علل و تشخیص ناباروری در مردان + درمانهای موثر
بسته ناباروری در مردان برای آن دسته از زوجینی منتشر شده است که به دلیل یک مشکل مردانه تاکنون نتوانسته اند باردار شود.
در بسیاری از مواقع که زوجی بچهدار نمیشوند؛ علت ناباروری مردان بررسی میشود. تشخیص این مشکل در آقایان کار راحتی است. مردان باید بپذیرند که دلیل بچه دار نشدن زوجها ممکن است به احتمال 50 درصد مردانه باشد. به همین دلیل باید برای درمان آن با همسر خود همراهی و همکاری کافی را داشته باشند و به پزشک متخصص مراجعه کنند. در صورتیکه شما هم در انتظار یک فرزند هستید و میخواهید علل ناباروری را آقایان و نحوه تشخیص و درمان آن را بشناسید. در ادامه با ما همراه باشید.
در این مقاله میخوانید:
-
-
سونوگرافی
-
آزمایش
-
بیوپسی
-
-
-
درمانهای خانگی ناباروری مردان
-
فرآیند تشخیص ناباروری مردان
برای درمان ناباروری مردان باید ابتدا به پزشک مراجعه کنید تا برایتان آن را تشخیص دهد:
- معاینه فیزیکی عمومی و سابقه پزشکی
- تجزیه و تحلیل مایع منی
- سونوگرافی اسکروتوم
- آزمایش هورمونی
معاینه فیزیکی عمومی و بررسی سابقه پزشکی
این شامل معاینه اندام تناسلی شما و پرسیدن سوال در مورد هر گونه بیماری ارثی، مشکلات مزمن سلامت، بیماری ها، جراحات یا جراحی هایی است که می تواند بر باروری تاثیر بگذارد. همچنین ممکن است پزشک در مورد عادات جنسی و رشد جنسی شما در دوران بلوغ سؤال کند.
تجزیه و تحلیل مایع منی
نمونه های مایع منی را می توان به چند روش مختلف به دست آورد. می توانید با خودارضایی و انزال در یک ظرف مخصوص در مطب یک نمونه تهیه کنید. به دلیل اعتقادات مذهبی یا فرهنگی، برخی از مردان روش جایگزین برای جمع آوری مایع منی را ترجیح می دهند. در چنین مواردی می توان با استفاده از کاندوم مخصوص در حین مقاربت منی را جمع آوری کرد.
مطلب پیشنهادی: حفظ باروری در مردان بعد از شیمی درمانی
سپس منی شما به آزمایشگاه فرستاده میشود تا تعداد اسپرمهای موجود را اندازهگیری کند و هرگونه ناهنجاری در شکل (مورفولوژی) و حرکت (حرکت) اسپرم را بررسی کند. آزمایشگاه همچنین مایع منی شما را برای علائم مشکلاتی مانند عفونت بررسی می کند.
اغلب تعداد اسپرم ها به طور قابل توجهی از یک نمونه به نمونه دیگر تغییر می کند. در بیشتر موارد، چندین آزمایش آنالیز مایع منی در یک دوره زمانی انجام می شود تا از نتایج دقیق اطمینان حاصل شود. اگر تجزیه و تحلیل اسپرم شما نرمال باشد، پزشک احتمالاً قبل از انجام هر گونه آزمایش ناباروری مردانه، آزمایش کامل همسرتان را توصیه می کند.
پزشک ممکن است آزمایشهای اضافی را برای کمک به شناسایی علت ناباروری شما توصیه کند. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
سونوگرافی اسکروتوم
این تست از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصاویر درون بدن شما استفاده می کند. سونوگرافی کیسه بیضه می تواند به پزشک شما کمک کند تا ببیند آیا واریکوسل یا سایر مشکلات در بیضه ها و ساختارهای نگهدارنده وجود دارد یا خیر.
سونوگرافی ترانس رکتال
یک گرز کوچک و روغن کاری شده به رکتوم شما وارد می شود. این به پزشک اجازه می دهد تا پروستات شما را بررسی کند و به دنبال انسداد لوله های حامل مایع منی باشد.
آزمایش هورمونی
هورمون های تولید شده توسط غده هیپوفیز، هیپوتالاموس و بیضه ها نقش کلیدی در رشد جنسی و تولید اسپرم دارند. ناهنجاری در سایر سیستم های هورمونی یا اندامی نیز ممکن است به ناباروری کمک کند. آزمایش خون سطح تستوسترون و سایر هورمون ها را اندازه گیری می کند.
آزمایش ادرار
پس از انزال اسپرم در ادرار شما می تواند نشان دهد که اسپرم شما در حین انزال به جای خروج از آلت تناسلی به سمت عقب به داخل مثانه حرکت می کند (انزال رتروگراد).
آزمایشات ژنتیکی
هنگامی که غلظت اسپرم بسیار کم است، ممکن است یک علت ژنتیکی وجود داشته باشد. آزمایش خون می تواند نشان دهد که آیا تغییرات ظریفی در کروموزوم Y وجود دارد یا خیر - نشانه های یک ناهنجاری ژنتیکی. آزمایش ژنتیک ممکن است برای تشخیص سندرم های مادرزادی یا ارثی مختلف تجویز شود.
بیوپسی بیضه
این آزمایش شامل برداشتن نمونه ها از بیضه با سوزن است. اگر نتایج بیوپسی بیضه نشان دهد که تولید اسپرم طبیعی است، مشکل شما احتمالاً ناشی از انسداد یا مشکل دیگری در حمل و نقل اسپرم است.
تست های تخصصی عملکرد اسپرم تعدادی از آزمایشها را میتوان برای بررسی میزان زنده ماندن اسپرمهای شما پس از انزال، میزان نفوذ آنها به تخمک و اینکه آیا مشکلی در چسبیدن به تخمک وجود دارد استفاده کرد. این آزمایشها اغلب مورد استفاده قرار نمیگیرند و معمولاً توصیههای درمانی را بهطور قابل توجهی تغییر نمیدهند.
درمان ناباروری مردان
اغلب، علت دقیق ناباروری را نمی توان یافت. حتی اگر علت دقیق آن مشخص نباشد، پزشک شما ممکن است بتواند درمانها یا روشهایی را توصیه کند که منجر به لقاح شود.
در موارد ناباروری توصیه می شود همسر زن نیز معاینه شود. ممکن است درمان های خاصی برای شریک زندگی شما توصیه شود. یا ممکن است یاد بگیرید که استفاده از تکنیک های کمک باروری در شرایط شما مناسب است.
درمان های ناباروری مردان عبارتند از:
عمل جراحی
به عنوان مثال، واریکوسل را اغلب می توان با جراحی اصلاح کرد یا مجرای دفران انسدادی را ترمیم کرد. وازکتومی های قبلی را می توان معکوس کرد. در مواردی که هیچ اسپرمی در انزال وجود ندارد، اغلب میتوان اسپرم را مستقیماً از بیضه یا اپیدیدیم با استفاده از تکنیکهای بازیابی اسپرم بازیابی کرد.
درمان عفونت
درمان آنتی بیوتیکی ممکن است عفونت دستگاه تناسلی را درمان کند، اما همیشه باروری را بازیابی نمی کند.
درمان مشکلات رابطه جنسی
دارو یا مشاوره می تواند به بهبود باروری در شرایطی مانند اختلال نعوظ یا انزال زودرس کمک کند.
درمان های هورمونی و داروها. در مواردی که ناباروری به دلیل بالا یا پایین بودن برخی هورمون ها یا مشکلاتی در نحوه استفاده از هورمون ها در بدن ایجاد می شود، پزشک شما ممکن است جایگزینی هورمون یا داروها را توصیه کند.
فناوری کمک باروری
درمان شامل دریافت اسپرم از طریق انزال طبیعی، استخراج جراحی یا از افراد اهدا کننده بسته به مورد خاص و خواسته شما است. سپس اسپرم به دستگاه تناسلی زن وارد می شود یا برای انجام لقاح آزمایشگاهی یا تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم استفاده می شود.
مطلب پیشنهادی: روشهای درمان ناباروری چه هستند؟
وقتی درمان جواب نمی دهد
در موارد نادر، مشکلات باروری مردان قابل درمان نیست و برای مرد غیرممکن است که صاحب فرزند شود. ممکن است پزشک به شما و همسرتان پیشنهاد دهد که از اسپرم اهداکننده استفاده کنید یا فرزندی را به فرزندی قبول کنید.
درمانهای خانگی ناباروری مردان
چند مرحله وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید تا شانس خود را برای رسیدن به بارداری افزایش دهید:
- دفعات رابطه جنسی را افزایش دهید. داشتن آمیزش جنسی هر روز یا یک روز در میان که حداقل پنج روز قبل از تخمک گذاری شروع می شود، شانس شما را برای باردار شدن همسرتان افزایش می دهد.
- زمانی که امکان لقاح وجود دارد، رابطه جنسی داشته باشید. یک زن به احتمال زیاد در طول تخمک گذاری - که در اواسط چرخه قاعدگی، بین دوره های قاعدگی اتفاق می افتد، باردار می شود. این اطمینان حاصل می کند که اسپرم، که می تواند چندین روز زنده بماند، در زمانی که امکان لقاح وجود دارد، وجود دارد.
- از استفاده از روان کننده ها خودداری کنید. محصولاتی مانند روانکنندهها لوسیون ها و بزاق ممکن است حرکت و عملکرد اسپرم را مختل کنند. از پزشک خود در مورد روان کننده های ایمن برای اسپرم سوال کنید.
- سبک زندگی سالمی داشته باشید. انواع غذاهای سالم بخورید، وزن مناسبی داشته باشید، خواب کافی داشته باشید و به طور منظم ورزش کنید.
- از چیزهایی که به سلامت کلی شما آسیب می زند اجتناب کنید. مصرف الکل را متوقف یا کاهش دهید، سیگار را ترک کنید و از مواد غیرقانونی استفاده نکنید.
مدیریت استرس عاطفی در طول درمان
- تکنیکهای کاهش استرس مانند یوگا، مدیتیشن و ماساژ درمانی انجام دهید.
- به مشاور مراجعه کنید.
- احساس خشم خود را بیان کنید.
- با همسر خود ارتباط عاطفی داشته باشید.
مطلب پیشنهادی: هزینه درمان ناباروری چقدر است؟
نظر کاربران
با سلام.من همه مطالب خوبتان رو میخونم واستفاده میکنم. وامیدوارم هیچکس ازناباروری رنج نکشه.
پاسخ ها
سلام، ممنون از توجه و لطف شما