنبههای فیزیکی و عاطفی سقط مکرر را نیز تحمل بیاورند.
بیشتر بخوانید: علل خونریزی در بارداری چیست؟
عوارض سقط مکرر
سقط جنین مکرر مستقیماً بر توانایی باروری تأثیر نمیگذارد، اما میتواند باعث ناراحتی عاطفی و اضطراب شود که ممکن است به طور غیرمستقیم بر تلاش زوجین برای باردار شدن تأثیر بگذارد. به همین دلیل، دوباره تاکید میکنیم که جستجوی حمایت پزشکی و عاطفی مناسب برای عبور از چالشهای سقط مکرر و حفظ اهداف درمان باروری (رسیدگی به علل سقط جنین مکرر) ضروری است.
بیشتر بخوانید: روش های حفظ باروری در زنان
پیشگیری از سقط مکرر چگونه ممکن است؟
دکتر صالحی، سقط مکرر ناشی از نارسایی دهانه رحم را قابل پیشگیری میداند و عنوان میکند که این بیماری با آزمایش خون، قابل تشخیص و با بعضی از داروها قابل درمان است. البته اختلالات هورمونی نیز که عمده علل آنها مربوط به نارسایی تخمدانها میشود، قابل تشخیص هستند و میتوان آنها را با تجویز هورمونهای لازم درمان کرد.
بیشتر بخوانید: هشدار: این مواد غذایی برای زنان باردار ممنوع است!
کلام آخر
دلایل سقط مکرر میتواند از طیف وسیعی از مشکلات کروموزومی و رحمی گرفته تا بیماریهایی مانند تیروئید و دیابت را شامل شود که همه آنها باید تحت بررسی قرار بگیرند. در نتیجه، اگر بیش از دو یا سه بار سقط جنین داشتهاید، قبل از تلاش دوباره برای بارداری، به یک متخصص ماهر و مجرب مراجعه کنید.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصص زنان، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
نظر کاربران
سلام من ۹ ماه پیش سقط داشتم تو هفته ۱۵ میشه به خاطر آب دورش یعنی ممکنه دوباره همون جوری بشم
پاسخ ها
همراه عزیز نی نی بان، اگر سئوالی دارید با متخصصان کلینیک نی نی بان مطرح کنید
https://clinic.niniban.com