کمبود روی در بارداری، منجر به چه میشود؟
نوزادانی که در دوران جنینی روی (زینک) کافی دریافت نمیکنند، بیشتر در معرض اتیسم قرار دارند.
نوزادانی که در دوران جنینی روی (زینک) کافی دریافت نمیکنند، بیشتر در معرض اتیسم قرار دارند. با اینکه پژوهشگران هنوز نمیدانند چه چیزی باعث اتیسم میشود، اما بیشتر مطالعات آنها نشان داده است ترکیبی از عوامل محیطی و نواقص ژنتیکی عامل اتیسم است.
در مطالعه جدیدی که دانشمندان آمریکایی و آلمانی انجام دادهاند، شواهدی به دست آمده که نشان میدهد احتمالا کمبود روی در دوران بارداری، یکی از عوامل محیطی است که بستر لازم برای بروز این اختلال رفتاری را فراهم میکند.
البته مطالعات بیشتری نیاز است تا علت این اختلال مشخص شود اما این محققان معتقدند که مکانیسم مرتبط با این اختلال را کشف کردهاند.
آنها متوجه شدهاند روی، ارتباطات یا سیناپسهای بین سلولهای مغز را میسازد که در مراحل اولیه رشد جنین شکل میگیرند و این کار را از طریق دستگاه مولکولی پیچیدهای که توسط ژنهای خطرساز اتیسم رمزگذاری شده، انجام میدهد.
البته این محققان هشدار دادهاند مطالعه در مراحل اولیه است و نیازی نیست خانمهای باردار خودسرانه مصرف زینک را آغاز کنند تا از بروز اتیسم جلوگیری شود.
دکتر سالی کیم، سرپرست ارشد این مطالعه از دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد میگوید: «اتیسم با انواع خاصی از ژنهای درگیر در شکلگیری، بلوغ و تثبیت سیناپسها در دوران رشد جنین است. بر اساس یافتههای ما میزان روی در نورونها- از طریق تعامل را پروتئینهایی که توسط این ژنها کدگذاری شدهاند- با بروز اختلال اتیسم مرتبط است».
روی به تولید سلولهای جدید و آنزیمها، فراوری کربوهیدرات، چربی و پروتئین غذاها و همینطور بهبود زخمها کمک میکند و از جمله غذاهای سرشار از روی میتوان به گوشت قرمز، لبنیاتهایی مثل پنیر، نان و غلات اشاره کرد.
با اینکه مطالعه اخیر نشان داده که احتمالا کمبود روی در دوران بارداری میتوان منجر به بلوغ ناقص سیناپسها و اطلاعات مدارهای عصبی شود و در نهایت منجر به بروز اختلال اتیسم شود اما این مطالعه همچنان باید ادامه یابد تا تمام جزئیاتش مشخص شود. یادتان باشد هر فرد نباید روزانه بیش از 25 میلیگرم مکمل روی (زینک) مصرف کند مگر اینکه پزشک برایش تجویز کرده باشد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼