۱۷۰۹۸۰
۱۵۱۵
۱۵۱۵

تشخیص دیابت بارداری، نشانه ­ها و علائم

پژوهشگران هنوز به یقین نمی دانند که چرا برخی از زنان در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا می شوند.

دیابت بارداری نوعی دیابت است که با دوران بارداری همراه است. با توجه به آمار ذکر شدهٔ انجمن دیابت آمریکا، این مشکل حدود ۴٪ از همهٔ زنان باردار را تحت تأثیر قرار می‌دهد. دیابت بارداری اغلب در تست‌ غربالگری انجام شده در بین هفته‌های ۲۴ بارداری و هفته ۲۸ بارداری تشخیص داده می‌شود.

تاثیر دیابت بارداری بر جنین
در پاسخ، پانکراس نوزاد شروع به ساخت انسولین اضافی می‌کند تا بتواند قندها را از خون به سلول‌ها انتقال داده و برای تأمین انرژی مورد استفاده قرار دهد. وقتی که پانکراس دیگر نمی‌تواند ادامه دهد و انسولین تولید کند، قند خون اضافی به صورت چربی در بدن کودک ذخیره شده و به مشکلات سلامتی کودک منجر می‌شود. نوزادانِ مادران دیابتی در معرض خطر رشد غیر طبیعی، زایمان زودرس و مشکلات تنفسی و... قرار دارند.
در حالی که اکثر دیابت‌های تشخیص داده شده در دوران بارداری پس از زایمان برطرف می‌شوند، برخی از زنان مبتلا به دیابت حاملگی ممکن است در حاملگی‌های آینده نیز این مسأله را داشته باشند و برخی ممکن است هنگامی که سنشان افزایش یافت به احتمال بیشتری به دیابت مبتلا شوند. برخی از زنان که در دوران بارداری به دیابت حاملگی مبتلا می‌شوند، ممکن است قبل از بارداری نیز به دیابت مبتلا بوده باشند. در این موارد پس از سپری شدن دوران بارداری نیز دیابت برطرف نمی‌شود.

دلایل ابتلا به دیابت بارداری
پژوهشگران هنوز به یقین نمی دانند که چرا برخی از زنان در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا می شوند اما اعلام کرده اند که مواردی می تواند احتمال ابتلا به دیابت در دوران بارداری را افزایش دهد:
اضافه وزن
اگر شاخص جرم بدن تان (IMB) در دوران بارداری ۳۰ یا بیشتر باشد در آن صورت در معرض ابتلا به دیابت بارداری قرار می­گیرید. از آنجا که اضافه وزن بر توانایی انسولین در کنترل قند خون، تاثیر منفی دارد، چاقی مفرط از عوامل شایع در ابتلا به این بیماری به­ شمار میرود.
چربی شکم­ بیش از حد معمول
زنانی که در سه­ ماهۀ اول بارداری خود دچار چربی اضافۀ دور شکم هستند بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری قرار دارند.
سن­ بالا در دوران بارداری
پزشکان بر این باورند که بارداری در زنان بالای ۳۵ سال با خطر بالای ابتلا به دیابت همراه است.
سابقۀ ابتلا به دیابت
وجود سابقۀ خانوادگی، احتمال ابتلا به دیابت را تا حد زیادی افزایش میدهد. همچنین از لحاظ آماری، احتمال بروز دیابت بارداری در زنان آفریقایی-آمریکایی، اسپانیایی، آسیایی و بومیان آمریکا بیشتر است.
سابقۀ ابتلا به دیابت بارداری
تحقیقات نشان میدهد، اگر حین بارداری پیشین خود به دیابت دچار شده باشید، در بارداری­های بعدی خطر ابتلای مجدد در شما افزایش پیدا می­ کند.
پیش از بارداری، علائم ابتدایی دیابت در شما تشخیص داده شود
اگر پیش از بارداری میزان قند خون­ تان افزایش پیدا کرده باشد، خطر احتمالی ابتلا به این بیماری در دوران بارداری افزایش می­ یابد.
استراحت مطلق در دوران بارداری
محققان بر این باورند که استراحت مطلق با کاهش فعالیت جسمانی سبب افزایش وزن و در نتیجه منجر به افزایش درصد ابتلا به دیابت می­ گردد.

نشانه ­ها و علائم ابتلا به دیابت بارداری
اغلب زنان بارداری که در دوران حاملگی به دیابت مبتلا شده­ اند با هیچ علامت یا نشانۀ خاصی روبه رو نبوده­ اند؛ اما با این­ حال برخی زنان نیز با موارد زیر مواجه شده­ اند:
-تشنگی نامتعارف و بی­ دلیل.
-تکرر ادرار با میزان تخلیۀ بالا (البته این مورد با تکرر ادرار با حجم پایین تخلیۀ اوره در اوایل بارداری تفاوت دارد)
-خستگی و بی­ حالی (تشخیص این مورد کمی دشوار است و نمی­ توان به­ راحتی آن را از خستگی معمول دوران بارداری تمیز و تشخیص داد).
-وجود قند در ادرار (که در مراجعات عادی به پزشک، تشخیص داده می­ شود).

نحوۀ تشخیص دیابت بارداری توسط پزشک
حتماً تا کنون متوجه شده­ اید که در هر بار مراجعه پزشک، او از شما میخواهد تا آزمایش ادرار بدهید. در این آزمایش، میزان قند موجود در ادرار که می ­تواند نشانه ­ای برای ابتلای مادر به دیابت باشد، مورد بررسی قرار می­گیرد (با این حال توجه داشته باشید که چنانچه در یک آزمایش، میزان قند بالا تشخیص داده شود، مادر لزوماً به دیابت مبتلا نشده است).

در صورت ابتلا به دیابت بارداری چه باید کرد؟
تغذیه سالم:
تحت نظر متخصص تغذیه یا دیابت، وعده­های اصلی و میان وعده­ها را برنامه ریزی کنید تا قند خون در محدوده طبیعی قرار بگیرد. کربوهیدرات­ها می­توانند بر قند خون تاثیر داشته باشند، بنابراین باید میزان کربوهیدرات دریافتی را محدود کنید. از خوردن غذاهایی با قند بالا مانند نوشابه و شیرینی اجتناب کنید.
فعالیت بدنی:
برای کنترل قند خون هر روز فعالیت فیزیکی انجام دهید. در صورت موافقت پزشک یا ماما، سعی کنید روزانه 30 دقیقه فعالیت ورزشی متوسط مانند پیاده­روی یا شنا داشته باشید.
به صورت منظم توسط پزشک خود ویزیت شوید:
اگر به صورت منظم چکاپ نشوید ممکن است سلامتی خود و نوزاد را به خطر بیاندازید. سلامت جنین باید به صورت منظم در مطب دکتر با سونوگرافی یا تست بدون استرس (NST) بررسی شود.
قند خون خود را تست کنید:
تست قند خون، یک راه کلیدی برای اطمینان از سلامتی شما است. ممکن است نیاز باشد تا در یک روز چندین بار قند خون خود را بررسی کنید.
استفاده از داروهای تجویز شده:
برخی از زنان باردار برای کنترل قند خون خود به انسولین یا داروهای دیگر نیاز دارند. از داروهایی که توسط پزشک یا ماما تجویز می ­شود استفاده کنید و دقت کنید تا میزان و زمان داروها را رعایت کنید.
مراقب علایم تغییرات قند خون باشید:
باید کارهایی که به هنگام تغییر در قند خون باید انجام دهید، به خوبی یاد بگیرید تا در صورت بروز علایم تغییر قند خون این کارها را انجام دهید.
در صورت ابتلا به دیابت بارداری باید توجه ویژه­ ای به سلامت خود داشته باشید و در موارد زیر با پزشک یا مامای خود مشورت کنید:
-اگر بیمار شدید و نتوانستید برنامه­ ی غذایی خود را رعایت کنید.
-اگر علایم قند خون بالا مانند: مشکل تمرکز، سردرد، افزایش تشنگی، تاری دید یا کاهش وزن را داشتید.
-اگر علایم قند خون پایین مانند: اضطراب، سردرگمی، سرگیجه، سردرد، گرسنگی، تپش قلب، احساس لرزش، رنگ پریدگی، عرق کردن و یا ضعف را داشتید.
-اگر تست قند خون را در خانه انجام دادید و میزان قند خون شما در محدوده طبیعی نبود.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.