۲۰۳۰۲۱
۹۲۸
۹۲۸

عفونت خون کودکان، علل بروز

سپسیس یا عفونت خون در کودکان یک بیماری جدی است که عامل آن باکتری است.

سپسیس یا عفونت خون در کودکان یک بیماری جدی است که عامل آن باکتری می باشد. وضعیتی است که در آن بدن با یک عفونت جدی در جنگ است. تعریف علمی عفونت خون کمی تفاوت دارد ولی این تعریف برای توصیف باکتریمی، سپتیسمی و سپسیس نیز استفاده می‌شود. سپسیس یا عفونت خون موقعی اتفاق می افتد که باکتری در ریه، روده ها، مجاری ادراری و مثانه، سمی تولید می کند که به سیستم ایمنی بدن و ارگانها و بافتهای بدن، حمله می کند. این عفونت ممکن است منجر به مرگ در کودکان شود. آشنایی با این بیماری به شما کمک می کند از بروز آن پیشگیری کنید.

علل بروز عفونت خون در کودکان
بیماری عفونت خون در کودکان زمانی بوجود می آید که باکتری عامل از یکی از اعضای بدن وارد خون شود. به حضور این باکتری در جریان خون سپتیسمی می گویند. سپتیسمی و سپسیس با تعاریف مشابه به‌کار می‌برند، این دو اصطلاح از نظر فنی متفاوت اند. بیماری سپتیسمی وجود باکتری در خون است. سپسیس ( sepsis ) حالت شدید عفونت خون است که در صورت عدم درمان می تواند منجر به مرگ شود. عفونت خون ریه‌، شکم و دستگاه ادراری را درگیر میکند. عفونت خون در کودکان بعد از ایجاد یک عفونت اولیه پیش می آید.
از مهم ترین دلایل ایجاد عفونت خون در کودکان موارد زیر است :
-عفونت در ناحیه شکمی
-نیش آلوده‌ی حشرات
-عفونت های بیمارستانی ناشی از کاتتر ( مورد استفاده در دیالیز و شیمی‌درمانی )
-عفونت پس از کشیدن دندان
-عفونت پس از زخم و پانسمان ، قرار گرفتن زخم در معرض باکتری‌ها
-عفونت‌های ناشی از باکتری‌های مقاوم به دارو؛
-عفونت کلیه یا دستگاه ادراری؛
-سینه‌ پهلو؛
-عفونت‌های پوستی.

نشانه های سپسیس یا عفونت خون
برخی از این نشانه ها ناشی از آنفولانزا یا سایر بیماری‌ها است. کودکی که در دوران نقاهت است یا به‌تازگی عمل جراحی شده، در صورت وجود نشانه های زیر به پزشک مراجعه کند.
بی اشتهایی و اشکال در غذا خوردن
تب (بالای ۴/۱۰۰ درجه فارنهایت و ۳۸ درجه) یا گاهی پایین آمدن غیرطبیعی درجه حرارت بدن
ناتوانی و سستی و بی ارادگی
لتارژی در کودک
کاهش تن صدا (مثل گرفتگی صدا)
تغییرات ریتم قلب یا تاکی کارد است (سپسیس زودرس) و یا برادی کارد است (سپسیس دیررس) و سپسیس معمولاً با شوک همراه است.
تنفس سریع یا دیسترس تنفسی
آپنه در کودک (سیکلی که به مدت ۱۰ ثانیه تنفس نوزاد قطع میشود)
زردی نوزادان

عفونت خون چگونه کودکان را تهدید میکند؟
کودک مبتلا به سپسیس در وضعیت کم شدن فشار خون است که به آن شوک گفته می شود. شوک به دلیل سیستم های دفاعی بدن و یا مواد سمی که به وسیله عوامل عفونی به وجود می آیند حاصل می شود. این بیماری خطرناک اگر درمان نشود برروی کلیه ها، ریه ها، مغز و گوش اثرات خطرناکی میگذارد. عفونت خون در کودکان خطر بیشتری دارد زیرا سیستم ایمنی بدنشان به اندازه کافی رشد نکرده است. اگر درجه حرارت مقعدی شیرخوارو یا نوزاد شما ۴/۱۰۰ فارنهایت یا ۳۸ درجه سانتیگراد باشد و علائمی شبیه خواب آلودگی، کم اشتهایی و مشکل تنفسی داشته باشد، توصیه می کنیم که حتما به پزشک مراجعه شود.
در کودکان بزرگتر نشانه های: تب(دهانی) بالای ۵/۹۹ فارنهایت و یا ۵/۳۷ درجه سانتیگراد و هم چنین خواب آلودگی، تحریک پذیری و شکایت از احساس گرما یا گرگرفتگی بسیار خطرناک است. در پزشکی اصطلاحی به نام FUO هست که به تبی گفته می شود که به ۳۸ درجه و بالاتر می‌رسد و بیش از ۱۴ روز طول می‌کشد. علت این تب‌ها معمولا در شرح حال کودکان بیمار، معاینات بالینی و آزمایشات آنها پیدا نمی‌شود. اماشایع‌ترین علت FUO در کودکان بیماری‌های عفونی، بیماری‌های روماتولوژی و بدخیمی‌ها هستند. از عفونت‌هایی که می‌توانند به صورت FUO ظاهر شوند، بیماری‌هایی مانند بروسلّوز، سایتومگال ویروس و انواع هپاتیت‌ها هستند.

نحوه تشخیص عفونت خون در کودکان
نحوه تشخیص عفونت خون در کودکان امری دشواری است. نشانه های بیماری سپسیس با خیلی از بیماری ها مشابه است. ممکن است والدین پس از قطع نشدن تب به پزشک مراجعه کنند. اگر علت تب مشخص نشد، آزمایش‌هایی از کودک گرفته می شود. اگر پزشک‌ پس از معاینه به عفونت خون مشکوک باشد، آزمایشات دقیق‌تری برای پیدا کردن علائم عفونت‌های باکتریایی انجام خواهد داد. سپتیسمی با آزمایش‌های زیر قابل تشخیص است:
آزمایش کشت خون؛
آزمایش سطح اکسیژن خون؛
آزمایش شمارش سلول‌های خون؛
آزمایش انعقاد خون؛
آزمایش ادرار ازجمله آزمایش کشت ادرار؛
پرتو ایکس از قفسه سینه؛
آزمایش عملکرد کلیه و الکترولیت‌ها.
پزشک‌ ممکن است عملکرد کلیه، کبد و تعادل الکترولیت‌ها را نیز بررسی کند. اگر بر روی پوست کودک زخم وجود داشته باشد، ممکن است پزشک از ترشحات آن نمونه‌برداری کند تا نوع باکتری‌های موجود را شناسایی کند.

درمان عفونت خون در کودکان
کودکان مبتلا به سپسیس باید حداقل ۱۰ روز در بیمارستان بستری شوند و آنتی‌بیوتیک به آنها تزریق شود مخصوصا کودکانی که سن‌شان پایین است. خوب است بدانید همه بچه‌ها ممکن است به هر طریقی دچار سپسیس شوند و این بیماری در همه فصل‌ها شایع است.
گذاشتن ماسک روی دهان کودک برای دریافت اکسیژن و یا از طریق لوله ای از کنار بینی ، به کودک اکسیژن داده می شود.
تجویز دارو برای کودک طبق نتایج تست ها، شامل آنتی بیوتیک هایی که از طریق وریدی داده می شوند. به محض اینکه جواب کشت خون، نوع باکتری را معلوم کرد، پزشک آنتی بیوتیک مخصوص آن باکتری را تجویز می کند.
تزریق سرم وریدی جهت افزایش حجم خون کودک
اگر نتایج آزمایشات، عفونت شکمی را نشان دهد، معمولا بوسیله سوزن یا جراحی خارج می شود.

روش های پیشگیری از عفونت خون
جهت جلوگیری از ابتلای کودکان به عفونت خون روش های زیر می تواند راهگشا باشد.
-دریافت واکسن های کودک در زمان مقرر
-ضد عفونی و پانسمان صحیح زخم های کودک
-به کودک آموزش دهید جوش ها و زخم هایش را نکند.
-به علائم عفونت در کودکان توجه کنید
هر چقدر به موقع به نشانه ها توجه کنید شانس درمان عفونت خون در کودکان بیشتر است.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.